Kirottu kilpailu

Onpa ollut vaivalloista ottaa käyttöön uusi läppäri.  Poikani tuli auttamaan  ja minä avustin kun tuli ongelmia. Yhteistyöllä  saatiin kone toimimaan.   

Jossain vaiheessa piti saada uusi salasana ja koodi lähetettiin sähköpostiin, joka ei tietenkään voi käyttää ennen kuin tarvittava ohjelma ole  asennettu. Näköjään on monilta unohtunut, ettei kaikilla ole älypuhelimia sähköposteineen.  

Hirveästi menee turhaa aikaa näiden tarpeellisten elektroniikkavempaimien ja ohjelmien opettelemiseen.  Hiirellä oli puolikkaan lakanan kokoinen eri kielillä kirjoitetut käyttöohje, niin pienellä präntillä, että olisi tarvinnut vähintään suurennuslasin sen lukemiseen. Ei edes löydetty suomenkielistä ohjetta. Hiiri ei toiminut millään konstilla. Ville löysi sitten sisäpuolelta pluggin joka saatiin mahtumaan yhteen aukkoon. 

Elämä on mennyt vaikeaksi sanoi iäkäs, myrskyisiä meriä kyntänyt, rouva bussissa kun kysyin  käyttääkö nettiä. Ei. Se oli ennen korona.   

Kun ensimmäiset karenssikehotukset ja neuvot tulivat, kaikissa tiedotusvälineissä kerrottiin vain nettiosoitteita mistä saa apua ostoksiin ym. Kesti viikkoja ennen kuin kunnissa ruvettiin hoksaamaan, että kaikilla vanhuksilla ei ole nettiä.

Kaupoissa rupesikin näkymään entistä enemmän huonokuntoisia iäkkäitä ihmisiä. Entä ne jotka eivät päässet itse kauppaan? Kaikilla ei ole huolehtvaisia omaisia etsimässä netistä heille puhelinnumeroita? 

Jos kaupallisen kilpailun sijaan tehtäisiin yhteistyötä, voitaisiin kehittää käytännöllisiä standardeja ja optimaalisia malleja joissa olisi riittävästi vaihtelua eri tarpeisiin. Hävikki olisi paljon pienempi ja tuotekehittely edullisempaa ja tehokkaampaa .  Ei olisi tarvetta koko ajan muuttaa jo hyväksi havaittu. 

Kilpaileminen ei kannata!  

Maailma tarvitsee kilpailukyvyn sijaan yhteistyökykyä. 

+7

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu