Kiitos Emil tennishuumasta – ja ilmastotietoisuudesta!
Olen yksi tuhansista haltioituneista suomalaisista, jotka jumittuivat eilen television ääreen jännittämään suomalaisen tenniksen suurta hetkeä. Tenniksen jättimaa Yhdysvallat nujertui ja piskuisen Suomen jatkopaikka Davis cupissa varmistui. Olipa hieno lauantai-ilta! Isot onnittelut suomalaiselle tennikselle!!
Yksi ihmeidentekijöistä oli tennistähti Emil Ruusuvuori, joka omalla voitollaan Tommy Paulista sinetöi Suomen jatkon. Nostan Ruusuvuorelle hattua tennistaitojen vuoksi, mutta myös aktiivisuudesta ilmastonmuutoksen torjunnassa. Nuori mies ottaa fiksusti kantaa tennistäkin isompaan asiaan.
ATP eli miesten ammattitennispelaajien järjestö haluaa modernin toimijan tavoin satsata vihreisiin arvoihin. Kukapa ei tänä päivänä haluaisi jo ihan brändisyistä, moni kyynikko huomauttaa. Järjestö on lanseerannut “Carbon Trackerin”, sovelluksen jonka avulla pelaajat voivat seurata omaa hiilijalanjälkeään ja kompansoida sitä. Ruusuvuori on yksi sovelluksen mannekiineista.
Helsingin Sanomien haastattelussa muutama päivä sitten (16.9.) Ruusuvuori kertoi, miten hän lähti mukaan lisätäkseen tietoisuutta tärkeästä asiasta eli ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Hän toivoo, että saisi ihmiset ajattelemaan. Jutun otsikossa ja tekstissä nostetaan esille myös Ruusuvuoren hurjat lentomäärät kilpailusta toiseen eri puolille maailmaa ja somessa käytävä ilkkuminen hänen ilmastoaktiivisuutensa aitoudesta.
10 000 kilometriä ei nollaa ilmastopuheita
Tässä ollaan asian ytimessä, mutta vähän toisin kuin kyynikot ajattelevat. Ruusuvuoren 10 000 matkustuskilometrin ja ilkeämielisten ilmastotekopyhyyssyytösten välisestä jännitteestä löytyy yksi ilmastonmuutoskeskustelun harhoista ja harhautuksista. “Jos et tee kaikkea, et tee mitään” on logiikka, jolla monen ilmastonmuutoksen hillintää vaativan puheet kuitataan.
Fakta on se, että me elämme länsimaisessa yhteiskunnassa, joka rakentuu kulutuksen varaan. Vain Pentti Linkolan tapaiset ääri-ihmiset voivat irrottautua siitä ja elää elämää täysin itse asettamillaan ehdoilla. Meidän muiden on hyväksyttävä ilmastoahdistus ja -kritiikki, joka jää jäljelle vajavaisten tekojemme jälkeen. Vaikka kierrätän, silti lennän. Vaikka ostan vaatteeni käytettynä, silti ajan autoa. Vaikka… Entä sitten, kukaan ei ole täydellinen. Ruusuvuoren työ on globaali ja hän ei voi tehdä sitä lentämättä. Perustelu on kestävä. Minun välttämättömät lentomatkani ovat varmasti vähäisemmät. Jokainen teko merkitsee ja tärkeintä on miettiä, mitä omassa elämässään voi tehdä.
Ydinkysymys on Ruusuvuorenkin ilmaan heittämä: “Mitä sinä voit tehdä?” “Miten sinä voit valita toisin?” Näitä jokainen voi kysyä itseltään ja haastaa omaa ajatteluaan ja kulutustottumuksiaan kohti suurempaa vastuullisuutta. Muutoksia voi tehdä omassa arjessaan ja työpaikalla. Muutosta voi saada aikaan myös puhumalla ilmastonmuutoksesta ja ihan arkisista tekemisistä toisten kanssa. Vinkata ja tulla vinkatuksi. Omaa ajatteluaan voi haastaa myös isommin ja miettiä, syntyykö hyvä elämä kulutuksen ja jatkuvan uuden tavoittelun myötä? Mikä on onnellisuuden tae? Läheiset ihmiset ja puhdas luonto, on aika hyvä arvaus, mikä tulee nopsasti mieleen. Varmasti muutakin, kun hetken pohdin.
Jos ilmastonmuutoksen ratkaisun keinot olisivat helpot, varmasti ilmastonmuutoskin olisi jo ratkaistu. Ristiriitoja on monella tasolla – palataan nyt alun ilouutiseen eli Davis cup -voittoon. Ruusuvuorikin kiitteli hymyssä suin voitokkaan ottelun jälkeen paikalle Kroatian Splitiin tullutta satapälstä suomalaisyleisöä. Marraskuussa Malagaan lentää varmaan vielä pari sataa suomalaista enemmän seuraamaan tulevia pelejä ja jo nyt upea kannustus on vieläkin kovaäänisempää. Fanit ovat ottelun suola, niinhän se on. Peli ilman paikan päällä olevaa fanijoukkoa ei ole sama kokemus sen paremmin pelaajille kuin etäältä seuraaville penkkiurheilijoille.
Samalla tavoin suuret massat lentelevät ympäri maailmaa monen muunkin urheilulajin perässä. Pitäisikö tämä tuomita? Vastaus tähän tai moneen muuhun ei ole helppo. Silti kysymyksiä on tärkeä esittää ja pohtia.
Isot asiat, suuret tunteet
Urheiluun liittyy tunteita, jotka liikuttavat. Ruusuvuori on ihailtavasti ottanut tämän vipuvarren omalta osaltaan käyttöön saadakseen ihmiset havahtumaan ja miettimään toimintaansa ilmastonmuutoksen suhteen. Esimerkiksi jalkapalloilija Tim Sparv on taas ansiokkaasti puhunut ihmisoikeuksien puolesta. Urheilu antaa ihmisille tunteita koettavaksi, siksi se on voimakas väline myös ravistelemaan ajattelua ja toimintaa.
Vastuuta ei voi sysätä vain yksittäisille urheilijoille, vaan innokkaana odotan joka päivä uusia avauksia urheilun rakenteissa pyöriviltä. Toisessa päässä keskustelua on viherpesu, jonka mankelit mylläävät koko ajan suuremmilla kierroksilla. Kun vastuullisuus ja vihreys myyvät, kannattaa oman organisaation toiminta tuunata tähän kuosiin. Kun sitä ei tehdä sydämellä ja aidosti, tulokset ovat mitättömät. Tai niitä ei ole lainkaan. Urheilu ei todellakaan ole viaton tässä suhteessa.
En tältä istumalta osaa esimerkiksi arvioida, miten syvällistä on ATP:n satsaus vihreisiin arvoihin Carbon Trackerista huolimatta. Toivon, että ilmastohuoli on aito ja järjestö joka päivä miettii keinoja itse vähentää hiilijalanjälkeään ja vaikuttaa globaalin lajin intohimoiseen seuraajakuntaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja ylipäätään vastuullisen toiminnan puolesta. Heillä on kenttä, jossa he voivat saada muutosta aikaiseksi!
Katse palloon. Siitähän tässä on kyse.
1. Onko lievä lämpeneminen nyt niin kovin haitallista, eihän olla edes holoseenin keskilämmöissä?
2. Ihmisperäiset CO2-päästöt ovat vain 4-5% ilmakehän hiilenkierrosta ja CO2 kokonaisvaikutus kasvihuoneilmiössä noin 5%. Eli onko ihmiskunnan CO2 päästöillä mitattavaa osuutta ilmakehän lämpenemisessä?
3. Vaikka olisikin niin miten ilmastotoimet ovat tepsineet? Päästöt ovat vain kasbaneet länsimaiden kansalaisilta kerätyistä tuhansista miljardeista huolimatta. Ihan turha kenenkään yksilön miettiä päästöjään kun Kiina käynnistää uuden hiilivoimalan joka toinen viikko.
Ilmoita asiaton viesti
Tulkitsenko oikein kommenttisi – kahdessa ensimmäisessä perustelussasi kyseenalaistat ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen ja sen merkityksen? Kolmannessa kohdassa kuitenkin kirjoitat ”vaikka olisikin” (ihmiskunnan CO2-päästöillä mitattavaa osuutta ilmakehän lämpenemisessä) eli myönnät ihmisen mahdollisen osuuden ilmastonmuutoksessa. Mitä haluat sanoa?
Ilmoita asiaton viesti
Yritän sanoa että ihan turhaan Ruusuvuori potee huonoa omaatuntoa lentelyistään. Vielä vähemmän siihen on aihetta kenelläkään perustaviksella vaikka ajaisi päivittäin 200 km työmatkaa yksityiseen työpaikkaan isolla bensakasilla. Silloin tulisi päinvastoin olla ylpeä siitä että on oikea yhteiskunnan tukipilari, nettoveronmaksaja.
Ilmoita asiaton viesti
Ok, pidät turhana sitä, että kukaan tekee mitään ilmastonmuutoksen torjumiseksi, tulkitsenko oikein? En kuitenkaan löydä kirjoituksistasi selkeää kantaa siihen, mikä on suhteesi ilmastonmuutokseen. Ensin perustelet, että ihminen ei ole aiheuttanut ilmastonmuutosta ja sitten perustelet, miksi ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen ei tarvitse suomalaisten reagoida. Kumpaa mieltä olet?
Ilmoita asiaton viesti
En kiistä että eikö ihmiskunnalla olisi jonkinlainen osuus ilmaston lämpenemisessä.
Mutta sen kyseenalaistan että onko se merkityksellinen.
Ja sen onko lievä lämpeneminen pahasta. Historiassa nykyistä lämpimämmät jaksot ovat olleet floran, faunan ja sivilisaatioiden kukoistuskausia kun taas viileitä jaksoja ovat seuranneet joukkokuolemat. Nykyisinkin kylmään kuolee enemmän ihmisä kuin kylmään vaikka mediasta toisen kuvan saakin.
Kolmanneksi kyseenalaistan ilmastotoimien vaikuttavuuden. Länsimaiden kansalaisilta on kerätty niitä varten tuhansia miljardeja, missä ovat tulokset? Ja ennen kaikkea minne rahat ovat menneet? Kuka on hyötynyt? Ainakin Kiina.
Ilmoita asiaton viesti
Hei, nyt alkaa vihdoin avautua. Voitko täsmentää ja laittaa lähteitä esittämiisi faktoihin:
1. ”nykyisin kylmään kuolee enemmän ihmisiä kuin kylmään” Mitä haluat sanoa? Lienee joku ajatussammakko? Lähde?
2. ”Länsimaiden kansalaisilta on kerätty niitä (ilmastotoimia) varten tuhansia miljardeja” Ketä tarkoitat länsimaiden kansalaisilla? Mihin toimiin ja missä? Mitä valuuttaa tuhansia miljardeja? Lähde?
Kysyn näitä, koska keskustelua on hedelmällisempää käydä faktojen pohjalta.
Ilmoita asiaton viesti
”Kiitos Emil tennishuumasta”
– Ruusuvuoren voitto lauantaisessa ottelussaan varmisti Suomen joukkueen suurmenestyksen, mutta loistavaa työtä teki myös Otto Virtanen. Virtasen (191cm) syöttö lähtee kuin oopperasopraanolta aaria: korkealta ja kovaa.
https://hs.mediadelivery.fi/img/468/564b8acf3da74762b31e8125e19636d8.jpg
Ilmoita asiaton viesti
Täysin samaa mieltä. Ihastelin hänen peliään – syöttö ja peli-ilo ykkösluokkaa!
Ilmoita asiaton viesti
Hieno kirjoitus. Minäkin olen huomannut, että kovin monet ovat mieluummin kysymässä toiselta ”mitä sinä muka teet” kuin kysymässä itseltään ”mitä minä voisin tehdä”?
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos! Mitä useampi havahtuu oman tekemisen voimaan, sitä nopeammin saadaan muutosta aikaiseksi.
Ilmoita asiaton viesti