Kerro yksi hyvä syy, miksi maailman pitäisi olla miesten. Minä en tiedä yhtään

Mitä mahtuu miehen ulkopuolelle yhteiskunnassamme, ajattelussamme ja arvostuksissamme? Yhä hämmentävän vähän, vaikka eletään 2020-lukua. Olen viime viikkoina törmännyt ihmettelyyn asti miesten mukaan määriteltyyn maailmaamme. Pari sattumusta on saanut huokaamaan pitkää matkaa, joka ihmiskunnalla on vielä kuljettavana kohti tasa-arvoa.
Juutuin pari iltaa sitten katsomaan jalkapallon EM-kisojen ottelua Suomi-Espanja. Oli niin koukuttavaa, että saunanlämmitys lykkääntyi tunnilla. Poninhännät vain heiluivat, kun pelaajat siirtelivät tyylikkäästi palloa toinen toiselle, kävivät tiukkoja kaksinkamppailuja tai laukoivat raudanlujia vetoja kohti maalia. Suomi kärsi tappion, mutta kannatti katsoa!
Poninhännät? Kyse oli naisten jalkapallon EM-kisoista, jotka Yle hienosti televisioi kokonaan lähiviikkojen ajan. Yle myös täydentää pelejä kiinnostavilla asiantuntijakeskusteluilla ja inserteillä peleistä ja pelaajista. Suosittelen!
Eipä ole naisten jalkapalloa näkynyt miesten rinnalla. En puhu televisioinnista, vaan arvostuksesta, jota näkyvyys toki heijastelee. Tiesitkö, että Englannin jalkapalloliitto kielsi lajin naisilta vuonna 1921? Perusteluna oli lajin sopimattomuus naisille. Suomen Palloliiton sivuilla olevan tekstin mukaan taustalla piili naisfutiksen liiallinen suosio sinä aikana, kun miehet olivat rintamalla sodassa. Kielto kumottiin Englannissa vasta vuonna 1971, eli naisjalkapallo potkaistiin Euroopassa käytännössä liikkeelle vasta 50 vuotta sitten.
Samana vuonna alkoi myös Suomessa naisten kilpailutoiminta ja maajoukkue perustettiin pari vuotta myöhemmin. Silti kehitys on ollut meillä hidasta ja naisfutiksen arvostus näihin päiviin asti vaatimatonta. Wikipediassa kohdassa “Suomen jalkapallon historia” naisille on omistettu yhteensä viisi riviä kahdessa eri kohtaa – toisessa kaksi riviä (“Naisten Suomen Cup alkaa”), toisessa kolme (“Naisten jalkapallo”). Palloliitto yltää parempaan. Sen nettisivuilla kerrataan naisjalkapallon historiaa monisanaisemmin ja muistetaan mm. mainita, että EM-kisoissa naisten maajoukkue, Helmarit, ehti pelata kolme kertaa ennen kuin miesten A-maajoukkue, selvisi ensimmäisiinsä 15.11.2019. Ja jälkimmäisestä Suomi meni sekaisin.…
Miten monta naistaiteilijaa tiedät?
Sata vuotta sitten jalkapallo siis kiellettiin naisilta, vaikka muuten Euroopassa elettiin suurta avoimen ajattelun aikaa. Sota oli takana ja elämästä haluttiin nauttia kaikki irti. Historiankirjoituksissa muistetaan usein mainita, että 1920-luku oli myös naisen vapautuksen aikaa.
Miksi silti ei esimerkiksi taidehistorian listauksissa yleensä ole montaakaan – tuskin yhtään – naistaiteilijaa sadan vuoden takaa?
Tätä mietin, kun katselin häkellyttävän hienoja tauluja Pariisissa Luxembourgin museossa “Pionnières”-taidenäyttelyssä pari viikkoa sitten. Tänään (valitettavasti) viimeistä päivää auki olevaan poikkeukselliseen näyttelyyn on koottu 1920-luvun taiteen naispuolisia edelläkävijöitä Pariiisista. Esillä oli upeita, rohkeita, kauniita tauluja ja ennakkoluulotonta ajattelua.
Näyttelyssä esillä olevalla haastelistalla ovat niin sukupuoli, ihonväri, ihmissuhteet, tapa kuvata naista taiteessa,, naisen keho. Kannattaa googlettaa vaikkapa nimiä Tamara de Lempicka, Mela Muter, Émile Charmy, Chana Orloff, Suzanne Valadon, Marie Laurencin. Olipa voimaannuttava kokemus, kannatti jonottaa tunti sisälle!
Naiset olivat aktiivisesti mukana ravistelemassa totuttuja ajattelutapoja alas jalustoilta ja luomassa 1900-luvun ensimmäisen puoliskon taidesuuntauksia. He eivät omana aikanaan saaneet ansaitsemaansa arvostusta ja nykyäänkin heitä näkyy yhä vähän gallerioissa, kokoelmissa ja museoissa ajan taidesuuntien edustajina. Vasta ihan viime aikoina heidän roolinsa avantgarden eteenpäinviejinä on tunnustettu.
Niinpä, maailma on vielä kovin miesten näköinen ja miehet ovat yhä mittareita monessa. Tilaa ei tarvita vain naisille, vaan moninaisuudelle ylipäätään.
Katsoin taas eilen illalla EM-futista, nyt Hollanti-Ruotsi huippuottelua. Selostajat ihastelivat, miten hollantilaispelaaja Sherida Spitse on tehnyt näyttävän uran, vaikka hän on hankkinut kaksi lasta. He laskeskelivat kunnioittavasti, miten monta peliä siinä puuhassa on väkisinkin jäänyt väliin ja miten hyvä pelaaja hollantilaisnainen silti on. No, joku ehti sivistää selostajia tämän jälkeen. Lapset oli synnyttänyt Spitsen puoliso. Selostajat kiittelivät täsmennyksestä, pyytelivät anteeksi ja toinen totesikin: “Lähestymisemme oli turhan heteronormatiivinen tässä.” Hienosti paikattu, joka kertoi ymmärryksestä ja kyvystä nähdä omat vinoumat ajattelussa.
Toinen pikku juttu vielä. EM-kisoissa on päivä toisensa jälkeen lyöty yleisöennätyksia. Silti Islanti ja Belgia kohtaavat tänään Manchester Cityn pikkuruisella kotikentällä, jonne mahtuu vain murto-osa halukkaista katsojista. Tätä on kritisoinut mm. islantilaispelaaja Sara Björk Gunnarsdóttir sanoen, että se kertoo nasjalkapallon heikosta arvostuksesta.
Paljon hyvää tapahtuu koko ajan, mutta nämäkin episodit kertovat, miten paljon on vielä matkaa tasa-arvoon. Siihen, että näemme ihmiset ihmisinä, ei miesten jatkeena tai puutteellisina versioina miehistä. Ja myös miehenä olemisen rajat paljon laajempina. On niin kovin monta tapaa olla olemassa. Esimerkkini ovat pieniä, mutta kertovat jostain suuremmasta ja syvemmällä olevasta ajattelusta ja uskomuksista, joiden varassa elämme. Niitä kannattaisi tarkastella.
Jotkut kamppailevat matkalla kohti tasa-arvoa arvostuksesta, toiset olemassaolon oikeutuksesta. Kumpaakaan kamppailua ei pitäisi joutua käymään, koska miehisyys ei ole hyvä mittari mihinkään.
Onhan maailma muutenkin jaettu osiinsa, omiin lokeroihinsa. Jos tästä ei aina pidä, tai tämän ajatelee kohtuuttomaksi, miten asiaan tulisi reagoida?
Ilmoita asiaton viesti
Jalkapallo on hieman huono kohde tasa-arvoon Suomessa koska itse laji on niin halveksittu ja pilkattu potkupalloksi myös suurimman osan historiaansa Suomessakin. Viime miesten EM-kisojenkin aikaan löytyi jopa dissaajia vaikka Suomi oli mukana. Liian vaikea laji metsäläiskansallemme. Pesäpallo sopii paremmin..kuolooo kuolooo kuoloo..naiset taitavat olla aivan hyvin tuossa lajissa sisällä, Tai sitten keihäänheitto joka persjalkaiselle kansallemme sopii mainiosti, lyhet jalat ja pitkä selkä antaa momentumia. Kyllä Tiina Lillak kepasi aivan hyvin vaikka ..no niin..
70-luvulla naiset jalkapallossa Suomessa olivat vanhempia henkilöitä ja taso oli kyllä surkea mutta kiitos heille uranuurtajina. Nykyiset pelaajat ovat jo lapsesta saakka harjoitelleet lajia ja sen kyllä huomaa.
Itse katson mielelläni naisten futista. Se ei ole niin aggressiivista kuin miehillä. Ei telota voimalla paikkoja eikä revitä paidasta. Epäilemättä kehitys menee valitettavasti tähän suuntaan naisillakin – katsopa vaan.
Toisaalta naisten lajista puuttuvat ne elämää suuremmat maradonat ja ronaldot. Runoilijana sinun pitäisi ymmärtää kun Espan lavalla viime viikolla esiintynyt Mikko Räty (Eino Leinon päivä) eräässä haastattelussa kertoo intohimokseen jalkapallon, Kun runoiija yhdellä sanavalinnalla voi muuttaa koko runon niin samoin Maradona yhdellä häikäisevällä 50 metrin syötöllä muutti koko kentän tilanteen.
Ilmoita asiaton viesti
Tennis on onneksi ollut hyvin esillä. Liekkö sekin, lähinnä Venäjän ansiota.
Ilmoita asiaton viesti
”… EM-kisoissa naisten maajoukkue, Helmarit, ehti pelata kolme kertaa ennen kuin miesten A-maajoukkue, selvisi ensimmäisiinsä 15.11.2019.”
– Suomessa naisten futis on siis ollut suhteellisesti parempaa kuin miesten futis, jos vertailu tehdään maajoukkueiden arvokisahistorialla. Ehkä tuo on maininnan arvoinen asia, vaikka naisjoukkueen (Helmipöllöt) paremmuutta miesjoukkueeseen (Huuhkajat) nähden se ei todistakaan. Sen osoittamiseen tarvittaisiin petolintuparvien keskinäinen ottelu.
Kun netistä hakee tietoa naisten jalkapallosta, kannattaa muistaa naisten ylimmän sarjatason olevan nykyiseltä nimeltään ”Kansallinen liiga”, ihan ilman sukupuolittavaa määritettä.
Käynnissä oleva EM-turnaus on tv-urheiluna sen verran korkeatasoista ja kiinnostavaa, että sitä todellakin viitsii katsoa*). Vielä 15 tai 20 vuotta sitten naisten peli näytti hitaalta ja taitamattomalta, mutta nyt jo suorastaan miehekk… hups – huippu-urheilulta!
*) Olen käyttänyt ainutkertaisesta elämästäni ilmeisesti tuhansia tunteja penkkiurheiluun, mikä on toisaalta surullista, toisaalta todiste tietystä asiantuntemuksestani.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen naisten jalkapallomaajoukkue todennäköisesti häviäisi täysin pystyyn 16-vuotiaiden poikien maajoukkueelle. Julmaa mutta totta. Siitä huolimatta naisjalkapallon arvostus, näkyvyys ja palkkiot ovat ihan toisella tasolla kuin poikien.
Miesten huippufutikseen tottuneelle naisjalkapalloilu on vaan huonompaa suorittamista kaikin puolin. Tämän ääneen sanominen on tietenkin epäkorrektia, mutta siitä se kaikki lähtee: yleisön kiinnostus ja ennen kaikkea televisioinnissa pyörivät miljardit. Kyse on vähän samasta asiasta kuin jos harmittelisi, miksi HJK:ta ei arvosteta ympäri maailman kuten Liverpoolia tai Real Madridia. Paitsi että sitä ei harmitella, koska siitä ei saa muuttujaksi sukupuolta.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyisessä maailmantilanteessa on jalkapalloa tärkeämpiä asioita, joihin kiinnittää huomiota. Suomessa miehet joutuvat useammin väkivaltarikosten kohteeksi, istuvat enemmän vankilassa, joutuvat armeijaan, elävät lyhyemmän elämän ja saavat eläkkeitä lyhyemmän aikaa kuin naiset. Tässä tasa-arvo-ongelmia näin aluksi.
Ilmoita asiaton viesti
…asunnottomuus, huono-osaisuus, asema perheoikeudessa jne.
Nuohan eivät ole rakenteellisia ongelmia paitsi siltä marginaaliselta osalta, kun ne koskettavat myös naisia.
Ilmoita asiaton viesti
Ei näitä toisaalta voi arvioida vain oireiden kautta. Oireet on toki tärkeä huomata. Miten niitä tulee tulkita… tässä tulee olla jotain kokonaisempaa, kuin mihin on totuttu. Sama kaikessa, mitä esiin kovasti kaivellaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kerro yksi hyvä syy, miksi maailman pitäisi olla miesten.
Tässä hyvä esimerkki: https://areena.yle.fi/1-50598893 ((Historia: Ravensbrückin naiset))
Oikeasti, dokumentin tulkinta on vaikea. Ravensbruckin keskitysleirillä nimittäin onnistuttiin nousemaan melko paljon vastarintaan, suhteessa leirin hallitsijoita vastaan.
Mitä onnistuneen oloinen vastarinta tässä sitten tarkoittaa? Osataan varmistaa ja turvata jotain paremmin, mikä näkyy toisen puolen otteiden voimakkuudessakin. ?
Vallankumouksista voi päätyä ajattelemaan näin. Mennään kohti primitiivisempää toimintaa, kun vähemmän resursseja ja keinoja pärjäillä. Voi tarkoittaa pärjäämisen voimaakin.
Nainen pärjääjänä on kaksiteräinen. Toisaalta heikko, ja mahdollisen asemansa suhteen kiistanalaisemman oloinen.
Oli muistaakseni Briteistä historiaa, jossa joku tutkija oli päätynyt kritisoimaan naisia sortavia lakeja, jotka estivät tiettyä koulutusta ja ammatinharjoittamista. Naiset eivät kuulemma kykenisi.
Tutkijan hämmästelevä argumentti oli, että jos naiset ovat kovin kyvyttömiä, miksi heitä varten tuli erikseen säätää laki, joka suojasi selkeästi miehiä, ja blokkasi pois naiset.
Kritiikin voi ajatella osuvaksi. Mitä tarkoittaa sovellettavuuden mahdollisuudelle, tänä aikana, jos vastaavia rakenteita olemassa, jotka pitävät sisällään etuoikeutuksellisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
YLE yrittää hypettää naisten futista mutta eihän ketään voi kisat kiinnostaa.
Osaako kukaan nimetä edes yhtä naispelaajaa ilman googlausta?
Ilmoita asiaton viesti
Kummallista kyllä miksi urheilun epätasa-arvosta kovasti huolestuneet kirjoittajat ja kommentoijat kovin usein unohtavat ehdottaa kaikkein yksinkertaisinta keinoa tilanteen ratkaisemiseksi: lopetetaan miesten ja naisten sarjat, ja perustetaan tilalle vain yksi kaikille avoin sarja. Samalla ratkeaisi myös trans-taustaisten urheilijoiden tilanne.
Ilmoita asiaton viesti
Maailman parhaaksi naisjääkiekkoilijaksi ja naispuoliseksi Wayne Gretzkyksi tituleerattu Hayley Wickenheiser pelasi aikoinaan Kirkkonummen Salamissa kolmatta sarjatasoa ja teki 23:ssa matsissa 2 maalia (+yhden omiin). Suomi-sarja koostui kokonaan amatööripelaajista. Kun Salamat nousivat Suomi-sarjaan, Wickenheiserin pelit loppuivat kun taidot ja fysiikka ei enää riittäneet.
5 olympiakultaa ja neljä MM-kultaa voittanut maailman paras naisjääkiekkoilija pärjäsi hädin tuskin jääkiekkoa oman työnsä ohella harrastavalle miehelle.
Kumma sitten kun naisurheilun arvostus ei ole miesten tasolla?
Ilmoita asiaton viesti
Pyydän Marja Heinoselta anteeksi, että olen syntynyt mieheksi.
Ilmoita asiaton viesti
Miesten johdossa tätä maailmaa johdetaan ja käytännössä kaikki sivistys on miesten aikaansaannosta.
Ilmoita asiaton viesti
Oletpa Keijo aika sivistymätön, jos et sivistyneiden naisten merkitystä ymmärrä. Jos vaikka ajatellaan sitä aikaa, jolloin taiteilijat olivat voittopuolisesti miehiä, niin naiset taas voittopuolisesti kasvattivat lapset, mikä on tärkeämpää kuin mikään sivistykselle.
Tai jos taiteilijoista puhutaan, voisi esim. sanoa, vain hieman liioitellen, että suomalainen näytelmäkirjallisuus on Minna Canthin ja Maria Jotunin aikaansaannosta.
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti tässä käy Don Quijoten taistelua markkinoita vastaan. Siitä uutisoidaan ja sitä näytetään, jota yleisö haluaa katsoa tai kuunnella. Naisten pelien esilletuominen on huomattavasti yleistynyt viimeisten vuosikymmenten aikana ja se johtuu ennen kaikkea siitä, että niistä ollaan enemmän kiinnostuneita. Maailma muuttuu omalla painollaan eikä missään ole mitään maskuliini-illuminaattia ohjailemassa asioita.
Täytyy kuitenkin ymmärtää, että todellinen tasa-arvoisuus on saavutettu vasta sitten, kun ei ole olemassa lainkaan naisten tai miesten liigoja, sarjoja y.m., vaan kaikkialle valitaan pelaajat tai ottelijat aina pelkästään suorituskyvyn ja tuloksen perusteella. Nyt sen sijaan halutaan pitää yllä naisten sarjoja jopa shakkiturnauksia myöten, vakkei se nappulan siirtely liene lihaksista kiinni.
Mitä puolestaan taidemaalareihin tai vaikkapa säveltäjiin tulee, niin kukaan ei ole estänyt naisia ryhtymästä sellaiselle saralle. Se on vapaata aluetta. Naisia on kuitenkin suhteessa juuri sen verran vähemmän taiedemaalareina kuin heidän töitään suhteessa miesten töihin esitellään. Haluaako blogisti naiskiintiöitä taidenäyttelyihin?
Ilmoita asiaton viesti
Keskimmäinen kappale ei ole ehkä kirjoitettu tosissaan, mutta jos nyt vähän loogisempia ollaan, niin naisten sarjoja tarvitaan juuri niissä lajeissa, jotka ovat ”lihaksista kiinni”, mikäli halutaan, että on naisurheilua.
Mielenkiintoista kyllä, joissain lajeissa, kuten yleisurheilussa, hiihdossa ja tenniksessä, naisurheilun saama huomio kestää paljon paremmin vertailun miesurheilun kanssa.
Varsin kummallinen on ollut sekin logiikka, jolla sukupuolten erillissarjoja on perustettu. Olympialaisissa taitaa nykyään olla yhteinen sarja ainoastaan ratsastuksessa, mutta ennen oli myös ammunnassa. Kun eräs kiinatar oli voittanut jonkin haulikkolajin, perustettiin erikseen naisten sarja…
Ilmoita asiaton viesti
Keskimmäinen kappale on kirjoitettu nykyään vallitsevaa tasa-arvologiikkaa noudatellen. En välttämättä kannata sellaista uudistusta, mutta esitinpähän vain mitä loppuun saakka viety tasa-arvo nykyisen käsityksen mukaan tarkoittaisi.
Luulisin, että ehkä noin 10%:lla naisista on lihaskunto ja -voima suurempi kuin miehillä keskimäärin. Miksi he sitten saavat briljeerata helpommassa sarjassa? esimerkiksi Stefi Graf oli 80-luvulla aivan ylivoimainen naisten tennissarjassa ja olisi todennäköisesti pärjännyt miestenkin sarjassa mitalisijoille asti.
Varsinaisen pointtini lienet ymmärtänytkin, kuten viimeisestä kommenttikappaleestasi käy ilmi.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalainen moottoriurheilija Taru Rinne on kertonut uskottavasti, kuinka formulapomo Bernie Ecclestone pelkästään sukupuolen perusteella esti naiskuljettajan pääsyn f1-sarjaan. ”Se nyt ei vaan niinku käy…”
Ilmoita asiaton viesti