Onko aluepolitiikka ihmishenkeä tärkeämpää?

Iltalehti teki hiljattain kattavan jutun lääkärihelikopterin valtiollistamisesta, joka on ajautumassa vauhdilla voimakkaaseen vastatuuleen. Ongelmia aiheuttavat resurssivaje, ministeriön osaamisvaje, mutta kaikista pahimpana asian politisoituminen aluepolitiikaksi.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/d39956d3-6bdd-42d5-ae15-85f4177567ab

Eduskunnan oikeusasiamies totesi jo vuonna 2015, että silloisella tukikohtaverkostolla, viidellä lääkärihelikopterilla ja yhdellä lääkintähelikopterilla ei voida tarjota yhdenvertaista ensihoitolääkärin palvelua hätäpotilaille kaikkialla Suomessa, mikä on vastoin perustuslain yhdenvertaisuussäännöstä.

https://www.oikeusasiamies.fi/r/fi/ratkaisut/-/eoar/1989/2014

Sosiaali- ja terveysministeriön vuonna 2018 asettama Ensihoidon ilmailupalveluita kehittävä työryhmä päätyi loppuraportissaan siihen, että kokonaisuutena arvioiden Lappeenranta olisi Uttia parempi vaihtoehto lääkärihelikopterin tukipaikkakohtana Kaakkois-Suomessa.

https://stm.fi/documents/1271139/6184550/Ensihoidon+ilmailupalveluita+kehitt%C3%A4v%C3%A4n+ty%C3%B6ryhm%C3%A4n+raportti.pdf/1b9b5ba0-9d4c-4f2e-824e-1c9f5036d6c0/Ensihoidon+ilmailupalveluita+kehitt%C3%A4v%C3%A4n+ty%C3%B6ryhm%C3%A4n+raportti.pdf?t=1534940657000

Työryhmän raportin jälkeen Sipilän hallituksen reformiministerityöryhmä teki joulukuussa 2018 päätöksen tukikohdan sijoittamisesta Uttiin. Päätös tehtiin mm. tavoitettavan väestömäärän perusteella, mikä Helsingin ja pääkaupunkiseudun läheisyyden vuoksi suosi Uttia. Jopa lääkärihelikopterien päällekkäistä aluepeittoa pidettiin etuna sen sijaan, että ensihoitopalveluja saataisiin ulotettua aiemmin katveeseen jääneille ihmisille. Ilkeämieliset voisivat sanoa, että laskelmat saatiin näyttämään paperilla hyvältä tietäen hyvin, ettei ”kaakon kopterin” ole tarkoitus palvella helsinkiläisiä potilaita. Ja toisaalta mikäli kaakon kopteri lentelisi Helsingissä ja Uudellamaalla, ei se edelleenkään palvelisi niitä ihmisiä, joilla ei nytkään ole saatavilla ensihoitolääkärin palvelua. Siis sitä yhdenvertaista palvelua, josta koko homma lähti liikkeelle vuonna 2015.

https://vnk.fi/documents/10616/7477009/Reformiministeriryhm%C3%A4n+perustelumuistio-1218/

Sosiaali- ja terveysministeriön vuonna 2019 asettama selvitysmies Jyri Lilja totesi kursailematta, että ”Pitää olla umpitollo, jos ei ymmärrä, että Utti on väärä sijoituspaikka”. Hänen mielestään Utti olisi käytännössä Vantaan kakkospaikka, jossa ajatellaan pikemminkin sitä, että Utista voidaan lentää Uudenmaan asukkaiden avuksi kun Vantaan kopteri on varattuna, johon koko hanketta ei alun perin tietenkään ollut tarkoitettu. Uttia kuitenkin ajettiin sijoituspaikaksi kuin käärmettä pyssyyn.

https://www.esaimaa.fi/paikalliset/3788526

Hitaasti edistynyt Utin tukikohdan perustaminen herätteli Eksoten hallituksen puheenjohtajassa, kansanedustaja Anneli Kiljusessa (sd.) toivoa siitä, että lääkärihelikopteri saataisiin sittenkin Lappeenrantaan. Kuitenkin vielä samassa syyskuussa demaritoveri Paula Werning teki kirjallisen kysymyksen jouduttaakseen Utin tukikohdan rakentamista. Sittemmin myös nykyinen kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) on asettunut Utin sijoituspaikan puolelle. Utissa tukikohdan rakentamista ovat viivästyttäneet puolustusvoimien ja harrastajien yhteiskäyttöön liittyvät kysymykset.

Lääkärihelikopterien sijoittamisesta on tullut aluepoliittinen köydenvetoteatteri, jossa tehdyt asiantuntijaselvitykset ovat siekailematta sivuutettu. Kärsijöiksi ovat valikoituneet ne harvaseutujen asukkaat, jotka ilman omaa syytään ovat poliittisten päätösten vuoksi jääneet vaille nopeaa ensihoitopalvelua. Palvelua, jonka tulokset lasketaan ihmishengissä.

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Sivut/KK_524+2021.aspx
https://yle.fi/uutiset/3-12125339

MariRantanen1
Perussuomalaiset Helsinki

Kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu, ensihoitaja
www.marirantanen.fi
mari.rantanen@eduskunta.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu