Väärin laskettu Aster-hanke

 

Aster-hanke on neljän sairaanhoitopiirin yhteinen ja tietysti kilpailutettu asiakas- ja potilastietojärjestelmän hanke. Sote-ammattilaisten olennainen työkalu, jota on tarkoitus käyttää esimerkiksi ajanvarausteen tekemiseen, sairaskertomusten kirjoittamiseen ja reseptien välittämiseen apteekkiin. Tavoitteena on keskittää lukuisat rinnakkaiset järjestelmät yhdeksi. Yhtenäinen järjestelmä on tulevaisuutta varten ehdottoman tarpeellinen.

Jos yksikin neljästä tilaajaorganisaatiosta vetäytyy hankkeesta, kaatuu se myös muiden osalta. Siun sote on tänään näyttänyt vihreää valoa Aster-hankkeelle. Myös Essote on jo hankkeen hyväksynyt. Vaasan sairaanhoitopiiri tekee piakkoin päätöksen ja viimeisenä isäntäorganisaatio KSSHP lokakuun puolivälissä.

Oma mielenkiinto kohdistuu luonnollisesti Keski-Suomeen. Tarkastellaanpa vähän.

Tietojärjestelmän piti maksaa Keski-Suomen osalta alun perin 64 miljoonaa euroa. Nyt aivan loppumetreillä järjestelmähankkeen investoinnin osuudeksi lasketaankin jo 128 miljoonaa euroa. Päälle tulevat vielä vuotuiset ylläpitokulut, niiden arvioidaan olevan yli 12 miljoonaa euroa vuodessa.

Syyksi sairaanjohtopiirin johto on kertonut virhearvion tammikuun 2020 tarjouskilpailun laskennassa. Osa kustannuksista jäi pois kustannusarviosta, jolloin arvioksi saatiin 65 miljoonaa. Virhelaskennan on tehnyt nimetön määräaikainen työntekijä, joka aiemmin työskenteli Aster-hankkeen laskentapuolella! Kunnille on siis annettu virheellistä tietoa. Virhelaskelman kustannukset tulisivat maksettavaksi tulevalle Keski-Suomen hyvinvointialueelle. Suomeksi tämä tarkoittaa lopulta veronmaksajia, kaikkia Keski-Suomen asukkaita ja ylimenevät kustannukset ovat muualta pois.

Käytännössä päätöksen potilastietojärjestelmän valinnasta tekee sairaanhoitopiiri, jonka päättäjät ovat kuitenkin kuntien edustajia. Multian valtuusto on antanut täystyrmäyksen hankkeelle. Hankasalmen kunnanjohtaja Matti Mäkinen sanoo hankkeelle ei, samoin Hankasalmen kunnanhallitus. Saarijärven kunnanhallitus ei edes vie asiaa kunnanvaltuuston käsiteltäväksi. Myös Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto epäilee hankkeen kannattavuutta. Muuramen kunnanvaltuuston 1. varapuheenjohtaja Jani Kokon mielestä hankkeesta on irtauduttava.

Tässä esimerkkejä Keski-Suomessa heränneestä vastustuksesta, lisää on varmasti tulossa. Pidän varsin erikoisena, jos KSSHP hankkeen kaikkien kritiikkien ja virhearvioiden jälkeen hyväksyy.

 

Ps. Hyvässä muistissa on myös sairaala Novan rakentaminen, jonka hintalapuksi KSSHP arvioi noin 333 miljoonaa euroa. Lopulliset rakentamiskustannukset pyörivät kuitenkin yli puolessa miljardissa.

+5
Marge Miettinen
Muut Jyväskylä

Monessa mukana. Suomen Maallikkotuomareiden järjestösihteeri sekä neuropsykiatrinen valmentaja. Liike Nyt Jyväskylän puheenjohtaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu