Oikeudenmukaista sentinvenytystä?

Pääkirjoitus Aamulehdessä maanantaina 14.1. oli otsikoitu: Taitettu indeksi ei sorra eläkeläisiä. Lehden linjan mukaan ” Oikeudenmukaisuus on sitä, että kukin sukupolvi saa tuouttavuutensa mukaan; eläkeläisille pitää korvata hintojen nousu”

Mitä tällä sukupolven tuottavuudella tarkoitetaan, jää hämärän peittoon.

Ikäänkuin vastineena tähän pääkirjoitukseen, oli seuraavan päivän etusivun pääuutinen:

Ruoka kallistunut kahdessa vuodessa vuodessa jo liki 12 prosenttia.

Eläkeläisen indeksikorotus on tänä vuonna 3,5%.

Olen huomannut viimeisen puolen vuoden aikana monien peruselintarvikkeiden, kuten joidenkin liha- ja kalatuotteiden, juustojen ym.  yhtäkkiä nousseen 20-50%. Jotkut hinnat ovat jopa kaksikertaistuneet.

Uutisen mukaan : ” Kallistuneen ruon vastapainoksi viihde-elektroniikka, kuten televisiot,  matkapuhelimet ja kamerat ovat nyt edullisempia ”

Alle tuhannen euron eläkkeellä ei kovin paljon viihde-elektroniikka ostella.

Asuntokulujen  ohella suurin osa tuloista menee ruokaan. 

 Taitettua indeksiä puolustava pääkirjoitus  ei ota huomioon sitä tosiasiaa, ettei elinkustannus-indeksi kuvastele pienituloisen kulutusta.

Lisäksi ko. indeksin ruokaosiossa,  kuten  EU-ruokakorivertailuissakin painottuvat tuotteet, jotka eivät ole paljon kallistuneet, kuten jättilimsat, makaroonit ja valkoiset vehnäjauhot. 

Parikymmentä vuotta sitten melko keskinkertaista eläkettä saava, saattoi vapailta markkinoilta vuokrata reilun kokoisen kaksion ja asuinpaikasta riippuen, jäi vielä noin puolet tai enemmän muuhun elantoon.

Tällainen eläkeläinen on vuosi vuodelta joutunut tinkimään elintasostaan, eläketulot ovat jo alle köyhyysrajan. Hän on luultavasti oikeutettu asumistukeen tai muuttanut halvempaan asuntoon.

Monta vuotta ilman telkkaria selvinnyt, joutuu nyt radion kuuntelustakin maksamaan veroa.

Tilastokeskuksen pitäisi laatia erikseen pienituloisenkin kulutusta mittaava indeksi.

Siten eläkeleikkuri vois olla vähän armollisempi.

Paavo Lipposen kuvalla koristeltu pääkirjoitus kertoo myös että ” työeläkkeet ovat seurausta aktiiviuran aikana tehdystä työstä ja saaduista ansioista.” Tämä väite on osittainen totuus; eläkkeiden määräytymistavat ovat vaihdelleet hyvinkin paljon vuosien varella.

En väitä, että meitä sorretaan. Vähälläkin tulee toimeen.  Mutta oikeudenmukaiseksi jakoa ei voi sanoa. 

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu