Helsingissä tulisi luopua aamu 8:00 alkavista kouluaamuista

Siitä huolimatta, että yhteiskunta on muuttunut huomattavasti teollistumisen ja modernin aikakauden myötä, emme ole vieläkään onnistuneet päästämään irti aikaisen koulupäivän aloituksen perinteestä.

Koulupäivän alkaminen kello 8:00 juontaa juurensa ajalta, jolloin kukko oli kotitalouden luotettavin herätyskello ja traktorin äänet laittoivat lapset juoksemaan pellolle aamun sarastaessa. Tämä oli tietysti toimivaa silloin, kun päivän toiseksi tärkein oppitunti oli oppia, miten perunat istutetaan ja lehmät lypsetään.

Mutta tässäpä uutinen: me emme enää elä agraariyhteiskunnassa. Helsingin kaduilla ei näy traktoreita (ainakaan kovin usein), ja perunat saadaan marketista, ei omalta pellolta. Niinpä koulupäivän alkaminen aikaisin aamu kahdeksalta ei tunnu nykypäivän vaatimusten mukaisilta.

Useat tutkimukset kertovat, että myöhäisemmät aamut hyödyttävät oppilaita. Forssassa päätettiin siirtää peruskoulut alkamaan kello 9:00. Lopputuloksena kokemukset olivat hyviä ja oppilaat sekä opettajat tyytyväisiä.

Ikivanha argumentti vanhempien työpäivistä ei enää päde

Koulupäivän aloituksesta keskusteltaessa tulee aina esille ikivanha argumentti siitä, että vanhempien työpäivät alkavat aikaisin, joten lasten on pakko mennä kouluun samaa aikaan. Kun tarkasti miettii, niin eihän maailma enää toimi näin, myös vanhempien työajat, työvuorot ja työrytmi ovat muuttuneet. 

Lisäksi. Yhä useampi peruskoululainen kulkee itse koulumatkat, ja Helsingin pimeän talven ennen klo 8:00 lähdöt, voivat olla kaikkea muuta kuin mukavia. Lasten ja nuorten hyvinvoinnin kannalta ja vanhempien hermojen säästämiseksi vaikeilta aamuherätyksiltä Helsingissä voitaisi kerrankin ottaa mallia Forssasta ja luopua 8:00 alkavista koulupäivistä.
Maria Miala
Kokoomus

Kaupungin varavaltuutettu (kok.) Yhteiskunnallisista ilmiöistä innostunut, kansainvälinen ja markkinaliberaali oikeistolainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu