Yksinkertaisesta vaikeaa – läntisten turvallisuusongelmien itse tehty monimutkaisuus

”Täytyy käydä pirusti kouluja, että uskaltaa tehdä yksinkertaisia päätöksiä. Muuten rupeaa keksimään kaikenlaisia monimutkaisia juttuja. Kaikki sotahommat ovat niin yksinkertaisia. Etummainen rivimies käy sodan. Ei sodassa pärjää kuin aivan yksinkertaisella käskyllä. Pitää ylhäältä antaa sellainen käsky, jonka etummaisessa poterossa oleva rivimieskin ymmärtää. Kaikki on mahdollisimman yksinkertaista. Sen seikan tajuamiseksi on käytävä kovasti kouluja.” (kenraaliluutnantti Aksel Fredrik Airon ajatuksenvirtaa)

 

Kenraali Airo oli marsalkka Mannerheimin oikea käsi viime sotiemme operaatioiden suunnittelussa ja toteutuksessa. Hänen vahva näkemyksensä asioiden pelkistämisestä tavallisille ihmisille ymmärrettävään muotoon on edelleen erittäin ajankohtainen.

 

Etenkin Venäjän Ukrainaan käynnistämän hyökkäyksen ympärillä käydään jatkuvaa käsitekikkailua – kuten hybridihöpinää – vaikka kyse on lähtökohdiltaan erittäin yksinkertaisesta asiasta. Otetaan voimalla ja kiusanteolla se, mitä ei normaalioloissa kyetä saamaan.

 

Venäjä hyökkää Ukrainaan, koska se haluaa laajentaa vaikutuspiiriään Euroopassa. Samaan inhorealistiseen kokonaisuuteen kuuluu energiapolitiikka, missä länsimaat on tehty riippuvaisiksi Venäjän toimittamasta maakaasusta.

 

Liian monet putkiaivoiset suomalaispoliitikot ovat olleet saksalaisten kollegoidensa ohella työntämässä tätä tosiasiaa pois parrasvaloista. Osa tästä epäpätevästä joukosta jatkaa edelleen tehtävissään, mutta tulevan kevään eduskuntavaaleissa nämä Venäjän kätyrit on äänestettävä pois valtaa pitävien vastuullisesta ryhmästä.

 

Itänaapurin käryreiksi ryhtyneet entiset pääministerimme (Aho & Lipponen) myös varmaan ryhtyvät katumusharjoituksiin ja ohjaavat ukrainalaisten kärsimysten lievittämiseen ryssiltä vuosien mittaan saamansa merkittävät tulot.

 

Ihmetellä täytyy myös sitä, miten pitkäkilpiset itäautot ovat taas vallanneet Etelä-Suomen maantiet. Onko todellakin niin, että muutama Suomessa kulutettu euro on tärkeämpää, kuin idän soturikansan Euroopan valloituksen estäminen? Mitähän Venäjän sotatoimista juuri nyt kärsivät ukrainalaiset ajattelevat tämän kaltaisesta lyhytnäköisestä hyödyntavoittelusta? Kaksinaismoralismin riemuvoitto Suomessa, kuten niin monesti aiemmin.

 

Läntisen Euroopan turvallisuusongelmat ovat erittäin yksinkertaisia. Ykkössijalla on Venäjän aggressiivinen laajentumispolitiikka ja kakkossijaa pitää kommunistinen Kiina. Aasian suurvallalla on Venäjään verrattuna tosin käytössään hienostuneemmat menetelmät, mutta tavoitteet ovat molemmilla hyvin yhteneviä. Muut kansat alistetaan palvelemaan isännän tavoitteita.

 

Läntisistä turvallisuusongelmista tehdään tietoisesti monimutkaisempia, kuin ne todellisuudessa ovat. Yleensä tämä tapahtuu kytkemällä mukaan länsimaiden sisäpoliittiset ongelmat, joiden katsotaan estävän radikaalit vastatoimet Venäjän tai Kiinan suhteen. Myös uuden maailmanpalon pelkoa käytetään häikäilemättä hyväksi näissä, asioiden kompleksisuutta korostavissa pohdinnoissa.

 

Itse olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että mitä enemmän yhteiskunnallisessa keskustelussa ajaudutaan ”asiantuntijatyranniaan”, sitä vaikeimmilta yksinkertaisetkin asiat alkavat näyttää.

 

Asiantuntija on ihminen, joka elää siitä, että korostaa omaa rajattua sanomaansa. Usein tämä viesti on erittäin kapea-alainen, jolloin kuulijalta häivytetään ymmärrys kokonaisuudesta. Esimerkiksi koronapandemian hoito oli pahimmillaan juuri tätä.

 

Vaikka kenraali Airo aikanaan korostikin vahvasti koulujen käymistä pelkistämisen yhtenä perusedellytyksenä, rohkenen laajentaa tässä suhteessa hänen kuvaamansa näkökulmaa. Koulut antavat perusteet ajatella analyyttisesti ja yksinkertaistaa monimutkaisia kokonaisuuksia, mutta mikään patenttiratkaisu ei kirjanoppineisuus ole. Lopuksi kyse on aina ihmisestä. Toiset omaavat kyvyn pelkistämiseen ja joillekin sitä ei koskaan synny edes kokemuksenkaan kautta.

 

Länsimaisen ihmisen tärkeimmät turvallisuushuolet tulevat hoidettua, kun Venäjä pysäytetään Ukrainassa ja saatetaan pysyvästi olotilaan, missä aseellinen hyökkäys naapurimaiden kimppuun ei ole mahdollista.

 

Energiaan liittyvät huolet tulevat puolestaan hoidettua, kun etenkin Saksa perääntyy täysin irrationaalisesta ydinvoimapäätöksestään ja palaa jälleen maan pinnalle energiakysymyksissä. Merkeliläiselle toiveajattelulle ei ole energiapolitiikassa sijaa.

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu