Hamstrausharha

Sosiaalisessa mediassa on paheksuttu ja pilkattu ihmisten ”hamstraamista” kun kauppojen hyllyt tyhjenivät viikolopun aikana. On tulkittu ilmiötä jopa paniikiksi.
Jotkut valittavat, että ovat joutuneet etsimään jotain tarvitsemansa tuotetta monestakin kaupasta.
Kävin viime viikon torstaina marketissa puolen päivän aikaan, silloin vielä hyllyt notkuivat, jauhelihaakin oli tavallista enemmän. Tällaiseen ylenpalttisuuteen nykyihmiset ovat tottuneet. Heille oli järkytys nähdä hyllyt tyhjinä viikonloppuna.
Iltapäivällä hallitus piti tiedoitustilaisuuden jossa kertoi jämäkkäästi varautumisesta vakavaan epidemiaksi leviävän virustaudin etenemiseen. Ihmiset havahtuivat siihen, että saattavat joutua pysyttelemään kotona viikkokaupalla.
Ajettiin marketteihin hankkimaan perheelle selviytymisvarastoa. Jauhelihaa, makarooneja, kalapuikkoja joista lapset tykkäävät. Runsaasti limsaa.  Ehkä samalla iäkkäille omaisillekin, joilla ei ole autoa käytössä; säilykkeitä, jauhoja ja vessapaperia. Sopivasti oli vessapaperi säkittäin tarjouksessa.
Varsinkin vessapaperista on väännetty vitsiä ja jaeltu neuvoja miten voi käyttää käsisuihkua tai pyyhkiä pylly sanomalehdellä. Nykyisellä pehmolaadulla ei säkillinen kovin kauan riitä lapsiperheessä, normaalitilassakin ostetaan säkillinen kerralla, tarjouksessakin on jatkuvasti.
Nyt varautumisen tarve tuli ihmisille yhtä aikaa. Tietenkin saattoi olla jotain ylilyötejä, mutta luulen, että suurin osa teki harkittuja ostoksia sen perusteella mitä perhe tavallisesti käyttää ja mitä pakasteeseen mahtuu.
Maanantaina hallitus piti tiedotustilaisuuden valmiuslain käyttöönotosta ja velvoitti kaikki yli 70-vuotiaat pysymään kotona karanteenissa.
Menin tiistaina iltapäivällä lähikauppaan leipää ostamaan. Taas oli ”hamstrattu”! Hyllyissä oli aikamoissia aukkoja mutta leipää ja kahvia riitti. Vessapaperi oli jäljellä vain jokunen paketti. Minulla ei ollut akuutti paperitarve jätin ne muille.
Seutukunnan seniorit olivat käyneet lähikaupasta hankimassa tarvitsemansa kantokykynsä mukaan, jollakin jopa koko rullakassillisen, kädessä lisäksi se tuikitarpeellinen vessapaperipaketti.
Kuuliaisina kansalaisina me moniriskiryhmäläiset jätimme bussimatkan päässä olevat markettien tarjoukset hakematta.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu