Kansa ei ole jakautunut kahtia

Viime aikoina on usein kuultu väite, että kansa on jakautunut kahtia, varsinkin suhtautumisessaan maahanmuuttoon.  Epäilemättä joidenkin itseään maahanmuuttokriittiseksi kutsuvien asenteet ovat jyrkentyneet ja vihaa on lietsottu  turvapaikanhakijoita kohtaan.
Vihapuheiden perusteella jotkut häiriintynet ihmiset ympäri maata ovat pitänyt oikeutenaan ryhtyä vahingontekoihin ja väkivaltaan.
Pieni vähemmistö häiriköitä ovat rasismin vastustamisen nimissä luvattomissa  vastamielenosoituksissa käyneet jopa poliisien kimppuun kiviä heitellen.
Sosiaalisessa mediassa maahanmuuton ongelmista on kirjoitettu kiivaasti ja monia ratkaisuehdotuksia on esitetty: vaadittu laittamaan rajat kiinni, käännyttämään turvapaikanhakijat takaisin Ruotsin  tai palauttamaan pakolaisleireille.  Jotkut ovat jopa esittääneet, että Suomi voisi perustaa turvapaikkareservaatteja ns. kolmansiin maihin.
Ehdotukset eivät ole ollet mahdollisia tai käytännöllisiä.

Yle teetti kyselytutkimuksen jossa selvitettiin ovatko ihmiset  huomannet työpaikoilla ja tuttavapiirissään ilmapiirin kiristyneen. Tässä kyselyssä otettiin huomioon myös että vastakkaisia mielipiteitä on suhtautumisessa taloustilanteeseen  ja korkea työttömyyskin kiristää tilanetta ja turhauttaa  ihmisiä.  
Tämän kyselyn mukaan kuitenkin yli  puolet vastaajista ei ollut huomannut kiristymistä ihmissuhteissaan.
Ahkera some-kirjoittelu  aiheuttaa helposti harhan jyrkästä vastakkainasettelusta.
"Mahanmuuttokriittisiä"  kirjoituksia on tällä Usarissakin nähty melkoinen määrä. Nykyistä ylenmääräistä maahanmuutto kannattavia kirjoituksia en juuri ole nähnyt.  Joitakin optimistista asennetta omaksuneita on, jotka yrittävät löytää epäkohdistakin jotain myönteistä.
"Maahanmuuttokriittiset"  käyvät polemikkia  "suvakeiksi" nimittämää ryhmää vastaan. Tämä paheksuttu porukka hyväksyy ja jopa pitää toivottovana nykyistä hallitsematonta ja rikollisten ohjailemaa maahanmuttoa.   Nämä "suvakit" ovat kuitenkin mielikuvituksen luoma variksenpelätin (strawman).  Tekosyy taistelulle muukalaisia vastaan.
Turvapaikanhakijoihin inhimillisen suvaitsevaisesti suhtautuvia ihmisiä on paljon. Tuhannet ihmiset ovat tarttuneet toimeen ja tehnyt vapaaehtoisesti paljon työtä auttakseen  kriisitilanteessa.
Valtaosa kansasta suhtautuu yllättävään tilanteeseen realistisesti ja maltillisesti.
http://yle.fi/uutiset/ylen_kysely_maahanmuutto_ja_taloustilanne_jyrkenta…

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu