Iloisesti sekaisin

Sisäministeri Maria Ohisalo vahvisti tänään Vihreiden huumepolitiikan ajavan kaikkien huumausaineiden käytön ja oman käytön hallussapidon dekriminalisointia. Ohisalo väittää facebook-päivityksessään, etteivät käyttäjät uskalla hakeutua hoitoon rikosrekisterimerkinnän vuoksi. Lisäksi Ohisalon mukaan Thl:n asiantuntijat ja WHO ovat suositelleet rangaistusten poistamista käyttäjiltä. Vihreät ja kannabisaloitteen kannattajat ovat lisäksi tuoneet perusteluissaan esiin niin Yk:n suositusta kuin Portugalin mallia.

On perin surullista jos sisäministeri ei tiedä, että terveydenhuollon viranomaiset eivät a. ilmoita huumausaineen käytöstä poliisille ja b. eivät itse tee merkintöjä poliisiasiaintietojärjestelmään. Poliisiasiaintietojärjestelmään tulee merkintä silloin kun poliisi kohtaa käyttäjän, jolla on huumausainetta nk päällä. Terveydenhuollossa on varsin korkea salassapidon kynnys, jonka myös käyttäjät tietävät. Näin ollen viestintä siitä, että käyttäjän hakeutuessa hoitoon asiasta tulisi merkintä, on vähintäänkin erikoista jos ei jopa harhaanjohtavaa.

Thl:n kanta perustuu kahden tutkijan blogiin eikä ole Thl:n virallinen kanta. WHO ei myöskään ole ottanut asiassa virallista kantaa vaan käsitys dekriminalisoinnin kannasta tullee WHO:n raportista vuodelta 2014, joka käsitteli HIV:n ennaltaehkäisyä ja hoitoa. Kyseisessä raportissa tuodaan esiin, ettei huumausaineiden käyttäjille tulisi langettaa vankeusrangaistuksia, puhtaiden neulanvaihtopisteiden tärkeys sekä se, että käyttäjiä ei tulisi hoitaa ”pakolla”. YK myöskään ei ole järjestönä kyseistä kantaa ottanut tai ainakaan sellaista, joka olisi varsinaisesti missään päätetty.

Portugalin malli on hyvin mielenkiintoinen sillä se ei ole suinkaan seuraamukseton. Malli käyttää hallinnollisia seuraamuksia, jotka on irroitettu rikosprsessista vaikka poliisi onkin varsin merkittävä toimija sielläkin. Kun poliisi kohtaa käyttäjän, toimitetaan hänet seuraamuskomiteaan, jossa tehdään haastattelu ja arviointi. Portugalin mallissa käyttäjä voidaan antaa terapiaa, hoitoa ja hänelle voidaan langettaa kielto liikkua tietyllä alueella, matkustuskielto, alentaa sosiaaliturvaa ja myös langettaa sakko hallinnollisena seuraamuksena. Sakotusta ei käytetä ongelmakäyttäjille kuitenkaan. Lisäksi poliisi voi ottaa kiinni käyttäjän todistajan roolissa, jossa heitä systeemi ilmeisen tehokkaasti käyttää. Toisin sanoen, Suomen malliin verrattuna Portugalin malli on huomattavan tiukka. En ole vielä nähnyt, että tätä seuraamuspuolta olisi kovasti tuotu dekriminalisointikeskustelussa esiin. Syytä olisi sillä rusinoiden poimiminen pullasta ei tässä kysymyksessä käy.

Viime päivien kannabis-keskustelussa ja Ohisalon ulostulossa on tuotu esiin se, että jatkossakin pitäisi saada huumausainekauppiaat kiinni. Se on luonnollisesti tärkeää, mutta tässäkin tehtävässä käyttäjillä on roolinsa. Käsitykseni mukaan tässä toimii kysynnän ja tarjonnan laki. Jos on käyttäjiä, on myyjiä. Myyjien jäljille ei päästä ilman käyttäjiä. Vai olikohan ajatuksena alkaa myös jakaa huumausaineet käyttäjille yhteiskunnan taholta, kuten välillä keskusteluissa vilahtelee?

Mutta palatakseni Ohisalon ulostuloon, se on vastuuton. Ja itse asiassa jopa ylimielinen niitä ihmisiä kohtaan, jotka kamppailevat lapsensa huumausaineiden käytön kanssa tälläkin hetkellä. Yhteiskunnan tehtävä on lähteä siitä, ettei kukaan alkaisi käyttämään huumeita ja ne, jotka jo käyttävät, lopettaisivat sen. Yhteiskunnan tehtävä ei ole mahdollistaa käyttöä laillisesti ja seuraamuksetta. Lainsäädännön tarkoitus on osoittaa toivottavaa käytöstä ja pyrkiä nostamaan kynnystä ei-toivotulle käytökselle.

Eritoten vastuullinen politiikka ottaa huomioon lapset ja nuoret. Me emme voi antaa sellaista käsitystä, että jotkut huumausaineet ovat vaarattomia ja kaikkia voi käyttää ilman seuraamuksia. Huumausaineet eivät ole vaarattomia, edes kannabis varsinkaan nuorille kehittyville aivoille. Eikä sitäkään seikkaa tule sivuuttaa, että mitä nuorempana käyttö alkaa, sitä suurempi on riski vahvempiin aineisiin.

Asiat ovat siis iloisesti sekaisin. Näköjään faktoissa, valtakunnassa, Vihreissä mutta eritoten sisäministeriössä.

MariRantanen1

Kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu, ensihoitaja www.marirantanen.fi mari.rantanen@eduskunta.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu