haavako vain?

Että haavako vain?

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/53805-suome-suurin-kuntaliitos-salossa-kaupunginjohtaja-antti-rantakokko-myonsi-jatti-haavan

Särkisalo taisteli vanhainkotinsa puolesta. Niin taisteli ja hävisi. Valitukset eivätkä kantelut auttaneet, kun Salon sosiaali- ja terveystoimi pudotteli selityksiään.
Eilen peräänkuulutin kotosivuillani hyvää hallintotapaa http://www.marjattahalkilahti.fi/blogi.html

Se on Salossa ja erityisesti sosiaali- ja terveystoimen kohdalla samaa kuin neulaa hakis heinäkasasta. Pistää, pistää, mutta ei löydy.

Jos on Särkisalokodin alasajossa kerrottu ihmeellisyyksiä, niin sama meno jatkuu minun entisen työmaani kohdalla. Olen jättänyt paikallislehteen  seuraavan kirjoituksen:

Onko valheella pitkät vai lyhyet jäljet? Salon sosiaali- ja terveystoimen päätöksentekoa netin kautta seuraava kaupunkilainen joutuu toteamaan, että Salossa ne ovat sekä pitkät että lyhyet.

Ikäihmisten palvelujen järjestämistä seuraavat muistavat hyvin syksyn 2010, jolloin yksi vanhuspaikoistamme, Kajalakoti, lempattiin lautakunnan yksimielisellä päätöksellä laatuluokkaan nolla.

Kajalakodin entisten jäsenkuntien valtuustojen puheenjohtajatkin saivat vielä huhtikuussa 2012 sosiaali- ja terveystoimelta tylyt tiedot kodin tilanteesta, kun he kysyivät taustoituksia Kajalakodin liittämisestä Saloon 1.1.2009 lukien. Puheenjohtajat, jos jotkut tiesivät ja tietävät, että kuntaliitoksen hallinnon ja palvelujen järjestämissopimuksen mukaan ei olla edetty, ei edes sen hengen.

Huhtikuisessa lautakunnan päätöksessä sosiaali- ja terveystoimi toisti valtuutetuillekin jo moneen kertaan syötettyä tietoa, mm. “Kajalakoti on rakennettu useassa vaiheessa, eikä siihen ole tehty missään vaiheessa selkeää perusparannusta.” Entisille puheenjohtajille kerrotaan myös, että toisessa kerroksessa, siinä, joka näyttävästi hyljättiin, on merkittäviä puutteita poistumisturvallisuudessa.

Ihan kuka tahansa voi ajaa Kajalakodin pihalle ja kävellä talon ympäri. Mitä mahtaakaan löytyä.? Löytyy palopoistumisteitä ja -ovia tasaisin välein, alakerran tiloista ne menevät suoraan piha-alueille ja hyljättyyn yläkertaankin löytyy heti tulopihalta “ristikko-oven” takaa pelastusportaat ja -käytävä yläkerran tiloihin. Jos se kelpasi vuonna 1997 poistumispaikaksi, niin miksei sitä korjattu tämä päivän tasoon, jos sellainen taso nyt jossain oli määritelty. Palotarkastajan papereissa, niissä joita sosiaali- ja terveystoimi tiukkasi kahdetkin kappaleet, sellaista ei esille noussut.

Miksi olisi noussutkaan? Sosiaali- ja terveystoimi esittää nyt syksyllä 2012 vuoden 2013 talousarvioperusteluihin, ettei talo mitään ihmeempiä remontteja tarvitse. 60 000 raha riittää, teemalla “pientä pintaremonttia“. Melkein kuin varmuuden vuoksi todetaan, että uuden osan huoneet ovat siistit ja hyväkuntoiset. Eli nyt on vallan toinen ääni kellossa, kun talo pitäisi saada suhtkoht siististi ja ennen kaikkea ennen uutta valtuustoa mielenterveyskuntoutujien käyttöön.

Tavallinen kaupunkilainen kysyy, toivottavasti myös kumileimasimena tähän saakka toiminut nykyinen valtuusto, mitä taikasauvaa sosiaali- ja terveystoimi oikein heiluttaa. Mistä Kajalaan nyt joku uusi osakin on ilmestynyt, kun vielä keväällä on kerrottu, ettei mitään ole tehty eikä missään vaiheessa.

Sen verran, laitoksen entisenä johtajana, voin antaa infon poikasta, että ei niitä uuden osan huoneita noin vaan suihkuseinätä ja suihkuja rakenneta, ei ne seinät sellaisiksi tehdyt ole. Käsisuihkut on, mutta kyllä kylvetykset ja asukkaiden suihkutukset hoidettiin ihan asiallisissa, suurissa, esteettömissäkin suihkuhuoneissa. Miksei hoidettaisi jatkossakin?

On pakko kysyä milloin valtuutetut avaavat silmänsä ja korvansa. Milloin valtuutetut menevät ja tekevät vanhuspaikkojemme osalta kiertoajelun ja katsovat miltä Salon alueella näyttää. Ajakaa nyt edes eri paikkojen pihoille. Hahmottuu siinä mm. piha-alueitten esteettömyys, rakennuksiin sisään menot, mahdolliset sisäpiha -ulkoilumahdollisuudet ja niin, ne palopoistumistiet. Ettei vaan kävisi kierrokseen päätteeksi niin, että Kajalakoti on, kun paremmuutta mitataan, kolmen kärjessä.

Sitten vielä pari kysymystä valtuutetuille. Jos talo kelpaa mielenterveyskuntoutujien tehostetun ja tavallisen palveluasumisen paikaksi niin miksei se kelpaa muistisairaiden vanhusten paikaksi. Niistä paikoistahan tässä kaupungissa vielä puutetta on. Paikkoja tarvitaan, se on myönnettykin, mutta silti niitä ostetaan, ostetaan omaa tuotantoa kalliimmalla hinnalla. Ja toinen kysymys: missä laatusuosituksessa kerrotaan sellainen, että ikäihmiset ja mielenterveyskuntoutujat asuvat saman katon alla? Eikä ole edes palosprinklereitä! Voisin kolmannenkin kysymyksen laittaa: Milloin tässä kaupungissa aletaan noudattaa hyvää hallintotapaa eli esitellä ja kertoa asiat niin kuin ne on?

Se, julkaisevatko, se onkin ihan oma juttunsa se. Voi olla, että eivät uskalla. Tässä on pikkuhiljaa tullut sellainen olo, että joku taho pitää paikallislehteä pihdeissään. Ihan kaikkea ei kerrota. Enkä muuten ole ajatusteni kanssa yksin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu