punaista valoa kilpailuttamiselle, vihreää valoa omalle toiminnalle
Mitäs näihin uutisiin sanot?
Kunnat kilpailuttavat palveluita uudelleen Attendo MedOnen kovan hinnankorotuksen takia
http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194775181157/artikkeli/kunnat+kilpailut…
Lempäälä, Pirkkala, Nokia ja Ylöjärvi kilpailuttavat uudelleen terveyskeskustensa viikonloppujen ja arkipyhien lääkäripäivystyksen. Kunnat päättivät olla käyttämättä Attendo MedOne Oy:n sopimuksessa ollutta optiovuotta kovan hinnankorotuksen takia.
Mehiläinen sulkee Turun hoivakodin
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/409543/Mehilainen+sulkee+Turun+hoivakodin
Turun keskustassa Maalaistentalossa sijaitseva yksityinen Turun hoivakoti lopetetaan.Terveysalan yritys Mehiläinen Oy sulkee vanhusten hoivapalveluja antavan yksikön, koska yritys ei pidä sitä enää kannattavana.
Tässä on niinniin kuolattu sen perään, että kyllä on kivaa, kun kunnan ei muuta tartte tehdä, kun ostaa. Maksaa, maksaa, mutta sillä myös saa ja hyvää ja laatuakin. Vaan kuis on käynyt? Nyt se nähdään, ettei se ihan ain sillai mene, kun kuvitellaan!
Hoivakoti -toiminta on yksi, jossa kunnilla olisi miettimisen paikka.
Pienet yksityiset hoitopaikat ovat hyvä täydentäjä, mutta kyllä muutoin toiminnan pitäisi olla kunnan omaa järjestämää.
Se vaan pitäisi hoitaa ” vanhanaikaisesti” , siten kuin esim. meikäläinen ( ja moni muu) vastasi kolmen kunnan vanhainkotitoiminnasta ennen kuntaliitosta. Toimintahan oli koko kokonaisuutena selvillä. Nyt kuntaliitoksen jälkeen ( varmaan muuallakin), kaikki paikat revitään palapelin osasiksi. Sisäinen vuokra rokottaa keittiötiloja, ruoka tuodaan jostain, maksetaan erikseen, siivouskin menee teknisen toimen piikkiin jne.
Kaikki on niin eriytettynä, että hirvittää.
Ja sitten ihmetellään mihin sitä rahaa palaa. Sitä palaa siksi, kun toimialat eivät osaa/halua puhaltaa yhteen hiileen eli selvittää/näyttää mitä koko konaisuus kunnalle maksaa. Ja mikä pahinta, luottamushenkilöt ovat vaan, eivätkä kysy eivätkä kyseenalaista, vaan päättävät sen mukaan mitä joku toimialajohtaja on viisaudessan esittänyt.
Revis täältä nyt mitä esim. Salossa maksaa jonkun vanhusten laitoksistamme toiminta:
http://salo.tjhosting.com/kokous/20121232-7-1.PDF
Et löydä edes laitoksia. Mutta sanahelinää ja tuloskortteja, niitä löytyy pilvin pimein
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1231…
Voisi se olla näinkin ja kaikki näkyy:
http://www.salo.fi/attachements/2009-05-19T08-51-0686.pdf
Näin voisi edelleen toimia. Paikka kuin paikka, laitos tai koulu tai päiväkoti, ihan mikä vaan, niihin pitäisi laatia oma, talokohtainen toimintaohjelmansa kaikkine kustannuksineen ja joku, joka vastaa, että toimintavuosi pysyy suunnitelmien mukaan myös kasassa.
Nyt ei pysy missään, eikä kukaan vastaa mistään.
Vanhoja peruskuntia on turha hakea, sillä nykymeno työntää viimeisetkin ”vahvat” kuilun partaalle!
..
Jäin eläkkeelle 1.12.2008. Toimintakertomuksen on tehnyt seuraajani.
Paimio meinas tehdä vahvaa kuntaa ja tienatakin, mutta kävikin näin:
http://www.sss.fi/uutiset/409717.html
Kaupungintalon myynti tyssäsi Paimiossa
Salon Seudun Sanomat 2.11.2012 08:50:55
Paimion kaavailut kaupungintalo-kirjaston ja lukion myynnistä ulkopuoliselle pääomasijoittajalle ovat tyssänneet ministeriön vastustukseen.
– Kauppa ei kannata, sillä neuvotteluissa opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa on tullut selväksi, että Paimio joutuisi maksamaan takaisin lukioon ja kirjastoon saamansa valtionosuudet, kaupunginjohtaja Jari Jussinmäki toteaa.
Paimiossa ei ole lannistuttu, vaan kaupungissa aiotaan kehitellä uusia virityksiä kiinteistöjärjestelyjen tiimoilta.
Ilmoita asiaton viesti
Huh, niin painavaa asiaa että hirvittää.
Tästä suuruuden- ja ulkoistamisen filosofiasta tulevat mieleen entiset aikani Nokialla. Aikanaan Nokia kasvun maksimoimisen aikaan ulkoisti osakokoonpanoja esim. Elkoteqille. Kaikki muistavat Elkoteqin huiman nousun ja lopulta tuhon. (Vrt. Mehiläisen hoivakodin lopettaminen kannattamattomana.)
Kiinalainen Foxconn on ollut merkittävä osakokoonpanojen tekijä vuosien ajan, oppi homman ja on tehnyt esim. Applen iPhone tuotteet niiden historian alkuhämärästä asti Nokian kouluttamin opein. Nokia siis itse mahdollisti Applen halvan tuotannon ja kilpailukyvyn opettamalla kiinalaisen toimittajan tekemään puhelimia myös kilpailijoille. (Vrt. Attendo MediOnen hinnankorotukset markkinoiden laajentuessa.)
Miten minusta tuntuu, että nämä suurkuntahankkeemme päätyvät samaan pisteeseen kuin kruununjalokivemme Nokia. Suuruuden- ja ulkoistamisen filosofia johtaa lopulta katastrofiin alalla kuin alalla.
PS. Lähdin Nokialta 21.09.2010.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä, mutta kuka tämän hulluuden takoisi päättäjiemme päähän!!
Täytyyks kaikki kokea kantapään kautta?
Ilmoita asiaton viesti
Jaa että saisi suomeksi tietää mitä maksaa ja miksi. Tässä esimerkki.
http://salo.tjhosting.com/kokous/20121202-4-1.PDF
Sosiaali- ja terveyslautakunnan lisätalousarvio vuodelle 2012
talouspäällikkö Janne Katajamäki:
”Jo vuoden 2012 talousarviota hyväksyttäessä ja käyttösuunnitelmaa laadittaessa tiedettiin, että talousarvion toteutuminen vaatii suotuisten olosuhteiden toteutumista.”
Johan Janne vitsin murjaisi. Tässä toinen.
”Myös vanhuspalvelujen talousarvio ylittyy. Vanhuspalveluissa talousarvion ylitys kohdistuu henkilöstökuluihin.Henkilöstömenojen ylitys selittyy niihin talousarvion laadinnan yhteydessä kohdennetusta keskitetystä leikkauksesta.”
Ilmoita asiaton viesti
Juu. Kyllä meillä seliselit osataan!
Ilmoita asiaton viesti
Eilen sain yhdeltä ystävältä sähköpostiini viestin, jossa kerrottiin, että on SalonTautia muuallakin. Tämä on kuulemma Valkeakoskea:
”Näin on sitten kaupunginhallitus suuressa viisaudessaan päättänyt 29.10.2012 kokouksessaan: Kotihoitoon ei tarvita sairaanhoitajan vakanssia, mutta tarvitaan palvelupäällikön ja kolmen palveluvastaavan virat. Eli 1.1.2013 lakkautetaan sairaanhoitajan toimi ja perustetaan sen tilalle palveluvastaavan virka. Ja uutena virkana samana päivänä palvelupäällikön virka.”
Siis aivan kamalaa!
Ilmoita asiaton viesti
En ole omassa kotikaupungissani haviannut, että tehdyillä toiminnan muutoksilla ja ulkoistamisella olis aikaansaatu säästöjä. Ulkoistamisessa myös päätösvalta asioihin katoaa kaupungilta itseltään.
Tutkija Jenni Airaksinen on selvittänyt kuntaliitosten suhdetta äänestyaktiivisuuteen. ”Valitettava fakta on, että liitoskunnissa äänestysprosentit ovat laskeneet. V:n 2008 kuntavaaleissa todettiin
20 000 asukkaan olevan maaginen raja. Kun asukasmäärä on tätä isompi, äänestysprosentti laskee ja päinvastoin. Tulos piti näissäkin vaaleissa.” ”Tutkijan käsitys on, että kunta hoitaa paikallisyhteisön demokratiatehtäviä. Sen vuoksi kunnan tulisi olla paikallisyhteisön kokoinen.”
Terttu Ryyppö
Ilmoita asiaton viesti
Vähän samaa kuin jo Outille:
Kuka takoisi järkeä päättäjiemme päähän?
Täytyyks kaikki kokea, oppia kantapään kautta?
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka tämä on tuttua jo ympäri Suomea, niin sama kuvio toimii aina vain. Yksityinen suuri terveydenhuoltopalveluja tuottava yritys saa jalan kunnallisen terveyskeskuksen oven väliin. Sen jälkeen nousevat taksat. Uusintakilpailutus. Kun alalla ei todellista kilpailua ole, niin lopulta jatketaan ostopalveluna entistä kovemmin taksoin.
Toinenkin vaihtoehto olisi. Kunnat alkaisivat tuottamaan lääkäripalvelunsa taas itse. Mutta mistäs lääkärit? Terveyskeskusten työolot toimivine päivystysrinkeineen, mentorointeineen, jatkokouluttautumismahdollisuuksineen ja palkkauksineen pitäisi saada ensin kuntoon. Työtä riittäisi tässä vuosiksi, vaikka heti tänään alettaisiin kuntoon saattamaan.
Eli perusterveydenhoitoon pitäisi saada väkeä rekrytoitua, mutta nyt suurin osa erikoistuu eli lääkärit työskentelevät erikoissairaanhoidossa ja yksityisesti. Vuosittaiset terveydenhuoltomenomme ovat noin 16 miljardia euroa. Kolme neljäsosaa Suomen terveydenhuoltomenoista katetaan julkisin varoin. Selkeästi suurin kuluerä tulee kalliimman erikoissairaanhoidon puolelta (noin kolmasosa). Nyt perusterveydenhuollon osuus on vain noin puolet erikoissairaanhoidon kustannuksista. Eli perusterveydenhuoltoon pitäisi panostaa enemmän, jolloin säästöä erikoissairaanhoidon puolelta.
Ja entäpä, kun bisnes ei ollutkaan riittävän tuottoisaa pääomasijoittajien mielestä? Yksityinen hoivakotikin ajetaan siis alas. No, entäpä minnekäs sieltä ne vanhukset joutuvat? Laitospaikkojakin on vähennetty. Kaikille ei löydy korvaavaa paikkaa. Osa heistä siirtyy lopulta kotiin, johon taas niiden palveluiden saaminen onkin jo aivan toinen juttu..
Ilmoita asiaton viesti
Ettei vaan tulis jo kolmannen kerran: Kuka takoisi järkeä päättäjiemme päähän?
Mikä siinä on, että terveydenhuollon kans ain vaa takkuillaan? Vai onko kritiikki jäänyt matkalla ”väärään postlaatikkoon”?
Haloo, haloo kaik ylimmät: Katainen, Urpilainen, Risikko ja Guzenina-Richardson!
Ilmoita asiaton viesti