Ydinaseen käyttömahdollisuus Ukrainassa – mistä luotettava asiantuntija-arvio?

Putinin sotakoneen yskiessä pahoin, on julkisuuteen noussut spekulaatioita ydinaseen käytön mahdollisuudesta Ukrainassa. Monet itseään asiantuntijoiksi kutsuvat tahot ovat antaneet lausuntoja tästä kovin vaikeasti lähestyttävästä ongelmasta.

Mutta kuka itse asiassa on asiantuntija ydinaseen käyttöön liittyen? Ihmiskunnan historiassa ydinaseita on tunnetusti käytetty toista valtiota vastaan vain kahdesti. Motiivit liittyivät tuolloin toisen maailmansodan pikaiseen lopettamiseen ja USA:n omien tappioiden välttämiseen. Japanille jäi ratkaisussa uhrin rooli.

Kylmän sodan aikana ydinaseiden käyttö kytkeytyi vahvasti suurvaltojen sotilasdoktriiniin. Tuomiopäivän aseiden käyttövalmiutta pidettiin yllä, mutta kaikki tiesivät mihin niihin turvautuminen johtaisi. Vallitsi kauhun tasapaino.

*****

Venäjän aloittaman hyökkäyssodan nykytilanteessa ydinaseiden käyttömahdollisuus liittynee lähinnä siihen, että Venäjän diktaattori kokee joutuneensa tilanteeseen, mistä ei ole muuta ulospääsyä.

Kansalle on Suomessakin toistuvasti todisteltu, ettei Putin voi päättää asiasta yksin, vaan siihen tarvitaan myös puolustusministerin ja asevoimien komentajan myötävaikutus. Siis julkisesti epäonnistuneiksi tuomittujen lakeilijoiden – Sergei Shoigun ja Valeri Gerasimovin – puumerkit.

Kansalle on myös toistuvasti todisteltu, ettei itäinen tsaari Putin ymmärrä sodankäynnistä yhtään mitään. Saman viisauden on todettu koskevan myös hänen lähellään vaikuttavia toimijoita.

Ymmärtämättömyyden kaaoksesta kumpuaakin jatkokysymys – millä logiikalla tämä ammattitaidoton joukkio voisi sitten päätyä käyttämään ydinasetta Ukrainassa?

Ydinaseen käyttöpäätöksellä olisi nimittäin vahvoja heijastusvaikutuksia muidenkin ydinaseita hallitsevien diktaattorien toimintaan. Erityisesti Pohjois-Korean machomies nousee tässä yhteydessä ensimmäisenä parrasvaloihin.

*****

Pelitilan katoaminen ja ahdistava tunne toivottomuuden tilaan joutumisesta, voivat toki olla Putinille riittävä sysäys käyttää ydinasetta sotilaallisesti menestynyttä Ukrainaa vastaan.

Se, miten todennäköistä tämä on, lienee tuskin kenenkään arvioitavissa. Ehkäpä mielenterveystyön ammattilainen voisi jonkin todennäköisyysarvion antaa, mikäli hänellä olisi kaikki Putinin mielenmaisemaan liittyvät faktat käytössään.

Niin pitkään, kun kyseisiä faktoja ei ole saatavilla, ovat kaikki ”asiantuntija-arviot” Ukrainaan kohdistuvan ydinaseiden käyttöuhan osalta puhtaita spekulaatioita.

Selkeitä vastauksia ei siis löydy ja näkymä tulevaisuuteen on valitettavan sumuinen.

marcokrogars

yleisesikuntaupseeri, dosentti
25 vuotta Rajavartiolaitoksessa, Puolustusvoimissa ja Puolustusministeriössä

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu