Venäjää on käsiteltävä terroristivaltiona
Ukraina juhli eilen itsenäisyyttään, josta on maksettu kova hinta. Samanaikaisesti lennokki-iskut Moskovaan sekä muualle Venäjälle ovat päivittäin uutisotsikoissa. Niille ei ole muodostunut merkittävää sotilaallista roolia, vaan kyseessä on pikemminkin muistutus siitä, että terroristivaltio käy raakaa hyökkäyssotaa naapuriaan vastaan keskellä Eurooppaa.
Länsimainen suhtautuminen sodan ulottamiseen Venäjän alueelle on ollut varovaista. Suurta ydinasemaata ei haluta ärsyttää, vaikka laajalti spekuloidaankin tapahtumilla, jotka voisivat romahduttaa venäläisen yhteiskunnan sisältä käsin. Lähestymistapa on vinoutunut – ukrainalaisia terrorisoidaan Venäjän toimesta lähes kaikin käytössä olevin asein, mutta pienetkin askeleet vastavuoroisuuteen ovat pahasta.
*****
Puolentoista sotavuoden jälkeen näyttää ilmeiseltä, ettei ratkaisua kyetä löytämään rintamilla. Kummallakaan osapuolella ei ole sotilaallisia suorituskykyjä toisen lyömiseen. Parhaimmillaankin voidaan päätyä tilanteeseen, missä sotatoimet hiljalleen jäätyvät ja merkittävä määrä asevoimaa jää rintamalinjan molemmin puolin korkeaan valmiuteen epämääräiseksi ajaksi. Korean nimimaalta löytyy esimerkki tämänkaltaisesta asetelmasta.
Kun tarkastelee länsimaiden toimintaa Venäjän hyökkäysoperaation aikana, niin saattaa helposti päätyä siihen johtopäätökseen, että jäätynyttä konfliktia tässä ollaan itse asiassa jo pitkään tavoiteltukin. Julkiset puheet ovat toiset, mutta esimerkiksi Ukrainan aseistamisessa käytetty toimintamalli tukee päätelmää. Aseapua annetaan, muttei koskaan riittävästi.
*****
Lännen kyky ratkaisuhakuiseen toimintaan on ollut erittäin heikkoa. Venäjän sotilaalliset aikeet suurvalta-aseman palauttamiseen nähtiin jo pitkään, mutta niiden vaikutusta ei olla haluttu ymmärtää. Ainoastaan terroristivaltioon välittömästi rajoittuvissa maissa uhan merkitys on konkretisoitunut, mutta mitä pidemmälle länteen kuljetaan, sitä vaikeampaa on ikävän viestin perillemeno.
Hiljattain kuultiin Natosta myös merkittävä virkamiesarvio, missä avattiin mahdollisuutta alueluovutuksiin rauhan rakentamisen välineenä. Sinällään lähestymistapa on rationaalinen, sillä alueluovutuksia on kautta historian käytetty rauhaa tavoittelevan prosessin keskeisenä elementtinä. Venäjän lähtökohdista käsin tämä virkamiesajattelu varmasti toimiikin, mutta Ukrainalle ulostulo oli myrkkyä.
Sotatoimien jähmettyminen epämääräiseksi ajaksi nykyisiin uomiinsa on suuri riski Venäjän rajanaapureille. Maailmassa on muitakin räjähdysherkkiä alueita – etenkin Aasiassa – missä eskaloituva konflikti vaatisi pikaisesti USA:n vahvaa sotilaallista panosta. Kaikkeen eivät kuitenkaan supervallankaan voimat riitä ja niinpä eurooppalaiset natokansat voisivatkin jäädä vaille odotettua sotilaallista tukea. Samanaikaisesti monissa Euroopan maissa edetään edelleen kovin verkkaisesti puolustuskyvyn kohottamiseen liittyvissä toimissa.
*****
Venäjä on terroristivaltio niin ulkoisesti kuin sisäisestikin. Putinin turvallisuuskoneiston viimeisin saavutus näyttäisi olevan Wagnerin johtajaa, Jevgeni Prigozhinia kuljettaneen Embraer Legacy 600 -lentokoneen pudottaminen Pietarin ja Moskovan välisellä lennolla – 10 kuollutta. Kyseisellä lentokonetyypillä ei ole sellaista onnettomuushistoriaa, mikä selittäisi tapahtuneen. Putin toimii, kuten tsaarit tai Stalin aikoinaan ja raivaa armottomasti tieltään vaarallisiksi käyneet vastustajansa.
Venäjää tulee horjuttaa sisäisesti, joten Ukrainan tekemät sotilaalliset iskut terroristivaltion sisälle on hyväksyttävä myös lännessä. Vaikka niiden merkitys on käytännössä pieni, syntyy venäläiseen yhteiskuntaan iskujen myötä kuitenkin epävarmuutta tulevasta. Jos/kun näitä iskuja kritisoidaan, pitäisi pöytään tuoda aitoja vaihtoehtoja, joilla samankaltaista epävarmuutta kyettäisiin tuottamaan. Talouspakotteista on tässä yhteydessä turha sanailla, sillä niitä kierretään jo nyt laajalti. Jopa Viron pääministeri on puolisonsa toimien myötä ajautunut keskelle pakotteisiin liittyvää skandaalia.
*****
Tilanteessa, jossa sekä Puola, Liettua ja Latvia valmistautuvat sulkemaan itäisiä rajojaan kiristyneen turvallisuustilanteen vuoksi, ei lännestä näytä löytyvän uusia avauksia Venäjän aggression patoamiseksi. Pikemminkin päinvastoin. Pehmeällä nykymenolla ajaudutaan tilanteeseen, missä terroristivaltio tulee sopivan tilaisuuden tulleen haastamaan Naton alueellisen yhtenäisyyden ja Suwalkin käytävä on näyttelevä tässä eskalaatiossa keskeistä roolia.
Vaikka EU:ssa puhutaan Venäjän eristämisestä, niin Suomenkin itärajan ylityksiä on tapahtunut tänä vuonna (31.7. mennessä) lähes miljoona. Puolet rajan ylittäneistä oli Venäjän kansalaisia. Tilanteelle löytyy oikeudelliset perusteet, mutta kovin ollaan lännessä heikoin eväin liikkeellä käytännön toimissa. Venäjän kansalaisten liikkuminen Euroopassa jatkuu ja samanaikaisesti Ukrainaa tuetaan aseellisesti alueensa turvaamisessa samaa gangsterijoukkoa vastaan. Missä logiikka?
Venäjän valtiota ja kansaa ei voida erottaa toisistaan. Sodan kannatus on maassa korkealla tasolla ja asevoimien terroritoimet ukrainalaisia kohtaan mittavia. Näyttääkin siltä, että ainoa toimiva tapa vaikuttaa tilanteeseen on sodankäynnin vaikutusten entistä laajempi ulottaminen myös äitivenäjän alueelle. Ukrainalaisilla on tähän taidot ja motivaatio, kunhan heille vaan annetaan käyttöön sopivat keinot – lisää kaukovaikutteisia aseita.
Jäätynyt konflikti Venäjän ja Ukrainan välillä tosiasiallisesti tarkoittaisi sitä, että Venäjä joutuisi keskittämään ja jättämään hyvin suuren sotilaallisen kapasiteetin tuon kontaktilinjan läheisyyteen. Näin siksi, että muussa tapauksessa Ukraina pyrkisi valtaamaan alueita takaisin.
Ja se taas olisi Venäjän muiden naapureiden kannalta helpottava tilanne.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, ei voi välttyä ajatukselta, että lännen kabineteissa pidetään tärkeämpänä uuvuttaa Venäjää pikku hiljaa kuin saada Ukrainalle nopea suotuisa lopputulos sodassa.
Ilmoita asiaton viesti
Itsekästä ja kaksinaamaista politiikkaa, kun samalla tiedämme että ruumiskasat kasvavat ja Ukrainan infraa pommitetaan maan tasalle. Häpeän varsinkin eurooppalaisia poliitikkoja ja näistä eniten Euroopan suuria valtioita. Kun katson päättäjiä ympäri maailman, en yhtään ihmettele, ettei oikein mikään onnistu. Ei edes yritetä toimia moraalisesti oikein.
Ilmoita asiaton viesti
Venäläiset on kollektiivisesti mukana sodan kannattamisessa Ukrainaa vastaan. Maa on diktaattorin hallussa ja niin se johtajansa on kuten kansakin…
Ilmoita asiaton viesti
”Näyttääkin siltä, että ainoa toimiva tapa vaikuttaa tilanteeseen on sodankäynnin vaikutusten entistä laajempi ulottaminen myös äitivenäjän alueelle. Ukrainalaisilla on tähän taidot ja motivaatio, kunhan heille vaan annetaan käyttöön sopivat keinot – lisää kaukovaikutteisia aseita.”
Tähän on toki käytetty keinoja joiden puremiseen kestää valitettavan pitkään. Ukraina tuottaa pitkän kantaman drooneja läntisten toimitusketjujen turvin ja läntiset toimitusketjut sekä lännen toimittamat aseet lienevät mahdollistaneet esimerkiksi vanhojen S-200 -ilmatorjuntaohjusten muokkaamisen ballistisiksi ohjuksiksi. Kantama on useita satoja kilometrejä.
Valitettavasti sota voi kestää pitkään. Käihkön ja Honigin vieraskynä HS:ssä (https://www.hs.fi/paivanlehti/25082023/art-2000009801844.html) osui nähdäkseni oikeaan. Ukrainalla on mahdollisuudet voittaa sillä lännen tuella se on voimakkaampi osapuoli, mutta kun ilmavoimien kalustoa annetaan vasta nyt ja merivoimista ei huhuillakaan kestää sodassa pitkään. Ukrainan täyden potentiaalin hyödyntämiseksi merireitit on saatava auki.
Pitkässä sodassa on tuen laskemisen riski, vaikka sota on lännelle suunnattoman halpa verrattuna vaikkapa Korean sodan voimankoitoksiin tai kylmän sodan puolustusmenojen aiheuttamaan taakkaan. Ikävä kyllä nyt Venäjälle sota on taloudellisesti pienempi menoerä kuin vaikkapa Algerian sota Ranskalle.
Varaudutaan pitkään sotaan, yllätytään positiivisesti jos toisin käy. Joka tapauksessa tuen Ukrainalle pitää jatkua pitkään vaikka rauha solmittaisiin tänään kello kuusi.
Ilmoita asiaton viesti
Saattaa EU:lta loppua rahat sitä ennen ja Suomesta Pasit.
Ilmoita asiaton viesti
Kansainvälinen tuki kokonaisuudessaan Ukrainalle tähän mennessä on ollut (31.5.2023 mennessä) 165 miljardia euroa. EU:n BKT:sta, eikä EU ole ainoa auttaja, se olisi noin prosentin. Taloudellisia resursseja EU:lla Ukrainan tukemiseksi riittävällä tasolla on loputtomiin.
Yksin EU-maat ovat ylivoimaisia Venäjään nähden nyt myös maataistelukalustossa ja lisää kalustoa, 2020-luvun kalustoa, tulee linjastoilta kiihtyvään tahtiin.
Tahto on ainoa joka pettää, mutta EU on selvinnyt paljon hankalammistakin haasteista kuten koronan ja finanssikrisiin talouskurimuksista joihin verrattuna tämä on pientä – taloudellisesti, ei toki inhimillisesti.
Ilmoita asiaton viesti
”Hiljattain kuultiin Natosta myös merkittävä virkamiesarvio, missä avattiin mahdollisuutta alueluovutuksiin rauhan rakentamisen välineenä. Sinällään lähestymistapa on rationaalinen, sillä alueluovutuksia on kautta historian käytetty rauhaa tavoittelevan prosessin keskeisenä elementtinä. Venäjän lähtökohdista käsin tämä virkamiesajattelu varmasti toimiikin, mutta Ukrainalle ulostulo oli myrkkyä.”
Tämä esitys on toistaiseksi ainoa järkevä, mitä sodan lopettamiseksi on tehty. Idean esittäjä tosin vaiennettiin tehokkaasti ja hän vetikin lausuntonsa pois.
Ukrainan yhden puolueen parlamentti ratifioi juuri lain, jonka nojalla Ukrainan maa-alueita ei voi luovuttaa hallinnollisella päätöksellä. Tämä tarkoittaa siis jatkossakin tuhansien ukrainalaisten kuukausittaista kuolemaa ja aineellisen kärsimyksen mittavaa jatkumoa.
Ilmoita asiaton viesti
Mainiosti Tsekkoslovakiallekin kävi kun antoi sudeettialueet Saksalle ja Suomikin oli ilmeisesti turvassa kunhan talvisodassa alueita antoi.. eikä Saksa koskaan hyökännyt Ranskaan kun sai Elsass-Lothringenin… En sano etteikö alueluovutuksia voisi olla tulossa mutta kahtellaanpa nyt. Heikompi osapuoli, Venäjä, väsyy myös.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän tässä ole siitä kyse, että Venäjä lopettaisi sotatoimet saatuaan pitää ukranalaisia maakuntia vaan siitä, että Ukrainan määrittelemät vaatimukset neuvottelujen edes aloittamiseksi tuskin tulevat toteutumaan.
Sekä Venäjä että Ukraina jossain vaiheessa väsyvät sotimiseen, minkä seurauksena muodostuu line-of-contact, joka erittäin epätodennäköisesti olisi 1991 rajojen mukainen. Länsi taas ei halua kuuman sodan jatkuvan vielä vuosikausien ajan – sotiminen kun tapahtuu täysin Lännen kustantamana.
Ilmoita asiaton viesti
”Eihän tässä ole siitä kyse, että Venäjä lopettaisi sotatoimet saatuaan pitää ukranalaisia maakuntia vaan siitä, että Ukrainan määrittelemät vaatimukset neuvottelujen edes aloittamiseksi tuskin tulevat toteutumaan.”
Noo, mitkä ne vaatimukset sitten de facto ovatkaan… Sota ei lopu Venäjän marssilla Maidanille tai Ukrainan marssilla Kremliin. Yleisesti sotien aikana julkisuuteen päätyy aina erilaisia ehdotuksia kuin kulissien takana. Venäjän edessä oleva johtajavaihdos voi tai voi olla luomatta uusia neuvottelumahdollisuuksia. Kuolemaa Israelilla ja Eretz Yisrael Hashlemaa huudeltiin Egyptin ja Israelin kesken 26 vuotta (1947-1973) ja sitten ollaankin oltu jo 50 vuotta rauhassa. Vuosien 1947-1949, 1956, 1967 ja 1973 sotien välissä oli matalaintensiivisempää sotimista, etenkin vuosien 1967-1970 näännytyssota.
Pääasia että Ukrainaa tuetaan voimakkaasti jotta rauhaehdot tai tulitaukoehdot ovat mahdollisimman hyvät, millaiseksi ne muodostuvatkaan. Sotimisen taloudelliset kustannukset ovat, kuten mainittua, toisaalta melko mitättömät, vaikka sodat ovat aina inhimillisiä katastrofeja. Ukrainaa pitää tukea voimakkaasti vaikka sota päätyisi tulitaukoon tai jopa Ukrainalle reiluun rauhaan, sodan järisyttämä yhteiskunta täynnä murtuneita mieliä ja köyhyyttä voisi muodostua omanlaisekseen turvallisuusriskiksi.
Olemme tässä Ukrainan tukemisen ohella yksityishenkilöinä katselijan roolissa. Hyvin tässä käy.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä. Sodan ikävä kyllä haluttiin syttyvän ja halutaan vielä jatkuvan. Neuvotteluita ei lännen puolelta edes ajatella ja lisää sotakalustoa muka toisi voiton, rauhan, vaikka mitään suunnitelmaa mistään voitosta ole tai voi enää edes tulla. Tämä tuho tai entistä suurempi tuho ja kuolleisuus. Hyötyjä tai voittaja tässä sodassa jos joku on, niin USA.
Ilmoita asiaton viesti
… valtiota ja kansaa ei voida erottaa…
Hmm hmm, varmaan sitten, kun Marco ja minä kaymme Lapissa lohestamassa, niin kuka tahansa lappalaisukko voisi lähestyä meitä ja pyytää korvauksia (reparations or Rapala!) vuosisataisesta sorrosta. Jos valtiota ja kansaa ei saa erottaa, voisi olla aika vaikea matkustaa maailmalla.
En minä ainakaan halua olla vastuussa ihan kaikesta, mitä Suomen hallitus tekee.
Ilmoita asiaton viesti
” Näyttääkin siltä, että ainoa toimiva tapa vaikuttaa tilanteeseen on sodankäynnin vaikutusten entistä laajempi ulottaminen myös äitivenäjän alueelle. Ukrainalaisilla on tähän taidot ja motivaatio, kunhan heille vaan annetaan käyttöön sopivat keinot – lisää kaukovaikutteisia aseita.”
Hullua puhetta.
Ilmoita asiaton viesti
Maailmassa on aika monta terroristivaltiota, siis valtioterrorismia harrastavaa, jotka kansallisiin etuihin vedoten tekevät yhtä ja toista alueidensa ulkopuolella. Suomi ei ainakaan vielä kuulu joukkoon, vaikka Stubbi aikanaan halusi lähettää hornetit Libyaan ”harjoittelemaan”.
Ilmoita asiaton viesti