Trump haluaa voittaa hinnalla millä hyvänsä. Entä sinä?
Washingtonissa on kaaos.Yhdysvaltain viimeisiä päiviä istuvalle presidentille voittamisen pakko on pelottavan patologista. Keinoja kaihtamatta, seurauksista välittämättä. Kaikki järjellinen ajattelu tuntuu hautautuneen pakonomaisen voittamisen – tai ainakin sairalloisen häviämisen välttämisen – halun alle.
Monissa kirjoituksissa kauhistellaan tänään huonon häviäjän, presidentti Donald Trumpin, epätoivoista pyristelyä Yhdysvalloissa. Minä jäin pohtimaan kääntöpuolta, voittamisen ydintä. Muutkin kuin Trump haluavat voittaa kiihkeästi tässä maailmassa – enkä puhu nyt vain politiikasta, vaan jokaisesta meistä. Voittamista pidetään sinänsä selvästi hyvänä ja tavoittelemisen arvoisena asiana. Psykologiassa on kirjoitettu satoja, ehkä tuhansia kirjoja aiheesta “voittamisen psykologia”. Oireellisesti nekin keskittyvät lähes poikkeuksetta vihjeiden antamiseen siitä, miten voittaa. Kannattaa voittaa!
Mitä on voittaminen, jota niin kiihkeästi tavoitellaan?
Poliitikot rakastavat puhua voittamisen termein ja vihaavat häviämistä. Mutta myös muualla länsimaissa voittaminen on tekemisen ytimessä. Urheilussa voitetaan, yrityskaupoissa voitetaan, väittelyissä voitetaan. Jossain voittaminen ja häviäminen on varsin yksiselitteistä. Vaikkapa urheilussa. Suomen nuoret alle 18-vuotiaat jääkiekkoleijonat voittivat pronssia MM-kisoissa. Se oli hienoa ja tärkeää. Häviäminen olisi kirpaissut – yhtä paljon kuin edellisen yön tappio Yhdysvalloille samoissa kisoissa. Mutta mitä monimutkaisemmasta asiasta on kyse, sitä harmaammaksi tulee voittamisen alue.
Voittamisen ja häviämisen ehdottomasti suurin näyttämö on sota. Siksi on kiinnostavaa tutkia, mitä sotaa käsittelevässä strategisessa ajattelussa sanotaan voittamisesta.
Sodankäynnin ja strategisen ajattelun klassikko Sun Tzu (myös kirjoitusasu Sunzi) määritteli sodan keskeisimmäksi tavoitteeksi juuri voittamisen. Toinen suuri strateginen ajattelija, Carl von Clausewitz totesi, että kukaan ei aloita sotaa ennen kuin hänelle on selvää, mitä hän haluaa tavoitella ja miten hän pääsee tavoitteisiinsa. Strategiaa tutkivat ovat aina pitäneet voittamista keskeisenä strategian osana, mutta – kumma kyllä – itse voittaminen on määritelty viime vuosikymmeniin asti hyvin tunnepitoisesti ja intuitiivisesti.
Sun Tzun ja Clausewitzin määritelmät voittamiselle ovat oman aikansa lapsia, koska aikanaan voitto liitettiin sodassa vihollisen maan valtaamiseen ja menetettyjen ihmisuhrien määrään. Sen tarkemmin siitä ei tarvinnut keskustella. Epämääräisyydestä on ollut myös hyötyä termin käyttäjille vuosisatojen aikana. Voittamisen tavoittelun synnyttämä tunnelataus on tärkeämpää kuin sen pohtiminen, mitä “voittoon” sisältyy. Trump saa kuulijansa hurmioon puhumalla voittamisesta. Mutta mistä hän oikeastaan puhuu, se lienee epäselvää.
Toinen maailmansota ja sen jälkeinen ydinvarustelun aika synnytti uuden voittamisen käsitteen. Monet merkittävät sotastrategit, mm. Yhdysvaltain silloinen ulkoministeri Henry Kissinger, määrittelivät voittamisen ennen kaikkea sodan välttämisenä Kukaan ei voi enää voinut voittaa sotaa yksipuolisesti nujertamalla toiset, koska kaikki osapuolet kärsisivät valtavaa tuhoa.
Nykyiset sodankäynnin muodot ovat edelleen muuttuneet ja hämärtäneet vielä lisää voittamisen käsitettä. Sotien tavoitteena on nykyisin ennen kaikkea sodanjälkeinen poliittinen ja yhteiskunnallinen tasapaino. Eikä sodassa nähdä enää toista osapuolta yksisilmäisesti vihollisena, joka pitää kukistaa ja nöyryyttää. Voittamisen ja onnistuneen sodan ytimeen on tullut eteenpäin katsominen ja rauhan rakentaminen.
Koska voittamisen vimma on laajalti ihmiskunnan geeneissä makrotasolta aina mikrotasolle, voittamisen olemusta on itse kunkin hyvä pohtia. Kannattaa miettiä, miksi haluaa voittaa, mitä haluaa voittaa, miten haluaa voittaa ja millä hinnalla haluaa voittaa?
Rakentavia vaihtoehtoja selvästi löytyy – yllättäen jo sotiakin tutkimalla.
Toisessa maailmansodassa pahiten ottivat pataan Saksa ja Japani. Muutamia vuosikymmeniä myöhemmin juuri ne olivat kehittyneet kukoistaviksi demokratioiksi ja vahvoiksi kansantalouksiksi. ”Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liitto voitti”, sanoi Vanhala, mutta mitäpä tuo mahtoi voitollaan tehdä?
Ilmoita asiaton viesti
Niin, onko meissä kaikissa sisäinen Trumppi? Trumppia on usein verrattu psykologialtaan leikki-ikäiseen, jolle tyypillistä on yksiulotteinen itsekeskeisyys kiukutteluineen. Tästä on varmasti jälkiä kaikissa meissä, mutta sen vastapainona on useimmissa onneksi moniulotteisempia voimia.
Ilmoita asiaton viesti
Kun Trump kampanjoi runsaat neljä vuotta sitten, hän eräässä puheessaan julisti olevansa ”the unifier”, yhdistäjä. Painoin käsitteen tietoisesti mieleeni ja päätin tarkkailla, mitä ja miten hän yhdistäisi, jos sattuisi voittamaan vaalit.
Tuhannen taalan jossittelu: jos presidentiksi olisi v. 2016 vaaleissa noussut Hillary Clinton, olisiko USA tällä hetkellä yhteiskunnallisesti nykyistä hajanaisempi? Miten ”the unifier” on onnistunut?
Ilmoita asiaton viesti
Trumpia tehokkaampaa hajottajaa on vaikea kuvitella.
Ilmoita asiaton viesti
To gaslight himself.Mary Trump ei tunne ketään toista.
Ilmoita asiaton viesti
Järjestämällä vallankumouksen ja kapinan maan laillista hallitusta vastaan sekä syrjäyttääkseen tulevan presidentin…saa tehdä niinkuin mitä vaan?
”Tulee olemaan villiä” – Trump kiihdytti kannattajiaan viikkoja ja kehotti toistuvasti saapumaan Washingtonin mellakkaan https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000007725692.html
Ilmoita asiaton viesti
Niin, saksaahan nöyryytettiin ensimmäisessä maailmansodassa.
”Versailles’n rauhassa 1919 Saksaa nöyryytettiin. Ympärysvallat pitivät sitä sodan syypäänä.
Katkeruus ja vääryyden kokemukset jäivät kytemään saksalaisten mieliin. Ne olivat oivallista polttoainetta, kun Hitler pyrki valtaan 1920-luvun alusta lähtien.” (Suomenmaa 2.11.2019).
Toinen esimerkki ovat kouluampumiset. Niissä on usein ollut taustalla systelmaattista kiusaamista ja nöyryyttämistä. Median ylimielinen ja elitistinen asenne kouluttamatonta kansanosaa kohtaan ei ole ollenkaan hyvä juttu. Se ei kanna yhteiskunnassa hyvää hedelmää.
Nöyryyttäminen ja kiusaaminen ei ole hyvä lähtökohta vastustajan kohtelemisessa. USA:n vasemmistolainen media on jatkuvasti ilkkunut, pilkannut ja vinoillut Trumpin kaikista edesottamuksista. Se on tonkinut Trumpin elämää ja sanomisia kuin korppi sontatunkiota. Ivallinen suhtautuminen osaa äänestäjäkuntaa kohtaan lisää polarisaatiota.
Suuret kansanjoukot ovat saaneet tarpeekseen. Washingtonissa sanotaan olleen satojatuhansia mielenosoittajia. Se kertoo polarisoitumisesta jotain.
Ilmoita asiaton viesti
Myös suomalainen media on kunnostautunut tuossa loanheitossa ja ilkeämielisyydessä koskien Trumpia. Ihmettelen, mistä tuollainen asenne ja tarve pilkata yhtä ihmistä nousee.
Perussuomalaisia äänestäviä ihmisiä pidetään tyhminä. Helsingin Sanomien uutisotsikko puhuu omaa kieltään: ”Jakaantunut todellisuus johti rynnäkköön USA:n kongressiin: se muistuttaa, että Suomen kannattaa pitää koulutuksesta huolta.”
Minusta tällä hetkellä uutisointi Suomessa on tarkoitushakuista ja värittynyttä, tarkoitan Trumpia ja hänen kannattajiaan mustamaalaavaa. HS otsikko vihjaa suoraan, että Trumpin kannattajat ovat tyhmiä tai muuten vain hulluja. Onko tällainen voimakas jakolinjojen piirtäminen rakentavaa?
Itse en ole sitä mieltä, että radikalisoituminen, järjetön toiminta tai huonot päätökset ovat seurausta koulutustasosta. Pidän vaarallisempana luonnosta, ruohonjuuritason elämästä, maalaisjärjestä ja käytännön työtaidoista vieraantumista. Esimerkkinä nyt vaikkapa BLM-mielenosoitukset ja vallananastukset samassa maassa, Yhdysvalloissa. Toinen esimerkki vihreiden Eurooppaa vahingoittava politiikka.
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa, että on syytä analysoida niitä syitä, jotka saavat Hitlerin tai Trumpin tapaisille tyypeille kannatusta. Itse kyllä uskon, että heikko koulutustaso ja tähän liittyvä arvostelukyky on tärkeä tekijä ainakin USA:ssa.
Hiukan hassulta kuitenkin tuntuu huolesi, että Trumpia on jotenkin mustamaalattu. Trump itse on perustanut koko politiikkansa vastustajiensa valheelliseen mustamaalaamiseen, ja varsinkin viime viikkojen tapahtumat ovat osoittaneet, että hän on vielä pahempi kuin mitä moni ”mustamaalaajakaan” pystyi kuvittelemaan. Sama pätee Hitleriin: ajateltiin (esim. Chamberlein), että kyllä hän siitä asettuu. Silloin kun Trumpin tai Hitlerin tapaiset tyypit pääsevät valtaan, ei mikään ”ilkeydestä” pidättäytyminen enää auta.
Ilmoita asiaton viesti
Asetelma on ollut Trump vastaan media. Trump on ollut yksin.
Nyt esität, että Trump yksin pystyy tehokkaaseen mustamaalaamiseen.
Media on perinteisesti mielletty vallan vahtinkoirana. Nyt sille ujutetaan neljännen valtiomahdin viittaa, mitä en itse sille myönnä enkä ole koskaan myöntänyt. Lehdistö ja median toimittajat eivät ole osa demokraattista valtajärjestelmää yhteiskunnassa. Minä en ole valinnut yhtään toimittajaa tehtäväänsä, en myöskään yhtään mediakanavaa. Media on anastanut vallan itse. He eivät pidä tänä päivänä itseään enää tiedonvälittäjinä, vaan vaikuttajina. Ällöttävää.
Tietenkin Trumpia on mustamaalattu ja sitä on tapahtunut koko hänen virkakautensa. Systemaattisesti. Eikä vain mustamaalattu, vaan nöyryytetty julkisesti. Tähän syyllistyi myös Yhdysvaltain edellinen presidentti Barak Obama.
Niinpä, sinä tuomitset tutkimatta senaattirakennukseen tunkeutujat Trumpin kannattajien tekosiksi ja koko tapahtuman Trumpin junailemaksi.
Hyvin monella taholla on ollut hyvä syy sekoittaa pakkaa Washingtonissa, Venäjä, muslimit, Kiina, äärioikeisto, antifa jne.
Onhan tuota vallan anastamista harjoitettu ihan hiljan USA:ssa. BLM-kapinassa anarkistit riistivät poliisilta vallan (Seattlessa). Anarkisteilla oli hetken aikaa ”vapaavaltio”, eli alue, jossa noita Washingtonin poliiseja ja kansalliskaarteja ei ollut puuttumassa mellakointiin.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/4e121dfc-d597-41ae-b54d-3f8a92fa388a
Onko BLM:n toiminta sinulle OK? Vasemmistolle kaksoisstandardi näyttää sopivan hyvin. Kun väärä taho osoittaa mieltään, se on virkavallan vastustamista, mutta oikeasta asiasta saa mellakoida, tappaa ja tuhota omaisuutta. Missä nämä julkisen vallan puolustajat olivat BLM-mielenosoitusten aikaan? Minusta joissakin piireissä ilmassa oli silloin innostusta. Sitä lietsottiin lähes kaikkialla maailmassa. Suomessakin poliiseja vastaan niskoiteltiin.
Ilmoita asiaton viesti