muistisairaita etsitään
Suomalainen vanhustenhoito on surkealla tolalla. Erityisesti muistinsa menettäneiden!
Ei se sillä hoidu, että hoetaan ”kotihoito on vanhuksen paras”.
Sellaista hoitajamäärää, joka muistisairaiden vanhusten ulkona harhailemisia ja heidän kotona koheltamisiaan seuraisi ja heitä vahingoilta estäisi, sellaista ei löydy mistään. Siihen ei riitä edes rahat, oli meillä sitten tulossa-menossa millaisia kuntaliitoksia, metropoleja ja sote -uudistuksia tahansa.
Jos muistamattomalla ei omasta takaa, siis lähipiirissään, ole omaa turvaverkkoa, joka päivittäin häntä tarkistaa, onko kaikki kunnossa, niin ei häntä esim. kerrostaloissa naapurienkaan murheeksi kuulu työntää.
Vai onko tulevaisuuden ennuste tämä? Vietellään muistamattomia muuttamaan yhteen samaan kerrostaloon. Siinä olis kertaheitolla monta mammaa ja pappaa yhdessä ja samassa karhessa!
Eihän siinä sitten tarvittaisi kuin pari hoitajaa: ulko-ovelle sellainen, joka tsekkaa ulos pyrkivältä mihin olis mammalla, pappalla meno ja kerrosten väliä seilaisi toinen hoitaja, joka nuuskuttelisi onko jonkun oven takana käryä, mahdollisesti tulipalon alkua.
Ja, että mitenkä se ulkoilupuoli?
Aitaus vissiin!
Ja ulkoiluun samat säännöt kuin mitä vangeilla.
Savon Sanomilla on aito huoli: http://www.sss.fi/uutiset/529200.html
Tämä huoli pitäisi olla meillä kaikilla suomalaisilla tänään, tässä ja nyt!
Ilmoita asiaton viesti
Muistisairaiden määrä lisääntyy, tästä varmasti löytyy myös tilastoa. Eksyneiden muistisairaiden määrä on lisääntynyt ja etsintätapauksia on nyt siis noin 1600 vuodessa. Jos vielä saisimme jostain luvut siitä, miten paljon resursseja nämä etsinnät sitovat, voisimme laskea ennusteen miten paljon viranomaisia, poliisikoiria, hoitohenkilökuntaa ja vapaaehtoistyöntekijöitä tulevaisuudessa tarvitaan kadonneiden muistisairaiden etsintää sekä tietysti miten paljon tämä tulee yhteiskunnallemme maksamaan.
Toinen mielenkiintoinen asia on sitten nämä nykyisin niin yleiset kerrostalopalot, kuinka usein syynä on muistisairaan päälle unohtunut hellanlevy tai hellalle jäänyt muoviastia, kynttilät tai muuten vain varomaton tulenkäsittely – muistan kuulleeni tapauksesta, jossa pappa oli laittanut sähköhellan uuniin tulet? Minkälaisia vahinkoja näistä koituu, paljonko resursseja näiden tapaturmien jälkihoito sitoo ja ennen kaikkea mitä tämä tulee yhteiskunnallemme maksamaan? Joskus voi tietysti käydä myös niin, ettei vahinkoa voi enää rahalla korvata.
Nämä luvut tarvittaisiin ehdottomasti laskelmassa, jolla perustellaan kotihoidon edullisuus tai jos suoraan sanotaan muistisairaan hoitamattomuus ja suoranainen heitteellejättö.
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Kuinka useasti on? Kerrostalopaloja, palon alkuja, naapurien nuuskuttelun varassa elämistä?
Eihän niitä noin vaan kerrota!
Jos kerrottaisiin, niin kerrostaloissa asuvat, vielä muistissaan olevat, pelästyisivät ja järkyttyisivät pahemman kerran.
Ilmoita asiaton viesti
Muistan kuinka vanha äitini ennen vanhainkodin turvaan siirtymistä kertoi, että hän katseli vain olohuoneen sohvalta kun punaisena hehkunut keittolevy sytytti vieressä olleen talouspaperin, mutta hän ei pelästykseltään pystynyt edes nousemaan ylös sohvalta. Onneksi muuta syttyvää ei ollut lähettyvillä, mutta tämä tapaus jo pahojen kaatumisten lisäksi riitti syyksi hakeutumiseen vanhainkotiin.
Minusta on edesvastuutonta pitää jo vähänkin dementoitunutta ja huonosti liikkuvaa vanhusta yksin kotona. Ei riitä, että kerran päivässä joku käy vilkaisemassa, kun pahatkin vahingot tapahtuvat niin nopeasti, jos vanhus kuitenkin vielä haluaa itse valmistaa ruokansakin. Oma äitini myös lähti illalla kerrostalon kylmälle vintille ja kaatui siellä niin pahasti, ettei päässyt itse ylös. Yön viruttuaan vintin lattialla hänet onneksi löydettiin, mutta kärsimystä ja pelkoa hän ehti kokea liikaakin.
Ilmoita asiaton viesti
Esim. tämä Kaijan lause ymmärretään ennen vaaleja enemmän kuin hyvin:
”Ei riitä, että kerran päivässä joku käy vilkaisemassa, kun pahatkin vahingot tapahtuvat niin nopeasti..”,
mutta HUPS, kun vaalit on ohi (ihan sama onko valtakunnan tai onko ihan vaan kunnan), niin mitä tapahtuu! Ei mitään. Tai no, verorahat kohdistetaan ihan johonkin muuhun, mutta ei vanhuksiin. Vaalien jälkeen tätä ”kotona paras” hokemista aletaan harrastaa. Se on muistisairaan kohdalla ihan yhtä tyhjän kanssa kuin on sana kuntauudistus tai rakennemuutos!
Ilmoita asiaton viesti
Marjatta, just`näin topakasti. Kiitos sanoistasi.
http://senioritry.123 kotisivu.fi
Kotona asuvat muistisairaat ovat IISOOOOOOOOO ongelma nyt ja tulevaisuudessa. ”Jouduin” pikaisesti muuttamaan äitini luo Helsingistä Savoon, kun äitini oli löydetty harhailemasta iltamyöhään ulkoa. Hoivapaikka ei siihen hätään löytynyt. Pestiä kesti viisi vuotta.
Olen totta totisesti huolissani vanhuksista ja myös itsestäni, kuka meitä hoitaa? Ropottiko?
Senvuoksi olemmekin pienen aktiiviporukan kanssa lähdetty keräämään kannattajakortteja vanhusten/eläkeläisten puoluetta varten. Valtapuolueet eivät ymmärrä olla huolissaan maamme rakentajasukupolvesta vaan jättävät heidät suorastaan heitteille. Minua raivostuttaa ja pelottaa. Lapset, sairaat ja vanhukset ovat hoivan tarpeessa ja avuttomia.
Suomen Senioripuolue ry.
Oikeusministeriön Vaalit.fi sivuilta voi tulostaa kannattajakortin, täyttää, allekirjoittaa ja lähettää osoitteeseen:
Suomen Senioripuolue ry.
Kisakatu 15 A 19
40720 JYVÄSKYLÄ
Haastan koko Suomen kansan näihin talkoisiin. SSP-hallitukseen, jäseneksi, kannattajaksi tai muuten mukaan. Me kaikki tullaan vanhoiksi tai voimme sairastua. Hoiva-asiat on saatava toimimaan, se ei voi olla niin ylivoimaista – tarvitaan asennemuutosta ja tahtoa hoitaa asiat.
Eläkeläisiä on maassamme lähes 1.5 miljoonaa ja yli 65-vuotiaita miljoona. Kyllä tällä joukkovoimalla pitäisi saada jotain aikaan, mutta kun puuttuu se VALOVOIMAINEN henkilö, joka vetää joukkoa. Löytyykö sellainen jostain?
Ilmoita asiaton viesti
Hupsista pieni virhe osoitteeseen, otetaampa uusiksi:
http://senioritry.123kotisivu.fi
Senioripuolue ry.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos.
Suomen Senioriliike ry:ssä jo olenkin.
Pittääpä miettiä tätä puoluettakin..
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa lievää muistisairautta sairastaa noin 35 000 ihmistä ja keskivaikeaa tai vaikeaa 85 000 ihmistä. Yleisimmin muistisairauksia ilmenee yli 75-vuotialla, mutta työikäisinä sairastuneitakin on vajaa 10 000. Joka neljännellä 85-vuotiaalla on jokin muistisairaus.
Tilasto on vuodelta 2011.
Ja sitten:
Väestöennuste iän ja sukupuolen mukaan koko maa 2013 ja 2020:
Ikäluokassa 15-64 on vuonna 2013 väestöä 3 498 136 ja vuonna 2020 3 425 017.
Ikäluokassa 65-74 on vuonna 2013 väestöä 593 010 ja vuonna 2020 714 898.
Ikäluokassa 75- on vuonna 2013 väestöä 465 049 ja vuonna 2020 557 920.
Lähde: Tilastokeskus Väestöennuste 9/2012
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Tapsa.
Infonpätkä on ain paikallaan.
Salo -cityssä sitä tarvitsisivat sekä virkamiehet että päättäjät.
Tämä ennuste olisi ja tulisi tarpeeseen (siis niille, joilla muisti on vielä tallessa):
http://suburbian.puheenvuoro.uusisuomi.fi/148314-j…
Kommentinkin tuonne tuuppasin:
”Olis enemmän kuin tarpeeseen.
Lähikaupat.
Vanhuksetkin niitä tarttis!
Itse olen osukauppalainen, jopa edustajistoon kuulun, mutta kilometrin päässä on M Market, enkä yhtään häppee, kun sitäkin käytän.
En tunne mitään tarvetta ajaa yli kymmentä kilometriä isoon markettiin, jos minul ei muuta asiaa sinne päin cityä olisis.
Että näin.
Sitten joku päivä, kun minul ei enää ole autokorttii ja jos muisti ei pätki, niin jospa minul olis mopoauto, jolla voisin hilata itseni lähimarkettiin.
..
Taidankin tästä lähteä paikalliseen.
Mul on kaffee lopus!
Auto ja kortti minul viel on.
Voisin mennä vaik pyörällä, mutta olen tänään jo harrastanut niin paljon hyötyliikuntaa, että suon itselleni nyt autokyydin.
..
Toivon Sinin ennusteelle hyvää tulevaisuutta!”
Ilmoita asiaton viesti
http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/sairaanhoitaja-v…
Ilmoita asiaton viesti
Pienellä huumorilla. 🙂
Huolestuttavalta tosiaan näyttää ”muistisairaat” lisääntyy.
Jo 23,8%
http://yle.fi/uutiset/kannatuskysely_sdp_ui_entist…
Mutta vakavasti ottaen, ollaan huonollatiellä.
On turha puhua hyvinvointivaltiosta enään.
Ilmoita asiaton viesti