Microsoft demokratian ja vapaan median puolustajana. Yllätyitkö?

Demokratiaa vastaan hyökätään yllättäviltä tahoilta – ja sitä myös puolustetaan yllättävin keinoin ja yllättävistä suunnista. Tämän aamun kiinnostava uutinen tulee Euroopan ulkopuolelta kahdeltakin laidalta – Australiasta ja USA:sta.  Amerikkalainen ohjelmistojätti Microsoft on ottanut demokratian puolustamisen argumentikseen, kun se liputtaa Australian hallituksen mediaa koskevan lakiehdotuksen puolesta – toisin kuin Facebook ja Google. Jo viime viikolla esille nousseesta asiasta bloggasi eilen Microsoftin johtaja Brad Smith ja tästä Suomessa uutisoi tänään ainakin Hesari.

Toteutuessaan australialaislaki velvottaa sosiaalisen median yhtiöt ja hakukoneyhtiöt maksamaan paikallisille mediataloille korvauksia alustojensa kautta jaetuista mediayhtiöiden tekemistä uutisista.

Microsoft on jo viikko sitten ilmoittanut, että se on valmis maksamaan osan Bing-hakukoneensa mainostuloista. Google taas on uhannut vetää hakukoneensa kokonaan pois Australiasta ja Facebook kiukutellessaan sanonut, että se ei enää anna käyttäjien jakaa mediatalojen uutisia Facebookissa ja Instagramissa. Erityisesti Google on haukkunut uutta lakiehdotusta kelvottomaksi.

Asian tekee kiinnostavaksi Microsoftin Smithin esittämät tuoreet perustelut – Microsoft haluaa puolustaa demokratiaa journalismin toimintaedellytysten huvetessa. Brad Smith julkaisi eilen pitkän blogin, jossa hän ottaa mm. esille USA:n demokratian haurauden kongressiin tehdyn valtausyrityksen jälkeen. Smithin mielestä Yhdysvaltojen kannattaisi harkita samantyyppistä lakia kuin Australia on edistämässä,  koska sitä tarvitsevat  “ teknologia, journalismi ja Amerikan demokratia”.  Microsoft on valmis edistämään samanlaista lainsäädäntöä myös Euroopassa.

Smith kirjoittaa, miten vuodesta 2000 lähtien mediatalojen tulot USA:ssa ovat pudonneet 70 prosenttia ja työvoima pudonnut puoleen. Yli 2000 sanomalehteä on kuollut. Alamäki on koetellut erityisesti paikallisia lehtiä. Smith siteeraa Pew Researh -tutkimustalon kyselyä, jonka mukaan paikallisten uutisten puutteessa noin puolet USA:n aikuisväestöstä saa tällä hetkellä uutisensa sosiaalisesta mediasta. Lisäksi monet katsovat vain otsikot eivätkä lue juttua kokonaisuudessaan.

Smith myöntää, että tilanteeseen vaaditaan monenlaisia lääkkeitä.  Australian pääministeri Scott Morrisonin lakiehdotus on askel oikeaan suuntaan tasapainottamaan taloudellista epätasapainoa teknologiajättien ja itsenäisen median välillä.

Kuulostaako tutulta myös Suomessa ja Euroopassa? Toimiva demokratia tarvitsee vahvan paikallisen ja alueellisen median. Suomessa se on yhtä lailla uhattuna kuin USA:ssa tai Australiassa – vaikka vähän eri vivahtein.

Toki Microsoftille mainostulot ovat vain pieni osa sen tulovirroista toisin kuin Googlelle tai Facebookille.  Google  esimerkiksi ansaitsee vuosittain uutissisällöillä 4,7, miljardia dollaria. Intressit ovat suuret. Kyynikko voi uskoa kyseessä olevan vain Microsoftin kasvojenkohotus vähäpätöisen liiketoimintasektorin avulla.

Minä uskon, että maailman nykyisessä hullunmyllyssä mukana on aito huoli demokratian säilymisestä. Syystä. 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu