Ranskalaistutkija(kin) haastaa Orpon puheet reiluudesta
“Oikeudenmukaisuus” on pääministeri Petteri Orpo viime päivät kerta toisensa jälkeen perustellut toimia valtiontalouden tasapainottamiseksi.
Jo se on saanut kulmakarvani kohoamaan, mutta silmät pyöristyivät kunnolla vasta pari iltaa sitten. Hänen puoluetoverinsa, puolustusministeri Antti Häkkänen, alkoi Ylen ajankohtaislähetyksessä ( https://areena.yle.fi/1-66931100 )saivarrella siitä, miten vaikeasti määriteltävä käsite oikeudenmukaisuus on, kun häneltä pariinkin kertaan toimittaja tivasi vastausta yksinkertaiseen kysymykseen:”Mikä tekee näistä leikkauksista ja säästöistä oikeudenmukaisia?”
Kantaa oikeudenmukaisuuteen Häkkäseltä ei tullut, vaan toteamus, että Suomessa on 5,5 miljoonaa erilaista näkemystä oikeudenmukaisuudesta. Oman näkemyksensä sijaan Häkkinen sanoi: “Mielestäni olennaisin kysymys on se, saadaanko velka hallintaan, saadaanko talous kasvuun.”
Sekä Orpo että Häkkänen todellisuudessa puhuivat oikeudenmukaisuudesta. Aihetta on vaikea välttää, koska jokainen yhteiskunnan vallan kahvassa oleva joutuu perustelemaan vallitsevia epäoikeudenmukaisuuksia – joita aina on, koska maailma ei ole täydellinen.
Siinä Häkkänen on oikeassa, että ei ole olemassa yhtä, universaalia käsitystä oikeudenmukaisuudesta. Ei ole koskaan ollutkaan ja yhteiskuntaoppineet ovat vuosisatoja keskustelleet aiheesta.
Silti oikeudenmukaisuudesta voi ja pitää puhua.
Miksi Häkkänen kiusaantui aiheesta?
Kysymys kuuluukin, miksi Häkkänen ei voinut hyväksyä oman puolueensa pääministerin käsitystä leikkauksien “oikeudenmukaisuudesta”, vaan mielummin puhui välillisesti sen toteutumisesta talouden kasvun kautta? Veikkaukseni on se, että sekä Orpo että Häkkänen tietävät, että hallituksen leikkausten “oikeudenmukaisuus” ei kohtaa monien suomalaisten intuitiivista käsitystä siitä, mikä on “oikeudenmukaista” talouden tasapainotustalkoisiin osallistumisessa – tai oikeudenmukaista yhteiskunnassa ylipäätään.
Orpon oikeudenmukaisuuspuheelle on jotain pohjaakin. Viimeisimmässä julkisen talouden säästöpaketissa myös hyvätuloisten työssäkäyvien ja aika laajalla haitarilla myös eläkeläisten verotus nousee. Sen sijaan muun muassa yritystuet, maatalous, puolustus ja pääomatulojen saajat jäävät edelleen leikkausten ulkopuolelle. Ja montaa närästää Orpon oman lempilapsen, Turun radan, saamien miljoonien pysyminen suunnitelmissa.
Miksi ei rikkailta enemmän? Miksi Turun rata on yhä tekeillä? Miksi opiskelijoita ja yksinhuoltajia kuritetaan? Miksi sote-puolella leikataan rajusti? Näitä ja muita kysymyksiä moni miettii.
Otin pari päivää sitten käteeni tuoreen suomennoksen tunnetun ranskalaisen taloustieteiiljän, Thomas Pikettyn, kirjasta Pääoma ja ideologia. Sattuvasti sen ytimessä on kysymys siitä, mitä on oikeudenmukaisuus ja miten sitä oikeutetaan erilaisissa yhteiskunnissa.
Mutta kun on “pakko”
Piketty tuli tunnetuksi jo edellisessä menestysteoksessaan Pääoma 2000-luvulla valtavien tilastomassojen hyödyntämisestä. Tässä kirjassa hän jatkaa samalla vakuuttavalla faktojen tiellä.
Pikettyn tärkein johtopäätös eriarvoisten yhteiskuntien historiasta 900-sivuisessa tietojärkäleessä on se, että “talouden kehitys ja inhimillinen edistys kumpuavat tasa-arvosta ja koulutuksesta, eivät eriarvoisuudesta ja omistuksen varjelusta vakauden nimissä. “
Moni kuitenkin nielee kerettiläiset epäilynsä hallituksen toimien epäoikeudenmukaisuudesta, koska uskoo hallituksen “pakkopuheeseen”. On “pakko” leikata juuri näin. On “pakko” olla koskematta hyvätuloisten verotukseen, koska he rakentavat hyvinvointiyhteiskuntamme veropohjan. On “pakko” leikata tai Suomi joutuu “EU:n tarkkailuluokalle.”. Siinä vain muutama esimerkki “pakkojen” listalta.
Katsotaan joitakin “pakkoja” vähän tarkemmin.
Häkkänen painotti, miten talouskasvun aikaansaaminen on kaiken tärkeintä eli hän teki oikeudenmukaisuudesta taloudellisen kysymyksen. Sitä se ei ole. Pikettyn selkein johtopäätös kirjassa on, että eriarvoisuus ei ole taloudellinen tai tekninen, vaan ideologinen ja poliittinen kysymys. Talouskasvun vaateen taakse ei voi piiloutua.
Talouskasvuun kytketään myös “pakko” hyvätuloisten helläkätisestä kohtelusta. Hallituksen ajattelussa heille kohdistuva hyvä valuu alaspäin myös vähävaraisten eduksi. 1980-luvulta globaalisti käynnissä ollut eriarvoisuuden kasvu eli rikkaiden ja köyhempien välisen kuilun leveneminen on väistämätön ja välttämätön edellytys hyvinvoinnille, kuuluu aikamme mantra.
Piketty haastaa tätä tarkastelemalla tilastoja kaudelta 1950-1980 eli ajalta ennen sosio-ekonomisen eriarvoisuuden villiintymistä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Euroopassa talous kasvoi noina vuosikymmeninä nopeammin kuin niiden jälkeen. Tämä saa Pikettyn kysymään, onko eriarvoisuuden kasvu yhteiskunnalle sittenkään hyödyksi? Hän ottaa suurennuslasin alle myös muita perusteita, joilla eriarvoisuutta puolustellaan, mm. sosiaalisen ja poliittisen vakauden turvaamisen (kun venettä ei keikuteta, kaikki on hyvin) ja valtion tehottomuuden.
”Tarkkis” uhkaa, mutta lähes kaikkia
Entä sitten häpeällinen “tarkkailuluokka”, joka uhkaa EU:n entistä mallioppilasta Suomea? Ajatus sinne joutumisesta herättää heti ajatuksen – ei mistään hinnasta!
Mielikuvilla on valtava voima, ja tästä tietoisena hallitus on valjastanut EU:n liiallisen alijäämän menettelyyn joutumisen uhan keppihevosekseen. “EU:n tarkkailuluokalle joutuminen veisi Suomelta pois päätöksentekomahdollisuuksia, antaisi ohjat muiden maiden käsiin. Tätä emme halua”, Orpo maalaili kehysriihestä kiertokirjeessä puolueensa jäsenille. Myös VM ja valtiovarainministeri Riikka Purra ovat Orpon ohella vilautelleet julkisuudessa usein tätä koulumaailman termiä leikkauspuheen höysteenä. Viesti on kaikilla yhtä tummin sävyin viritetty.
Perussuomalaisten populistisen puheen sulatan heille tuttuna ikävänä tapana sanoittaa asioita, mutta kokoomuksen ja valtiovarainministeriön mustanpuhuva tapa maalailla asiasta tuntuu vastenmieliseltä. Arkisesti sanottuna kun menettely tarkoittaa EU:n tavanomaisen talousohjauksen tehostamista. Jos maa joutuu menettelyyn, EU-komissio ja EU-maiden neuvosto asettavat maalle tavoitteet – eivät määrää – julkisen alijäämän ja velan supistumiselle. Pahinta paniikkia lieventää myös tieto siitä, että suurin osa EU-maista, myös Suomi, on jossain vaiheessa ainakin käväissyt menettelyssä. Nytkin suuri osa EU-maista on joko tarkkailuluokalla tai sen uhan alla. EU:n neljästä suurimmasta jäsenmaasta kolme eli Ranska, Italia ja Espanja ovat todennäköisiä “tarkkailuluokkalaisia”, ja niitä suurempi Saksakin potee talousvaikeuksia. ( https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010366999.html ) Vaivaako Suomea yhä “mallioppilassyndrooma”, kun suoritus täytyy vetää maksimiin?
Nyt kun lähdin Pikettyn lainaamisen linjalle, jatkan uskollisesti loppuun asti. Hänellä on lohduttava viesti evääksi oikeudenmukaista Suomea rakennettaessa:
“Perehtymällä historian kehityskulkuihin voidaan todeta että vaihtoehtoja on aina ollut useita ja on vastakin.”
Vaihtehtoja reilun yhteiskunnan rakentamiselle löytyy, kun uskallamme, osaamme ja haluamme keskustella niistä avoimesti ja rehellisesti. Toista kunnioittava keskustelu kuuluu kaikille.
Se panee Orpon puhumaan, että taakka on jaettu tasapuolisesti, vaikka jokainen näkee, että toisia kohtaan ollaan paljon tasapuolisempia kuin toisia. Jos Petteri toimisi oikeasti niin, että taakkaa jaettaisi noin suurinpiirtein kaikille hartioille, jokunen vuorineuvos saattaisi sanoa, että tukirahat on nyt finito. Se olisi silloin Petterikin finito.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus,
odotan että pääsen lukemaan Pikettyn uudenkin kirjan.
Tunnin juna on sellainen kriisinpoikanen, että se voi katkaista kamelin selän. Pidetäänpä silmämme auki miten siinä bluffauksessa lopulta käy, sillä oikeudenmukaista ei ole ”ulkoturkulaisten” maksaa miljardien hanketta, josta itselleen eivät saa mitään hyötyä.
Muita esimerkkejä olisi rajattomasti, mutta muut saavat tuoda niitä esille.
Ilmoita asiaton viesti
Oikeudenmukaisuus on katsojien silmissä, omasta mielestä ei ole reilua että ylin desiili tulonsaajista maksaa 45 % tuloveroista.
Toiset kehtaavat heille ehdottaa vielä lisää vastuuta.
Vasemmistoa ei ole kiinnostanut Suomen taloudellinen tilanne ollenkaan vaan ministereiden palkat ja sitä kautta vastakkain asettelun lisääminen
Ilmoita asiaton viesti
Luulet niin mutta tämä artikkeli kertoo vähän toista:
https://www.stat.fi/tietotrendit/artikkelit/2019/arvonlisavero-haivyttaa-progression-vaikutuksen-pienituloisimmilta/
Hallituksen tekemät päätökset lisäävät entistä enemmän regressiivisyyttä. Kyllä tässä nykyiselläänkin maksellaan pienestä työmarkkinatuesta 20% veroa.
Nyt tämä ALV 25,5% voi aiheuttaa kassajärjestelmiin sun muuhun talousjärjestelmiin valtavia korjauksia, sillä useat niistä eivät taivu kuin tasalukuun ja muistaakseni yli vuosikymmen sitten oli ehdotettu pilkun lisäämisen mahdollisuutta järjestelmiin. Sille ehdotukselle sanottiin, että turhaa ja iso vaiva.
Kyllä Orpon hallitus tekee sellaisia asioita ilman vaikutusarviointeja, että Suomi vain uppoaa vauhtia meren pohjaan.
Ilmoita asiaton viesti
Siis pitäisikö hyvätuloisen vielä maksaa pienituloisen alvitki?
Ilmoita asiaton viesti
Mitähäh? Mikä sai sinut kuvittelemaan? Se on tutkittu asia, että pienituloiset maksavat tuloihin nähden eniten mistä tahansa palveluista, tuotteista suurituloisiin.
Etkö osaa lukea ja tulkita graafeja?
EDIT: Tietotekniikan ammattilaiset koodareineen ovat irvailleet, että 25,5 voidaan tulkita 25 päivä toukokuuksi, jos käyttää MS:n Exceliä.
Ilmoita asiaton viesti
Niin nii, pitäiskö hyvätuloisten vielä maksaa pienituloisten alvitkin?
Ilmoita asiaton viesti
Kuole pois, papukaija. Et halua katsoa totuutta silmiin.
Ilmoita asiaton viesti
Höh, kysymys oli ihan simppeli.
Ilmoita asiaton viesti
Luin wikipediasta että viime kesänä ylin desiili myös omisti yli 56% Suomen varallisuudesta. Varallisuus ja tulot ovat toki eri asioita, mutta niiden välillä on käsittääkseni huomattavaa suoraa korrelaatiota.
Miksi sitten 10000e on eri kuin 1000e? Makkarapaketin hinta on edelleen 1-2e joka on pienituloiselle isompi summa kuin suurituloisille. Ja kukaan ei vain omalla työllään päädy tuonne ylimpään desiiliin, jonka huipputulokset perustuvat muutenkin ilmeisesti velanottoon, vaan koko työyhteisön ja niiden muodostaman tuotannollisen ja distributiivisen kokonaisuuden yhteistoiminnan tuloksena. Saman koneiston toiminta johtaa myös kansalaisten enemmistön ajautumisen pohjimmaisiin desiileihin. Siis niihin joissa makkarapaketin hinta on olennainen osa eloonjäämistä, ja sitoo heidän jalkansa niin sanotusti maahan.
Oikeudenmukaisuus on ihan vakavasti otettava kysymys yhteiskuntarauhan suhteen siitä näkökulmasta, että jotkut toiset voivat kyllä ostaa parempaa makkaraa huvikseen vaikka kokonaisen lavan joka viikko, sen hetkauttamatta heidän talouttaan mitenkään. Heillä on
sen jälkeen hyvät perusteet saada valtiolta itseasiassa jopa vielä enemmän tukea makkaraostoksiinsa. Kun taas niitä toisia kehotetaan olemaan ahkerampia ja tekemään viisaampia kulutusvalintoja. Ehkä jopa katsomaan peiliin.
Ja samaan aikaan toisella kädellä kaadetaan tuhansia miljoonia johonkin veret seisauttavaan megaprojektiin.
Tunnin juna tulee vielä tolkuttoman kalliiksi. Oma veikkaukseni on n.15Mrd euroa. Kun vertaa länsimetron, olkiluodon ja apotin lopullisia hintoja alustaviin arvioihin, niin voi vain toivoa että trendi kääntyy. Mikä ei näytä kovin todennäköiseltä.
Täytyy kyllä vielä myöntää että 44%:n vero ei kieltämättä houkuttelisi minuakaan.
Kiitos myös ketjun aloittajalle mielenkiintoisesta kirjoituksesta. Pitääpi kai yrittää perehtyä hra Pikettyn sanomisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Eli koska makkarapaketti on isompi ostos pienituloiselle kuin hyvätuloiselle pitää tuloja tasata enemmän
Ilmoita asiaton viesti
juuri näin.
Ilmoita asiaton viesti
Mun mielestä se ei ole oikeudenmukaista, jos kapitalisti häviää rahansa pörsissä pitäiskö Kupin se hänelle osaltaan korvata, kun onhan kapitalistikin olosuhteiden uhri?
Ilmoita asiaton viesti
heh. mä voin kyllä sille sen makkarapaketin ostaa, mutta uhkapeliä en maksa.
ne on mielestäni hieman eri asioita. aika suurestikin eri asioita jos rahassa tai tieteen kriteerein mitataan.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan niissä tietenkin eroa, kun makkarapaketti on syöty nin se on kerralla menetetty kokonaan mutta kapitalistin sijoitukset voi myös tuottaa voittoa jolloin verottajan ahne käsi pääsee niihin käsiksi.
Ilmoita asiaton viesti
mahdollinen voitto kymmenen vuoden päässä ei isolle osalle ihmisistä korvaa realisoitunutta makkarapakettia kädessä nyt.
aika on arvokasta.
Ilmoita asiaton viesti
Erinomainen blogi!
Tarkoitus oli myös tehdä blogi Pikettyn teemoista. Olisi jäänyt ohueksi kirjoituksesi rinnalla.
Nautin lukemisesta.
JK. Oikeudenmukaisuus on teemana haastava. Raamatun suomennokseen oikeamielisyys, oikeudenmukaisuus, on käännetty hepreasta ja kreikasta vanhurskaudeksi. Se on vähän samaa kielipeliä kuin mitä Orpon hallituksella.
Ilmoita asiaton viesti
Reiluus / reilu meininki ei ehkä ihan osu tähän maailmankaikkeuteen. Selfie belfie tiktok. Me, myself and I. Now everything!!
Ilmoita asiaton viesti