Kirjoitin jutun CNN:lle Suomesta ja Natosta. Tarina tarinasta.
Pari viikkoa sitten julkaistiin CNN:n sivuilla kymmeniätuhansia lukukertoja saanut analyysini Suomen Nato-ajattelusta. Kirjoitin jutun otsikolla “Maallani on 800 mailia pitkä raja Venäjän kanssa. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on muuttanut Nato-kantaani.” Aihe houkutti. Teksti oli päivän luetuin kolumni ja pysytteli usean päivän ajan 3-4 luetuimman jutun joukossa sivustolla.
Suomi on Ruotsin rinnalla ymmärrettävästi näinä aikoina kansainvälisen turvallisuuspolitiikan polttopisteessä. Mutta millainen Suomi? CNN:n jutun kirjoitusprosessi oli hyvä muistutus siitä, miten meidät ja Nato-jäsenyytemme matka nähdään maailmalla.
Luonnollisesti ennen kirjoittamista yritin asettaa itseni amerikkalaisen lukijan asemaan. Hän ei tiedä, missä Suomi on. Euroopan oletan hänen tuntevan. Amerikkalainen lukija ei myöskään luultavasti tiedä, että Suomi on Venäjän naapuri.
Työstimme tekstiä edestakaisin Atlantin yli editoivan toimittajan kanssa. Jo siksi, että englanninkieli vaati lisää lennokkuutta. Hän esitti toiveen kertoa jutussa Suomen maantieteellisestä todellisuudesta. Toinen toive hänellä oli sen selventäminen, miksi Suomi ei ole aiemmin aktiivisesti hakenut NATO-jäsenyyttä. Amerikkalaisia ihmetyttää, että ihmiset ympäri maailmaa eivät ehdoitta rakasta heitä ja heidän globaaleja instituutioitaan.
Suomi-tarinassa oli muutakin keskusteltavaa. Ymmärrettävästi USA:ssa Suomen ja Venäjän suhde halutaan nähdä tarinana jatkuvasta, vuosikymmeniä – mielellään vuosisatoja – kestäneestä vastakkainasettelusta pienen Suomen ja vihamielisen Venäjän välillä. Jouduin muistuttamaan, että minä en ole elänyt elämääni pelossa ja vihannut päivittäin isoa naapuria eikä mielenrauhani takeena ole ollut nykyiset(kään) sotilasliittoumat eri tahojen kanssa. Rinnakkainelo Venäjän kanssa on pohjautunut näihin päiviin asti dialogiin ja taloussuhteisiin – toki vahvat puolustusvoimat säilyttäen. Tällainen maltillinen suhtautuminen isoon naapuriin ei istu luontevasti amerikkalaiseen mielenmaisemaan. Toki itse voin pohtia, olenko ollut naiivi omassa turvallisuuden tunteessani.
Myös Suomen ja Ukrainan vertailussa piti hieman suitsia amerikkalaista mielikuvitusta. Koska sekä Ukraina että Suomi ovat Venäjän rajanaapureita ja kumpikin on kokenut ison naapurin perusteettoman hyökkäyksen, kiusaus suoraviivaisten yhtäläisyyksien etsimiseen on suuri. Ei, Suomi ei ole kuulunut hetkeen Venäjän etupiiriin. Ei, Venäjä ei näe geopoliittisesti Suomea ja Ukrainaa samanlaisina.
Suomi kiinnostaa maailmalla, mikä on hienoa. On myös hienoa, päästä kertomaan siitä maailmalle. Mutta jutun tekeminen nosti esille sen, miten eri tavoin Suomen Nato-polku voidaan nähdä meillä ja USA:ssa. Eikä oikeastaan tarvitse mennä edes Atlantin toiselle puolelle. Olen seurannut myös Keski-Euroopan median tapaa käsitellä asiaa ja kuunnellut ihmisten mielipiteitä siellä viime aikoina. Monilla on käsitys, että pieni Suomi on pelästynyt Venäjän toimia ja suin päin hakee nyt turvaa Naton siipien suojasta uskoen tulevaisuutensa olevan sillä turvattu. Näinhän se ei ole.
Toisenlaiseen todellisuuteen törmääminen on hyvä tilaisuus tarkastella myös omia uskomuksia. Mitkä linssit minulla ja sinulla on päässä asioita tarkastellessa? Näemmekö kaiken objektiivisesti? Nato-kysymyksessä tilanne on todella hankala. Tekee Suomi valinnan suuntaan tai toiseen – nyt näyttää vahvasti Nato-jäsenyyden hakemiselta – kukaan ei voi tietää, onko ratkaisu oikea. Vasta tulevaisuus sen näyttää. Ja silloin varmasti löytyy viisastelijoita huutamaan “Mitä minä sanoin!”
Senpä takia nyt on tärkeä hetki käydä avointa, asiapohjaista keskustelua. Siihen mahtuvat monenlaiset kannat ja niitä on syytä kuunnella ja pohtia. Itse uskon Nato-jäsenyyteen oman punnintani perusteella. Silti minusta oli hienoa lukea Suomen Nato-jäsenyyttä vastustavan Anna Kontulan (vas) haastattelu Hesarissa pari päivää sitten. Siinä hän perusteli erittäin hyvin kantansa ja toi piristävää näkökulmaa vallitsevaan keskusteluun.
Suomi on valinnut keskustelun tien. Nato-jäsenyyden hakemisesta lähiviikkoina historiallisen päätöksen tekevälle eduskunnalle pyritään antamaan aikaa perehtyä ja keskustella. Ja lopulta tehdä näissä olosuhteissa paras ratkaisu.
Hyviä vaihtoehtoja ei ole, mutta paras on valittava.
Itse en havaitse suomalaisten kokevan pelkoa Venäjän suhteen. Suomessa on oltu perin tykästyneitä ja luottavaisia Nato-optioon. Kun Venäjä vaati turvatakuita länneltä, sai se ihmiset ymmärtämään ja pelästymäänkin, että pelkkä ”optio” ei ole tae jäsenyyteen. Loppujen lopuksi jäseneksi pääsy on muista kiinni. Kansakunta ”virittyi” Nato-päätöksen taakse. Jo se sai Nato-kannatuksen nousuun. Kun Venäjän hyökkäys alkoi, ymmärrettiin lopulta, että joko nyt tai ei ehkä ikinä. Option suojaan ei voitu luottaa, eikä jäsenyyteen pääsy ollut varmaa. Vain vakaumukselliset Nato-vastustajat eivät muuttaneet mieltään.
Ilmoita asiaton viesti
Sanoisin Heikille, että vakaumuksellisia jäsenyyden vastustajia on ollut todella vähän. Naton jäsenyydestä on haluttu keskustella eikä se tarkoita, että olisi jäsenyyttä vastaan vaan sokko- ja paniikkipäätöksiä vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä pelottelee ydinaseella!.
Mikä estää kokoilemasta,?.
Ilmoita asiaton viesti
Onnittelut. Ilmeisen onnistunut kirjoitus oli , koska kelpasi USAn median lippulaivalle.
Oli fiksua huomioida, ettei USAssa tiedetä laajemmin muusta kuin USAsta. Suomen sijaintia ei osata kartalla näyttää ja EUnkin monet valtiot ovat täysin heille tuntemattomia. Monelle jenkille on todella ollut vieras ajatus, että Venäjän naapurina saattol hyvin elää myös Neuvostoliiton aikana. He pitävät sitä valheena.
Kirjoitan itse usein Euroopan medioihin ja täälläkin on useimmille hyvin epäselviä Suomen asiat ja asema sekä suhteemme itään.
Ilmoita asiaton viesti
Eiväthän jenkit Suomea voi löytää kärpäsenpaskan alta, kun vaikeaa on venäläisillekin.
https://www.youtube.com/watch?v=uedd8wKvYIo
Ilmoita asiaton viesti
”Monelle jenkille on todella ollut vieras ajatus, että Venäjän naapurina saattol hyvin elää myös Neuvostoliiton aikana. He pitävät sitä valheena.”
Tämä on sinun mielipiteesi. Minullakin on kymmenien vuosien kokemus amerikkalaisesta elämänmenosta. Eikä se ole noin musta-valkoinen.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa ola vain kaksi todellista vaihtoehtoa :
1. Vapaa, itsenäinen Suomi EU:n ja Naton jäsenenä. Kuten muutkin EU-maat.
2. Venäjän maakunta nimeltä Tsuhna ja Venäjän nimeämä hallinto.
-Naamarit on jo riisuttu ja vain sodan julmat kasvot ovat jäljellä, (vapaa lainaus Suomen Presidentiltä)
-Taitaa kantani olla selvä!
Ilmoita asiaton viesti
Ei ihan noin. Se todellisuus on kolmas vaihtoehto, joka jo toteutui. Olemme EUn maakunta ilman päätösvaltaa. Moskovan komento korvaantui Brysselin ja Berliinin komennolla.
Ilmoita asiaton viesti
Parempi tuokin vaihtoehto kuin se minun toinen!
Mieluummin länsi kuin maakunta Tsuhna.
Ilmoita asiaton viesti
Mallissasi se on ”osavaltio” Immonen.
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa, mulla on oma osavaltio !
Ilmoita asiaton viesti
Juha, mistä sait noin synkän kuvan elämästä Suomessa?
Ilmoita asiaton viesti
”Suomi on valinnut keskustelun tien.” Suomi ei ole valinnut mitään, media sitäkin enemmän.
Jos sallitaan yksi Naton vastainen haastattelu ja satoja Natoa puoltavia, se ei ole mitään keskustelua. Nato-lobbareilla on yksinvalta, mikä on muuntunut propagandaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa tekstiä, Marja! Niin CNN:llä kuin täällä Usarissakin.
Ilmoita asiaton viesti
1.Geopolitiikka. 2. Maayhteys. 3. Pitkä yhteinen raja.
Mitä se on?
1. Ajattelutapa, jossa territoriaalinen hallinta on eräs valtion tärkeimmistä tavoitteista. Käsitettä käytettäessä kysymys on aina Venäjästä, koska juuri sille maailman laajimpana valtakuntana geopolitiikka on kaiken muun syy ja seuraus. Muistaako joku, että geopolitiikasta olisi keskusteltu vaikkapa keskieurooppalaisena kysymyksenä?
2. Mahdollisuus saavuttaa valtakunnan joka kolkka ilman että tarvitsee turvautua liikkumiseen meri- tai ilmateitse. Tämä ei sulje pois kiinnostusta hallita myös saaria ja saaristoja, koska maayhteyden merkitys ei milloinkaan voi olla geopolitiikkaa tärkeämpi. Myös maayhteys on käsite, joka on totuttu liittämään Venäjän tavoitteisiin. Jos valtio katsoo hallitsevansa tiettyä Mustaanmereen työntyvää niemimaata, eikö sen voida päätellä tarvitsevan alueelle myös maayhteyttä?
3. Jos ja kun valtion kiinnostus kohdistuu geopolitiikkaan ja maayhteyksiin, on raja jo sinänsä haaste ja ärsyke. Miksi rajan pitäisikään olla (vaarallisesti) juuri nykyisellä paikallaan, kun se voisi sijaita (turvallisemmin) 10, 100 tai 1000 kilometriä loitommalla? Tuleeko tälläkään kertaa mieleen muita esimerkkejä kuin Venäjä?
Ilmoita asiaton viesti
Aina mukava lukea lisää todisteita vasemmistomedian rappiosta. Todennäköisesti olisit saanut paljon enemmän lukijoita vaikka NPR:n kautta, sillä CNN on kohti kuolemaa kulkeva mediatalo ja kaukana entisestä suuruudestaan. Aikoinaan se oli jossain määrin arvostettu (ja kehui itseään vielä arvostetummaksi!). JSN luopui siitä jo pari vuotta sitten.
Natoon kuitenkin liitytään jos liitytään pelosta. Paras esimerkki on hallitukselta määrätty ohje medialle ohjeistaa kansalaisia välttämään venäläisten vainoamista, sillä se saattaisi herättää naapurissa ärtymystä. Ei siis niin, että rasismi on tuomittavaa ja tavalliset suomenvenäläiset ovat syyttömiä Moskovan päätöksiin. Mutta katso, miten hyvin pelolla hallitseminen on toiminut.
Ilmoita asiaton viesti
”JSN luopui siitä”?
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä vain 5 vuotta sitten valtamedia lainasi CNN:ää ja Washington Postia ahkeraan. WP:n kyllä luulen kelvanneen sinulle, jos vain tilaaja olit. Surullista oli muuten seurata aiempien laatulehtien Atlanticin ja Guardianin muuttumista aktivistien työkaluiksi. Mutta tämä on ihan oma mielipide.
Ilmoita asiaton viesti
”JSN luopui siitä”? ”WP:n kyllä luulen kelvanneen sinulle”?
Oletko ihan kunnossa?
Ilmoita asiaton viesti
Hienosti aseteltu Marja tämä lause:
”Amerikkalaisia ihmetyttää, että ihmiset ympäri maailmaa eivät ehdoitta rakasta heitä ja heidän globaaleja instituutioitaan. ”
Yhdysvaltoja ei moni suomalainen pidä paratiisina, koska niin huonosti Amerikassa on hoidettu huono-osaisten asiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mahtaako kuvituksen valinta jutussa olla kirjoittajan vai CNN:n?
Oli niin tai näin, osin vanhoja kuvia, Suomen hallitus ei ole lähes vuoteen näyttänyt tuolta: Katri Kulmunin mukana olo muiden nuorten naisministerien joukossa tietysti korostaa hallituksen ”girl poweria” ja Suomen ”edistyksellisyyttä”.
Ilmoita asiaton viesti
Naton jäseneksi haku on tähän tilanteeseen ja pitkälle tulevaisuuteen Suomelle paras mahdollinen ratkaisu. Venäjä on nyt hyvin epävakaa naapuri, eikä tilanteeseen siltä osin ole odotettavissa muutoksia, vaikka siellä hallitus vaihtuisikin. Todennäköisin tulos on sekaannus, jopa sisällissodan mahdollisuus, kun Venäjän alistamat vähemmistökansat alkavat vaatia oikeuksiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Et kirjoittanut että USAkin pitäisi liittyä rauhaan pyrkivien joukkoon.
Ilmoita asiaton viesti
”Hyviä vaihtoehtoja ei ole, mutta paras on valittava.”
Paras vaihtoehto Natosta on järjestää kansanäänestys ja noudattaa ainoaa oikeaa demokraattista ratkaisua Naton suhteen. Päätöstä ei voida antaa pienen poliittisen johdon käsiin ja jättää kansan ääni kuulumatta päätöksenteossa. Koska nyt tilanne on äärimmäisen vakava ja kaikilla kansalaisilla tulee olla oikeus sanoa mielipiteensä Natosta kansanäänestyksen muodossa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on hyvä periaate. Käytännössä kansan mielipide on ohjattavissa. Mutta kovin moni iso päätös on mennyt ”sivu suun”, vaikka kansanäänestys olisi voinut olla mahdollinen.
Pelkäänpä, että demokratian historiallinen ikkuna on nyt sulkeutumassa. Nuorempi sukupolvi ei taida edes välittää demokratiasta, vaan ”ajatus- ja mielipidemukavuudesta”, eli lullukoidaan ja vältetään häiriköintiä. Siinä tilassa voi luopua myös sananvapaudesta ja kansanääenstyksistä, vaikka ne juuri nyt olisivat teknisesti mahdollisia ja helppoja, kansan koulutustason ollessa historiallisessa huipussaan. (Koulutustaso tullee alas tästä lähtien, tämä johtuen sosiaalisesta eriytymisestä ja tulevista budjettihöyläyksistä.)
Ilmoita asiaton viesti
”Käytännössä kansan mielipide on ohjattavissa.”
Suurin osa ihmisistä on ohjailtavissa, myös kansanedustajamme. Mutta koska helpompi on ohjata pienempää ryhmää kuin isompaa, tulisi kaikki tärkeimmät asiat tehdä kansan enemmistön päätöksillä.
Ilmoita asiaton viesti