Kuka on vastuussa?

Kuvien takia en siirrä vastaustani omaan blogiini kuten Alexius, vaan siksi, että havahduin miten paljon suosiota olen suonut Lapin poliittista kannatustakin tavoittelevalle Hemmolle, joka muidenkin harmiksi luopui jo soutupaatistaankin.

Jouni Aron kanssa olemme osallistuneet tärkeätä asiaa käsittelevään keskusteluun melkoisen pitkällä vuoropuhelulla.

Kun keskustelukin on siirtynyt tuulivoimaloista yleisemmälle tasolle pidin aiheellisena jatkaa se toisessa yhteydessä. Laitan tänne viimeiset kommenttimme.

Minä:

  • Minä en usko positiivisen kierteen mahdollisuuteen tästä hajoamistilasta pelastamaan. Ketkä ”me” voivat vaikuttaa?

  • Kyllä suurimmalle osalle menee vielä hyvin eivätkä tajua missä mennään.

  • Naapurun mummu kyllä tajuaa että eläämme sekasorron tilassa. Taloustilanne saatta hetkeksi hellittää näennäisesti, mutta konstit ovat vähissä kapitalismin pelastamiseksi, Raha tippuu taivaalta jonain päivänä, silloin ei monellekaan menee enää hyvin ja poliisi ja pelastuslaitos on helisemässä.

  • Henkilökohtaisella tasolla tulee jatkuvasti myönteisiäkin yllätyksiä, siitä voisikin kirjoitta blogin, vaikka harmin aiheitakin kuten jo kirjoitin.

  • Olen minä siitä talouden romahtamisesta melko varma, se ei ole ennustus vaan johtopäätös.

  • Ja nyt on keskustelumme lipsunut tuntureistakin pois, mitä Hemmo siitäkin tykkää?

  • Jouni:

  • Negatiivinen kierre on jo jatkunut pitkään, joskus tulee väistämättä pohjakosketus ja on vain tie ylöspäin. En kuulu kuitenkaan niihin, jotka jatkuvasti puhuvat fenix linnusta ja tuhkasta, monet näkevät uudessa alussa aina mahdollisuutta. Vastassa on kuitenkin monenlaista tuhlausta resurssien ja luontoarvojen suhteen. Olisin taipuvainen näkemään asioita niin, että joka tilanteessa ja joka suhdannevaiheessa kaikesta olisi huolehdittava, luonnollista on kuitenkin resurssien hiipuminen laskusuhdanteissa, nytkin niitä on ollut kaksi peräkkäin, ei ole toisin sanoen ehditty rakentaa mitään puskureita kun ei ole oikein toivottu edellisistäkään putouksista oikein kunnolla. Olet siis taas aivan oikessa murroksesta, sellainen on nyt väistämättä edessä. Vielä ei oikein tiedetä, että mitä on tulossa.
  • (Mistä nuo pallotkin ilmestyi? En tiedä.)

Minä:

Ei se niin mene. Ei yhteiskunnan lainalaisuudet ole mitään väistämättömyyksiä.Hävitetyt luonnonvarat ja sukupuuttoon kuolleet eläinlajit, koko tuhottu maapallo ei voi korjata.

 Ei ne suhdannevaihtelut ole mitään luonnonlakeja jotka vaan tulevat ja korjaantuvat itsestään.Rahastako voisi puskureita rakentaa? 

 Ei todellakaan kukaan tiedä mitä tulossa on, mutta tiedän että jotkut jotka joutuvat ottamaan vastuun ovat jo pitkään pelänneet pahemmin kuin minä.

Jouni:

 

Ajattelin kyllä lähinnä niitä yhteiskunnan turvaverkkoja, joita on kestävälle perustalle yhdessä rakennettu, kestämään myöskin taloudellisesti huonommat ajat.

 

Ei kyllä on ihminen ja vain ihminen vastuussa ympäristön tuhoamisesta, lähinnä ajattelin sellaista tilannetta, jossa esim. saastuttaminen on loppunut esim. vesistöihin, niin ajan kuluessa eliölajit ja kasvit tulevat takaisin vesistöihin ja vesistöt alkavat voida paremmin, tällaista korjaamista tapahtuu luonnossa. Sukupuuttoon hävitetyistä eläimistä ja kasveista voidaan vain haikailla takaisin, eivät tule. – Kaikesta hävittämisestä ei voi toki ihmistäkään syyttää, evoluutiolla on osuutensa ja myös luonnonkatastrofeilla, joita jatkuvasti tapahtuu ihmisestä riippumattomista syistä enimmäkseen. 

—-

Siihen vastasin vaan:

Hirmumyrskyt ovat ihmisen toiminnan seuraumuksia

Maanjäristyksisistä en tiedä. Tulkitsen niitä jumalten suuttumuksen ilmauksina.

Kuvat laitoin lähinnä huvikseni, vaikka niilläkin on yhteys aiheeseen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu