mitä maksaa kotona hoitaminen?

Mitä vauva maksaa?
Noin mielenkiintoisen otsakkeen on sähköpostistaan viime viikolla löytänyt joku muukin kuin minä. Suomen Kuvalehden uutiskirjeessä oli kuvin ja sanoin tiivistelmää mitä maksaa kun perheeseen syntyy vauva ja erityisesti, mitä maksaa uuden perheenjäsenen ensimmäinen vuosi.

Minulle kuvalehden juttu heitti ensimmäiseksi mieleen ajatuksen, kysymyksenkin: mitäs se vanhuksen vuosi mahtaa maksaa?

Vauva -esimerkkitapauksessa rahaa on vuoden aikana kulunut 5 153 euroa. Tuotot ovat olleet 1 200 euroa eli saadut lapsilisät. Vauva on hoidettu kotona ja hoitaja on ilmeisestikin ollut Äiti. Äiti on ainakin menot kirjannut, ja tarkasti onkin.

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/talous/mita-vauva-maksaa-aiti-kirjasi-la…

Tulonmenetys nostetaan myös esille. Jos keskituloinen, 3 000 euroa kuukaudessa ansaitseva äiti jää vuodeksi kotiin, hänen nettovuositulonsa putoavat n. 10 000 euroa. Sen lisäksi hänen eläkkeensä pienenee, ei paljon, mutta on se vähäkin kuvalehden jutussa esille nostettu.

Löytyykö joku, joka on jäänyt pois töistään ja jolla hoitosuhde on tällä hetkellä toisinpäin kuin edellä, ts. Lapsi hoitaa Vanhempaansa. Onko kotiin hoitajaksi jäänyt laskenut mitä vanhus maksaa? Onko se samaa kuin vauvalla? Rajattoman paljon tai mitättömän vähän?

Laitoskustannustilastoja meillä on pilvin pimein, mutta kirjaako kukaan, minkä hintaista tämä kotona hoitaminen ihan oikeasti on. Omaishoitajat ovat pääsääntöisesti puolisoja, mutta on heissä lapsiakin. Ja on heitäkin, sekä lapsia että puolisoja, jotka hoitavat, vaikka eivät saa euron euroa ( ts. omaishoidon tukea).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu