Uusi lastensairaala, maailman paras sairaala?

Katselin tänään pöyristyneenä Ylen MOT:n dokumentin ”Hätähuutoja uudesta lastensairaalasta”.
https://areena.yle.fi/1-4530622

Miten voi olla mahdollista, että vuonna 2019 tässä maassa ei saada varmistettua potilasturvallista hoitoa maan johtavassa lastensairaalassa? Ohjelmassa nimettömänä haastatellut, työpaikkojensa puolesta pelkäävät hoitajat sekä pienten potilaiden omaiset hämmästelevät lastensairaalan henkilökunnan määrää ja tilojen toimimattomuutta. Toimialajohtaja Jari Petäjä ja suunnittelusta vastannut Haahtela Oy:n Yrjänä Haahtela sen sijaan eivät tuntuneet olevan kovin huolissaan tilanteesta. Petäjä jopa haastattelussaan kertoi, että saatuaan hoitajien hätähuudoksi tarkoitetun kirjeen, hän ei ole katsonut tarvetta ryhtyä toimenpiteisiin.

Surullista on se, että jo vuosia sitten olen itsekin keskustellut henkilöstön kanssa huolista mm. toimimattoman teho-osaston tilojen osalta. Missähän vaiheessa muuten teho-osastoista on tullut tehovalvonta-osastoja, joissa ei tarvitse olla yhtä hoitajaa potilasta kohden. Teho-osastolla sellainen vaade aikanaan oli mutta nähtävästi pelkällä osaston nimenmuutoksella voidaan tämäkin hoitajien vähentäminen tehdä?

Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku. Mitään ei voida kehittää ja parantaa jos ylipäänsä ei ongelmia tunnusteta. Tämä tuntuu oleva nyky-Suomessa jotenkin maan tapa. Hätäkeskuslaitoksessa ei ole ongelmia uuden tietojärjestelmän kanssa sen enempää kuin lastensairaalassa potilaiden sitomisen tai runsaan ei-vakituisen henkilöstön kanssa? Eipä silti, tämä on myös politiikassa tapa, ei osata sanoa ”sori, me mokattiin, mutta asia korjataan”.

Jos kerran lastensairaalan tilat ja henkilöstö ei riitä, on ryhdyttävä toimeen. Jos siihen ei virkamiehet kykene, on poliitikkojen otettava vastuu ja alkaa johtaa sitä, että ongelmat selvitetään ja niitä aletaan ratkoa. Näin tulee toimia sekä tilojen mutta myös operatiivisen toiminnan osalta.
Suomessa ei tule sallia yhtään enempää kansalaistemme hoidon ja tilojen laiminlyöntiä. Lapset ovat tärkein pääomamme ja sijoitus tulevaisuuteen.

Pitäisikö terveydenhuoltomme laitettava selvitystilaan? Sillä kaiken tämän tiedon nojalla, jota ympäri maata tulee, meillä on jotakin pahasti nyrjähtänyt sekä arvoissa että teoissa tämän päivän suomalaisessa terveydenhuollossa.

MariRantanen1

Kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu, ensihoitaja www.marirantanen.fi mari.rantanen@eduskunta.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu