Tarvitaanko sossuja

Selatessani blogipalstaa kiinnitin huomiota Markku Huhtalan laatiman mielenilmaisun otsikkoon: ”Kukkahattutäti-sosiaalitanttaliinien uudet siekailut kouluissa”.

Sen vertaa ärsytti, että vilaisin hänen  mielipideilmaisunsa joka on täynnä vääriä väitteitä; kuten otsikko antaa ymmärtää satuilua maailmasta, jossa  kukkatanttaliineilla on valtaa määräillä niin koulua kun poliisiakin. Kaikkea puppua en viitsinut lukea.

Huhtalan mielipiteen mukaan:

”Kukkahattutädit ovat suuressa viisaudessaan saaneet koulujen opettajat täysin hampaattomiksi.”

 ”Kukkahattutädit eivät tiedä tai ymmärrä, että on paljon perheitä, joissa ongelmat ratkotaan väkivalloin, juopottelemalla, rikkomalla tietoisesti lakeja, halveksumalla sääntöjä…siis aikuiset.”

”Samaan aikaan kukkahattutäti/sosiaalitanttaliinit suuressa viisaudessaan kuvittelevat että lapsiin, saati aikuisiin voitaisiin soveltaa neuvotteluja tai keskustelemalla ?”

Laitan tähän jutun alkupuolen perusteella kirjoittamani kommentti:

Löytyykö tästä maasta ainuttakaan sosiaalityöntekijää  joka ei tietäisi , että on koteja joissa vanhemmat ovat alkoholisoituneet , käyttävät väkivaltaa ja syyllistyvät muihinkin rikoksiin?

Lastensuojelun tädit ja sedät käyttävät aitoa keskustelua sekä lasten, että vanhempien kanssa, keinona ratkoa ongelmallisia elämäntilanteita. He ymmärtävät, ettei lapsi jonka kotona kielenkäyttö rajoittuu lähinnä muutamiin kirosanoihin ja huutamiseen,  osa puhua sivistyneesti ja käyttäytyä hyvien tapojen mukaan.  Silti he osaavat keskustella tällaisenkin lapsen kanssa. Se kuuluu ammattitaitoon.

Tiedän sosiaalihoitajia jotka ovat tehneet merkittävää työtä, tukien monenmonta perhettä selviämään vaikeista elämäntilanteista.

Kuten kaikissa ammattikunnissa mm. opettajissa on heidänkin joukossa vähemmän päteviä henkilöitä ja joidenkin ymmärrys on varsin rajoittunut .Tiedän tapauksia jossa olisi selvitty ilman huostanottoa ymmärtävällä tuella ja olen tavannut lapsia joita on jätetty yksin huolehtimaan juopoista vanhemmistaan tai väkivaltaisen yksinhuoltaja-äijän armoille.

Aina ei keskustelu ole riittävä apu. Voidaan tarvita apua kotiin tai muita ratkaisuja.

Olen vakuuttunut, että ilman sosiaalityöntekijöiden tärkeätä työtä, kodeissa, kouluissa ja kadulla näyttäisi paljon pahemmalta.

 He ovat kuitenkin yleensä pahasti ylikuormittuneita. Pilkkaamisen sijaan olisi syytä vaatia kouluttamaan lisää alan ammattilaisia.

Olen ihmettellyt mistä juontuu viime aikoina yleistynyt kukkahattutäti-herja. Miten tällainen asuste kuvaa sossujen ammattikuntaa? Tässä maassa en ole nähnyt kukkahattuja käytettävän kun jossain kesäjuhlissa. Olen saattanut tavata jonkun sossutädinkin kukalla koristelluun tyylikkääseen päähineesen sonnustautuneena jonkun tuttavan häissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu