Menkää Lappiin. Älkää menkö Lappiin.

Eduskunta kävi tänään keskustelua niin kutsutusta ”raja-he:sta” eli rajoilla tapahtuvista pakollisista terveystarkastuksista. Kysymys on lyhyesti siitä, että esityksessä täsmennetään aluehallintoviraston ja kunnan ja sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan lääkärin mahdollisuuksia määrätä henkilö pakolliseen koronatestiin ja lisäksi esitys velvoittaa ihmisen antamaan tietojansa terveydenhuollolle.

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_15+2021.aspx

Rajat ovat siis vuotaneet jo lähes vuoden ilman, että saapuvia matkustajia on voitu määrätä koronatestiin. Testiin hakeutuminen on ollut vapaaehtoista, samoin kuin omaehtoiset karanteenit. Lopputulos näkyy mm rakennustyömailla ja telakoilla. Kuitenkin samaan aikaan lapset ovat olleet pois harrastuksista ja nuoret kouluista.

Oppositiosta on hankala arvioida hallituksen toimia sillä oppositio ei ole tilannekuvan kanssa samalla viivalla suhteessa hallitukseen. Näin ollen toimia tai niiden tekemättömyyttä on kovin vaikea myöskään arvostella. Kerron kuitenkin miltä tämä näyttää kansalaisten ja omiinkin silmin. Epäloogiselta.

Kulkutauteja on torjuttu jo Espanjan taudin ajoista samalla tavalla. Sairastuneet ja altistuneet ovat erillään muista ihmisistä ja ylipäänsä ihmisten välisiä kontakteja rajoitetaan. Jos tässä mentäisiin pelkästään tartuntatautien leviämisen ehkäisyllä, asia olisi hyvinkin yksinkertaista. Mutta kun touhuun sotketaan politiikka ja puolustettavat etupiiritkin, muuttuu toiminta vaikeasti hahmotettavaksi mössöksi.

Aivan ensimmäisenä on selvää, ettei tautia saa tuoda rajojen ulkopuolelta, jotta rajaus on ensin ”ulkokuorella”. Ei ole näkynyt esityksiä elokuisen varsin ponnettoman yrityksen jälkeen, jossa siis lakiesitys oli huonosti valmisteltu. Paitsi tänään, tosin lain on tarkoitus tulla voimaan 1.4, joten muuntovirusten kanssa ollaan pahasti myöhässä. Tästä lakiesityksestä uupui yksi olennaisista asioista eli negatiivisen testituloksen tai sairastetusta taudista todistuksen vaatiminen. Tämä negatiivisen testituloksen vaatiminen tai todistus sairastetusta koronasta on jo varsin monissa Euroopan maiden rajoilla käytössä. Tällä ehkäistäisiin se, ettei maahan saavu oireettomia taudinkantajia. Testi kun ei tautia ehkäise, se vain toteaa taudin. Suomen ei kannata todeta näitä rajojensa sisäpuolella vaan mahdollisimman moni rajojensa ulkopuolella.

Toisena esimerkkinä nostan esiin hiihtotapahtumat. Jos tapahtuman osallistujilla on kilpailulisenssi, tapahtuma voidaan järjestää, mutta jos kyse on harrastetapahtumasta, sitä ei voida järjestää. Mitä tekoa kilpailulisenssillä on viruksen torjunnan kanssa?

Lisäksi on hyvä kysyä, miksi ravintolassa virus leviää jos paikalla on artisti ja elävää musiikkia, mutta ei silloin kun musiikki tulee ”levyltä”. On siis kummallista jos nykyrajoituksilla 100 asiakaspaikkaa on ok muutoin, mutta kun paikalle tulee artisti, ollaankin yleisötapahtumassa ja silloin asiakaspaikat katsotaan yleisötapahtuman mukaan. Mitä tekemistä tällä taas on virustorjunnan kanssa?

Kaikkein kummallisin uutinen oli tältä päivältä. Hus on alkanut ilmaiseksi jakaa todistuksia negatiivisista tautitesteistä matkailijoille. Tässä tilanteessa julkinen terveydenhuolto eli veronmaksajat siis sponsoroi ulkomaanmatkoja. Uskomatonta. Vieläpä tilanteessa, jossa se ei itse moisia vaadi.

Hallitus puolestaan puuhastelee koronarokotustodistuksien kanssa tilanteessa, jossa meillä ei ole rokotteita. Joku sanoisi, että mennään takapuoli edellä puuhun. Ensin pitäisi hoitaa tarmokkaasti rokotteita Suomeen ja vasta sitten pohditaan paperiläpysköjä.

Koronatilanteen pitkittyessä on havaittavissa yhä lisääntyvää skeptisyyttä rajoitustoimia, testaamista, rokotuksia ja koko koronaa kohtaan. Tämä ei takuulla ole jäänyt keneltäkään huomaamatta. Sitä suuremmalla syyllä on syytä edellyttää niin hallitukselta kuin viranomaisilta linjakasta ja loogista toimintaa, viestinnästä puhumattakaan. Nyt televisioon marssitetut ja iltapäivälehtien sivuilla lausuvat ministerit ja asiantuntijat kukin kertoilevat omia näkemyksiään, vaikka ne olisivat täysin erilaisia kuin edellispäivänä joku toinen kertoi. Tämä kaikki on omiaan horjuttamaan kansalaisten luottamusta puhumattakaan siitä, että rajoituksia noudatettaisiin. Autot matelivat Lappiin. Ihmekö tuo, kun samana päivänä kehoitettiin olemaan menemättä ja menemään. Tästä skeptisyydestä kuitenkin toistaiseksi surkeimpana esimerkkinä pähkinöiden ja maskien kanssa pelleily Finnairin lennolla.

Hallitus on tällä hetkellä koolla pohtimassa koronarajoitustoimia ja todennäköisesti huomenna rajoitustoimia tiukennetaan. Ainakin pääkaupunkiseudulla.

Minulla olisi hallitukselle toive. Jotta tämä touhu ei lähtisi aivan lapasesta, tehkää tavoite ja toimet selväksi. Estäkää ensimmäisenä rajojen yli tuleva virus. Ei voi olla niin, että rajaa ei saada virukselta kiinni ja samaan aikaan kansalaisia rajoitetaan. Rajoitustoimien pitää olla loogisia, samoin johtamisen sekä viestinnän. Apua voisi kysyä vaikka sellaisista organisaatioista, joissa on kokemusta sekä kriisijohtamisesta mutta myös viestinnästä. Ja esitän kyllä tässäkin vielä kysymyksen siitä, olisiko syytä nostaa keskusteluun riskiryhmien rokotusten jälkeen rokotusten keskittäminen enemmän sinne missä tautiakin on? Tämä olisi syytä ainakin mallintaa ja laskea, mikä merkitys sillä olisi epidemian sammuttamisen kannalta. Eikä huonoa varmasti tekisi laajemman tiede- ja asiantuntijayhteisön sekä hallituksen yhteinen keskustelu ja ajatustenvaihto, millä tästä tilanteesta päästään ulos.

+11
MariRantanen1
Perussuomalaiset Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu, ensihoitaja
www.marirantanen.fi
mari.rantanen@eduskunta.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu