Mitä vaalikoneen perinteiset arvot merkitsee?

Millainen olisi yhteiskunta ilman kotia, uskontoa ja isänmaata? Toteutuisiko tällöin perinteisistä arvoista ”täysin eri mieltä” vaalikoneen kysymyksen kanssa olevien arvopohja? Vastasin vaalikoneeseen ”ehdottomasti samaa mieltä”, kun kysymyksessä oli politiikan arvopohjana perinteisten arvojen eli kodin, uskonnon ja isänmaan merkitys. Uutisiin asti pääsi pääministerimme mielipide. Hän oli todennut olevansa täysin eri mieltä. Perusteluksi hän oli kirjoittanut sen sijaan omaksi arvopohjaksi sosiaalidemokraattiset arvot kuten vapaus, tasa-arvo ja solidaarisuus. Nyt onkin hyvä kysymys, ovatko nämä arvopohjat niin erilaiset kuin vastauksista voisi päätellä. Pitäisi pureutua hieman enemmän näiden käsitteiden taakse ennen kuin tekee pikaisen johtopäätöksen. Miten vastakohtaisia nämä pääministerin mainitsemat arvot ovat mainituille perinteisille arvoille? Vapaus ja tasa-arvo ovat selkeästi arvoja, jotka eivät mielestäni ole lainkaan ristiriidassa, vaan sisältyvät näihin perinteisiin arvoihin. Solidaarisuus voidaan määritellä esimerkiksi yhteisvastuullisuudeksi, yhteenkuuluvuuden tunteeksi ja myötämielisyydeksi kanssaihmisiä kohtaan. Voisiko siinä ajatuksessa olla jotain samaa kuin kristillisessä suhtautumisessa ihmisiin eli ”mitä toivotte ihmisten teille tekevän, tehkää te samoin heille.” Solidaarisuudessa voidaan nähdä eri tasoja, kuten kaikessa muussakin. On eri asia tehdä yhteistyötä ja toimia myötämielisesti siten, että huomioidaan eri osapuolet kuin se, että tehdään itse vaikkapa velkaa ja vastuullistetaan muut sitten solidaarisuuden nimissä. Tällä lähestymistavalla kaikkoaa kyllä oikeudenmukaisuus minun mittaristossani hyvin kauaksi. Tämän sanan sisällöstä siis pitäisi ehkä keskustella enemmän.
Otetaan ensin käsittelyyn koti. Olenko kodin merkityksestä pääministerin kanssa täysin eri mieltä? Jos kotia ajatellaan arvopohjana, tässä otetaan kantaa siihen, että koti on tärkeä peruspilari yhteiskunnan rakentumisessa. Mitä koti merkitsee? Minulle koti merkitsee turvapaikaa, jossa jokainen perheenjäsen saa olla oma itsensä ja kokea rakkautta, yhteenkuuluvuutta ja turvaa. Kodin merkitys nousee vahvasti esille myös siinä, millaiset eväät lapsi saa elämäänsä. Halusimmepa tai emme, lapsuuden kodillamme tai sen puuttumisella on meille jokaiselle suuri merkitys. Tähän liittyy myös omien vanhempien kunnioitus ja arvostus sekä sitä kautta sukupolvien ketjun arvon vaaliminen. Menneisyytemme ja sukumme historia on asia, joka vaikuttaa meihin ja josta voimme parhaassa tapauksessa oppia paljon. Kodittomuus, voisi jopa sanoa juurettomuus, on vakava ongelma eikä se merkitse ainoastaan fyysistä kodittomuutta. Kodittomuudesta voi kärsiä myös, vaikka olisi katto pään päällä. Perheet tarvitsevat tukea, jotta jokaisella olisi hyvä olla kotona. Päihdeongelmat, mielenterveydelliset ongelmat sekä väkivalta ovat raadollisia esimerkkejä siitä, mitkä tekijät voivat olla taustalla tähän liittyen. Haluaisin kuulla pääministerin näkemyksen ”kodista”, kun hän on ilmaissut olevansa ”täysin erimieltä” kodista arvopohjana. Tällä hetkellä myös suuri ja laaja ongelma yhteiskunnassamme on yksinäisyys. Tampereellakin noin puolet kotitalouksista on tällä hetkellä yhden hengen ruokakuntia. Yhteiskunnan terveen kasvun kannalta perheiden muodostuminen, yhdessä pysyminen ja syntyvyyden kasvu olisivat tärkeitä. Avioerot ja perheiden hajoamiset aiheuttavat suomalaisessa yhteiskunnassa kallista laskua monin tavoin. Lasku tulee perheiden taloudellisen taakan kasvamisen kautta sekä ihmisten pahoinvoinnista heijastuen muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluihin. Hyvinvoiva ja onnellinen perhe on mitä arvokkainta pääomaa.
Seuraavaksi pureskelen käsitettä ”uskonto”. Monelle tulee varmasti mieleen lähinnä tylsä koulun uskonnon tunti. Myös tässä olen ikään kuin pääministerin kanssa täysin eri mieltä. Kaikkia uskontoja yhdistävä piirre on usko johonkin yliluonnolliseen, joka ylittää arkikokemuksen ja tieteen selitykset. Tieteen tarkoitus puolestaan on pyrkiä totuuteen. Tiede ei ole vielä tullut valmiiksi eli voisi sanoa, että tiede ei ole lopullisesti ratkaissut totuuden ongelmaa. Maailmankatsomus on aina jossain määrin uskonnollinen, koska siinä otetaan jollain tapaa kantaa jumalan olemassaoloon, joka ei ole tieteellinen, vaan katsomuksellinen asia. Uskontoon kuuluu pyhyyden käsite, joka ilmenee käytännössä pyhänä pidetyn asian kunnioittamisena ja erityisenä kohteluna. Lisäksi uskontoon kuuluu keskeisesti vastausten etsiminen elämän tarkoituksen sekä kuoleman jälkeisen elämän kysymyksiin. Myös eettiset pohdinnat siitä, mikä on oikein ja mikä on väärin, ovat osa uskontoa. Lisäksi vielä mainittakoon muutenkin osana elämää olevat tunnekokemukset sekä uskontoon kuuluva yhteisöllisyys ja uskonnon vaikutus yksilöön ja yhteiskuntaan monin eri tavoin. Yhteiskunnassa tämä näkyy hyvin laajasti osana kultturista perintöä taiteessa, pukeutumisessa, rakennuskulttuurissa, ruokailutottumuksissa ja tavoissa sekä kalenterissamme juhlapäivinä. Mainittakoon vielä, että jokaisessa maassa säädettyihin lakeihin kyseisen maan uskonto on vaikuttanut suuresti juuri siitä syystä, että etiikan pohdinta on asettanut laeille tietyt raamit. Eettiseen näkökulmaan vaikuttaa isosti ihmisten uskonto. Tällä perusteella uskonnolla on suuri merkitys yhteiskunnassa. Albania julistautui kommunismin aikana ateistiseksi valtioksi, josta sittemmin luopui. Ateistisessa valtiossa ei ollut uskonnon vapautta, vaan virallisesti uskonnon harjoittaminen oli kielletty. Pakottaminen uskonnottomuuteen ei siis ole vapautta. Ja vielä huomioksi sekin, että ateismi on myös katsomuksellista. Nopealla silmäyksellä uusimmat Albaniaa koskevat uutisotsikot eivät anna maan tämän hetkisestäkään tilanteesta mitenkään imartelevaa kuvaa. Otsikoissa kuvataan parlamenttivaalien yhteydessä esiintynyttä ammuskelua, koronasääntöjä rikkoneen miehen ampumista kuoliaaksi poliisin toimesta sekä vanhemmissa uutisissa levottomuuksia ja levottomuuksia. Yhtenä Euroopan Unioniin liittymisen ongelmana Albanian kohdalla nähdäänkin juuri oikeusvaltioperiaatteiden toteutumiseen liittyvät ongelmat. Oikeusvaltion rakentaminen ei käy hetkessä. Itse ajattelen, että Suomen kristillisyys ja kristillinen historia on arvokas ja vahva pohja oikeusvaltiollemme, jossa elämme. Lainsäädäntömme pohja on vapauden, tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden arvoihin perustuva. Tämä käsittää uskonnonvapauden sekä sananvapauden. Näistä ei tule luopua. Vapaus on oikeus ja tarkoittaa vapautta jokaisen kohdalla.
Isänmaa. Tässä mennään jo niin perustavanlaatuiseen asiaan, että en voi ymmärtää miten Suomen pääministeriksi päätynyt ihminen voi olla ”täysin eri mieltä”. Arvostan Suomea, suomen kieltä ja suomalaisuutta. Mikä on isänmaan arvostuksen vastakohta? Onko se ehkä eurooppalaisuus? Mikäli vastakohtana nähdään monikulttuurisuus, on ymmärrettävä, että monikulttuurisuutta ei voi olla olemassa ilman eri kulttuureja. Kulttuurit puolestaan ovat pitkälti eriytyneet eri kansojen ja kansallisvaltioiden olemassaolon kautta. Kansainvälisyyttä ei ole olemassa ilman kansallista identiteettiä. Arvostan itsenäisyyttä ja olen valmis tekemään tarvittaessa työtä sen eteen, että myöskin lapsillamme ja lapsenlapsillamme olisi Suomi. Sukupolvien jatkumossa korostuu isänmaan merkitys. Jos isällä on merkitys, on myös isänmaalla, jonka edestä esi-isämme taistelivat. Jos äidillä on merkitys, on myös äidinkielellä, jonka äiti meille opetti. Tässä on kyse myös kunnioituksesta. Suomen lippua tulee lain mukaan kohdella kunnioittavasti. Se ei sovi maahan poljettavaksi. Lippu on symboli ja kertoo isänmaan arvostuksesta. Minulla olisi projektina joka tapauksessa tänä kesänä maalata lipputanko, jotta Suomen lippu pääsee oikeuksiin.
Perinteiset arvot näyttäytyvät pienissä ympyröissä, perhe, yhteisö, kotimaa. Selvä kansallinen painotus. PM Marin arvot universaaleja, tarkemmin määrittelemättömiä arvoja. Pääministerimme taitaa olla globalisti.
Ilmoita asiaton viesti
”Koti, uskonto ja isäin/äiteinmaa”
Ilman äitejä kodit eivät ole koteja. Ilman isiä ja äitejä kotimaassa ei olisi lapsia ja täten kansalaisia.
Tärkeimmät arvot elämässä ovat ehdottomasti koti ja isäin-äiteinmaa. Joka niitä ei arvosta on juureton kuljeksia, ajelehtiva, rauhaton sielu.
Usko johonkin saattaa olla joillekin tärkeä, ja se on laissa turvattu arvo.
Ilmoita asiaton viesti
”Millainen olisi yhteiskunta ilman kotia, uskontoa ja isänmaata?”
Kaikilla ihmisillä ei ole kotia. Useimmilla on, mutta ei kaikilla.
Uskovaiset ovat vähemmistö. Vähän niinkuin homoseksuaalit. Se on sitä vapautta minkä takia Suomessa mm. sodittiin.
Melko harva nykyään omistaa hehtaariakaan isänmaata.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tuo ihan noin ole. Kodittomia Suomessa on todella vähän moneen muuhun maahan verrattuna ja koti on myös asuntola tai vastaava paikka.
Uskonto ei tarkoita uskovaisia, tiedät varmasti tämän ja uskonnolla on edelleen merkitys lähes kaikkien muiden kuin ateistien elämässä. Ja ateisteja ei ole lähelläkään enemmistöä.
Vähintään puoli hehtaaria omistavia henkilöitä on lähemmäs 600 000 ja kun tähän lisätään pienemmät alat, lähinnä omakotitalotontit, päästään käsittääkseni jonnekin miljoonan maanomistajan luokkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä uskonnolla voi olla merkitystä ateistinkin elämässä. Toisaalta uskonnottomalle teistille uskonto lienee merkityksetön asia. Pitäisi osata erottaa uskontokuntaan kuuluminen ja jumalusko. Aika moni vaikkapa ev lut kirkon jäsen lienee ateisti. Mitäpä sitä voisi muuta odottaakaan kun on lapsikaste…
Ilmoita asiaton viesti
”Ei tuo ihan noin ole. Kodittomia Suomessa on todella vähän moneen muuhun maahan verrattuna ja koti on myös asuntola tai vastaava paikka.”
Niin sanoinkin. Useimmilla on, kaikilla ei ole.
”Uskonto ei tarkoita uskovaisia, tiedät varmasti tämän ja uskonnolla on edelleen merkitys lähes kaikkien muiden kuin ateistien elämässä.”
Kirkon tutkimuksen mukaan vuonna 2011 suomalaisista 27% Jumalaan uskoi kuten kristinusko opettaa. Suunta ollut toki vähenevä luonnollisen poistuman kautta että nykyään lienee 20%.
Usemmille ihmisille uskonnolla ei ole juurikaan merkitystä vaikka jotain uskonnollisia käsityksiä onkin.
”Vähintään puoli hehtaaria omistavia henkilöitä on lähemmäs 600 000 ja kun tähän lisätään pienemmät alat, lähinnä omakotitalotontit, päästään käsittääkseni jonnekin miljoonan maanomistajan luokkaan.”
Eli noin 18% vähemmistö suomalaisista omistaa isänmaata.
Ilmoita asiaton viesti
”Useimmille ihmisille uskonnolla ei ole juurikaan merkitystä..” Sen verran kova väite, että pitäisi todistaa jotenkin. Tosiasia noin maailman mittakaavassa on uskontojen merkityksen kasvu. Maallistuneissa pohjoismaissa tai laajemmin tietyissä osissa Eurooppaa tilanne tietysti vaikuttaa toiselta, jos katsoo vaikka ev. lut. kirkon jäsenmäärää. Se ei kuitenkaan ole sama kuin uskonnollisia arvoja tärkeinä pitävien tai tiettyjä rituaaleja noudattavien ihmisten määrä. Puhumattakaan Suomessa kasvavasta muslimien määrästä.
Maataomistavista pitää muistaa se, että tontilla tai maalla on usein yhteisomistus, kuten pariskunta tai kuolinpesä tai metsäyhtymä, jollaisen osakas olen itsekin. Nämä kirjautuvat oman ymmärrykseni mukaan ainakin tiettyihin tilastoihin vain yhden henkilön eli asioita hoitavan nimellä. Itse asiassa maata omistavia henkilöitä on entistä enemmän metsäomaisuuden pirstoutuminen myötä, mikä sinänsä huolettaa metsäammattilaisia. Ja vaikka prosenttiluku olisi luokkaa 18, se on siitä huolimatta erittäin suuri.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin kiinteistöverolappu löytää tiensä yhteisomistajille, heidän omistusosuutensa suuruisena. Miksei heitä katsottaisi omistajiksi tilstossa, mutta vero kannetaan kyllä?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, verottaja muistaa.
Ilmoita asiaton viesti
” ”Useimmille ihmisille uskonnolla ei ole juurikaan merkitystä..” Sen verran kova väite, että pitäisi todistaa jotenkin.”
Vetoan siihen kirkon tutkimustulokseen vuodelta 2011. Kirkkoon kuuluu paljon enemmän ihmisiä kuin mitä ihmiset itse uskovat kirkon opetuksiin.
”Tosiasia noin maailman mittakaavassa on uskontojen merkityksen kasvu.”
Puhuin tästä maasta.
”Ja vaikka prosenttiluku olisi luokkaa 18, se on siitä huolimatta erittäin suuri.”
Sehän tarkoittaa sitä, 82% ei omista isänmaata. Useimmille heistä täällä on vain koti ja uskonnolla on väliä joka viidennelle.
Pointti siis on tuossa koti, uskonto ja isänmaa -ajattelussa että se kuuluu oikeasti vähemmistölle eikä suomaisten enemmistölle. Enemmistölle täällä on näistä vain koti.
Toisin sanoen ei oikeasti kuullosta tämän vuosisadan sloganilta suomalaisille.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös se nyt ole vähän kapea näkemys, jos isänmaa samaistetaan ainoastaan maanomistukseen? Monelle oma maa on silti tärkeä, ainakin minun kokemukseni mukaan, mutta eikös noin kollektiivisesti ajatellen sitten Suomen maalla olisi lainkaan merkitystä nykypolville?
Ilmoita asiaton viesti
Haiskahtaa kommunismilta jos maalla olisi merkitystä maattomille.
Ilmoita asiaton viesti
Miten niin? Täällä maalla asuvana tiedän, että maalla on merkitystä niillekin, joilta löytyy vain se pieni tontti. Kotikylä, kotikunta ja ympäröivä maaseutu merkitsee paljon, vaikkei maata omistaisikaan. Siihen liittyy monenlaisia tuntemuksia, jotka luovat merkitystä elämään.
Ilmoita asiaton viesti
Pidän omistamista lähinnä uskonvaraisena reviirikäsityksenä. Se on uskonvaraista ihmiset uskovat että joku omistaa jonkun maaläntin vaikka ei olisi jalallakaan käynyt siellä.
Käsitys isänmaasta on jotain vastaavaa reviirikäsitystä. Mutta jos sitä tekee sellaiset joilla ei ole omaa maata, se tuntuu jonkinlaiselta omimiselta että ikäänkuin toisten maat olisi ”omaa isänmaata”. Silloinkin vaikka sen ostaa joku venäläinen oligarkki ja vaikka rakentaa muurit ympärille.
Näin se on tämänhetkisessä todellisuudessa jossa valta on omistajilla. Toki onhan se mahdollista, että ihmiset alkavat tehdä omistusoikeuteen jotain muutoksia mutta sitä ei ole näköpiirissä. Veikkaan että tätä tapahtuu vasta sitten kun on pakko.
Ilmoita asiaton viesti
Gallubeissa mitataan ikäänkuin asian sellaista tiedollista puolta, joka on jatkuvassa vuorovaikutuksessa maallistuneeseen, julkisuudessa olevaan kuvaan kristinuskosta , joka on nyt uskonnolle erittäin marginaalinen.
Mutta käytännössä, jos kysytään, rukoiletko koskaan, saadaan ihan toisenlaisia vastauksia.
Ilmoita asiaton viesti
Onko Matti noin, että niin pienellä osalla on varaa maatilkkuun. Aika yllätyinen!
Ilmoita asiaton viesti
Muuten, mikä on juridisesti omaa maata ja mikä ei? No vaikkapa aviopuolison omistama maa on kyllä tavallaan toisenkin puolison maata arjen tasolla, ”meidän maata”. Noin se on meillä ja monella tutulla.
Ilmoita asiaton viesti
Se mikä on rekistereihin merkitty, että kiinteistövero löytää perille.
Ilmoita asiaton viesti
Koko blogaus on suuri olkiukko. Ei kyse ole siitä, että olisi ”vastakkaista mieltä”, jos on esitetystä positiivisesta väitteestä täysin eri mieltä. Se tarkoittaa vain että on esitetystä väitteestä eri mieltä, eli tässä tapauksessa että nuo ”perinteiset arvot” olisivat oman politiikanteon perustana.
Toki tuollainen harhakäsitys selittää, miksi blogisti ei nähtävästi ymmärrä mitä ateismi on. Se nimenomaisesti ei ole katsomuksellista. Ateismi on vain ja ainoastaan sitä, että ei usko jumaluuksiin. Ei se poikkea mitenkään siitä että ei usko tupatonttuun tai yksisarviseen. Se ettei usko johonkin ei ole katsomus. Se tarkoittaa vain ettei vakuuttunut niiden olemassaolosta.
Ilmoita asiaton viesti
Totta tuokin ateismista, mutta on myös fanaattista uskontovihaa viljelevä ateismia, Suomessa käsittääkseni hyvin vähän, mutta kuitenkin. Se taas on selkeän ideologista nähdessään uskonnot pelkästään negatiivisina ilmiöinä, jotka pitäisi poistaa maailmasta.
Ilmoita asiaton viesti
Maailma on pullollaan näkemyksiä. Ateismi on kuitenkin vain sitä, että hylkää jumaluuden olemassaolosta esitetyn väitteen totuusarvon. Jos esittää positiivisen väitteen ettei jumaluuksia ole, voidaan katsoa kyseessä olevan katsomuksen/uskon. Ilman tuota väitettä kyse on kuitenkin uskon vastakohdasta.
Uskonnottomuushan ei määrittele ihmistä millään tavalla. Emmehän me voi myöskään päätellä ihmisestä oikeastaan mitään sen perusteella, ettei hän keräile postimerkkejä. Siksi on harhaista ajatella että ateismi ta uskonnottomuus olisi jotenkin samalla tavalla katsomus, kuin uskonto. Tuollainen ajatus kertoo vain esittäjänsä maailmankuvasta.
Ilmoita asiaton viesti
Sivuutat kyllä väitteeni ideologisista ateismista.
Kirjoitat mielestäni aivan oikein ateismista, joka hylkää jumaluudesta esitetyn väitteen totuusarvon. Noin minäkin näen ateismin tavallisessa muodossaan. Mutta jos ateistin tavoite on hyökätä uskontoja vastaan joillakin perusteilla ja ”levittää ateismia”, on se väistämättä ideologista.
Ilmoita asiaton viesti
Ateismi on vain teismin negaatio. Ihan samaan tapaan, jumaluuteen uskovat ovat teistejä, eikä sillä ole mitään merkitystä toteuttavatko he lähetyskäskyä. Määrittelevä tekijä on jumalusko (teisti) tai sen puute (ateisti). Ateismi tai teismi ei ole aate tai ideologia, mutta ei mikään estä ateistia tai teistiä seuraamasta jotain ideologiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Meillä on kaikilla kokemus ateismista, koska olemme eläneet suurin piirtein kaikki sen vaiheen elämästä, jolloin usko oli vierasta ja osittain uhkaavaa. Mutta usein joudumme menemään kauas lapsuuteen ja nuoruuteen asti tässä yrityksessä, kun koitamme samaistumalla ymmärtää miten ateistit tai kristinuskoon nähden vieraantuneet kokevat eri asiat. Tällaista soutua ja huopaamista kristityt saattavat mielessään tehdä hyvinkin paljon, pyrkimyksessään koittaa olla olematta kenellekkään este uskon avautumisessa.
Ilmoita asiaton viesti
”Meillä on kaikilla kokemus ateismista…”
Et voisi olla enemmän oikeassa. Olemme kaikki syntyneet ateisteina. Jotkut ovat sitten kehittäneet itselleen jumaluskon. Tai useimmilla se lienee toki lapsuusajan indoktrinaation tulosta.
Ilmoita asiaton viesti
Unohtu jo Max, – en ihan tota tarkottanut tossa muodossa ainakaan, mutta kun pitää nyt pitää ajatus toisessa jutussa, palataan asiaan:).
Ilmoita asiaton viesti