Ohilaukalla

Helsingin poliisi twiittasi eilen virkatililtään keskeyttävänsä palautukset Irakiin. Tätä oli lehtitietojen mukaan edeltänyt sisäministeri Maria Ohisalon käymät ”keskustelut” poliisin kanssa. Ohisalo kertoo haastatteluissa, että päätös on ollut ”poliisin oma päätös”, koska ministerillä ei ole asiassa toimivaltaa. Uskokoon ken tahtoo. Illalla kuoroon yhtyi oikeusministeri Henriksson, joka myös twiittasi, että poliisin tekemä päätös on oikea. Toisin sanoen oikeusministeri ei luota tuomioistuinlaitoksen tekevän oikeita päätöksiä. Melkoista.

On jokseenkin ongelmallista jos yksi viranomainen kieltäytyy käytännössä täytääntöönpanemasta lainvoimaisia päätöksiä. Tai jos se laitetaan tekemään niin, se on vielä ongelmallisempaa. Mihin poliisi vetää rajan mitä asioita se kieltäytyy täytäntöönpanemasta? Voiko poliisi päättää kaikenlaisissa asioissa milloin se noudattaa täytäntöönpanoa ja milloin ei? Eikö tällaisesta päätöksestä tulisi olla poliisin ylimmän johdon kannanotto sen sijaan, että yksi poliisilaitos twiittaa asiasta? Mistä tulee poliisin toimivalta tehdä tällaisia päätöksiä? Ja mitkä ovat tämän kyseisen päätöksen perustelut? Miksi poliisi ilmoittaa ettei kommentoi asiaa twiittiä enempää? Kysymys ei ole kovin merkityksetön. Kuten Perussuomalaisten puheenjohtaja totesi, tämä lähentelee jo Sipilän talolupausta. Mihin tämä kaikki johtaa? Jo nyt on alkanut vaatimukset siitä, ettei ketään palauteta myöskään Afganistaniin ja Somaliaan.

Tässä menee herkästi puurot ja vellit sekaisin sillä julkisuudessa on puhuttu pakkopalautetusta henkilöstä. Eit:n ratkaisusta voi lukea, että henkilö on käyttänyt vapaaehtoisen paluun mekanismia palatessaan Irakiin. Sinänsä on luonnollisesti varsin karseaa, että henkilö on menettänyt henkensä palattuaan, mutta kaikki me tiedämme, että Irak ei ole turvallinen maa. Silti siellä asuu ihmisiä. Emmekä me voi Suomesta käsin taata kenenkään henkeä.

Samaan aikaan Lakimiesliitto kirjoittaa artikkelissaan ”Voiko valtaan päässyt ääriliike rampauttaa suomalaisen oikeusvaltion”. Korkeimman oikeuden presidentti Kuusiniemi muistuttaa että, ”jos tuomioistuinten riippumattomuutta ja vallan kolmijakoa ei kunnioiteta, hillikkeettömälle vallankäytölle ei ole esteitä”. Siitähän tässäkin casessa näyttää oleva kysymys, hillikkeettömästä vallankäytöstä. Ministerit ovat laukalla yksittäistapauksesta.

Lopuksi en voi kuin hämmästellä tätä päätöstä. Irakiin ei palauteta, mutta samaan aikaan Suomi on avannut Bagdadiin suurlähetystön ja lähettänyt sinne suomalaisia työntekijöitä. Suomalaisia voi siis lähettää Irakiin mutta ei irakilaisia? Kuvaa hyvin tämän hallituksen marssijärjestystä, muut ensin.

https://hudoc.echr.coe.int/eng#{%22itemid%22:[%22001-198465%22]}

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/suomen-irakin-suurlahettilas-nimitettiin-vaikka-suurlahetysto-puuttuu-viela-turvatoimet-huomioitu-erityisen-hyvin/7539750#gs.h3ufuw

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006311097.html

MariRantanen1
Perussuomalaiset Helsinki

Kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu, ensihoitaja
www.marirantanen.fi
mari.rantanen@eduskunta.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu