Suomalaiset ovat liian tyytyväisiä elintasoonsa!

 Eilen  kun kävin keskustassa ostosreissulla lähiöstä jossa asun. En ostanut mitään.

Kävin mm. keskustan tavaratalossa, jota aikonaan olin maalarin repsekkana mukana rakentamassa. Sen tieltä purettiin arvokas jugendtalo ja rikottiin Tampereen merkittävimpiä jugendkortteleita. Onneksi ystävieni toiminnan ansiosta, kansalaisiikkeen protestina, säästyi viereinen talo hävitykseltä.

Tavarataloa oli rakentamassa toista sata työläistä ja rakentamista valvoi rakennusmestari. Arkkitehdit ja insinöörit kävivät välillä tarkastamassa työtä. Nykysin näkee rakennustyömailla vain muutama työläinen. Usein puhuvat vierasta kieltä.

Kävin tavaratalon kosmetiikkaosastolla, jossa aletuotteet pursuilivat isoissa laareissa. Ajattelin ostaa pirteän rusketukseen sopivan kesähuulipunan, trendikkäästi vähän hemmotella itseäni erinäisten koettelumusten keskellä. Tuhansista erivärisistä huulipunista ei löytynyt oranssinsävyistä. Myyjäkin ystävällisesti avusti minua ja käytiin aika monen tuotemerkin valikoimat läpi.  Hailakan bessivärisiä oli kyllä pitkät rivit päällekkäin näytetelineissä.

Toiselta myyjältä kysyin olisiko mitään aloe vera sisältävää shampoota. Hän osasi suoralta kädeltä sanoa, ettiei ole, vaikka tuotemerkkejä on sadoittain.

Tulisin  toimeen vähemmälläkin.

Hyvinvointiani jossain määrin laskee paljon aikaa vievää pakkovalinta kaaosteoreettisen mallin mukaan leviävistä valikoimista, josta millään järkevällä perusteella ei voi valita ainakan mitään teknologian ihmevempainta. On vain pelttava rullettia, kuten VR: n konduktöörikin iloisena myönsi kun harmittelin lippuhinnan 60% nousua yön yli.

Sopivaa kohtuuhintaista kameraakan ei valikoimissa löydy;  jos jossain on jokin kaipaamani ominaisuus , niin toisaalta siinä on jokin ominaisuus vialla. 

Kaikkea tosiaankin on yllinkyllin. Liikakin. Tosin jos ruokakauppaan tulee joku minua erityisesti miellyttävä tuote, se yleensä poistuu sorttimentista vähäisen kysynnän takia –  tai hyvän kysynnän takia tulee takaisin korkeampaan hintaluokkaan siirrettynä.

Kaikilla ei ole varaa maksaa laadusta kovinkaan paljon. Kaikilla ei ole mahdollisuus toteuttaa mielitekojaan. On vain suljettava pois suurin osa valikoimasta. 

Markettien labyrinteissä ostosten teko käy työstä. Jos siitä maksettaisiin reilu palkkio , sehän ratkaisisi liiallisesta tyytyväisyydestä huolestuneiden ekonomistien ongelman; Bruttokansantuoteindeksi kohoaisi.

Mitä se Bk sitten mittaa? Sitä ei tiedä kukaan, ei sen laatijat tilastokeskuksessa, eikä ekonomistitkaan.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu