”Terhokoti oli unelmien täyttymys – vaikka puoliso meni sinne kuolemaan”

Näin kertoo Elisa Stenberg aviomiehensä Antin syöpätaistelusta, joka päättyi 2016 Terhokodissa Antin läheisten läsnä ollessa.

https://yle.fi/uutiset/3-11116112?fbclid=IwAR2ASA3TGIVEtsWV5wZDuSLZDbMTgCAXScAoLQtKxskuLExQdVtu0qb7goU

Saimme jälleen viime viikolla kuulla, kuinka Terhokoti joutuu aloittamaan yt-neuvottelut, koska täyttöaste on ollut vain noin 65%. Terhokodin 17 potilaspaikasta on käytössä ollut keskimäärin noin 11 ja se ei riitä kannattavaan toimintaan. Lisäksi Terhokodin mukaan potilaat tulevat saattohoitoon niin myöhään, että he menehtyvät päivän tai parin kuluessa.

On selvää, että laadukas saattohoito maksaa ja sen pitää kestää kauemmin kuin 1-2 vuorokautta. Saattohoitoon nimittäin liittyy paljon muutakin kuin fyysinen kuolema. Sen lisäksi että kuolevan potilaan kärsimysten lievittäminen, jopa nukutuksella on tärkeää, on myös huomioitava myös surevien omaisten hoito ja huomiointi. Kuten voimme Elisan kertomuksesta havaita, on tilanteen ainutlaatuisuus ja yksilöllisyys mahdollista huomioida vain asiaan erikoistuneessa yksikössä.

Viimeksi Terhokoti oli samassa tilanteessa vuonna 2014. Silloinkaan lähetteitä ei saattohoitoon tullut ja käyttöaste oli alhainen. On suorastaan käsittämätöntä, että tämän yksikön potilaspaikoista ja olemassaolosta väännetään muutaman vuoden välein. Kysymys on siis 17 potilaspaikasta. Vuonna 2014 Terhokoti laskutti noin 400 euroa/vuorokausi. Tällä laskentakaavalla koko vuoden 100% täyttöaste maksaisi alle 2,5 miljoonaa euroa. Vaikka Terhokoti laskuttaisi kaksinkertaisen summan, olisi vuosikulu alle 5 miljoonaa vuodessa. Käsi sydämelle poliitikot, eikö meillä muka ole tähän varaa?

Toivoisin, että tämä muutaman vuoden välein toistuva Terhokodin työn ja merkityksen kyseenalaistaminen lopetettaisiin ja annettaisiin heille työrauha varmistamalla riittävä rahoitus ja lähetteet saattohoitoon. Kysymys on ennen kaikkea potilaista ja heidän läheisistään, jotka tarvitsevat Terhokotia tai muistelevat sitä lämmöllä surunkin keskellä. Me pystymme parempaan.

Ylen jutussa esiintyvä Antti oli muuten yksi parhaista kollegoistani, joita minulla on ollut. Ja hän olisi pöyristynyt tästä keskustelusta, joka Terhokodin ympärillä pyörii. Antti oli hoitaja, jolle potilaan paras oli aina etusijalla ja hän taistelisi leijonan lailla Terhokodin puolesta. Nyt se on meidän elossa olevien tehtävä.

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006631351.html

https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/3011212

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000002763971.html

MariRantanen1

Kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu, ensihoitaja www.marirantanen.fi mari.rantanen@eduskunta.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu