Jos yhteiskunnan tukipilarit romutetaan, mitä jää jäljelle?

Viime päivinä on julkisuudessa kuultu lukuisa joukko suoranaisia hätähuutoja poliisista, jonka rahoitus on kriisissä. Poliisilta uupuu rahoitusta n 40 miljoonaa, joka tarkoittaa 450 henkilötyövuotta. Poliisi kertoo, että mikäli rahoitustasoa ei saada nostettua, on seurauksena väistämättä lomautuksia ja irtisanomisia. Sama viesti poliisilta tuli jo julkisen talouden suunnitelmaa käsitellessä eduskunnassa kesän alussa, mutta tuolloin asia ei noussut juuri lainkaan keskusteluun hallintovaliokunnan tosiasioita maalaavasta lausunnosta huolimatta.

Sama resurssivaje on oikeusministeriön hallinnonalalla edunvalvonnasta tuomioistuin- ja Rikosseuraamuslaitokseen. Meillä rikosprosessit ja oikeudenkäynnit viivästyvät ja hallinto-oikeuksien resursseista jo puolet menevät erilaisiin maahanmuuttoon liittyviin asioihin. Lakivaliokunta ehdotti eduskunnalle yksimielisesti ajankohtaiskeskustelua oikeusvaltion ja oikeudenhoidon toimintaedellytysten turvaamisesta ja vahvistamisesta, mutta se hautautui eduskunnan rattaisiin, valitettavasti.

On täysin käsittämätöntä, että vuosi toisensa jälkeen sisäministeriön ja oikeusministeriön hallinnonalojen budjetit ovat yhteensä n 2,5 miljardia koko valtion budjetin ollessa tänä vuonna peräti 67 miljardia, kun kuitenkin sisäinen turvallisuus ja oikeusvaltio ovat kiistämättä hyvinvointiyhteiskunnan tukipilareita. Tämän hallituksen aikana ovat ministerit kulkeneet kirkasotsaisesti sormi pystyssä milloin missäkin maailmalla heristelemässä oikeusvaltioperiaatteesta unohtaen oman pesän siivoamisen. Samoin juhlapuheissa julistetaan, kuinka Suomi on maailman turvallisin maa. Ei turvallisuutta ja oikeutta saada puhumalla vaan tekemällä.

Kun sisäministeri ja oikeusministeri kuorossa huutavat resursseja Afganistaniin, haluaisin lämpimästi muistuttaa kyseisten ministerien olevan ensisijaisesti vastuussa sekä Suomen sisäisestä turvallisuudesta että oikeusvaltiosta. Ministeri Ohisalo ilmaisikin tänä aamuna televisiossa esittävänsä budjettiin kiintiöpakolaisten määrän tuplaamista, jota oikeusministeri Henriksson ehätti eilen jo vaatimaan. Tämä toimi maksaisi välittömästi noin 70 miljoonaa euroa. Ministeri Ohisalo sen sijaan ei ole vaatinut budjettiin poliisilta puuttuvaa 40 miljoonan rahoitusta vaan poliisilla on edelleen uhkana, että poliisimiesten määrä laskee.

Asiat on laitettava tärkeysjärjestykseen sillä mitä jää jäljelle jos suomalaisen yhteiskunnan tukipilarit romutetaan?

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/KA_5+2021.aspx
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Lausunto/Sivut/LaVL_11+2021.aspx
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Lausunto/Sivut/HaVL_23+2021.aspx
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008201934.html
https://yle.fi/uutiset/3-12064112

+33
MariRantanen1
Perussuomalaiset Helsinki

Kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu, ensihoitaja
www.marirantanen.fi
mari.rantanen@eduskunta.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu