ikäihmisten ulkoilusta
Tämä juttu ei välttämättä aukene muuta kuin Salonseutulaisille ja heillekin vain niistä, jotka seuraavat kaupungin vanhustenhoitoa. Ikäihmisten ulkoilu on kuitenkin sen sorttinen asia, että ei se haittaa, vaikka nostan asian esille tässäkin muodossa eli salonseutulaisittain. Tehdään ”janakkalaiset”. Vai tehdäänkö?
http://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2012/06/21/1168
Facebookissa pisti silmään yhden ”bookilaisen” esille nostama juttu:
Janakkala luopuu asukkaiden ulkoilusta:
http://www.e-pages.dk/hmlviikkouutiset/15/4
Salo -cityssä voidaan hehkuttaa, jotta ”Ei Meil Vaa”, meillä on
Helenanpuistot http://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2012/06/20/1166
ja vanhusten hoitoon kehittämisohjelma: http://salo.tjhosting.com/kokous/20121012-13-36113.PDF
Mitä nyt laatu on viel vähän hakusessa: http://salo.tjhosting.com/kokous/20121021-11-37652.PDF
..
Janakkalan suuntaan mennään Salo -cityssäkin, ellei itse pysty nilkuttamaan
Helenanpuistoon. Kajalakotikin sisäpihoineen kaikkineen annetaan niin pian kuin
mahdollista mielenterveyskuntoutujille. Sosiaali- ja terveyslautakunta joutuu
nyt vaan ensin odottamaan, että nykyiset asukkaat kuolevat pois. Nyt siellä
asukkaat vielä saavat liikuskella turvallisesti sisäpihalla vaikka yksikseen.
Riston rahojakin on käytetty. Henkilöstö haluaa pitää
asukkaille grillaustuokioita, uusi grilli on ostettu ja ilmeisesti jotain
varjosuojaa, ettei aurinko päähän porota. Lupa semmoseen on ainakin annettu ( luvan antaja Riston Rahaston toimikunta, ei siis kaupunki).
Kyllä meil on kaikkee. Meillä saa ulkoilla ja meillä ulkoilutetaan, mutta
kyllä meillä, niinkus näkyy, osataan hommat aika komeesti ulkoistaakin.
Iloista juhannusta!
Salon Seudun Sanomissa on tekstariosasto.
Sinne saa kännykästä välittää sitä sun tätä.
Tänään siellä oli, ilmeisesti eilen avatun senioripuiston innostamana tällainen teksti:
”Voinko mennä paikalliseen leikkipuistoon tasapainoilemaan, kun täällä reuna-alueilla ei senioripuistoja ole? Yksi mummu”
..
Ikäihmiset tulevat, menevät, liikkuvat, kulkevat, jos itse vielä pääsevät. Menevät vaikka mihin ja vaikka kuinka iäkkäinä. Ne, jotka eivät pääse, niille koittaa tässä maassa ikävät ajat! Osalle on koittanut jo!
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän se lääkkeissä makseta korkoineen takaisin minkä säästää ulkoilutuksen poistamisella.
Kuinkahan paljon maksaisi enemmän kun palkkaisi muutaman nuorisotyöttömän siltä osastolta ketkä haluavat tehdä töitä.
Ilmoita asiaton viesti
Äläs muut san!
..
Sitä rahaa kyl palaa kaikennäköisiin..
Paljonkohan maksoi matkanteko, syömiset, juomiset ja olemiset tälle Rionmatkalle?
http://www.uusisuomi.fi/tiede-ja-ymparisto/51467-v…
5o osanottajaa Suomesta!
Onks tosikaan?
Eikö siihen nyt pienempikin porukka olis riittänyt?
Olis muutama mummo ja vaari päässyt vaik Linnanmäelle..
Ilmoita asiaton viesti
Tuo rahanjakaminen kunnille on jotenkin vinoutunut. Tuntuu että kun kunnille annetaan rahaa jotakin asiaa varten niin kunta ajattelee että nyt voi vähentää muusta osasta sitä ryhmää.
Toinen mitä olen ihmetellyt on se että porukat riehuu siitä mitä kuntia ollaan yhdistämässä kun pitäisi enemmän puhua siitä mitkä on kunnan velvollisuudet tulevaisuudessa.
Samalla olen ihmtellyt kun kunnilla tuntuu riittävän rahaa liikuntapaikkoihin mutta sitten aletaan säästämään rahaa kun on kyse perusasioista: Hyvä hoito, koulutus etc.
Ilmoita asiaton viesti
Vinoutunut on.
Saas nähdä miten vanhusten asiat kohentuvat jos/kun vanhuspalvelulaki tulee. Olishan meillä jo nyt ikäihmisten palvelujen järjestämiseen laatusuositus, mutta kun se ei ole yhtäkuin laki, niin siitä ei välitetä.
Nurkan takana on kuntavaalit ja se taas tietää sitä, että kaikennäköisiä lupauksia kyl ruvetaan hehkuttamaan vanhuksillekin ( äänten kalasteluksi) , mutta ennen marraskuuta ne lupaukset on unohdettu. Sanon nimimerkillä ”kokemusta on” ( 41,5 työvuotta vanhustenhoidossa).
Minä olen Salon seudun vanhusten asioista metelöinyt pitkin matkaa ( töissä ollessa ja nyt eläkeläisenä), mutta ei se kamalasti paljon auta, kun esim. sosiaali- ja terveyslautakuntalaiset menevät toimialajohtajan talutushihnassa ja uskovat valtakunnan ”kotona kaikki hyvä” -linjauksiin.
Eli voi sitä huudella, että esim. Janakkalassa ei vanhuksia ulkoiluteta, mutta samaan hengen vetoon voi kysyä kuinka moni kotona asuva, huonosti liikkuva ikäihminen ulkoilee per päivä. Jos ei ole varaa kotiapuun eikä ole omaisia, niin se on sit siinä. Voi sitä olla omassa kodissakin kuin vankilassa. Ja semmosia tapauksia muuten on!
Ilmoita asiaton viesti
Kolmatta sektoria kannattaisi hyödyntää nykyistä enemmän – tulevaisuudessa niiden rooli hoivapalveluissa kasvaa, on kasvanut jo. Jostain syystä esim. vanhukset ja vapaaehtoistoiminta eivät kovin hyvin vielä kohtaa, resursseja on enempään.
Ilmoita asiaton viesti
Vapaaehtoistoiminnalla olis tilaus, isokin, mutta se ei vaan Suomessa toimi sillai kuin esim. Englannissa tai Usassa. Johtuuko sit siitä, että meillä naiset on niin paljon itse töissä?
Ilmoita asiaton viesti
Meillä naiset ovat paljon töissä, ja jos eivät ole töissä, ovat hoitovapaalla lapsen tai lasten kanssa. Hyviä kokemuksia on saatu siitä, kun vanhukset ja lapset ovat viettäneet aikaa yhdessä – tällaisista on järjestetty joitain tempauksia. Joissain piireissä ollaan keskusteltu vanhusten päivähoidosta, joka olisi järjestetty vähän samaan tapaan, kuin perhepäivähoito lapsilla nykyisin.
Pyytettömyytä ja hyväntekeväisyyttä harrastaa harva nykyään, kaikesta pitäisi saada joku hyöty itselle. Toivon, että saisimme maassamme ratkaistua tämän asian vanhusten hyväksi jollain tavoin, koska meillä heitä tulee olemaan paljon seuraavan 10-30 vuoden ajan.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä kirjoitukseni ( paikallislehdessä)
http://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/leht…
on jo vanha juttu, mutta ottaa huonosti ”tulta”! En ymmärrä miks!
Päivä(koti)paikka ikäihmiselle ( omainen töissä) olisi tosi hyvä juttu ja parasta jos se vielä olisi samassa pihapiirissä kuin lasten päiväkoti.
..
Ulkoilusta viel. Eilen illalla yks ystävättäreni, joka toimii vanhusten ja vammaisten avustajana ( ei kunnan palkkalistoilla, vaan yhden järjestön) totesi, että ei ulkoilutuspuute todellakaan ole yksin mikään laitosten ongelma. Eli miten yksinäinen, huonosti liikkuva ikäihminen toimii, jos haluaisi ulos ja asuu esim. hissittömässä kerrostalossa? Jos ei ole varaa maksaa itselleen avustajaa, niin neljän seinän sisällehän siinä jää!
Ilmoita asiaton viesti
Jos Mira Tiirikainen tarkoittaa perhepäivähoidolla ympärivuorokautista vanhuksen hoitopaikkaa, niin siihen kyl olen lyönyt pikkusen epäilyksen kapuloita rattaisiin:
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv…
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv…
..
Ihan likellä Somerolla aloittaa ( paikalliselehden uutinen 21.6.2012) Varsinais-Suomen ensimmäinen perhehoitokoti ja seuraava on tulossa tänne Saloon.
Tässä suurin kummallisuus on se, että jos perhehoitajalta
( http://www.llky.fi/oppaat/Perhehoito_toimintaohje_…)
ei vaadita erityistä koulutusta, niin miksvarten sitä vaaditaan kunnallisessa laitoskodissa. Siellä alkaa taso olla sitä, että koulutus pitää olla lattian pyyhkimiseenkin.
Sitä en tarkoita, etteikö perhehoitaja olis hyvä hoitaja, eihän omaishoitajallakaan mitään koulutusta ole.
Ikäihmisen hoitajan ei tartte olla ”terveydenhuollon maisteri” , mutta alalle sopiva = vanhuksista tykkäävä, sitä hänen pitää olla!
Siinä olis ministeri Mariallekin mietittävää, kun vanhuspalvelulakia nyt miettii/työstää..
..
Vähän meni ohi otsakkeesta, mutta menkööt!
Ilmoita asiaton viesti
Sitten olisin varmaan kirjoittanut perhehoito tms., mutta kirjoitin perhePÄIVÄhoito. Onhan nytkin päivätoimintakeskuksia ynnä muita paikkoja, joihin voi mennä tiettynä ajankohtana viettämään päivän erilaisten aktiviteettien, ruokailun ja kylpemisen merkeissä.
Ei siihen korkeakoulun tai yliopiston papereita tarvitse, jos ikäihmisen päivän seudun perustarpeista huolehtii – jokainen, joka perinteistä perhe-elämää on viettänyt, tietää ja osaa huolehtia näistä perustarpeista. Tuskin tällaiseen puuhaan sellainen ryhtyisi, joka ei vanhuksista pitäisi.
Mielestäni tällaista ei välttämättä tarvitse ministeritasolla miettiä, on niitä hyviä käytäntöjä kehitelty ennenkin kansalaistasolla. Toki toimintaa helpottaa, jos systeemi tukee tämän tyyppistä yritteliäisyyttä ja reippautta.
Olen joskus muinoin lukion jälkeisessä elämässäni suorittanut myös perhepäivähoitajan ja kotiavustajan pätevyydet, mutta se oli ”vanhaan hyvään aikaan”, kun kunnissa oli vielä kyseisille ammattinimikkeille töitä tarjolla.
Ilmoita asiaton viesti
Vanhusten päivätoiminta!
Meidän suunnalla se alkaa olla ”katoavaa luonnonvaraa”!
http://salo.tjhosting.com/kokous/20121041-6.HTM
Ilmoita asiaton viesti
Voivoi! Jospa asia olisikin näin kuin sanot:
”.. on niitä hyviä käytäntöjä kehitelty ennenkin kansalaistasolla. Toki toimintaa helpottaa, jos systeemi tukee tämän tyyppistä yritteliäisyyttä ja reippautta.”
tai
”.. perhepäivähoitajan ja kotiavustajan pätevyydet, mutta se oli ”vanhaan hyvään aikaan”, kun kunnissa oli vielä kyseisille ammattinimikkeille töitä tarjolla.
..
Perhepäivähoitajan ja kotiavustajan kurssit olivat ihan hyviä kursseja. Mahtaas viel jossain kelvata?
Eipä taida!
Mun mielestä nykymeno hilaa vanhusten hoitoa aivan liikaa sairaanhoidon suuntaan, ja siitä ne henkilöstön pätevyysvaatimuksetkin sit ovat kiristyneet, vaikkei tarttis.
Ikäihminen voi tarvita perushoitoonsa apua, mutta ei se hänestä saman tien sairasta tee. Jos on on sairaalassa tai tk:ssa niin ei kai hoitajan tarvetta kukaan kiistä, mutta jos ikäihminen on hoivakodissa niin pitääkö sielläkin mennä tk -hoitajakaavan mukaan. Ei tarttis, mutta se nyt kyl valitettavasti on suuntaus. Ja siksvarten tuntuu kummalliselta, että meille ykskaks tupsahtaa perhehoito ja siinä ei sit taas olisikaan niin väliä onks hoitajalla koulutusta vai ei. Eli kyllä ministerille töitä viel tulee.
Minä tein vanhustyötä 41,5 vuotta, kyllä siinä muutamat ”uudistukset” läpi käytiin.
Tuliks parempaa?
Ei tullut!
Mm. laatusuositusta nyt tuijotetaan, ainakin meillä:
http://salo.tjhosting.com/kokous/20121012-13-36113….
sivu 39-
Hyvistä käytännöistäkin tohkataan, mutta ei niitäkään meillä päin livenä näy. Ennen kuntaliitosta kylläkin!
Ilmoita asiaton viesti
En minä tästäkään lauseesta hurraata huuda:
” Silloin, kun hoivatyöntekijöiden ja laitoshuoltajien työ käsittää esimerkiksi vain siivoustehtäviä, heitä ei lasketa henkilöstömitoitukseen (STM 2006).”
Tuo löytyy Salo -cityn vanhuspalveluiden kehittämisohjelmasta! Samaa löytynee jonkun muunkin kunnan vanhusohjelmasta!
Oikeusasiamies täydentää: http://www.oikeusasiamies.fi/Resource.phx/pubman/t…
eli ” vain siivooja” = ei mitään!
Tämmöstä menoa tässä maassa!
Aika piip juttu!
Kelpaisko edes ulkoiluttamaan!
Ilmoita asiaton viesti
Hoiva-ala on ”uudistuva” ala. Tilanne elää jatkuvasti, vaikka ei välttämättä aina hyvään suuntaan. Kertomastasi päätellen Salossa on varsin huono tilanne, omissa töissäni en sentään tuollaiseen ole törmännyt. Mitä sitten nuo Nokian irtisanomiset tekevätkään kuntataloudelle.
Ei auta toivoa kuin voimaa ja viisautta päättäjille. Ja asiaa tulee ehdottomasti pitää esillä, koska väestön rakenne muuttuu radikaalisti.
Ilmoita asiaton viesti
Viisautta tässä tarvittaisiin, mutta sitä ei ole näköpiirissä.
Ei meidän kaupungissa.
Eikä ainakaan sosiaali- ja terveystoimessa!
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv…
Ilmoita asiaton viesti