mitä maksaa kotona hoitaminen?
Mitä vauva maksaa?
Noin mielenkiintoisen otsakkeen on sähköpostistaan viime viikolla löytänyt joku muukin kuin minä. Suomen Kuvalehden uutiskirjeessä oli kuvin ja sanoin tiivistelmää mitä maksaa kun perheeseen syntyy vauva ja erityisesti, mitä maksaa uuden perheenjäsenen ensimmäinen vuosi.
Minulle kuvalehden juttu heitti ensimmäiseksi mieleen ajatuksen, kysymyksenkin: mitäs se vanhuksen vuosi mahtaa maksaa?
Vauva -esimerkkitapauksessa rahaa on vuoden aikana kulunut 5 153 euroa. Tuotot ovat olleet 1 200 euroa eli saadut lapsilisät. Vauva on hoidettu kotona ja hoitaja on ilmeisestikin ollut Äiti. Äiti on ainakin menot kirjannut, ja tarkasti onkin.
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/talous/mita-vauva-maksaa-aiti-kirjasi-la…
Tulonmenetys nostetaan myös esille. Jos keskituloinen, 3 000 euroa kuukaudessa ansaitseva äiti jää vuodeksi kotiin, hänen nettovuositulonsa putoavat n. 10 000 euroa. Sen lisäksi hänen eläkkeensä pienenee, ei paljon, mutta on se vähäkin kuvalehden jutussa esille nostettu.
Löytyykö joku, joka on jäänyt pois töistään ja jolla hoitosuhde on tällä hetkellä toisinpäin kuin edellä, ts. Lapsi hoitaa Vanhempaansa. Onko kotiin hoitajaksi jäänyt laskenut mitä vanhus maksaa? Onko se samaa kuin vauvalla? Rajattoman paljon tai mitättömän vähän?
Laitoskustannustilastoja meillä on pilvin pimein, mutta kirjaako kukaan, minkä hintaista tämä kotona hoitaminen ihan oikeasti on. Omaishoitajat ovat pääsääntöisesti puolisoja, mutta on heissä lapsiakin. Ja on heitäkin, sekä lapsia että puolisoja, jotka hoitavat, vaikka eivät saa euron euroa ( ts. omaishoidon tukea).
Lapsesta saa lapsilisää. Miten helposti hoitoa 24 -tuntisesti tarvitseva vanhus saa ”vanhuslisää”, ts. hoitotukea tai hoitava omainen omaishoidon tukea? Ei ainakaan noin-vaan-ilmoituksella: ”meidän perheessä on vanhus”. Vai saako?
Ilmoita asiaton viesti
Lastenvaunut näyttivät olevan halvat, mutta matkarattaat sentään markkinahintaiset. Tästä tulikin mieleen, että miksi jokaiseen kotiin ostetaan vaunut ja rattaat? Jos verrataan vanhuksiin, voisi tällaiset rollaattorin verrattavat varusteet vuokrata laitevuokraamosta?
Paljon muutakin turhamaisuuksia näyttää perheeseen ostettu vauvan kustannuksella. Herääkin kysymys, että jos vauva Suomessa tulee nykyisin näin kalliiksi, miten köyhien maiden ihmisillä on varaa lapsiin?
Kun olen auliisti jakanut innovaatioita ilman patenttihakemuksia, niin kerrotaan nyt sekin, että viime kesänä vanhan kollegani kanssa suunnittelimme kahvikupin ääressä lastenrattaat, jotka myöhemmin voitaisiin muuttaa rollaattoriksi – siis koko elinkaaren ikäinen lisävaruste ihmiselle.
Tuo ”vanhuslisä” nähdään pelkkänä menoeränä, vanhus kun ei tuota enää mitään, paitsi tietysti sille yritykselle, joka saattaa hänet viimeiselle matkalle. Eräs ystäväni nimittikin osuvasti terveyskeskuksen sairasosastoa hautaustoimiston lämminvarastoksi, näin pitkälle tuottavuusajattelussa voidaan mennä.
Lapsilisä taas on yhteiskunnan taholta sijoitus, jolle asetetaan tuotto-odotuksia, kasvaahan lapsesta kerran täysivaltainen yhteiskunnan jäsen ja tuottavuustekijä. Se, että äiti on kirjannut ylös mitä vauva maksaa, osoittaa myös tietynlaista tuottavuusajattelua – lapset eivät siis olekaan enää siunaus ja ilon aihe, lapsi on kallis rasite, jonka kustannuksista kuuluu jonkun muun kuin vanhempien vastata? Mitä se Saul Shuback taas kirjoittikaan?
Ilmoita asiaton viesti
Siunakko! Jos Sinä ja Sun ystäväs keksitte lastenrattaille jatkoaikaa, niin hakekaas sille patenttia. Ajattele, saisit viel ittelles ”vanhuslisääkin” kun tulis sen aika (= hoitajan tarve) ja kun rolla ei enää riittäisi.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt alkoi kiinnostaa minuakin, että minkä hintaista oikeasti on vanhuksen hoitaminen kotona. Äkkiseltään googletettuna löytyi vain laitosasumisen hintoja.
Mitä tulee lasten hintaan, niin kannattaa harkita sitä lapsen tekoa, mikäli toimeentulo on heikkoa jo ennen lasta. Ei kai kukaan halua lapselleen syrjäytymisvaaraa tarjota?
En muuten ostanut joululahjoja lainkaan tänä vuonna, mutta pistin sievosen summan Tukikummit ry:lle, jotta nämä syrjäytymisvaarassa olevat lapset ja nuoret saisivat enemmän osallisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Kommenttisi toinen kappale latoo totuuksia.
Hyvä niin.
Outi Hoikkala nosti esille Saul Schubackin nimen.
Saul sai kovaa kyytiä mielipiteelleen, vaikka totuuksia hänkin vain latoi.
Kaikki suomalaiset eivät Saulia moiti.
Hyvä niin.
Ilmoita asiaton viesti
Hei Marjatta, huomasin että tuossa Suomen Kuvalehden vauvajutun kustannuslaskelmassa on perustavaa laatua oleva virhe. Vauvan ”tuotoiksi” on laskettu vain lapsilisät kun tuotoiksi tulisi laskea myös yhteiskunnan tukemat synnytyssairaalan ja neuvolan ylläpitokustannukset ja palvelut, joista vanhemmat maksavat vain nimellisen korvauksen.
Jos tuottavuutta halutaan lisätä, on perheelle edullisinta tempaista kertarysäyksellä kaksoset tai jopa kolmoset.
Mutta päteekö tämä vanhuspalveluiden osalta siltä osin kun pariskunta asuu samassa hoitolaitoksessa yhteisessä huoneessa? Hoitomaksu taitaa olla samaa luokkaa tai jopa suurempi. Etu syntyy ainoastaan siinä tapauksessa että pariskunta asuu kotona ja huolehtii osin itse toinen toisistaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei hoitomaksu alene, vaikka pariskunta samassa huoneessa asustaisi ( ja vaik viel samassa sängyssäkin makaisivat). Ei ainakaan vanhainkotihoidossa ole näin ollut. Salon kohdalla hoitomaksupäätökset löytyvät soten sivustoilta. Yleensä vuoden viimeisissä kokouksissa semmoset päätetään. Valitettavasti nyt just en kerkee niitä esiin penkomaan.
..
Hyvän huomion vauvan kustannusten osalta teit.
Ilmoita asiaton viesti
http://salo.tjhosting.com/kokous/20121209-5.HTM
http://salo.tjhosting.com/kokous/20121209.HTM
Ilmoita asiaton viesti
Vanhuksen omaishoito maksaa ehkä karkeasti omaishoitajien kuviteltujen palkkojen verran. Vanhuksen eläke kattanee useimmiten vanhuksen omat kulut. Tavallisen eläkeläiseen verrattuna vain lääkkeitä kuluu vähän enemmän. Eli laitoshoitoon verrattuna valtio teettää tässä kai paljon ilmaistyötä.
Ilmoita asiaton viesti
Omaishoitajat, kummin päin vaan: lapsi vanhempaansa tai vanhempi lastaan, hoitavat ovat 24 -tuntisesti työllistettyjä. Eivät näköjään ehdi netissä istumaan eivätkä elämisensä hintoja tänne esille nostamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, kiirettä pitää ja sitoo 24h, mutta omasta kokemuksesta voin todeta, että vanhukset voivat olla sen verran rauhallisia ja ymmärtäväisiä, että netissä istuminen sujuu olohuoneessa yhdessä aikaa kulutellessa.
Ilmoita asiaton viesti
Salo -cityssä ( kymmenen kunnan kuntaliitos 1.1.2009 lukien) on koht enemmän kuin ajankohtaista ruveta miettimään mitä vanhuksen kotona asuminen maksaa.
Meillä kun edetään näin:
http://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2012/12/20/…
Ilmoita asiaton viesti
Kaupungin sos. ja terv.ltk toimi eilen mm. vastoin valtuuston 5.3.2012 hyväksymää Salon kaupungin vanhuspalveluiden kehittämisohjelmaa vuosille 2012 – 2020.
Eikä ole ensimmäinen kerta, kun valtuuston yli kävelevät!
Ilmoita asiaton viesti
Höpöhöpö. Jos nyt kerran tuli mahdollisuus vaihtaa vanhat hankalat tilat uusiin toimiviin, ei se nyt minkään kehittämisohjelman tai ainakaan järjen vastaista ole.
Ilmoita asiaton viesti
http://salo.tjhosting.com/kokous/20121209-10.HTM
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki eivät ole tuota mieltä. Salon Seudun Sanomien keskustelupalstalta löytyy monta monta ihmettelijää. Tässä pari.
http://www.sss.fi/keskustelut/index.html?forumid=7…
Imagokysymys?
Vastaus viestiin Salon Seudun Sanomat 15.12.2012 07:29 [näytä]
Salo aikoo tarttua Attendon tarjoukseenSalon kaupunki aikoo tarttua hoivapalveluyritys Attendo Oy:n tarjoukseen vanhusten palvelutalon yhteiskäytöstä. Sosiaali- ja terveystoimen johtaja Kai Saarimaa esittää ensi keskiviikkona kokoontuvalle sosiaali- ja terveyslautakunnalle, että kaupunki vuokraisi Viitanlaaksoon rakennettavasta talosta 30-paikkaisen alakerran. Tiloihin siirretään Pahkavuoren ryhmäkodin toiminta.
Salon kotisivuilla kerrotaan, että johtava virkamies ja ylin viranhaltija on Antti Rantakokko. Olisiko nyt Salon kaupungin ns. julkisivun takia aihetta ottaa puhutteluun hallintojohtaja Saarimaa. Syystä, että epäilyttää tämä kiirehtiminen. vanhusten sijoittamisessa ja hoivaamisessa. Liperi perää mahdollisuuksiaan välttää oikeudenkäyntejä Attendon aiheuttamista kiemuroista. Meillä on koko ensi vuosi aikaa, ja senkin jälkeen aikaa on. Se ei lopu kesken. Kuitenkin tuntuu, että nyt mennään jonkun muun ehdoilla, kuin Salon kaupungin
”martin” kirjoitti 15.12.2012 18:28
http://www.sss.fi/keskustelut/index.html?forumid=7…
Todella vastuuton päätös
Vastaus viestiin Salon Seudun Sanomat eilen klo. 10:28 [näytä]
Salo vuokraa 30 paikkaa Attendon palvelutalostaSalon sosiaali- ja terveyslautakunta on hyväksynyt hoivapalveluyritys Attendo Oy:n tarjouksen ja vuokraa puolet yhtiön 60-paikkaisesta vanhusten palvelutalosta. Uuden palvelutalon rakentaminen alkaa suunnitelmien mukaan ensi kesänä ja se valmistuu keväällä 2014.
Lautakunta päätyi ratkaisuun todella erimielisenä. Asiasta jätettiin 5 eriävää mielipidettä. Kyllä varmasti nämä syyt vastustaa ovat sinulla tiedossa. Samaan aikaan kun lopetetaan hyvin toimivia omia vanhuspaikkoja entisistä Salon ympärystökunnista, vuokrataan paikkoja yksityiseltä tietämättä edes paljonko ne maksavat. Tämä on myös isku särkisalolaisten toiselle poskelle.
”Martti Halme , Salo” kirjoitti eilen klo. 12:41
Ja viel tämä: viisi eriävää mielipidettä!
Ilmoita asiaton viesti
”.. kokoomukselta tuli Salon alueen ikäihmisille KokoMusta joululahja!
Kokoomuksen sakki ei ole pätkääkään ajatellut mitä syksyn kuntavaaleissa merkitsi esim. Osmo Fribergin ja meikäläisen saamat äänimäärät. Minun äänestäjistäni tuskin löytyy ihmistä, joka kuolais Attendon tapaisen toiminnan perään!”
http://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2012/12/20/…
Jos olen oikein ymmärtänyt niin ei Attendon perään kuolaa Heikki Liedekään.
http://vaalit.yle.fi/tulospalvelu/2012/kuntavaalit…
Ilmoita asiaton viesti
”.. kokoomukselta tuli Salon alueen ikäihmisille KokoMusta joululahja!”
Vanhukset saavat uudet ja viihtyisät tilat, siis nyt Pahkavuoressa asuvat vanhukset (ja osahan ei ehdi edes muuttaa, 1,5v kun on pitkä aika laitosvanhukselle) ja tulevat sinne joskus muuttavat asukkaat. Mikä siinä nyt niin huono homma on?
Toiminta tuolla pysyy ihan kaupungin omana. Työntekijä ja asukkaatkin ovat ottaneet asian ihan ilolla vastaan. Toki aina joukkoon mahtuu muutamia purnaajia, mutta näin pääsääntöisesti kuitenkin. Yläkerrassa toimii yksityinen hoitokoti, mutta se nyt ei ko. yksikön toimintaan vaikuta sen enempää kuin nykyinen naapurina toimiva kaupungin päiväkoti…
Noissa tuolla yllä linkittämissäsi salkkarin keskustelupalstan jutuissa toinen puhuu lääkäripalveluista ja toinen puhuu paikkojen ostamisesta yksityiseltä. Kumpikaan ei oikein liity nyt tähän asiaan, jossa me vuokrasimme tilat ja emme osta palveluita. Vuokran me tiedämme, se on halvempi mitä nyt omistamme maksamme sisäisiä, ja asiakkaalle se on sama Kelan määrittelemä hinta.
Se, että tässä nyt tulee muutama lisäpaikka ei ollut millään muotoa kimmokkeena vuokraukseen. Olisimme varmaan voineet vaatia, että alakerrasta jätetään yksi siipi rakentamatta (ks. linkkisi piirrustuksiin) tai että sen tilalle rakennetaan vaikka pari autotallia, jollei yläkertaa voi tyhjän päälle rakentaa. Mutta se ei varmaan olisi ollut järkevää, n. 30 paikkaisena kun systeemit toimivat mm. henkilöstömitoituksen osalta paremmin kuin 22 paikkaisessa tai vielä pienemmässä.
Noh se jää nyt sitten tuonnempana päätettäväksi, mitä noille ”ylimääräisille” paikoille tehdään. Todennäköisimminkin jostain toisaalta otetaan jotain hankalia tiloja pois käytöstä tai muutetaan kahden hengen huoneita yhden hengen huoneiksi tai jotain sellaista, sänkypaikkojen lukumäärän kasvatukseen Salolla ei taida ole taloudellisia resursseja ihan hetkeen. Saneerattavia ja/tai muuten epäkäytönnöllisiä tiloja kyllä riittää tulevaisuudessakin, joten ei sinänsä haittaisi vaikka esim. MainioVirekin joskus vastaavan talon rakentaisi…
Ilmoita asiaton viesti
1.5v on myös pitkä aika konkurssi Salolle, jonka logiikkasi mukaan tulee hötkyillä sinne tänne halvimman hintalapun perässä. Päättäjän ei pitäisi langeta joka kerta konsultin ’sika säkissä! tänään vain 1.99€’ – mainoskikkailuun.
Uusi ei ole aina parempi kuin vanha, helppo ja halpa metalli- / betonimöhkäle ei ole kodikas.
Koko kuvio on sairas, jota Mot – osaltaan raotti.
http://areena.yle.fi/tv/1724069
”Kunnat, konsultit ja riskibisnes. Kunnat sijoittavat jättisummia yritysten tukemiseen työpaikkojen luomiseksi. Takuukierre hoidetaan veronmaksajien rahoilla. Toimittaja Kirsi Skön.”
Samoin Ely ja ärm rahoilla rakennetaan tämäkin tönö joka mahdollistaa ainakin aluksi edullisen vuokran.
Jos ongelmia syntyy, kunta voi joko maksaa uuden ja korkeamman hinnan palvelusta / vuokran taikka irtisanoa sopimus. Kunnalla kuten Salolla ei kuitenkaan ole suunnitelma b:tä, mihin ne vanhukset voisi ongelmia esiintyessä pikasiirtää, joten Salo on Attendon armoilla. Eikä vain Attendon, sillä samaa logiikkaa ja selitystä on käytetty ja tullaan käyttämään esim. koulujen osalta joita on yhtä helppo perustella suljettavaksi vanhoina, epäviihtyisinä ja epäkäytännöllisinä.
Tatun politiikka ajaa Salon pitkässä juoksussa täysin yksityiten palveluntuottajien armoille.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko Mikko sitä mieltä, että 1,5v päästä kun tuo talo 30 paikkaisena valmistuu, ei konkurssissa olevalla Salolla olekaan varaa paikkoja ottaa käyttöön vaan Pahkavuoren 22 paikkaa pitää vain lopettaa ilman että uusia tulee tilalle?
Mahdollistahan tuokin on, mutta toivottavasti olet väärässä.
Ilmoita asiaton viesti
Olen sitä mieltä, että sinä Tatu + tiimisi luulette olevanne Helsingissä, vaikka kylän nimi on Salo. Helsingissä ulkoistaminen , kilpailuttaminen jne. toimii ja on perusteltavissa, mutta Salonkaan kokoisessa paikassa ei, koska monopolin syntymisen vaara on niin ilmeinen.
Toisekseen luulen, että erotat omistamisen ja lyhytaikaisen vuokraamisen hyödyt ja haitat omassa elämässäsi, jolloin omistamisessa elää hieman varmemmalla pohjalla, kun taas kunnan puolella pidät kilpailutusta (jota ei pienellä paikkakunnalla edes synny) ja vuokraamista jopa omistamista parempana tapana.
Ilmoita asiaton viesti
punaista valoa kilpailuttamiselle, vihreää valoa omalle toiminnalle
2.11.2012 11:10 Marjatta Halkilahti 13 kommenttia
Mitäs näihin uutisiin sanot?
Kunnat kilpailuttavat palveluita uudelleen Attendo MedOnen kovan hinnankorotuksen takia
http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194775181157/arti……
Lempäälä, Pirkkala, Nokia ja Ylöjärvi kilpailuttavat uudelleen terveyskeskustensa viikonloppujen ja arkipyhien lääkäripäivystyksen. Kunnat päättivät olla käyttämättä Attendo MedOne Oy:n sopimuksessa ollutta optiovuotta kovan hinnankorotuksen takia.
Mehiläinen sulkee Turun hoivakodin
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/409543/Mehilainen…
Turun keskustassa Maalaistentalossa sijaitseva yksityinen Turun hoivakoti lopetetaan.Terveysalan yritys Mehiläinen Oy sulkee vanhusten hoivapalveluja antavan yksikön, koska yritys ei pidä sitä enää kannattavana.
Tässä on niinniin kuolattu sen perään, että kyllä on kivaa, kun kunnan ei muuta tartte tehdä, kun ostaa. Maksaa, maksaa, mutta sillä myös saa ja hyvää ja laatuakin. Vaan kuis on käynyt? Nyt se nähdään, ettei se ihan ain sillai mene, kun kuvitellaan!
jne
linkki on tässä:
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv…
Ilmoita asiaton viesti
”punaista valoa kilpailuttamiselle, vihreää valoa omalle toiminnalle”
Toiminta säilyy kaupungin omana Viitannummenlaaksossa jatkossakin, joten nuo linkit eivät liity aiheeseen.
Tietenkin on myös mahdollista se, että jos Attendo MedOne jostain syystä toteaa joskus OMAN toimintansa vanhustenhoidossa Salossa kannattamattomaksi kuten Mehiläinen Turussa, on mahdollista että heidän oman yläkerran 30 paikkaisen osaston tiloja tarjotaan joskus vuokralle kaupungille.
Kansalaiset valittavat monasti myös kunnan omista toiminnoista, lehdistö vain kirjoittaa isommat otsikot näistä ”ulkomaille verorahat kuppaavista firmoista” joista kadunmiehet mielellään tarinoita lukevat ja lehden sitä kautta ostavat..
Ja Mikolle, oligopoli on nykytila Salossa ja hiekkalaatikolle ei haluta muita leikkimään. Siksi tämä kauhea poru onkin syntynyt.
Ilmoita asiaton viesti
http://koskela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/127789-tuo…
Ilmoita asiaton viesti
Koska halutaan keskittää kaikki toiminta torin laitamille perusteltuna sillä, että omaisten matkat lopetettuihin/lopetettaviin vanhusten hoitopaikkaoihin ovat vaikeat, niin eikö Viitannummenlaaksokin aika pitkällä kuitenkin ole keskikaupungilta?
Ilmoita asiaton viesti
Niin, mikäs paikkuri Viitannummelle ajaa ja montako kertaa päivässä?
Ilmoita asiaton viesti
Keskinkertaisilla ennustajanlahjoilla varustettuna uskallan ennustaa, että Sirkkulasta tehdään tie Viitannummelle. Paikkuri alkaa sitten kiertää lenkin sitä kautta takaisin kaupunkiin.
Vai liekkö tällainen suunnitelma jo vireillä?
Ilmoita asiaton viesti
Kuljetuksesta ja joukkoliikenteestä annoimme just ”pyyhkeitä”
http://salo.tjhosting.com/kokous/20121161-5.HTM
http://salo.tjhosting.com/kokous/20121161-5-1.PDF
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tämä linja-autokortti on myös aika kaukaa haettu syy siihen, ettei omaa toimintaa voitaisi toisaalle siirtää. Otsonkadun pysäkillä ei paikkurit varmaan montaakaan kertaa viikossa pysähdy, yleisesti ottaenkin ne aika tyhjinä ajelevat. Taksilla väki tuolla omaisiaan käy katsomassa, jollei omaa autoa ole käytössä. Ja sillä pääsee Viitannummellekin, etäisyys taksikopilta ei paljoakaan euroissa tai kilometreissä poikkea.
Joukkoliikenne ei Salossa toimi, siitä olen kanssanne ihan yhtä mieltä. Ihmiset eivät sitä käytä, koska sitä ei ole ja sitä ei järjestetä enempää koska ihmiset eivät sitä käytä nykyään. Kumpi oli ennen, muna vai kana?
Ilmoita asiaton viesti