Petollista lämpöä Pariisista, ole hyvä!

Pariisi. Eilen 29, tänään 32, huomiseksi luvattu 39 astetta hellettä. Niin petollisen kaunista, eikö vain?

Istun pariisilaisen kahvilan terassilla. Olen löytänyt varjoisan sisäpihan,  jossa käy kevyt tuulenhenkäys. Onneksi. Lämpömittari on kivunnut jo ennen puoltapäivää lähelle 30 astetta, huomiseksi on luvattu liki 40 asteen lämpötiloja, ehkä nousee ylikin.

Toukokuussa Maailman ilmatieteen järjestö (WMO) julkaisi raportin, joka väistämättä tulee mieleen tässä istuessa. Sen mukaan neljä keskeistä ilmastonmuutosta eteenpäin vievää mittaria nousivat ennätyslukemiin viime vuonna. 

Nämä neljä mittaria ovat ilmakehän hiilidioksidipitoisuus, merenpinnan nousu, valtamerten lämpötila sekä valtamerten happamoituminen. Raportin kirjoittajat kuvailivat toukokuussa, miten ilmasto muuttuu silmiemme edessä, kun ihminen puuhastelee.

Raportin mukaan kasvihuonekaasujen määrä ilmakehässä nousi viime vuonna aiempien vuosien malliin ja maapallon keskilämpötila oli noin 1,1 astetta korkeampi kuin ennen teollistumisen alkua. 

Viimeiset seitsemän vuotta ovat olleet mittaushistorian seitsemän lämpimintä vuotta. Helppo uskoa tässä istuessa. Ranskan lisäksi järkyttävän kuuma helleaalto piinaa muutakin Eurooppaa. The Guardian ennusti alkuviikosta, että lämpötilat voivat nousta viikon kuluessa Luoteis- ja Keski-Euroopassa 7-10 astetta normaalia korkeammaksi ja 30 astetta menee heilahtaen ylitse monin paikoin. Ranskassa Météo-France on ennustanut, että lämpötilat kohoavat lähelle 40 astetta.  Ja tässä sitä ollaan! Myös Espanjassa kärvistellään huippukuumuuksissa. Viime vuosilta on samanlaisia kokemuksia ympäri maailmaa.

Valtiot sitoutuivat vuonna 2015 solmitussa Pariisiin ilmastosopimuksessa, että maapallon keskilämpötilan nousu  jää selvästi alle kahden asteen ja toisaalta valtiot pyrkivät toimiin, joilla lämpeneminen saadaan rajattua alle 1,5 asteen. Tällä hetkellä tuon tavoitteen saavuttaminen liukuu koko ajan kauemmaksi.

Terassia varjostavan koivun lehdet ovat väsähtäneet kuumuudessa. Ruskea cockerspanieli käy nuolemassa tyhjän vesikipon pohjaa. Minä mietin, koska uskaltaudun lähteä kohti polttavan hehkuvia asfalttikatuja. Kaunis, kuuma Pariisi.

Aurinko hehkuu ja hellii pilvettömältä taivaalta. Kovin petollista, eikö vain?

+6
MarjaHeinonen

Pitkän linjan ajattelija ja kirjoittaja. Tieteen ja taiteen maailmoissa viihtyvä moniottelija. Kirjoittanut väitöskirjan verkkomedian tulosta Suomeen ja runokirjan elämän ihmeellisyydestä - ja muita kirjoja niiden välimaastosta. Lisäksi satoja lehtijuttuja ja blogeja. Intohimoina ajattelun haastaminen ja kestävä kehitys (laajasti ymmärrettynä).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu