Tapaus Räsänen

Hyvää perjantaita kaikille. Päätinpä tässä kirjoitella näin aikani kuluksi. Mielessäni nimittäin pyörii tämä edustaja Räsänen ja hänen viimeaikaiset toilailunsa. Kun Päivi oli sisäministerinä, hoiti hän työnsä hyvin. Kun hallituksen käsittelyyn tuli laki sukupuolineutraalista avioliitosta, ilmaisi hän kantansa sitä vastaan.

Ei siinä mitään. Demokratiaan kuuluvat kaikki äänet ja mielipiteet. Ne ovat kaikki yhtä arvokkaita, ja niitä kaikkia tulee kuulla. Ja näin tehtiin.

Sitten Suomen tasavallan korkein päättävä elin, eduskunta, äänesti lakimuutoksen puolesta, ja päätti sallia avioliiton koskevan niin mies- kuin naispareja. Isä-Vennamoa mukaillen: eduskunta on puhunut, pulinat pois.

Ajattelin, että tämä on tässä. Asia käsitelty. Homot ja muut seksuaalivähemmistöt ovat vihdoin yhteiskunnassamme salonkikelpoisia ja todellakin tasavertaisia kaikkien muiden kanssa. Soraääniä ei enää kuultaisi, vaan otettaisiin seuraavat asiat käsittelyyn päiväjärjestyksessä.

Mutta ei.

Viime kesän Helsinki Priden yhteydessä kansanedustaja Päivi Räsänen siteerasi raamattua tavalla, jonka mukaan seksuaalivähemmistöjen tulisi tuntea häpeää olemuksestaan. Näin siis vielä kaksi vuotta em. lain läpimenosta.

Päivi Räsänen on minun laillani luonnontieteilijä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että hän on ottanut kynän ja laskimen kauniiseen käteensä, ja laskenut ruutupaperille matematiikan, fysiikan ja kemian kaavoja ja yhtälöitä. Hän on vielä kaiken lisäksi lääkäri. Siitä hänelle kaikki arvostus. Se on vaatinut paljon opiskelutunteja ja harjoittelua. Rimat ovat korkealla suomalaisessa lääkärikoulutuksessa.

Räsänen on muistaakseni kertonut myös saaneensa innostuksen luonnontieteisiin lukiossa. Näin tapahtui myös minulle. Jaamme siis Päivin kanssa tämän saman kokemuksen. Sillä tasolla ymmärrämmekin toisiamme.

Minua kuitenkin ihmetyttää hänen uskonnollisuutensa tietynlainen fundamentalisuus ja vanhoillisuus. Mistä nämä kumpuavat? Ja ennen kaikkea, kuinka hän pystyy selittämään uskonsa itselleen, vaikka on käynyt kovan luonnontieteellisen myllyn läpi valmistukseen lääkäriksi.

Toki on selvää, ettei edes tieteellis-teknillinen korkeakoulutus estä ihmistä hurahtamasta erilaisiin lahkoihin, kuten Otaniemessä tapahtui noin kymmenen vuotta sitten. Ja voihan ihminen tietysti tietää mitä vaan ja uskoa samalla johonki epätieteelliseen. Hän voi vaikka uskoa parantamiseen ajatuksen voimalla, vaikka hän on laskenut ja todistanut käänteisen neliön, tai termodynamiikan toisen lain niin paperilla, kuin kokeellisestikin omien silmiensä edessä.

Minua myös ihmetyttää se, miksi Räsänen, joka on, kuten edellä mainitsin, lääkäri, toimii tavalla, jonka hän tietää vahingoittavan joitakin ihmisiä. Sekin ihmetyttää, kuinka hän jaksaa paasata samasta asiasta vuodesta toiseen. Politikoiko hän, vai puhuuko hän tosissaan?

Räsänen onkin joutunut poliisin esikuulusteltavaksi raamatullisista puheistaan.

Omasta mielestäni uskontoa ei voi käyttää toisten ihmisten olemuksen arvosteluun. Siinä mielessä Räsäseen kohdistuva esitutkinta on oikein. Mielellään soisin asian menevän oikeuteen, ja hänen saavan tuomion puheistaan, vaikka hänestä tämän seurauksena muodostuisikin jonkinlainen marttyyri kannattajiensa keskuudessa.

Tapaus Räsänen luo tietynlaista huolta siitä, kuinka ihminen voi korkeasta koulutuksesta, ja korkean ja vastuullisen viran hoidosta huolimatta, uskoa mielikuvitusolentoihin, ja näiden yliluonnollisiin tekoihin, sekä näiden väitettyihin oppeihin. Räsänen varmasti tietää, että raamattu on läpeensä ristiriitainen sillisalaatti, jonka ovat tavalliset ihmiset kirjoittaneet, ja jonka sisältö on kaikkea muuta, kuin omaperäinen.

Eikö järki lyö missään vaiheessa läpi? Ilmeisesti ei.

Vaikuttaa siltä, että Päivi Räsänen ei ole sivistynyt, saati viisas. Mahtaako hänestä itsestääkään tuntua loppujen lopuksi kovin hyvältä loukatessaan muita ihmisiä? Kuten mediapersoona Kristoffer Ignatius Facebookissa Räsäselle suunnatussa päivityksessään arveli, tuskin.

Koska jaamme Päivin kanssa tietyn yhteisen kokemuksen ja ajatusmaailman, minusta on vaikea käsittää, miten hän on ajautunut sellaiseen typeryyden suohon, missä hän nyt rämpii. Hänen käytöksensä ei ainoastaan ole epäviisasta, se vie myös pohjaa ja arvostusta niin kaikilta lääkäreiltä, kuin kovienkin tieteiden ihmisiltä.

Eikö hän sittenkään ole ymmärtänyt lukemaansa? Kuinka se voi olla mahdollista?

Olen usein tullut siihen tulokseen, että kaikista kirjallisuuden hahmoista, muistutan eniten Kärpästen herran Mr. Piggyä. Niin fyysisesti kuin henkisesti. En vain voi käsittää, kuinka joku, joka on saanut vastaavan koulutuksen kuin Räsänen, voi ajatella samalla tavalla kuin Räsänen.

MarcusPetj

Geologi, jolla on humanistisia harrastuksia. Kirjoitukseni kertovat enemmän minusta kuin käsittelemistäni asioista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu