Mitä ostaa seksinstostaja? osa 2. Vad köper torsken?

 

Edellisessä osassa, jota kirjoitin pikaisesti paikan pällä ennen lähtöäni Hanasaaren pohjoismaisesta keskuksesta,  viittasin kommenteissa ruotsalaisen rikostutkijaan, nyt jaksoin ja ehdin vihdoin kaivaa  paperit laukustani ja lunastaa lupaukseni jatkaa subjektiivista raportointiani seminaarista

Kunhan vielä keitän toisen mukillisen  aamukaffetta.

Tämä ohjelman mukaan Key note 2 merkitty (mitenkähän tällaista minulle uutta termiä

pitäisi suomentaa?) ruotsalainen esitelmöitisijää oli rikoskomissaario  Kajsa  Wahlberg joka on kansainvälinen ihmiskaupparaportoija

Hän arvioi miten ruotsissa voimassa ollut  seksin ostoa kieltävä laki on vaikuttanut prostitutoitujen naisten ja heidän asiakkaidensa käyttäytymiseen sekä miten se on vaikuttanut ihmiskaupan rikosselvintään.

Valitettavasti hän puhui minulle, joka kuitenkin kuuntelen riikinruotsiakin sujuvasti, ja olen ymmärtänyt Göteborgilaisten puhetta ihan hyvin, oli vaikeuksia saada selvää tämän Malmöstä (?) kotoisin olevan rikoskomissaarion skoonelaisesta murteesta. Niin oli joillakin muillakin koska huomasin  ruotsinkielisielisiäkin  osaanottajia turvautuvan simultaanitulkkauskuulokkeisiin häneen puheenvuorojensa aikana. Itse en viitsinyt sählätä niillä koska selkävaivani takia istuin salin taustalla kiertävän kaappitason päällä, jota TV- ja videokuvaajat käyttivät laskutasona.

Minulla on kuitenkin aika runsaasti muistinpanoja tästäkin esityksestä, joten jotakin kuitenkin sain selville.

Olennaisin sisältö hänen esityksessä oli kai kuitenkin että poliisiin tietojen mukaan prostituutio on selkeästi vähentynyt ruotsissa ostoskieltolain voimassaoloaikana.

Laki on toiminut mahdollisten asiakkaiden -miespuolisten heteroseksiä suosivien –  tehokaana pelotteena  ja vastaa siten tarkoitustaan.

Suora sitaatti jota onnistuin ymmärtämisvaikeuksistani huolimatta nappaamaan:

“Ingenting tyder på att förbudet har drivit prostitutionen  under jorden” eli

Mikään ei viittaa siihen että seksinostoa kieltävä laki olisi ajanut kaupankäynti prostituutiota harjoittavien naisten osalta maan alle, piiloon.

Laki on myös auttanut ennalta ehkäisemään  seksikauppaa ja myös prostituutiata harjoittaneita naisia ja mahdollisesti huoriksi ilman tätä lain suoja kouluttautumaan kunniallisimpiin ammatteihin .

(edellinen lause on oma tulkintani epäselvästä puheesta ja värittynyt aseenteesta jota olin kuulevinani komissaarion puheesta myös “rivien välissä”, en siis väitä hänen valikoineen sanojaan näin)

Laki on  myös auttanut ihmiskaupan uhreja ja pedofiilien ulkomailla  harjoittaman rikollisuuden tutkinnassa. Miten tämä on tapahtunut jäi valitettavasti minulle hämärän peittoon. Paitsi että määrärahoja on reilustu tarkoitusta varten lisätty

Kysyin onko selvitetty myös tältä taholta homoseksuaalista prostituutiota , mutta se ei kuulunut tähän lain vaikutusten selvittelyyn.

Olisin myös halunnut kysyä millä tavoin seksipalveluja naisilta ostavat miehet,“ torskarna “. joista  valtaosa on parisuhteessa eläviä, varakkaita ja monasti perheenisiä korvaavavat lain ehkäisevän vaikutuksen takia tarpeensa käydä huorissa.  

Mutta siihen aika ei enää riittäänyt.

Ehkä laki on niin mainio, että he pysyvät kiltisti kotona ja tyytyvät oman vaimon tarjoamiin palveluihin . Hyvässä lykyssä hoksaavat turvautua parisuhde- tai seksiterapeutin palveluihin.

Vai mitä tuumii seksin ostoon liittyvän lainsäädäntöön  muutosta ehdottanut  oikeusministeri  Anna – Maija  Henriksson?

 

Toissa päivänä julkaisin pikaisen näkemykseni professori  Johanna Niemen ja OTM Jussi Aaltosen  esittelelemästä oikeusministeriön teettämästä selvityksestään Suomen tilanteesta.

Selvitys on julkaistu syyskuussa.

Keskustelu jatkukoon.

 

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu