konsultit uhka demokratialle

Iltalehden uutinen kertoo, että tutkijat Hanna Kuusela ja Matti Ylönen ovat kirjoittaneet kirjan konsulttikäytännöistä julkishallinnossa. He ovat sitä mieltä, kun ovat asiaa penkoneet, että kasvottomille konsulteille siirtyvä valta on uhka demokratialle. 

Uhka demokratialle!

Tuskin tuo mikään upouusi uutinen on. Miten minusta tuntuu siltä, että tavallinen kansa on yhdessä sun toisessa kunnassa jo aikoja sitten tämän huomannut ja kokenut. 

Tutkijat Kuusela ja Ylönen eivät ole konsulttien suosimiselle löytäneet yhtä syytä.

Jaa-a. Jospa minä heittäisin ärsykkeeksi yhden. Yksi syy voi olla kunnan virkamiehen osaamattomuus omaan tehtäväänsä.

 
Eiköhän aika moni konsultti ole aika moneen kuntaan palkattu ihan vaan siks, että virkamies ei hallitse tehtäväänsä. Virkamies peittää oman osaamattomuutensa, kun ehdottaa luottamushenkilöille, että otetaas asian selvittämiseen konsultti. Eikä siinä vielä mitään, kyllä siinä päättäjäkin, jos ja kun moisen hyväksyy, pääsee pälkähästä jonkun yksittäisen, kuntalaisia koskettavan, kipeää tekevän ( esim. palvelujen leikkaus)  päätöksen kanssa. Konsulttihan tekee sujuvasti sen mitä virkamies ei osaa ja päättäjän puolesta sen mitä päättäjä ei muutoin uskaltaisi tehdä. 

Se onko lopputulos hyvä, se on ihan oma juttunsa se.  

Yhdensortin konsultti kuntaliitosten selvitysmieskin on! Eihän niitten jäljiltä sitä ole tullut mitä kuntalainen kuntaliitoksen jälkeen odotti saavansa tai mitä hänelle luvattiin. Tällaista kyl voi tulla: iteratiivisia prosesseja, revolutionaarisia muutosjaksoja tai win-win-win innovaatiokehiä. 

Mitä nuo olivat? Emmää vaa tierä! Löytyvä täst uutise pätkäst http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013031916799277_uu.shtml

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu