Helsingissä tulisi luopua aamu 8:00 alkavista kouluaamuista
Siitä huolimatta, että yhteiskunta on muuttunut huomattavasti teollistumisen ja modernin aikakauden myötä, emme ole vieläkään onnistuneet päästämään irti aikaisen koulupäivän aloituksen perinteestä.
Koulupäivän alkaminen kello 8:00 juontaa juurensa ajalta, jolloin kukko oli kotitalouden luotettavin herätyskello ja traktorin äänet laittoivat lapset juoksemaan pellolle aamun sarastaessa. Tämä oli tietysti toimivaa silloin, kun päivän toiseksi tärkein oppitunti oli oppia, miten perunat istutetaan ja lehmät lypsetään.
Mutta tässäpä uutinen: me emme enää elä agraariyhteiskunnassa. Helsingin kaduilla ei näy traktoreita (ainakaan kovin usein), ja perunat saadaan marketista, ei omalta pellolta. Niinpä koulupäivän alkaminen aikaisin aamu kahdeksalta ei tunnu nykypäivän vaatimusten mukaisilta.
Useat tutkimukset kertovat, että myöhäisemmät aamut hyödyttävät oppilaita. Forssassa päätettiin siirtää peruskoulut alkamaan kello 9:00. Lopputuloksena kokemukset olivat hyviä ja oppilaat sekä opettajat tyytyväisiä.
Eivät ne kaikki aamut ala kello kahdeksan edes stadin kouluissa eikä muuallakaan. Jos taas siirretään koulut alkamaan korkeintaan vasta kello yhdeksän, johtaa se koulupäivän pitenemiseen iltapäivällä. Tällöin yläkoulussa useimmat päivät päättyvät vasta kello 16 ja mahdollisesti jopa kello 17. Tämä taas johtaa siihen, että teini-ikäisten nuorten ohjatun harrastamisen kuten urheilun alkamisaikaa olisi pakko siirtää myöhemmäksi, esimerkiksi treenit alkaisivat yleisesti vasta kello 19 tai sen jälkeen.
Treeneistä paluu sitten ehkä vasta kello 21 tienoilla tai myöhemmin, jolloin sitten ilta venyy ja venyy. En nyt tiedä, onko tämä hyvä ratkaisu, kun teinien rauhoittuminen kestää ja nukkumaan hinaudutaan nyttenkin vasta puolenyön jälkeen.
Alakoulun kohdalla aloitus vasta kello 9 on ihan toimiva, siellä päivät ovat muutenkin lyhyemmät.
Ilmoita asiaton viesti
No, Forssassa asun ja aamuni alkaa n 5-5.30, siis se on aamua; mielestäni nyt ja aina tuo on noin ollut.
Yrittäjäaikoinani aamut alkoivat useasti n 3-3.30 ja töihin. Päivä saattoi viivähtää aina tuonne 18-18.30 astikkin.
Se oli sitä yrittäjän elämää ja minulle hyvin sopi.
Oppi jäi päähäni; nyt eläkkeelläkin, vaikka minnekkään ei olisi tarve, aamuni alkaa siinä 5.30-6 ja siitä sitten jatkuu.
Ilmoita asiaton viesti
Käsittääkseni koulut voivat itse päättää päivärytmin. Ei ole mitenkään harvinaista, että koulu alkaa klo 8.15 tai klo 8.30, kuten vaikka Espoossa. Vaihtoehtoja on siis enemmän kuin aloitus klo 8 tai klo 9. Osa oppilaista aloittaa joinakin päivinä koulupäivänsä muutenkin myöhemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän se menee, tosin täällä poronhoitoalueella alkamisaikaa sanelevat osittain liikennöitsijöiden aikataulut.
Ilmoita asiaton viesti
Idässä päivä on aikaisempi. Keskipohjanmaalla kaiketi koulut ohjaavat liikennöijien aikatauluja. Koululaiset ovatkin melkein ainoat käyttäjät.
Edit. En ole tiennyt sinun toimivan Kainuussa, etelämpänä oletin.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, kyllähän kunnat yrittävät saada kuljetukset pyörimään sujuvasti, mutta bussifirmoilla on omat vaatimuksensa. Eli ei kuljeteta vain koululaisia noilla vuoroilla.
Olisi pitänyt laittaa lainausmerkit poronhoitoalueeseen eli täällä Keski-Savossa vaikutetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Niistähän ne kuitenkin katteensa saavat.
Muistan hyvin kun pari sukupolvea sitten matka pitäjän keskukseen äitinikin osalta alkoi koulukyytien yhteydessä seitsemän jälkeen, ja päättyi neljän persiissä koulukyytien mukaan.
Iltanavetalle kuitenkin jäi ruhtinaallisesti aikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyisen monimuotoisuuden ja entistämisen aikakautena olisi suotavaa, jos palattaisiin menneisiin muotoihin myös koulunkäynnin osalta.
Jos kukko ei enää laula, niin laitetaan se laulamaan, jos lapset eivät nouki syksyllä perunoita pellosta, laitetaan noukkimaan jne.
Vanhojen metodien käyttöönotto parantaisi myös oppimistuloksia. Näin päättelen siitä, kun sanotaan, että tulokset ovat huonontuneet. Eikö tämä merkitse sitä, että ennen oli tämäkin asia paremmin?
Ilmoita asiaton viesti
Muistan kuin eilisen päivän,kun naapurin tyttären kanssa opeteltiin omin päin lukemaan tuvan lattialla. Hänelle oli tärkeää kouluun menevänä osata lukea. pari päivää riitti ihan nokko. Itse en viisivuotiaana tuollaisia paineita osannut kantaa.
Sattumoisin sain loogisen ajattelukyvynkin ylhäältä. Ei sitä sellaiselle voi opettaa,jolla siihen ei taipumusta ole.
Ilmoita asiaton viesti
Lähinnä allekirjoittanutta korpeaa menneisyysnegatiivisuus. Meillähän oli joskus vähän ennen 90-lukua kulutusjuhlakin. Kohta meillä ei ole sitäkään.
Lukemaan tosiaan opittiin usein jo ennen kouluunmenoa. Koulussa puolestaan piti ukea ja opetella ulkoa kokonaisia runoja. Myös kertotaulu piti osata. Muuten ei päässyt välitunnille. Kokeita järjestettiin, ja testattiin osaamista. Todistukseen laitettiin numeroita.
Ympäristöopissa tutustuttiin luontoon, liikuntatunnilla pelattiin potkupalloa, nelimaalia, leikittiin lumisotaa, kuka pelkää mustaa miestä ja viimeinen pari uunista ulos. Joitakin esimerkkejä mainitakseni.
Ilmoita asiaton viesti
Ollessani peruskoulun yläasteella 1970-luvun lopulla Luumäellä kaikki koulupäivät alkoivat klo 9 ja päättyivät klo 15. Näin siksi, että suurin osa oppilaista (ikäluokassa noin 90 oppilasta eli 3 luokkaa) tuli koululle kuljetuksilla ja linja-autot (noin 7 kpl) saapuivat koululle klo 9 ja lähtivät klo 15.
Nyt täällä entisen Hauhon eli nykyisen Hämeenlinnan alueella yläkoululaisten koulupäivät alkavat joko klo 8 tai 9 tai 10. Edellisen rehtorin aikana koulupäivät alkoivat enimmäkseen klo 9 ja muutaman kerran klo 8. Nyt puolityhjä koulutaksi ajaa saman lenkin 3 kertaa lähes joka aamu ja kiirettä pitää, että kaikki nuo lenkit ehtii aikataulun mukaisesti ajaa. Aiemman rehtorin aikana samalta suunnalta tulleet oppilaat laitettiin samalle luokalle, jotta selvittäisiin vähemmillä kuljetuksilla. Nykyisen rehtorin mukaan maantieteelliset seikat eivät vaikuta millään tavalla heidän tuntijärjestelyihinsä. Kuitenkin koulussa on vain kaksi rinnakkaisluokkaa ikäluokkaa kohden. Toki valinnaisaineita koulussa on varmaan enemmän kuin oli 1970-luvun lopulla, mutta kyllä silloinkin 8. ja 9. luokalla oli valittava kaksi ainetta monien vaihtoehtojen joukosta. Itselläni oli saksa ja käsityö (2 tuntia viikossa). Muita vaihtoehtoja olivat ainakin käsityö (4 tuntia viikossa), konekirjoitus, maa- ja metsätalous ja kotitalous.
Ilmoita asiaton viesti
Lapsille sopii koulun aloitus klo 9.00 paljon paremmin. Ulkona on valoisampaa, vähemmän liikennettä, ja tiet ovat vähemmän jäässä, joten niitä on helpompi ja turvallisempi pyöräillä, vaikka patterit olisikin loppu ja vain kesärenkaat polkupyörässä. Lapset myös muutenkin nukkuvat enemmän kuin perheen aikuisjäsenet, ja koululainen tarvitsee paljon unta. Tässä vaan jääräpäiset aikuiset, usein isolla SUV-autolla töihin nastarenkailla ja xenon-valoillaan ylinopeutta 40 km/h alueella ajavat eivät ymmärrä 10-vuotiaan maailmasta yhtään mitään, ja mussuttavat kaikenlaista turhaa vastaan, vaikka kuitenkin itse tulevat kotiin kello 15-16 ja menevät suoraan sohvalle nukkumaan univelkaansa, vaikka niin pätivät aikaisella heräämisellään. Se on nähty monta kertaa.
Oma yläkouluni kesti pääsääntöisesti 9-15 välisen ajan, vain liikuntapäivinä 8-15. Ei koskaan 16 asti, ja tunnit viikossa riitti hyvin vuonna 2000; päiväunia en tarvinnut koulun jälkeen! Joku iltaohjelma alkamassa klo 16-17 on vain tekosyitä, koska jos päivä päättyy klo 15, niin sinne kerkiää ihan hyvin. Läksythän sitten sellainen aamuvirkku voi tehdä kotona 7.00-8.30 ennen kouluun lähtöä, jos aamu tuntuu hukkaan heitetyltä muuten tai ei jostain syystä voi tehdä läksyjä illalla vaikka 20.30.
Tämä on nyt sama juttu kuin kesäajan puolustelijat: halutaan valoisa iltapäivä, mutta yksikään näistä kesäajan puolustelijoista ei ole liukuvalla työajallakaan toimistolla 6.00, vaikka olisi mahdollisuus. Vinkkini: lopettakaa kellon suhteen orjallinen eläminen ja miettikää loogisesti itse. Koko kesäajan voisi muutenkin heittää roskiin typeränä keksintönä, joka myöhäistää valoa päivään, ja tekee nukkumisesta mahdotonta kun jo muutenkin kuuma ja valoisa kesä pistää auringon taivaalle vielä 23.10, eikä laske jo 22.10. Koita siinä sitten mennä nukkumaan kello 21, lämpötilan 26C kämpässä, ja herätä 05.00 että voit lähteä aamuvuoroon 06.00. Jos kriteerit on aikainen herääminen, pitää kellon GMT+luku valita siten, että aurinko myös laskee aikaisin, ja nousee aikaisemmin. On täysin mielisairasta kesäisin mennä nukkumaan kirkkaassa auringonvalossa klo 21(!) ja yhä 26C lämmöissä, vain herätäkseen sitten taas tähtitaivaan alla yli puolen vuotta, ja kulkeakseen vuorokauden kylmimpään aikaan kouluun/töihin.
Eli muu yhteiskunta: miettikää sitä talvea, ja lähettäkää lapset kouluun tähtitaivaan sijaan vasta kun auringon kajo nousee, ja pois kun aurinko laskee. Turha vääntää väkisin todella aikaista pimeää aamua ja koulumatkaa, tai liikaa toiseenkaan suuntaan. Ja tässä 9.00 on paljon luonnollisempi aika olla perillä, eli lähteä noin 8.30, kuin lähteä 7.30 jonnekin. Ihmisen pitää myös syödä ja juoda aamulla jotain.
Ilmoita asiaton viesti