Katse Välimerelle

Koko Euroopan poliitikot sekä media on viime päivinä, toki asian vakavuus huomioon ottaen aivan asiallisesti, keskittynyt Valko-Venäjän tilanteeseen. Samaan aikaan Välimerellä on tilanne Turkin ja Kreikan välillä kiristynyt äärimmilleen Turkin lähetettyä kalustoa tutkimaan öljy- ja kaasuvarantoja Kreikan vesille. Tilanne alkoi jo heinäkuussa, jolloin Turkki ensimmäisen kerran lähetti Oruc Reis aluksensa kera Turkin sotalaivojen Kreikalle kuuluvan Kastellorizon edustalle. Tuolloin vielä Saksa sai tilanteen katkaistua ja Turkki poistui alueelta.

Nyt tilanne on jälleen päällä. Retoriikka kovenee, toimet kovenee. Turkki ilmoitti siirtyvänsä tänään tiistaina syvemmälle Kreikan alueelle Kreetan saaren lähistölle jatkamaan energiavarantojen etsimistä. Samaan aikaan tästä päivästä alkaen Kreikka on mobilisoinut sekä ilma- että merivoimat alueelle harjoituksiin. Jokainen ymmärtää, että samalla alueella toimivat sotavoimat aiheuttavat suuren riskin vahingosta ja sitä seuraavasta eskalaatiosta.

Ottaen huomioon sen, että kysymys on Kreikan suvereniteetista ja samalla koko Euroopan Unionin ulkorajasta, en voi kuin ihmetellä miksi tämä asia ei nouse enempää keskusteluun myös Suomessa. Kysymyksessä ovat toimet, jotka ovat kovin lähellä mm Kreetan saarta, jossa sekä lomailee että asuu huomattava määrä suomalaisia. Voisi siis kuvitella että kiinnostusta alueen tilanteesta olisi. Turkki tulee jatkuvasti maalta, mereltä, ilmasta ja on aloittanut kovan propagandakampanjan Kreikkaa vastaan. Kuten helmikuussa näimme, käyttää Turkki lisäksi maassaan olevia pakolaisia hyväkseen painostaakseen sekä Kreikkaa että Eurooppaa.

Onko niin, että Turkin Erdogan saa jatkaa Kreikan ja Euroopan kiristämistä sekä suvereniteetin loukkaamista? Hyväksymmekö ottomaanien valtakunnan uuden nousun? Missä on kiinnostus Euroopan ulkorajan tilanteesta? Missä on tuki Kreikalle? Missä on tuki Euroopan suvereniteetille? Missä ovat koko Euroopan toimet omien rajojen suojaamisessa? Vai emmekö todella näe malkaa omassa silmässä?

https://www.ekathimerini.com/256185/article/ekathimerini/news/greece-turkey-heading-for-new-crisis

http://www.thenewathenian.com/2020/08/in-threatening-greece-turkey-is-testing.html

MariRantanen1

Kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu, ensihoitaja www.marirantanen.fi mari.rantanen@eduskunta.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu