Uhraataanko muinainen uhrilehto rahan alttarille

Tampereen Lentävänniemen lähiöalueella on ollut muinaista asutusta luultavasti jo kivikaudesta lähtien.

Reuharinsaaressa sijaitsee merkkittävä röykkiöhautojen, ns. lapinraunioiden paikka , jossa on suoritettu arkeologisia kaivuksia . Paikka on luonnonkaunis pyhäinvaelluskohde , siinä on huikeat näköalat Näsijärvelle.

Valitettavasti olen huonosti perehtynyt arkeologian, tiedän, että joitakin esinelöytyjä on tehty kaivauksissa, mutta kaikkea ei ole vielä löydetty. Eikä oman näkemykseni mukaan tarvitseekaan , levätköön rauhassa ne muinaiset heimopäällikot joiden mahdollisesti jo maatuneet maalliset jäännökset  näkemäni perusteella arvelen kivikasojen alla lepäävän ikuista untaan.

Aivan oman asuinpaikkani viereessä, sijaitsee koko Suomen oloissakin luonnonsuojellusesti merkittävä lähdelaakso . Itse lähde on ollut useita metriä läpimitaltaan. Sitä on ohikulkevan kävelypolun puolelta suojattu vankalla aidalla. Valitettavsti en ole itse nähnyt sitä koko kauneudessaan, koska muuttaessani tänne lähde oli kaupungin toimesta täytetty soralla, niin että jäljellä on enää pieni lätäkkö, josta noroilee kirkasta lähdevettä ja läheiseen järven rantaan johtaa kapea puro ,jonka uomassa kasvaa moninaisia lähdeympäristöön  kuuluvia kasveja.

Kaupungin biologi on kaupungin taholta järjestetyllä yleisöretkellä esitellyt lähteen aluella kasvavia harvinaisia kasvilajeja.

Paikka on luonnonkaunis ja on monille luontoa arvostaville lähiseudun asukkaille pyhä, hartauden ja rauhan tyyssijä. Jotkut vaalivatkin paikkaa asettelmalla kiviä lähdelätäkön reunoille missä pikkulinnut kylpevät.

Lähellä oli vielä minun muuttaessani tänne  kävelypolkujen risteyskohdassa vanha  muinaismuistoa osoittava viittaa, joka jossain vaiheessa kaatuunena lojui maassaa  . Sittemin tehtiin uusi viitta,  polun toiselle puolelle viereiselle tontille jonkun melko vaatimattoman kiviröykkiön pälle.

Mistään muinaisesta uhrilähteestä ei ole perinnetietoon perustuva dokumenttia, kertoi kaupungin arkeologi joka kävi tutkimassa nyt kaavoitettua lähdelaakson kauneimassa paikassa sijaitsevia kivirakennelmia.Kuiteenkin omilla silmillään näkee vanhojen kivipengerten muodostavan valtavan katsomo- rakennelman josta on suora näkyvyys lähteeseen.Nykyinen valaistu soratie myötäilee  paikalle muinoin vieritetyistä lohkareista rakennettua kookkainta pengertä, jossa mielikuvieni mukaan seutkunnan mahtipäälliköt ovat katsellet uhritoimitusta. Alempana on muutamia matalampia penkereita.En suinkaan ole ainoa , joka on huomannut tämän erikoisen ilmiön. Olen keskustellut asiasta monen lähiseudun  asukkaan kanssa ja hekin ovat hyvin vihaisia , että ollaan hävittämässä harvinainen lähdelaakso ja valtakunnallisestikin erittäin harvinainen muinaismuisto, ennen kuin on edes tutkittu, mitä se oikein on ollut. Jotain todella merkittäviä uhritoimituksia lähteessä on minun päätelmien mukaan täytynyt olla, jos näitä rituaaleja on kerännytty seuraamaan näin isossa katsomossa.

Onko Suomessakin uhrattu nuoria neitoja upottamalla lähteeseen?

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu