Maski on kärpänen, ei härkänen

Näen Berliinin kaduilla kaikennäköisiä maskeja. Kukkakuosisia, kirurgisia. Mustat ovat kovin suosittuja, koska ne saa tyylikkäästi yhdistettyä asuun kuin asuun. Kaikilla on maski kaupoissa, junissa ja muissa sisätiloissa. Muuten rapsahtaa sakko. Se on varmasti porkkana, joka on saanut maskit kasvoille täällä. Mutta kaikesta näkee, että maskin käyttö ei ole pipon päähän laittamista kummallisempi juttu. Yksi uusi asuste, joka pitää muistaa tietyissä tilanteissa.

Oma kokemus muutaman Berliinin-päivän jälkeen on samanlainen. Maski on uusi, vaivaton,  normaali myös minulle.

Ei ole sankariteko tai suuri uhraus pitää maskia.  Suomessakaan. Sen ostaminen, päälle pukeminen ja maskin kanssa kulkeminen tuntuvat olevan suunnaton päänvaiva ja tuska monelle. Jos et tiedä, millaisen maskin ostaisit, kokeile. Ehkä ensimmäinen ei ole hyvä, mutta toinen tai kolmas on. Jos et tiedä, miten sen päällesi pukisit, lue ohjeita ja kokeile. Jos tunnet olevasi outo ja erilainen kulkiessasi maski kasvoilla, voin vakuuttaa, että kohta et edes huomaa sitä. Jos hengittäminen on hankalaa maskin kanssa, vaihda toisenlaiseen maskiin. Tarjolla on jos jonkinlaisia. Ja hengittäminenkin alkaa pienen harjoittelun jälkeen kulkea. Kyse on tottumisesta.

Maskien hyödyllisyydestä on annettu ristiriitaista tietoa. Totta, mutta nyt globaalisti vallitsee yksimielisyys siitä, että maskit auttavat koronan torjunnassa. Ne hillitsevät sinun mahdollista tartuntaasi (oireettomana et edes tiedä sitä) leviämästä toisiin. Ja jos toiset käyttävät, myös sinä saat suojaa maskien käytöstä. Eli jos kaikki käyttävät, kaikki ovat suojassa.

Maskit herättävät tunteita. Yhdysvalloissa kahdeksankymppinen mies kuoli pubissa, kun hänen kasvomaskikehotuksiinsa hermostunut maskiton mies tönäisi hänet maahan. Käsirysyjä on ollut enemmänkin eri puolilla maailmaa. Tunteita riittää niin meillä kuin mualla. Jokainen voi silloin mennä itseensä ja miettiä, mistä kuohut lähtevät ja onko se vaivan arvoista. Kannattaako identiteettiään kiinnittää kasvomaskiin?

Presidentti Niinistö asetti sanansa kauniisti, kun hän kehotti kaikkia itsekuriin koronaepidemian hallitsemiseksi. Kun keväällä selvittiin, selvitään nytkin, hän totesi. Presidentti olisi yhtä hyvin voinut sanoa, että älkää nyt viitsikö tehdä kärpäsestä härkästä. Miksi? Koska vaaditut toimenpiteet ovat pikku juttu – ainakin  maskin käyttö. Pieni vaiva, suunnaton hyöty.

Toki on poikkeuksia, jotka sairauden takia ymmärrettävästi eivät voi pitää maskia. Mutta he ovat poikkeuksia ja todennäköisesti sinä et kuulu heihin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu