vanhukset, hoito ja henkilökunta

Tämä nykytilanne

”Laitoshoidossa tehtävä työ ei ole vain vanhusten hoitoa. Se on myös siivousta, vaatehuoltoa ruuan laittoa. Ainakin tähän asti normitus on koskenut vain asianomaisen koulutuksen saanutta hoitohenkilökuntaa. Tiukka jako hoitohenkilökuntaan ja muuhun avustavaan henkilökuntaan estää järjen käytön töiden suunnittelussa.  Vesilasin antamiseen janoiselle ei tarvita vuosien koulutusta.”
http://soininvaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/113698-henkil%C3%B6kuntamito…

alkoi, kun tuli kansanterveyslaki ja terveyskeskusten vuodeosastot.

Iso osa vanhainkotien sairasosastoista kaapattiin pois sosiaalihuollolta, ulko-ovella vaihdettiin sairasosaston nimikyltti vuodeosastoksi x), entinen henkilökunta, jossa siivoojakin oli jotain, muutettiin pikkuhiljaa sairaanhoidolliseen suuntaan ja sillä tiellä edetään.

Vanhainkotimaisessa hoidossa, joka on sopiva muistamattomille ihmisille, ei tarvita ”terveydenhuollon maistereita” tietokoneineen, vaan työpariksi riittää lähihoitaja ja hoitoapulainen. Ja niitä työntekijöitä tarvitaan sen mukaan mikä on asukkaan kunto, ei sen, montako asukasta talossa on!  

..

x) nyt muutetaan vanhainkotien ulko-ovilla nimikyltit palvelutaloiksi. Asukkaat eivät muutu, mutta alkaa kk-hoitomaksun sijasta ihan uusi rahastus ” vesilasin antamisesta” ym. palvelusta. Kaikesta erikseen. Henkilökuntaa vähennetään jne.

Nii. Että voisis sitä yks sun toinen päättäjä käppäillä lähimpään vanhainkotiin, jos sellainen kunnassa vielä on, ja katsoa livenä sitä kodin päivittäistä menoa ja meininkiä, plus haastatella henkilökuntaa ja omaisia. Ei pomoja! Niitä viimeks, mieluummin ei lainkaan!

..

Puhun kokemuksesta = 41,5 vuotta kolmen kunnan kuntayhtymän vanhainkodin johtajana.

Kymmenen kunnan kuntaliitos 1.1.2009- romutti ja romuttaa varsinkin vanhustemme hoidossa kaiken entisen. Lain kirjaimet kyllä täytetään. Ne täytetään jo nyt:

http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1137…

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu