rakkaus vai pakkonaiminen? osa II
Kuntakuulemiset ovat nyt sitten saapuneet pääteasemalleen. Messukeskuksessa on 21.3.2012 ollut viimeinen pysäkki.
Onko
ministereillemme tullut kuntakuulemismatkailusta jo väsy ja uupumus,
vaan mistä johtuu, että ääni on loppumetreillä kelloissa muuttunut? Ei
enää kailoteta mitä tahansa. Ei ole enää mitään ”tämä me viedään
maaliin” uhoamista
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/9482…
ennemminkin on siirrytty toivomuslinjalle. Nyt haetaan
mm. positiivisia mahdollisuuksia. Tähän tapaan: ”Kuntajakoselvitykset ovat
positiivinen mahdollisuus löytää parhaat palvelujen tuottamistavat.
–
Eikä tämä ole välttämättä niin, että parhaat, tehokkaimmin tai laadukkaimmin
tuotetut palvelut olisivat suurimmassa kunnassa.”
Tuo on ollut pääministerin suusta
http://www.verkkouutiset.fi/index.php?option=com_content&view=article&id…
Ja
kuntaministeri on jatkanut: ” Itse ajattelen, että pääkaupunkiseudulla olisi
syytä tehdä nyt ensi kertaa
tällainen selvitys ( tarkoittanee syksyistä selvitysmiesten kentälle
ryysäämistä). Tämän selvityksen pohjaltahan vasta asukkaat ja päättäjät
voisivat ottaa kantaa asiaan.”
Joko ovat arvon ministerit järkiintyneet tai sitten ovat kuunnelleet muutaman kerran tätä linkkiä:
http://www.kunta.tv/web/guest?fileId=113381
Oiskohan rakkaudella vielä mahdollisuus?
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1001…
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/9791…
Salon kuntaliitoksessa Kataisen tätä vinkkiä ei toteutettu.
”Kuntajakoselvitykset ovat positiivinen mahdollisuus löytää parhaat palvelujen tuottamistavat.”
Aihetta olisi ollut, koska tuolla vinkillä olisimme päässeet suoraan tähän lopputulokseen:
”- Eikä tämä ole välttämättä niin, että parhaat, tehokkaimmin tai laadukkaimmin tuotetut palvelut olisivat suurimmassa kunnassa.”
Salon alueen pienten kuntien hyvät käytännöt heitettiin mappi ööhön 1.1.2009!
Tässä tätä päivää: http://www.sss.fi/uutiset/324158.html
Kuntaliitoksemme on kolme vuotta vanha.
En liputtanut liitoksen puolesta.
En liputa muittenkaan liitoksille!
Jotain muuta on tehtävä kuin kuntarajojen uusiks piirtely!
Esim. tarkistettava kuntien ja valtion välistä tehtäväjakoa! Ja mietittävä miten sujuvimmin hoituu kuntien rahoitus ja valtionosuusjärjestelmä.
Terveydenhuollosta voisi aloittaa!
Ilmoita asiaton viesti
> Ja mietittävä miten sujuvimmin hoituu kuntien rahoitus ja valtionosuusjärjestelmä.
Suosikkikorjaukseni olisi ehkä sellainen, jossa valtio maksaisi kunnille peruspalveluiden toteutuksesta kiinteän summan per tarve. Rahoituksen painopiste siirtyisi kunnallisverotuksesta valtion puolelle, mutta toteuttamis- / tilaamisvastuu jäisi kunnille. Kunnat eivät voisi tuhlata valtion rahoja, koska ne saisivat vain kiinteän summan per hyväksytty tarve (esim. tietty euromäärä per koululainen, tai todetun erikoissairaanhoitoa vaativan potilaan hoitokulut). Tuossa mallissa kaikkien suomalaisten peruspalvelut kustannettaisiin siis yhteisvastuullisesti. Muut ylimääräiset kulut kunnat kustantaisivat itse. Järjestelmä selkeyttäisi nykyistä kuntaverotuksen ja (tasaavien) valtionosuuksien yhdistelemiseen perustuvaa järjestelmää.
Ilmoita asiaton viesti
Tähän sopii mun KyläPäällikkö -mallinikin.
Meni kommenttina tähän puheenvuoroon: http://susijumala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/94849-s…
.❤ 1 20.1.2012 22:20 Marjatta Halkilahti .Tämä Henrille
Täs olis yks kunta -ehdotelma:
Hyödynnetään kaikki nykyiset kylät ja kaupunginosat.
Tehdään niistä ne uudet kunnat.
Kuntalaiset valitsevat KyläPäällikön, joka saa olla tehtävässään niin kauan, kun hallitsee hommansa ( ts. kyläläiset saavat lempata päällikön sivuraiteille heti, kun se töpeksii, ei ole luottamuksen arvoinen)
Kuntalaiset maksavat veroja johonkin, no, yhteen ja samaan pisteeseen kuitenkin, olkoot nyt vaik SuomiKassa ja olkoot vaik pääkaupungissa. Ei sentään sen ”GyggeloHeimin” naapurissa! Sieltä voi saada huonoja vaikutteita!
SuomiKassan työntekijät ( sellaiset, jotka osaavat laskea) jakavat kullekin kunnalle rahaa eri palvelujen järjestämiseksi. Kustannustietous on oltava kassan sakilta todella hallinnassa.
Sit vaan jaetaan rahaa.
Niille kylille ja kaupunginosille.
Saa se KyläPäällikkö jonkun KassaTytön tai -Pojan apulaisekseen ottaa.
Esim. vanhustenhoito, siihen saa xxx euroa/xx -vuotias.
Kunta järjestää tarvittavat palvelut ja jos homma tulee hoidetuksi halvemmalla niin seuraavana vuonna kuntalaiset saavat ylijäämärahoilla tehdä mitä tykkäävät!
Jos kunta ei pärjää, niin kysykööt naapurikylän KyläPäälliköltä, siltä joka pärjää, apua/ohjeita.
Annettu raha on kuitenkin niin suuri tai sopiva, että sillä saa palvelun järjestettyä tumpelokin KyläPäällikkö aina Helsingistä Utsjoelle.
Juu ja kyl joka kylällä pitää oma lääkäri ja terveydenhoitaja olla ja pankki ja oma kauppa ja parturikampaaja ja taksi!
Eli palataanko siihen mistä hevosenrattaat alun perin liikkeelle lähtivät?
..
vitsi-vitsi, mutta eiköhän tuossa olis aineksiakin!
Ilmoita asiaton viesti
Aluehallintoviraston ylijohtaja Rauno Saarin kirjoitus ”Se musta keskiviikko” on edelleen lukemisen arvoinen
http://www.sss.fi/mielipiteet/kolumni/312125.html
Ilmoita asiaton viesti
Kyläpäällikkömalli on hyvä periaate ja ajatusharjoitus. Jos kahdella kylällä on riittävän yhteiset intressit ja keskenäinen luottamus, ne voisivat valita yhteisen kyläpäällikön. Jos tuollaisia kyliä on useampia, ne voisivat hoitaa asiansa yhteisen kunnan kautta. Ja jos kunnilla on yhteisiä intressejä, perustetaan yhteistyöelimiä joidenkin yhdessä hoidettavien asioiden ympärille, tai vaikka kaikkien jos niin halutaan.
Se hyvä periaate tässä on mielestäni se perushahmotus, että paikallisdemokratia pelaa. Suuremma yksiköt saavat oikeutuksensa ja valtansa pienemmiltä. Pienetkin yksiköt saavat palvelunsa ja niitä kohdellaan hyvin, koska tiedetään, että periaatteessa ne voivat muuttaa järjestelyitä, jos kokevat jääneensä ylempien tasojen hallinnoinnissa liian huonoon asemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Monet Uudenmaan kunnat olivat aika määrätietoisesti koko hanketta vastaan. Monet vaativat metropolialueen yhteistyön selvittämistä suurkuntaselvitysten sijaan. Ja monet tietenkin totesivat haluavansa jatkaa itsenäisinä, yhteistyössä muiden kanssa. Uudellamaalla on painoarvoa, koska se ei ole mikä tahansa ei-kiinnostava maakunta siellä jossain. Ministerit varmaankin ymmärtävät jo, että kuntauudistus ei tule menemään läpi läheskään ehdotetun mukaisena. Kai ministerit yrittävät silti jatkaan prosessia ja välttävät koko hankkeen kaatumista. Parempi kai kerätä murusia, julistaa ne voitoiksi ja jatkaa prosessia (ja unohtaa nuo eilisen seminaarin kommentit).
Jos hallitus etsii ratkaisuja talous- ja ikärakenneongelmiin, niitä tulisi etsiä muualta kuin kuntaliitoksista. Kuntatalouteen pitää tietenkin jatkuvasti etsiä parannuksia, mutta ainakin pienet kunnat ovat jo nyt melko trimmatussa kunnossa. Läskit on jo valtaosin laihdutettu pois ja tehokkaimpia toimintatapoja on kehitetty. Noihin talous- ja ikärakennemuutoksiin ei rajojen siirto vaikuta. Radikaalit muutokset kuntarakenteeseen aiheuttaisivat todennäköisesti vain häiriötilan, jonka selvittäminen söisi aikaa, rahaa ja energiaa vuosia. Juuri näinhän kai Salossakin on käynyt.
Ilmoita asiaton viesti
Minä en ymmärrä tätä metropolitoohotusta lainkaan.
Miten meillä semmosta sanaa voidaan edes käyttää?
Jos Ranskassa ollaan sitä mieltä, että 10 miljoonan asukkaan Suur-Pariisi ei tulevaisuudessa riitä, ettei se ole enää riittävän vahva ( kuntalehti 12/2009), niin missä väkilukumäärässä nämä suomalaiset kuvitellut metropolit muka liikkuvat.
Nooh, ainakin olis ranskalaisilla hauskaa jos meitin metropoleista kuulisivat.
Ilmoita asiaton viesti
Ja Salo -MetroPoli.
Tämä kymmenen kunnan taitava kuntaliitos, tämä, jonka piti olla varsinainen metro:
”Yhtenä vahvempi kuin osiensa summa
Suomen suurin monikuntaliitos toteutuu Salon seudulla 1.1.2009. Seudun kymmenen kuntaa, Halikko, Kiikala, Kisko, Kuusjoki, Muurla, Perniö, Pertteli, Salo, Suomusjärvi ja Särkisalo, päättivät 11.6.2007 hyväksyä kuntajakoselvittäjä Arto Kosken tekemän esityksen kuntien yhdistymisestä. Uuden 55 000 asukkaan kunnan nimeksi tulee Salo, ja se ottaa käyttöön kaupunki-nimityksen. Uuden kunnan vaakunaksi tulee nykyisen Halikon kunnan vaakuna.”
http://www.salo2009.fi/
Tällaista on meno nyt:
”Salossa valmistellaan rajuja toimia kaupungin menojen kasvun pysäyttämiseksi.
Jos mitään ei tehdä, nykyisten palvelujen tuottaminen maksaa neljän vuoden päästä 70 miljoonaa euroa enemmän kuin nyt. Nykyisillä tuloilla ei pystytä kattamaan tämänkään vuoden menoja. Salossa on valmisteilla vuoteen 2016 ulottuva sopeutusohjelma, jolla kaupungin menot pidetään viime vuoden tasolla. Kun palkat ja hinnat kuitenkin nousevat, menojen jäädyttäminen tarkoittaa, että kaupunkilaisten saamat palvelut heikkenevät.”
http://www.sss.fi/uutiset/324158.html
Olemme kaukanakaukana taitavasti yhdistyneestä, kehittyvästä viherkaupungista, jossa luova teknologia, rikas kulttuuri ja vireä maaseutu kohtaavat, ja jossa eri-ikäisten ihmisten on hyvä elää, opiskella, tehdä työtä ja harrastaa!
Miks?
Mm. siks mitä tuohon alkuun laitoin:
Salon kuntaliitoksessa Kataisen tätä vinkkiä ei toteutettu: ”Kuntajakoselvitykset ovat positiivinen mahdollisuus löytää parhaat palvelujen tuottamistavat.”
Aihetta olisi ollut, koska tuolla vinkillä olisimme päässeet suoraan tähän lopputulokseen: ”- Eikä tämä ole välttämättä niin, että parhaat, tehokkaimmin tai laadukkaimmin tuotetut palvelut olisivat suurimmassa kunnassa.”
Salon alueen pienten kuntien hyvät käytännöt heitettiin mappi ööhön 1.1.2009!
..
Kuntaliitosten juonessa silti ollaan mukana. Paikallislehti ei ihmeempiä ole juorunnut Turun selvitystilanteesta ( tarkoituksella sensurointiako jottei kaupunkilaisille tulisi entistä pahempi olo?), mutta turkkari ( Turun Sanomat) kertoo, että kyl meitin ylin tirehtööri = kaupunginjohtaja tykkäis että Saloon otetaan selvitysmies http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv…
Ilmoita asiaton viesti
Käytetyissä puheenvuoroissa tuo 14 kunnan tai suurempi metropoli erotttiin edotetusta Helsingin suurkunnasta selvästi niin, että metropolissa kyse olisi kuntien (vapaaehtoisesta) yhteistyöstä, ei ylhäältä pakotetusta kiinteästä ja oman hallinnonomaavasta rakenteesta. AIka montaa maailman metropoliakin hallitaan käsittääkseni juuri pienten yhteistyönä, eikä keskushallinnon ylivallan kautta.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä. Jos verojärjestelmää ruvetaan korjaamaan, myös yhteisöverot voi laittaa remonttiin. Nykymalli johtaa ongelmiin esimerkiksi silloin, kun jokin yritys vähentää työvoimaa jollain paikkakunnalla. Tuo kunta on oitis vaikeuksissa, ja tarvitaan erityistukia. Järkevämpi malli olisi sellainen, jossa yhteisöverot menevät pääosin valtiolle. Kunnat saisivat oman tarpeensa verran (esimerkiksi kunnallistekniikan ylläpitoon) rahaa yrityksiltä joko valtion kautta tai suoraan kiinteistöverona yrityksiltä. Tässä mallissa myös kuntien välinen perinteinen rankka kilpailu yrityksistä putoaisi jollekin hieman maltillisemmalle tasolle.
Ilmoita asiaton viesti
http://uutisvirta.fi/uutiset/3492295-selvitysmies-…
Ilmoita asiaton viesti
Kuntalehden uutiskirjeestä
Nro 4 / 22.3.2012
”Palvelurakenneselvitys vihdoin työn alle
Jo helmikuun alussa luvattu sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteita selvittävä työryhmä asetettiin vihdoin keskiviikkona. Työryhmällä on aikaa vuoden loppuun, mutta sen pitäisi antaa väliraportti jo toukokuun loppuun mennessä. Ryhmän puheenjohtaja, kansliapäällikkö Kari Välimäki sanoo, että vuosi sitten ministeriössä tehty selvitys on työskentelyn pohjana.”
..
Ohoh!
Vuoden loppuun mennessä!
Jos kunnat saavat selvitysmiehet/-naiset nurkkiinsa jo syksyllä niin mitäs siinä nyt sit selvitetään, jos ei edelleenkään tiedetä ”missä mennään”?
Kyl on kummallist touhuu!
Ilmoita asiaton viesti
http://www.kuntalehti.fi/Ajankohtaista/Kuntauutise…
”STM aloittaa rakenneselvityksen isojen työryhmien voimalla
Sosiaali- ja terveysministeriö asetti keskiviikkona työryhmän, jonka tehtävänä on valmistella vähintään kolme erilaista mallia sosiaali- ja terveydenhuollon uudeksi palvelurakenteeksi.
Työryhmä valmistelee ehdotuksen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteeksi sekä valmistelee lakia sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä, rahoittamisesta, kehittämisestä ja valvonnasta. Toimikausi kestää vuoden loppuun asti, mutta esityksen on määrä valmistua väliraporttina jo toukokuussa 2012.
Työryhmän tulee tehdä vähintään kolme erilaista mallia palvelurakenteeksi. Niistä hallitus valitsee poliittisella päätöksellä sopivimman ottaen huomioon hallitusohjelman kirjaukset ja muut hallituksen linjaukset kunta- ja palvelurakenteesta.
Kansliapäällikkö Kari Välimäen johtamassa työryhmässä on 25 jäsentä. Kuntaliitosta mukana on varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen. Työryhmän jäsenistä 16 on kuntien ja sairaanhoitopiirien edustajia. Työn johtoryhmänä toimii sosiaali- ja terveyspoliittinen ministerityöryhmä.
Lisäksi uudistusta valmistelee asiantuntijaryhmä, jonka puheenjohtaja on osastopäällikkö Päivi Sillanaukee STM:stä. Jäseniä ryhmässä on 30, heistä 23 on sosiaali- ja terveysministeriöstä. Kuntaliitosta mukana ovat johtaja Tarja Myllärinen ja johtaja Kristina Wikberg.
(KL)”
http://www.kunta.tv/web/guest;jsessionid=1E3900233…
Ilmoita asiaton viesti