Vaarantaako Hätäkeskuslaitoksen tietojärjestelmän puutteet ihmishenkiä?

Hätäkeskuslaitos otti uuden Erica-tietojärjestelmän käyttöön tämän vuoden aikana kaikissa maamme hätäkeskuksissa. Jo alusta asti järjestelmästä on ollut harmia koko auttamissysteemille sillä puheluun vastaava päivystäjä ei pysty vaikuttamaan järjestelmän hälyttämiseen. Lisäksi järjestelmän hälyttämät vasteet ovat olleet usein ylimitoitettuja ja viranomaisten yksiköt kiinni tehtävissä ”turhaan”. Järjestelmän käyttöönotto on aiheuttanut myös työn kuormituksen lisääntymistä ja hätäkeskuspäivystäjien työssä jaksaminen ja työhyvinvointi on ollut koetuksella.

Kuten niin usein, virallinen tieto on se, että mitään ongelmia ei ole.

Tein asiasta kirjallisen kysymyksen vastaavalle ministeri Ohisalolle jo kesäkuussa. Vastauksen mukaan tilannetta seurataan. Nyt kuitenkin Yle uutisoi, että järjestelmässä on ollut vakavia puutteita ja järjestelmä on ollut pois käytöstä osan aikaa ja hätäpuheluja on otettu vastaan vanhalla järjestelmällä, johon kaikilla päivystäjillä ei ole koulutusta.

https://yle.fi/uutiset/3-10973821

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/KK_20+2019.aspx

Katselin sisäministeri Maria Ohisalon viime aikaisia twiittejä. Niissä puhutaan ilmastonmuutoksesta, köyhyydestä, ruoka-avusta ja Helsingin keskustatunnelista. Nämä ovat kaikki tärkeit teemoja, mutta eivät liity sisäministriön hallinnonalaan eli sisäiseen turvallisuuteen. Kaikki tiedämme myös, että Ohisalo on varsin innokkaasti touhuillut siirtolaisuuden ja turvapaikkapolitiikan höllentämisen edistämiseksi.

Kysyisinkin, milloin sisäministeri Ohisalo aikoo aloittaa oman hallinnonalansa eli sisäisen turvallisuuden tehtäväkenttään kuuluvat työt? Ja milloin Ohisalo ryhtyy korjaamaan kriisiytynyttä Hätäkeskuslaitoksen tilannetta, jossa sakkaa sekä tietojärjestelmä että henkilöstön jaksaminen? Edellä mainittu yhdistelmä voi johtaa lopulta vakaviin seurauksiin, sellaisiin joita ei voi korvata millään toimilla. Tuhoisuutta lisää se, jos poliittinen ohjaus ja vastuu ei luo selkärankaa, joihin ongelmissa voisi nojata.

MariRantanen1

Kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu, ensihoitaja www.marirantanen.fi mari.rantanen@eduskunta.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu