Pieni kirjoitus epävarmuudesta vuoden vaihtuessa

Istun ikkunan ääressä ja katselen viimeisten lumien sulamista harmaaksi loskaksi. On vuoden 2020 viimeinen päivä. Aika miettiä mennen saldoa ja suunnata katsetta huomenna alkavaan uuteen vuoteen.
On yllättävän helppo löytää yhteinen nimittäjä niin menneelle kuin tulevalle vuodelle – epävarmuus. Sinänsä epävarmuudessa eläminen ei ole uusi asia. Ilmastonmuutos on ollut jo vuosia läsnä, tiedeusko on murentunut jo vuosikymmeniä, yksilöiden identiteetti ollut hakusessa niin kauan kuin muistan ja tautipandemioita on ollut vuosisatoja. Siinä vain muutamia esimerkkejä siitä, miten ajatteluamme haastetaan koko ajan enemmän ja meidän on herättävä joka päivään tietäen entistä vähemmän siitä, millainen on huominen.
Mutta ei hätää! Muutos ja epävarmuus tulevasta on ollut ihmiskunnan historiassa aina läsnä.
Silti muutoksen parhaimmatkaan ennustajat eivät vielä muutama vuosi sitten osanneet kuvitella sitä, mitne rajusti elämän osat voivat irrota toiststaan. Vauhti on ollut hurjaa. Jos katsotaan ihan kulunutta vuotta, korona ei tullut yllätyksenä. Mutta sen vaikutukset saivat ihmiskunnan yllättävän pahasti polvilleen. Jo kestoepävarmuustekijäksi muodostunut ilmastonmuutoskin antoi uudenlaisen muistutuksen monista vaikutuksistaan tällä viikolla. Keskiviikkona maa nielaisi osan norjalaiskylästä ja se oli karmaiseva yllätys kaikille. Selityksiä haetaan ilmastonmuutoksen pehmentämän savimaan ja runsaan rakentamisen yhteisvaikutuksista. Epätodennäköistä, mutta sama voi tapahtua muuallakin, asiantuntijat sanovat.
Toki tiede, teknologia ja ihmisen kasvanut viisaus (?) tuo hallinnan tunnetta kaiken muutoksen keskelle, mutta silti epävarmuus on kasvanut.
Epävarmaa tai ei, tulevaisuutta miettii erityisesti näin uuden vuoden kynnyksellä. Ei ole sama, rakentaako siitä hyvää vai huonoa mielessään. Ennustuksilla on mahdollisuus toteutua, koska ne tarjoavat ainakin ennustajalle – usein myös laajemmalle ihmisjoukolle – strategian toteuttaa omaa elämää. Ne näyttävät suuntaa, johon voi mennä. Tulkitsemme – usein tiedostamattamme – kohtaamiamme asioita niin, että ne auttavat meitä suunnistamaan elämässä. Mittaamme tapahtunutta suhteessa aikaisempiin kokemuksiimme, tulkintoihimme ja arvostuksiimme. Ja sieltä kumpuaa myös ajatuksemme ja toiveemme tulevaisuudesta. Voimme kuitenkin valita, mihin uskomme.
Uskonnonfilosofian professori Sami Pihlströmin sanoin “Elämä on ongelma, joka ei ratkea”. Mutta niin sen on tarkoitus ollakin. Koskaan ei kaikki ole hyvin ja elämä ennustettavaa ja turvallista. Epävarmuus on parasta hyväksyä, mutta kannattaa luottaa siihen, että hyvää tulevaisuutta voi kuitenkin ruokkia ja vaikuttaa siihen, miten näkee asiat.
Päättyvä vuosi alkoi sillä, että sain uudenvuodenyönä Berliinissä raketin jalkaani. Nyt vuotta myöhemmin muistona on yhä (!) mustelma ja hermovaurio pohkeessa. Raketti oli kuitenkin alku hyvälle vuodelle. Olin vuosi sitten – ja olen yhä – kiitollinen, että raketti osui pohkeeseen, ei vaikkapa päähän. Tapahtuma muistuttaa elämän hetkellisyydestä ja kallisarvoisuudesta. Tänä iltana en toki toivo rakettia jalkaan, vaan yritän muistaa muutenkin asiat, jotka ovat elämässä tärkeitä. Epävarmuuden keskellä.
Jeesus miten typerää. ”Lumipyry suisti auton ojaan”. Nyt, ilmu aiheutti maanvyörymän. Niin vissiin.
Koskaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa ei olekaan tapahtunut vastaavaa (sarkasmia). Oikeasti, en aikaisemmin ole tullut ajatelleeksi että ihmiset voisivat olla ihan näin tyhmiä.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan vastaavaa ei ihmiskunnan historian aikana ole tapahtunut, paljon pahempaa kylläkin. Kansoja ja rotuja on hävinnyt kokonaan. Liikkeellä on ollut myös koronaa tappavampia tauteja. Bakteereja ja viruksia on ollut aina. Ilman niitä emme pärjäisi, vaikka osa niistä on vaarallisia. Tämä on elämän jatkumoa ilmastonmuutos mukaan luettuna. Tulevaisuus kääntyy aikanaan historiaksi. Millaiseksi? Sitä ei kukaan tiedä.
Ilmoita asiaton viesti
Kesällä 1994 matkustajajuna saapuu Berliiniin hieman ennen keskiyötä. Junan vaunuista valot oli katkaistu pois ja Berliinin katuvalot vaikuttivat oudon himmeiltä. Tunne oli vähintään aavemainen, kun Kaiser Wilhelm Kirkon, pommituksissa särkynyt, kirkkasti valaistu torni lipuu näkyiin junanikkunasta. Elämäni ensimmäinen kosketus Berliiniin.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo ennustettavuus on mielenkiintoinen asia.
Kaikkina aikoina ihminen on pyrkinyt ennustamaan tulevaisuutta, joskus edes huomisen. Ennustaja joka on joskus sattunut lausumaan ennusteen joka toteutuu on saattanut saada puolijumalan aseman yhteisössään. Vaikka koko ennuste olikin puhdas sattuma ja arvaus.
Ihan oikeasti en haluaisi elää elämää ja maailmassa jossa kaikki voitaisiin ennustaa prikulleen. Mitä tapahtuu huomenna, viikon päästä, ensi vuonna…. Vaikka tuollainen elämä olisi ja tuntuisi turvalliselta.
Samalla toteutuisi paradoksi että nuo ennusteet eivät kuitenkaan toteutuisi koska ihminen varustautuisi tuleviin ennustettuihin tapahtumiin ja ilmeisestikin muuttaisi näin niitä tapahtumia joihin varustautuu.
Norjassa ei olisikaan tapahtunut maanvyöryä eikä USA olisikaan hyökännyt sinne ja tänne.
”Ennustettava” elämä olisi hyvin ikävää ja tylsää.
Miksi käydä pitkää ja raastavaa ja ihmisiä jakavaa vaalikampanjaa USA:n presidentistä kun jo ennakkoon tiedetään että toinen voittaa? Ja sitten kun ei pidetä vaaleja vaan toimitaan ennusteiden mukaan niin puoli kansaa pääsisi sanomaan että tuo oli diktaattorien ennuste, ei se ollut oikea ennuste.
Siis elämä ei olisikaan niin tylsää. Siispä mikään ei kuitenkaan muuttuisi.
Ilmoita asiaton viesti