Ristiinnaulitut

 

Joitakin päiviä sitten näin televisiosta pätkän,  jossa selostettiin Turun yliopistossa tehtävää tutkimusta jossa nykyaikaisilla aivokuvannusmenetelmillä tutkittiin mitä aivoissa tapahtuu psykoottisessa tilassa.

Selostus oli hieman sekava välillä puhuttiin “skitsofreniasta” selittämättä mitä yhteyttä ja eroa tällä diagnoosilla on psykoositilaan.

“Skitsofrenia” on lähes sata vuotta vanha diagnoosi joka muodostuu potilaiden käyttäytymistä kuvailtujen oireiden kokoelmasta.

Vielä tänäkin päivänä psykiatrista potilasta saatetaan leimata tällä diagnoosilla ilman minkäänlaista nykypäivän vaatimuksia täyttäviä tieteellisiä tutkimuksia.

Tällaisella lääkärin mutudiagnostisoinnilla saatta olla kohtalokkaat seuraukset. Usein tämän diagnoosin seurauksena on elinikäinen sairauseläkkeelle joutuminen.

Yleinen uskomus on myös että skitsofreeniset oireet välttämättä edellyttävät jatkuvaa lääkitystä.

 

En väitä ettei lääkitys voisi olla tarpeellinen monessa tapauksessa. Kaikille psykoosilääkkeet eivät kuitenkaan sovi, vaan aiheuttavat monenlaisia fyysisiä oireita ja kipuja.

Siitä huolimatta että potilas valittaa sietämättömistä oireista lääkitys usein jatketaan, valitukset kuitataan harhoina tai hoitovastaisuutena.

Hyvin monelle lääkitys aiheuttaa lihasjäykyyttää ja huomattavaa ylipainoa.

On tehty paljonkin neurologista tutkimusta nykyaikaisilla välineillä skitsofrenia-diagnoosin saaneilla potilailla ja löydetty monenlaisia tilastollisesti merkityksellisiä korrelaatioita muihin muuttujiin. Jos kuitenkin tutkimuskohteiden diagnoosi on pelkän hataran oirekuvauksen varassa  arvokas tutkimustyö on tyhjän päälle tehty.

 

Toivon todella, että turkulainen tutkimusprojekti täyttäisi tieteellisyyden kriteerit ja johtaisi tuloksiin, jotka auttaisi yhteiskuntamme ristiinnaulittuja ihmisiä.

 

(julkaistu Tamperelaisen blogissa 20.4.2014)

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu