Luottamusta luihin ja ytimiin

“Onko tämä taas joku temppu?!

Ajatus, joka nousi mieleen ensimmäisenä, kun kuulin uutisen Yhdysvaltain presidentin, Donald Trumpin, sairastumisesta koronaan. En varmasti ole ainoa, jonka mieli toimi näin kieroutuneesti.

“Totta kai se tuli mieleen!”

Näinkin ajattelee varmasti enemmistö suomalaisista.  Mutta miten niin epäilys uutisen totuudenmukaisuudesta oli ensimmäinen ilmiselvä ajatus? Siksi, että harva suomalainen luottaa Trumpin puheisiin vuosien sujuvan valehtelun jälkeen. Silti oma ajattelutapani tekee minut surulliseksi. On ikävää, että ajattelen näin epäluuloisesti.

Otetaanpa asiaan perspektiiviä Suomesta. Jos kuka tahansa kärkipoliitikkomme tai presidentti ilmoittaisi olevansa sairastunut koronaan, kuinka moni kyseenalaistaisi tämän uutisen? Harva. En siis puhu siitä, kuinka moni voisi olla tyytyväinen sairastumisesta. Se on jo eri asia. Meillä on varsin vankka luottamus siihen, että poliittiset päättäjät pysyvät faktojen puolella.

Trumpia koskevan uutisen vastaanotto kertoo karulla tavalla siitä miten pahasti – ainakin USA:n  ulkopuolella – on luottamus rapautunut Amerikan poliittista johtoa kohtaan. Ja miten syvälle epäluottamus on jo pureutunut ihmisten mieliin. Eivätkä edes amerikkalaiset usko Trumpin hallinnon puheita – riippumatta siitä kannattavatko he häntä vai eivät. Salaliittoteoriat kukoistavat joka suuntaan.

Tapaus on rujo esimerkki siitä, miten tärkeää on rakentaa luottamusta – yhteiskuntana ja yksilönä. Luottamusta syövä toiminta ja puheet kaivautuvat syvälle ihmisten mieliin. Tiedostetun alle tiedostamattomaan asti ja vaikuttavat sielläkin, missä niiden vaikutusta ei huomaa.  Toisalta luottamus yhdellä ulottuvuudella kasvattaa luottamusta jollain toisella ulottuvuudella. Yhtä lailla tiedostamattomasti. Kannattaa siis rakentaa luottamusta.

Ei Suomikaan ole luottamuksen lintukoto, vaikka tätä maata voi hyvillä mielin (vielä) kutsua luottamusyhteiskunnaksi. Luottamusta on rakennettava koko ajan. Monella tavalla, monella tasolla.

Tällä viikolla tutuilla lenkkipoluillani Kaupin metsässä Tampereella kaksi nuorta kävi puukon kanssa tuntemattoman miehen kimppuun. Seuraavana päivänä juoksin tuttuja tyhjiä polkuja pitkin, mutta vähän vauhdikkaammin kuin muuten. Oli jotenkin epämukava olo, luottamus metsän turvaan oli horjunut. Jouduin muistuttamaan itselleni, että kyse oli yksittäistapaukssta ja tekijät on saatu kiinni. Satunnaisten tapausten aiheuttamat kolhut luottamukseen hälvenevät ajan myötä, jos tölväisyjä ei tule lisää.

Eilen järkytyin uutiskuvista, jossa poliisi sumutti kaasua rauhallisten ilmastomielenosoittajien päälle Helsingin Kaisaniemessä. Poliisi perusteli kansainvälisiin ihmisoikeuksiin kuuluvan kokoontumis- ja mielenosoitusoikeuden väkivaltaista tukahduttamista “liikennehaitalla”. Minä näin poliisiväkivaltaa, jota en ole tottunut Suomessa näkemään.

Toisaalta on hyvä, että olin kauhuissani tapahtuneesta. Se kertoo siitä, että minulla on syvään juurtunut luottamus siihen, että Suomi on oikeusvaltio. Nyt tämä luottamus sai kolauksen. Miten jälkipyykki hoidetaan, määrää sen, palautuuko luottamus.

Trumpin luottamuksen palautuminen onkin vähän isompi juttu, koska hän on nakertanut sitä pitkään. Mutta toisaalta – hän ei taida luottamusta juuri paljon arvostaakaan. Trump uskoo, että pelon ja epäluulon lietsominen on parempi tie valtaan kuin luottamuksen varaan rakentaminen.

Luotanko poliittisiin päättäjiin? Luotanko poliisiin? Luotanko siihen, että saan apua tarvitessani? Luotanko siihen, että yhteiskunta pitää minusta huolen, kun sairastun? Luotanko siihen, että autot pysyvät oikealla kaistalla? Luotanko siihen, että lapseni saavat hyvää opetusta koulussa? Luotanko siihen, että isäni hoidetaan hyvin vanhainkodissa? Luotanko siihen, että ystäväni ei valehtele? Luotanko siihen, että saan tähän kirjoitukseeni vain asiallisia kommentteja?

Kyllä. Kovin erilaisia ja eritasoisia asioita. Mutta pohjimmiltaan kaikissa – ja niin monessa muussakin – kyse on luottamuksesta. Jos voi luottaa, uskaltaa toimia. Oma ajattelu eri tilanteissa on hyvä mittari sille, mihin itse kukin luottaa.

Mutta luottamusta ei pidä vain vaatia. Sitä on myös itse rakennettava. Kunnioittamalla toisia, asettumalla toisen asemaan. totuudessa pysymällä, luottamusta rakentavia tekoja tekemällä. Nämä nyt näin alkuun.

Ai niin! Uskon siihen, että Trump on ihan oikeasti saanut koronavirustartunnan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu