Microsoft demokratian ja vapaan median puolustajana. Yllätyitkö?
Demokratiaa vastaan hyökätään yllättäviltä tahoilta – ja sitä myös puolustetaan yllättävin keinoin ja yllättävistä suunnista. Tämän aamun kiinnostava uutinen tulee Euroopan ulkopuolelta kahdeltakin laidalta – Australiasta ja USA:sta. Amerikkalainen ohjelmistojätti Microsoft on ottanut demokratian puolustamisen argumentikseen, kun se liputtaa Australian hallituksen mediaa koskevan lakiehdotuksen puolesta – toisin kuin Facebook ja Google. Jo viime viikolla esille nousseesta asiasta bloggasi eilen Microsoftin johtaja Brad Smith ja tästä Suomessa uutisoi tänään ainakin Hesari.
Toteutuessaan australialaislaki velvottaa sosiaalisen median yhtiöt ja hakukoneyhtiöt maksamaan paikallisille mediataloille korvauksia alustojensa kautta jaetuista mediayhtiöiden tekemistä uutisista.
Microsoft on jo viikko sitten ilmoittanut, että se on valmis maksamaan osan Bing-hakukoneensa mainostuloista. Google taas on uhannut vetää hakukoneensa kokonaan pois Australiasta ja Facebook kiukutellessaan sanonut, että se ei enää anna käyttäjien jakaa mediatalojen uutisia Facebookissa ja Instagramissa. Erityisesti Google on haukkunut uutta lakiehdotusta kelvottomaksi.
Asian tekee kiinnostavaksi Microsoftin Smithin esittämät tuoreet perustelut – Microsoft haluaa puolustaa demokratiaa journalismin toimintaedellytysten huvetessa. Brad Smith julkaisi eilen pitkän blogin, jossa hän ottaa mm. esille USA:n demokratian haurauden kongressiin tehdyn valtausyrityksen jälkeen. Smithin mielestä Yhdysvaltojen kannattaisi harkita samantyyppistä lakia kuin Australia on edistämässä, koska sitä tarvitsevat “ teknologia, journalismi ja Amerikan demokratia”. Microsoft on valmis edistämään samanlaista lainsäädäntöä myös Euroopassa.
Smith kirjoittaa, miten vuodesta 2000 lähtien mediatalojen tulot USA:ssa ovat pudonneet 70 prosenttia ja työvoima pudonnut puoleen. Yli 2000 sanomalehteä on kuollut. Alamäki on koetellut erityisesti paikallisia lehtiä. Smith siteeraa Pew Researh -tutkimustalon kyselyä, jonka mukaan paikallisten uutisten puutteessa noin puolet USA:n aikuisväestöstä saa tällä hetkellä uutisensa sosiaalisesta mediasta. Lisäksi monet katsovat vain otsikot eivätkä lue juttua kokonaisuudessaan.
Smith myöntää, että tilanteeseen vaaditaan monenlaisia lääkkeitä. Australian pääministeri Scott Morrisonin lakiehdotus on askel oikeaan suuntaan tasapainottamaan taloudellista epätasapainoa teknologiajättien ja itsenäisen median välillä.
Kuulostaako tutulta myös Suomessa ja Euroopassa? Toimiva demokratia tarvitsee vahvan paikallisen ja alueellisen median. Suomessa se on yhtä lailla uhattuna kuin USA:ssa tai Australiassa – vaikka vähän eri vivahtein.
Toki Microsoftille mainostulot ovat vain pieni osa sen tulovirroista toisin kuin Googlelle tai Facebookille. Google esimerkiksi ansaitsee vuosittain uutissisällöillä 4,7, miljardia dollaria. Intressit ovat suuret. Kyynikko voi uskoa kyseessä olevan vain Microsoftin kasvojenkohotus vähäpätöisen liiketoimintasektorin avulla.
Minä uskon, että maailman nykyisessä hullunmyllyssä mukana on aito huoli demokratian säilymisestä. Syystä.
Sitä kutsutaan markkinoinniksi – annetaan ilmainen ämpäri, jotta asiakas tulee kauppaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä tässä on ämpäri 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Espanjassa yritettiin tuota Googlea verottaa ja saada maksamaan Espanjan medioille. Tästä tuli seuraus, että Google sulki kaikki ja nopeasti huomattiin, että tulot putosivat enemmän ja peruttiin sitten Espanjan päätös viikon sisällä.
Sama juttu kävi Saksassakin ja sielläkin peruttiin nopeasti.
Ilmoita asiaton viesti
Googlen, Facebookin ja muiden uusien digitoimijoiden asemasta on keskusteltu vuosia eri yhteyksissä ja eri tasoilla, mm. EU:ssa. Viittaan tässä erityisesti mainostulojen uusjaosta käytyyn keskusteluun, en ota kantaa eri maiden verokuvioihin amerikkalaisjättien kanssa. Siihen, mistä sinä kirjoitat. Kiinnostavaa kuitenkin.
Ilmoita asiaton viesti
On se kiinnostavaa siksi, että nuo jätit voivat sulkea maan kanavat niin, että suurin osa ei enää löytänyt uutisia ja siksi nuo median haluamat asiat peruttiin nopeasti, jatkuvat tulot toivat kuitenkin henkireikää medioille.
Ilmoita asiaton viesti
En usko (en tarkistanut tähän hätään), että perumisen syynä oli tulojen saaminen medioille. Yleensä ihmiset eivät jatka hakukoneen uutislinkistä enää uutiseen, vaan otsikkotaso riittää.
Ymmärsinkö ajatuskulkusi oikein?
Ilmoita asiaton viesti