Suomen metsätalous elää menneisyydestä

Lokakuun viimeisinä päivinä ensilumi laskeutui Äkäslompoloon ja lähdin kävelylle neitseelliseen metsään. Koskemattomaan hankeen ovat jättäneet jälkensä vain porot, joiden sorkkien jäljet risteilevät molemmin puolin polkua. Hetkittäin joku niistä on taivaltanut kulkemaani polkua avaten minulle hetkeksi helpomman kulkuväylän.
Vastaan tuli vanha, kallellaan puuta vasten nojaava, harmaa puukyltti. Siinä luki “vanha metsä”. Vanha metsä? Mietin, koska metsä on ollut minun silmiini jo ollut koskemattoman näköistä. Vanhaa, olen olettanut. Mutta taas on aika oppia uutta.
Vanha metsä on ikimetsää, jollaista oli ennen suuri osa Suomen pinta-alasta. Siihen kuuluvat tuuheat korvet, rehevät lehdot tai etelän valoisat lehtimetsät. Tällaisia lähellä luonnontilaa olevia metsiä on enää Suomessa vain pieninä alueina Itä- ja Pohjois-Suomessa. Vanha metsä on aina satoja vuosia vanhaa.
Nykyisin metsämme ovat käytännössä muuttuneet yhtä puulajia kasvaviksi, tasaikäisiksi talousmetsiksi, jota teollisuus tarvitsee. Sellaisiin minunkin silmäni ovat tottuneet. Luonnonmetsä tai luonnontilainen metsä on sellaista, jota ihminen ei ole hakannut pois ja tilalle istuttanut puita muihin tarpeisiin.Vapaasti omaan tahtiinsa kasvanut luonnonmetsä muuttuu talousmetsäksi, kun ihminen hakkaa sieltä pois metsän ja istuttaa tilalle itselleen hyödyllisiä eli myöhemmin kaadettavaksi sopivia puulajeja. Suomalainen metsätalous pohjautuu viljelymetsään ja onnistumisen mittarina pidetään sitä, miten hyvin se tuottaa puuta. Siksi metsämme näyttävät siltä kuin näyttävät.
Tämä on hyvä pohja, kun yrittää ymmärtää herännyttä metsänärkästystä EU:n luonnon ennallistamisasetuksesta Suomen politiikassa.
Suomi, tuo kestävän tulevaisuuden esitaistelija?
Suomi on tiukasti asemoinut itsensä Suomen Euroopan – ja maailmankin – vihertävien maiden kärkikastiin. Tähän mennessä olemme sitoutuneet jo YK:n monimuotoisuutta koskevaan yleissopimukseen luontokadon pysäyttämiseksi vuoteen 2030 mennessä. Suomi on myös sitoutunut EU:n biodiversiteettistrategian tavoitteisiin. Mistä siis nyt sitten kiikastaa? Miksi Suomen metsätalouden linjaukset eivät mahtuisi väistämättömiin luonnon ja kestävän kehityksen asettamiin vaatimuksiin?
Luonnon ennallistamisasetuksen syntyä on ajanut vahvasti tieto siitä, että yksi ihmiskunnan tulevaisuuden kriittisimpiä kysymyksiä on luontokadon pysäyttäminen. Ihmisen toiminta on aiheuttanut luonnon monimuotoisuuden romahduksen, joka on käynnissä hurjaa vauhtia kaikkialla maailmassa, myös Suomessa. Luontoa katoaa nopeammin kuin koskaan ihmiskunnan historiassa. Tämä on tieteellisesti kiistatta osoitettu.
Suomen talousmetsissä luonto on paljon köyhempää kuin metsässä, joka on saanut kasvaa, kuolla ja syntyä uudestaan ilman ihmisen väliintuloa. Raju, vuosikymmeniä kestänyt, siirtymä luonnonmetsistä kohti talousmetsiä on johtanut siihen, että Suomessa yli 800 metsälajia on vaarassa kuolla sukupuuttoon. Jo arvoidaan hävinneen yli 300 lajia.
Metsäteollisuus ja sen intressit jakavat poliitikot muistuttavat, että ei ole hätää. Meillä on paljon metsää ja se kasvaa kovaa kyytiä. Muistetaan myös mainita muita tehtyjä toimia ja puhutaan paljon metsien kestävästä hoitamisesta. Kuitenkaan nämä toimet, joita todella on tehty, eivät ole olleet selvästi riittäviä, koska metsäluonto köyhtyy yhä edelleen. Tähän syynä ovat mm. yhä jatkuvat avohakkuut sekä vanhojen metsien, kookkaiden puiden ja lahopuiden väheneminen. Metsää hakataan kiihtyvällä vauhdilla ja tilalle istutetaan nuorta taimikkoa. Ei, suomalainen metsänhoito ei ole se malli, jota arvostetaan maailmalla. Päinvastoin. Esimerkiksi Sloveniassa avohakkuut kiellettiin kokonaan jo vuosikymmeniä sitten.
Nykyinen toimintakulttuuri ei selvästikään rakenna tulevaisuutta Suomen metsille. Asioita on tehtävä toisin. Myös Suomessa olisi syytä herätä tähän
Maailma muuttuu, anttiseni
Kansalaiset ovat jo tätä mieltä, ovathan metsät osa identiteettiämme. Tänä vuonna tehty tutkimus osoittaa, että selvä enemmistö suomalaisista kannattaa luonnonmetsien suojelemista viipymättä ja tutkijoiden ehdottamaa valtion omistamien vanhojen metsien hakkuukieltoa. Ympäristöjärjestöjen laatimassa ja Taloustutkimuksen toteuttamassa kyselyssä 63 prosenttia suomalaisista toivoi myös, että vähintään kymmenen kilometrin päässä kotoa olisi mahdollisimman luonnontilaista metsää. Tämä ei ole ainoa tutkimus, jossa kansalaiset ottavat kantaa metsien käsittelyn muutoksen puolesta. Vuonna 2019 WWF:n teettämän kyselytutkimuksen mukaan peräti 77 prosenttia suomalaisista rajoittaisi avohakkuita alueilla, joilla niistä on suurin haitta ympäristölle.
Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) on yksi monista suomalaispoliitikoista, joka on vastustanut EU:n luonnon ennallistamisasetusta kovaäänisesti. Hän on tunteenomaisesti todennut, että EU:n vaatimus palauttaa luonnon tila kohti 1950-lukua tuhoaa Suomen metsätalouden. Miten se tuhoutuu, siitä hän ei ole esittänyt faktoja.
Maailma muuttuu ja siihen on syytä sopeutua. Toki voi keskittyä viivystystaisteluun ja saavutettujen asemien puolustamiseen. Kaikkien etu olisi kuitenkin hyväksyä kehityksen suunta ja miettiä yhdessä, mitä tehdä. Tällä hetkellä suomalainen metsätalous on juuttunut menneisyyteen.
Ilmastonmuutoksen ja luontokadon puristuksessa elinympäristömme isossa mittakaavassa on vaarassa. On hyvä pysähtyä miettimään, mikä on oikeasti tärkeätä.
Tällaisia mietin, kun astelin ensilumen peittämää polkua, kuuntelin ikiaikaisen metsän hiljaisuutta. ja tunsin kiitollisuutta luonnon kauneudesta ja rauhasta.
Suomalaiset eivät viihdy metsissä. Helsingin keskuspuiston pohjoisen osan isot metsäalueet ovat lähes tyhjiä valtaosan vuotta.
Koirani kanssa niitä metsiä juoksin lähes päivittäin kahdeksan vuoden ajan. Elo- ja syyskuussa marjastajia ja sienestäjiä näkyi syksyä kohden muutamia.
– Useimmilla lenkeillä heitä ei näkynyt. Ja nähdyistä valtaosa oli kaakkois-Aasiasta tulleita.
Valtaosan vuodesta arkipäivisin niillä pitkospuisilla poluilla kohtasi yhdestä kolmeen kulkijaa yli kymmenen kilometrin lenkkiä kohden.
– Hiekkateillä toki on kulkijaa. Illalla enemmänkin, mutta metsät – ei niillä poluilla juurikaan liikuta.
Ilmoita asiaton viesti
Jotain havaintoja blogin sisällöstä.
Ensinäkin tuo -50 luku palautuksen perusteena on Suomelle katastrofaalinen. Muussa Euroopassa metsät oli jo hakatu aika vähiin ennen tuota. Meillä Suomessa jouduttiin maksamaan hirmuiset sotakorvaukset maahamme hyökänneelle naapurillemme. Menetettyjen maa-alueiden lisäksi menetimme pitkälti myös metsät. Sotakorvausten takia lähes jokainen puro,joka kevättulvilla kykeni puuta kuljettamaan olivat vuosia käytössä.Mutta hoidimme asian varmaan ainoana kansakuntana.
Sitten kun evakkoja asutettiin niin jouduttiin ottamaan käyttöön myös suot ja vähemmän viljavat alueet. Eihän heitä kaikkia voinut silloisiin kaupunkeihin sijoittaa.Sitten raivattiin pellot,ja ojitettiin rämeet. Näin saatiin asujille edes vähän puskuria kasvavan metsän muodossa. Aikojen kuluessa nuo rämeet alkavat olla tukkimetsää.
Metsäteollisuus tuottaa edelleen noin 20% vientituloistamme. Eikö se ole edes jotakin. Ennen meitä ahdistettiin hiilipäästöillä. Kun viimeinenkin vastarannan kiiski uskoi,että metsämme nielevät hiiltä enemän kuin tuottavat,niin vaihdettiin laskentaperusteita.Näin metsistämme tulikin yllättäen hiilentuottaja
Nyt meille kerrotaan,että metsiemme suhteen ei ole kyse hiilinielusta,vaan luonnon monimuotoisuudesta. On täysin selvää,että jos nuo kasvuun saadut turvemaat entisöidään suoksi niin menetämme molemmat.Suon monimuotoisuudella ei korvata menetetyn metsän monimuotoisuutta menetetystä hiilinielusta puhumattakaan.
Eihän Suomessa soista ole puutetta.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä mistä olet kuvan pitkoispuista ottanut,mutta ei siinä ainakaan vanhasta metsästä liene kysymys. Reidenvahvuinen puu ei ainakaan uskottavuuttasi lisää. Puhumattakaan ojassa olevasta sahatusta latvuksesta.
Olisit kuvannut kyltin edes siitä vanhasta metsästä. Silloin voitaisiin keskustella itse asiasta mielikuvien esittämisen sijaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hauaisitko Marja osallistua blogisi aiheuttamaan keskusteluun? Mielikuvien esittämisen sijaan voisit luonnollisesti perustellakin ne. Kaikille ei riitä tukeutuminen ymmrrykseen ”yleisen mielipiteen” taakse.
Ilmoita asiaton viesti
…Siellä luonnonkauneuden rauhassa et sitten yhtään hurmioitunut siitä, että UPM:n ja Stora-Enson ”kvartaalit” ovat olleet toinen toistaan komiampia…
(…ja johtajien palkat ja bonukset!).
..ja Pesonen ja Wahlroos pääsevät pian hyvin ansaitulle eläkkeelle…?
Ilmoita asiaton viesti
Embo ei synny ilman puuta .Onneksi puuta riittää vielä puupäihin .
Ilmoita asiaton viesti
…Miljonääri-yrittäjä Sipilä sanoi, että vuotuisessa kasvussakin on vielä varaa pistää sahat ja metsätyökoneet soimaan ja laulamaan…!
( Ilmastonmuutoksen vastustamisessa ja vihreässä siirtymässä näki kuitenkin suuret ”bisnesmahdollisuudet…?”)
– Ilmastonmuutoksesta-ja luonnon monimuotoisuudesta huolestuneet, että ylitse luonnon sietokyvyn ovat hakkuut jo nytkin menneet…?
( Itse ihmettelen, että hidas-ja lyhytkasvuisia puita kannattaa-jopa pohjoisen ”tuntureilta parturoida…?”
Ilmoita asiaton viesti
Näitä luontoarvoja ylistäviä kirjoituksia ja niiden kirjoittaja yhdistää yhteinen piirre joka on täydellinen ymmärtämättömyys siitä miten kansakunnan varallisuus rakentuu. Känsälä tuossa jo kirjoittikin perusasioita valaisten ja viittasi kansakunnan selviämiseen sodan jälkeisessä taloustilanteessa jolloin tarvittiin kipeästi vientituloja. Mitään muuta ei Suomella ollut kuin metsävarallisuus ja sen vuoksi oli tärkeää saada lisää tuottavaa metsämaata soita ojittamalla. Tilanne niistä ajoista ei juurikaan ole muuttunut miksikään. Jos kuitenkin halutaan pitää nykyisen kaltainen elintaso on myös hyväksyttävä nykymallinen metsänhoito. Tämä ei kuitenkaan sulje pois myös luontoarvoja kunnioittavan metsänhoidon harjoittamista jolloin tietty määrä talousmetsiä tarvitaan. Mutta jos halutaan museoida Suomen luonto niin silloin pitää myös hyväksyä elintason lasku ja sen myötä kansalaisten palveluiden ja tulonsiirtojen väheneminen ja jättää Suomi keskieurooppalaisten turistien kanssllispuistoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Eivät kaikki Turussa ”Turuntautia sairasta!”
– Presidentin veljen poikaa olen minäkin pitänyt TOLKUN MIEHENÄ-ja POLIITIKKONA ja hyvänä esimerkkinä.
Ilmoita asiaton viesti
Miksihän ylempää piti yksi kommentti piilottaa? Eikö Ville Niinistöä saa kehua eikä metsäteollisuuden lobbausta arvostella?
Ilmoita asiaton viesti
Itseäni ihmetyttää ja harmistuttaa se, ettei Suomen tärkeimmästä luonnonvarasta, puusta kyetä vamistamaan muuta kuin bulkkituotteita, mennään sieltä missä aita on matalin.
Ilmoita asiaton viesti
Kuitupuusta tehdään sellua ja tukkipuusta arvokkaampaa tuotetta. Ei muuta kuin jalostamaan.
Norjassakin valkoinen vessapaperi maksaa yli euron rulla ostettuna kuuden rullan paketissa.. Mistä nätimmin?
Ilmoita asiaton viesti
Verorahoilla voidaan ostaa metsää ennallistettavaksi tarvittava määrä sillä metsänomistajan intressi ei välttämättä ole pelkkä metsän omistaminen.
Siltä sika kuolee jolla sika on!
Ilmoita asiaton viesti
Olisi kannattanut miettiä lisää. Mitään konkretiaa ei ole avattu miten Suomen metsätalous eläisi menneisyydestä. On vain kerrottu miten elättää omia unelmiaan toisten kustantamana.
Ilmoita asiaton viesti
Taas yksi kaiken tietävä ja taitava asiantuntija. Ihme että meillä menee näin huonosti vaikka maa on pullollaan näitä asiantuntjoita. Vai onko kyse sittenkin sivusta huutelijasta.
Ilmoita asiaton viesti
”Vanha metsä on ikimetsää, jollaista oli ennen suuri osa Suomen pinta-alasta. Siihen kuuluvat tuuheat korvet, rehevät lehdot tai etelän valoisat lehtimetsät. Tällaisia lähellä luonnontilaa olevia metsiä on enää Suomessa vain pieninä alueina Itä- ja Pohjois-Suomessa. Vanha metsä on aina satoja vuosia vanhaa.”
Kummallista konservointihalua, eli haluat jäädyttää metsät johonkin tilaan, unohtaen, että metsät ovat dynaamisia ja muuttuvat jatkuvasti ajan saatossa. Aikaperspektiivi vain on hitusen pidempi, kuin hallituskausi tai sukupolvi.
Lisäksi meillä ei enää nykyisin ole metsäpaloja laikuttamassa metsiä, ainoastaan myrskytuhoja tai tykky-lumen katkomia puita.
Vanha metsä on eteläsuomessa käytännössä aina kuusikkoa, jonka metsäpohjalla ei kasva edes mustikka, vaan ainoastaan sammalta. Se on myös hyvin valoton, joten siellä ei oikein voi viihtyä mikään muu, kuin sammal.
Kuivilla kankailla se on samalla tavalla männikköä.
Jos metsä hakataan kokonaan pois, niin ensin siihen tulee lehtipuita ja siitä tulee pusikko. Aikaa myöden valta lajiksi nousee kuusi tai mänty riippuen siitä, millaista maata metsäpohja on ja kuinka kuivaa/märkää se on. Kosteassa maassa se voi olla koivikkokin oman aikansa, kunnes kuusi valloittaa sen ja koivikko on kuollut vanhuuttaan. Ja kun kuusi on vallannut tarpeeksi alaa, niin se tappaa kaikki muut lajit.
Lehtipuita kasvaa käytännössä vain hyvin kosteilla paikoilla, siellä missä mänty viihtyy, ei viihdy lehtipuut mutta nämä asiat voivat vaihtua jo 100m matkalla hyvin rajusti.
”Nykyisin metsämme ovat käytännössä muuttuneet yhtä puulajia kasvaviksi, tasaikäisiksi talousmetsiksi, jota teollisuus tarvitsee. Sellaisiin minunkin silmäni ovat tottuneet.”
Kannattaa oikeasti mennä metsään ja katsella ympärilleen. Puulajit valikoituvat ihan itsestään, koska mäntyä ei kannatta yrittää kasvattaa siellä missä viihtyy koivu ja päinvastoin. Ja siellä missä viihtyy kuusi, ei viihdy mänty.
Omalla pihallani kasvaa kuusia, mäntyjä, koivuja, pajuja, pihlajia, tervaleppiä, haapoja, leppiä, vaahteroita ja katajia.
Vanhimmat puut ovat alkaneet kasvaa kauan ennen iso-isääni.
Ihmisen toimesta tänne on lisätty hopeakuusia, viinimarja pensaita ja melkoinen lajikirjo maksaruohoja, mehitähtiä ja muutamia muitakin kukkalajeja. Suopayrttiäkin löytyy, mutta sen levittäjä on luultavasti linnut.
Jokaiselle lajille on paikkansa, sillä tontillani on käytännössä kaikkien metsätyyppien edustus pienoiskoossa, koska korkeuseroa löytyy 40m ja maalajit ovat savesta soraan puhdasta kalliota unohtamatta. Vaikka parturoisin tonttini sileäksi ja istuttaisin tänne pelkkää mäntyä, jonkin ajan kuluttua löytyy kaikkia muitakin lajeja omien kasvu-olosuhtieden mukaan jakautineina.
Perennojeni vuoksi bongasin menneenä kesänä 41 erilaista päiväperhoslajia, jotka onnistuin valokuvaamaan tunnistamista varten. Sudenkortentojen lajikirjo on myös erittäin runsas, mutta niitä on pirskatin vaikea tunnistaa ja valokuvata.
Kimalaisiakin on runsaasti, jopa juhannuskimalaisia löytyi. Kaikki kuolleet pölyttäjät, jotka bongasin, olivat kuolleet varroa-punkin vuoksi.
Joten kannattaa oikeasti mennä metsään ja katsella ympärilleen ja huomata, että metsissämme kasvaa aika pirskatin montaa puulajia pienilläkin alueilla.
Luontokadosta puhuttaessa, kannattaa oikeasti viettää aikaa siellä luonnossa ja katsella ympärilleen pidempään, kuin se minuutti tai kaksi. Viikossa alkaa näkemään jo vähän ympärilleen, vuodessa alkaa olla jo hyvällä hajulla asioista. Vuosikymmenessä olet nähnyt jo melkein neljänneksen siitä mitä ympärilläsi tapahtuu.
Ilmoita asiaton viesti
Olen muutama vuosi sitten kirjoittanut Suomen metsien tilasta, hiilen sidonnasta, metsien suojelusta. Tässä muutama fakta ja pari omaa mielipidettäkin:
Tässä yhteydessä on syytä ottaa esiin pari tosiasiaa suomalaisista metsistä. Niihin on sitoutunut hiiltä viidenneksi eniten EU-maista. Suomalaisista metsistä on tiukasti suojeltuja lähes 4 % ja metsien osuus pinta-alasta on 71 %; nämä luvut ovat suurimmat EU-maissa. Suomalaisista metsähakkuista arviolta puolet on tukkipuuta ja siitä määrästä noin puolet menee pitkäaikaiseen puuaineskäyttöön eli se on hiilinielu 25-100 vuoden aikajaksolla. Jos arviolta 20-25 % hakkuista menee puun pitkäaikaiskäyttöön, niin se ei ole ihan pieni määrä.
Jättääkö esimerkiksi Tanska vapaaehtoisesti öljy- ja kaasuvaransa hyödyntämättä? Eipä jätä eikä meinaa edes jättää. Miksi Suomi ei voisi hyödyntää metsiään, kun samalla voimme koko ajan lisätä pysyvää hiilinielua? Suomen ei tule olla paavillisempi kuin paavi ja pyrkiä metsien hyötykäytössä johonkin sellaiseen, johon muut EU-maat eivät pysty eivätkä halua. Eurostatin viimeisimmän tilaston mukaan (vuosi 2016) Suomi oli niiden kolmen EU-maan joukossa, jossa fossiilisten polttoaineiden osuus energian tuotannossa on alle 50 %: Ruotsi 30 %, Suomi 46 %, Ranska 49 %.
Ilmoita asiaton viesti