Mitä ostaa seksinstostaja? osa 2. Vad köper torsken?
Edellisessä osassa, jota kirjoitin pikaisesti paikan pällä ennen lähtöäni Hanasaaren pohjoismaisesta keskuksesta, viittasin kommenteissa ruotsalaisen rikostutkijaan, nyt jaksoin ja ehdin vihdoin kaivaa paperit laukustani ja lunastaa lupaukseni jatkaa subjektiivista raportointiani seminaarista
Kunhan vielä keitän toisen mukillisen aamukaffetta.
Tämä ohjelman mukaan Key note 2 merkitty (mitenkähän tällaista minulle uutta termiä
pitäisi suomentaa?) ruotsalainen esitelmöitisijää oli rikoskomissaario Kajsa Wahlberg joka on kansainvälinen ihmiskaupparaportoija
Hän arvioi miten ruotsissa voimassa ollut seksin ostoa kieltävä laki on vaikuttanut prostitutoitujen naisten ja heidän asiakkaidensa käyttäytymiseen sekä miten se on vaikuttanut ihmiskaupan rikosselvintään.
Valitettavasti hän puhui minulle, joka kuitenkin kuuntelen riikinruotsiakin sujuvasti, ja olen ymmärtänyt Göteborgilaisten puhetta ihan hyvin, oli vaikeuksia saada selvää tämän Malmöstä (?) kotoisin olevan rikoskomissaarion skoonelaisesta murteesta. Niin oli joillakin muillakin koska huomasin ruotsinkielisielisiäkin osaanottajia turvautuvan simultaanitulkkauskuulokkeisiin häneen puheenvuorojensa aikana. Itse en viitsinyt sählätä niillä koska selkävaivani takia istuin salin taustalla kiertävän kaappitason päällä, jota TV- ja videokuvaajat käyttivät laskutasona.
Minulla on kuitenkin aika runsaasti muistinpanoja tästäkin esityksestä, joten jotakin kuitenkin sain selville.
Olennaisin sisältö hänen esityksessä oli kai kuitenkin että poliisiin tietojen mukaan prostituutio on selkeästi vähentynyt ruotsissa ostoskieltolain voimassaoloaikana.
Laki on toiminut mahdollisten asiakkaiden -miespuolisten heteroseksiä suosivien – tehokaana pelotteena ja vastaa siten tarkoitustaan.
Suora sitaatti jota onnistuin ymmärtämisvaikeuksistani huolimatta nappaamaan:
“Ingenting tyder på att förbudet har drivit prostitutionen under jorden” eli
Mikään ei viittaa siihen että seksinostoa kieltävä laki olisi ajanut kaupankäynti prostituutiota harjoittavien naisten osalta maan alle, piiloon.
Laki on myös auttanut ennalta ehkäisemään seksikauppaa ja myös prostituutiata harjoittaneita naisia ja mahdollisesti huoriksi ilman tätä lain suoja kouluttautumaan kunniallisimpiin ammatteihin .
(edellinen lause on oma tulkintani epäselvästä puheesta ja värittynyt aseenteesta jota olin kuulevinani komissaarion puheesta myös “rivien välissä”, en siis väitä hänen valikoineen sanojaan näin)
Laki on myös auttanut ihmiskaupan uhreja ja pedofiilien ulkomailla harjoittaman rikollisuuden tutkinnassa. Miten tämä on tapahtunut jäi valitettavasti minulle hämärän peittoon. Paitsi että määrärahoja on reilustu tarkoitusta varten lisätty
Kysyin onko selvitetty myös tältä taholta homoseksuaalista prostituutiota , mutta se ei kuulunut tähän lain vaikutusten selvittelyyn.
Olisin myös halunnut kysyä millä tavoin seksipalveluja naisilta ostavat miehet,“ torskarna “. joista valtaosa on parisuhteessa eläviä, varakkaita ja monasti perheenisiä korvaavavat lain ehkäisevän vaikutuksen takia tarpeensa käydä huorissa.
Mutta siihen aika ei enää riittäänyt.
Ehkä laki on niin mainio, että he pysyvät kiltisti kotona ja tyytyvät oman vaimon tarjoamiin palveluihin . Hyvässä lykyssä hoksaavat turvautua parisuhde- tai seksiterapeutin palveluihin.
Vai mitä tuumii seksin ostoon liittyvän lainsäädäntöön muutosta ehdottanut oikeusministeri Anna – Maija Henriksson?
Toissa päivänä julkaisin pikaisen näkemykseni professori Johanna Niemen ja OTM Jussi Aaltosen esittelelemästä oikeusministeriön teettämästä selvityksestään Suomen tilanteesta.
Selvitys on julkaistu syyskuussa.
Keskustelu jatkukoon.
Ongelma näissä tutkimuksissa ja selvityksissä on lähinnä siinä, että seksin osto on niin harvinainen ja vähäinen ilmiö, että siitä on vaikea saada mitään kunnollista määrällistä tutkimusta. Kun tiedetään, että Suomessa noin 500 naista myy tilapäisiä seksipalveluja päivittäin, ja useimmilla on noin 1 – 2 asiakasta, niin voidaan laskea, että suomalaisista seksinostoikään kuuluvista miehistä 1:2666 miehestä osaa seksiä. Eli 0.04 %:a.
Vastaavasti voidaan laskea, että Suomessa elävistä seksinmyynti-ikäisistä naisista noin 1:4000 myy seksiä, eli 0.02 %.
Näin voidaan arvioida, että esimerkiksi homoseksi on noin 25 – 50 kertaa yleisempää joka päivä, kuin seksin osto.
Tätä voidaan sitten verrata siihen, että 5 % viime vuonna solmituista avioliitoista oli solmittu suomalaisen miehen ja thaimaalaisen, venäläisen tai aasialaisen naisen kanssa.
Toisaalta monet haluavat määritellä ahtaasti seksin oston tietyn tyyppiseksi. Amerikassa tehdyssä tutkimuksessa kuitenkin noin 10 % naisista kertoi suostuneensa seksiin sen vuoksi, että oli saanut lahja, matkan tai muita etuja seksikumppaniltaan. Mutta tällaista ns. vastikkeellista seksiä ei haluta tilastoihin jostain syystä. Ehkä siitä syystä, että tällainen on niin yleistä, että naiset eivät halua vaistomaisesti ottaa tätä asiaa esille?
Ilmoita asiaton viesti
Näissä kaikissa selvityksissä niin oikeusminesteriön kuin ruotsalaisen rikostutkijan selvityksissä oli ainestona vain poliisin tietoon tulleet tapaukset sitä suomalainen professori kutsui ”sataprosenttiseksi otannaksi”(sic!)
En oikein ymmärrä mitä varten vertaat homoseksin yleisyyttä prostituutioon.
Osaatko myös arvioida homoprostituution yleisyyttä?
Tietenkin mahdollisesti voimaan tuleva laki täytyy koskea myös homoprostituoiten asiakkaita. Ja naisia jotka ostavat miehiltä seksiä.
Siinä tuleekin aika vaikea rajaan veto, on ilmeisesti aika paljon nuorehkoja miehiä jotka ei surastaan veloita määriteltyä hintaa vaan lypssävät rahaa vanhenevilta naisilta. Treffipalstat antavat hyvän mahdollisuuden kokeilla tärppääkö.
Ilmoita asiaton viesti