Salolainen tavoite: laitospaikkojen määrä alle maan keskiarvon
Ei hallitus vanhuksia heitteille jätä. Laitoshoitoa on jatkossakin tarjolla niille, jotka eivät kotona pärjää. Sanat ovat Jutta Urpilaisen ja ne ylös kirjattu Salossa, jossa SDP:n puoluevaltuusto nyt tämän viikonlopun aikana kokoontuu.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013113017780066_uu.shtml
Mitä vielä?
Urpilaisen mielestä säästöä syntyy, sillä laitoshoito on kalliimpaa kuin avohoito.
Onko hallitukselta jäänyt lukematta valtiontalouden tarkastusviraston raportti? Raportti vuodelta 2010 kertoo, että kotihoidon käyntikustannukset ovat asiakasta kohden, jos kotona käydään neljä kertaa päivässä, olleet 5040 euroa kuukaudessa.Jos asiakas on tehostetun palveluasumisen piirissä ovat hoitokustannukset 2 156 euroa.
Ja vielä.
Onkohan kukaan kertonut Urpilaiselle millaista laitostilannetta esim. Salon kaupunkiin kaavaillaan?
Kaupunginhallituksen tuloskortti vuodelle 2014 väläyttää tulevaan talousarviokokoukseemme seuraavaa:
”Palvelujärjestelmä rakentuu avohoitopalveluille.” Se on keskeinen keino.
”Avohoitopalveluiden järjestelmällinen kehittäminen tukemaan kuntalaisten omaehtoista selviytymistä.” Tuo on kirjattu operatiiviseksi toimenpiteeksi.
Mittarina, tavoitetasona todetaan: ”Laitospaikkojen määrä on alle maan keskiarvon.”
Tätäkö jo muuallakin: Laitospaikkojen määrä on alle maan keskiarvon?
Ilmoita asiaton viesti
Tuloksellisuustarkastuskertomukset 2010
Vanhuspalvelut: Säännöllinen kotihoito
Tarkastaja: Taina Rintala
Hallinnonala: sosiaali- ja terveysministeriö
Tarkastuskertomus 214/2010
http://www.vtv.fi/files/2407/Vanhuspalvelut_netti.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Eilisen uutisen mukaan ”lapset ovat valmiita maksamaan vanhempiensa hoidosta”. Lapset ovat veronmaksajia siinä missä vanhukset itsekin, joten voisiko tämän tulkita niin, että verojakin maksettaisiin mielellään, jos vanhuspalvelua on tarjolla?
Jutun mukaan myös ”Pitkäaikaista laitoshoitoa annettaisiin vain, jos siihen on lääketieteelliset perusteet tai se on iäkkään henkilön arvokkaan elämän ja turvallisen hoidon kannalta muuten perusteltua.” Millaiset lääketieteelliset perusteet tarvitaan iäkkään henkilön arvokkaan elämän ja turvallisen hoidon kannalta? Esimerkiksi Salossa rajaus taitaa olla nyt tehty muilla perusteilla, kuten aikaisemmassa kirjoituksessasi kommenteissa tuli esiin.
Jutussa mainitaan vielä että ”hoivavastuuta halutaan siirtää myös omaisille”, miten tämä onnistuu jos omainen asuu toisella paikkakunnalla, on kokopäivätyössä tai vaikka työtön työnhakija, jonka on oltava valmis vastaanottamaan hänelle tarjottua työtä entistä laajemmalta alueelta? Tämän perusteella omaishoidon tulisi olla kokopäivätyötä, josta maksetaan työehtosopimuksen mukainen palkka.
Mitä sitten Salon tapauksessa tarkoittaa tuo ”laitospaikkojen määrä alle maan keskiarvon”? Tukeeko esimerkiksi väestön ikärakenne tätä suuntausta?
http://yle.fi/uutiset/miten_sina_aiot_hoitaa_vanhe…
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos linkistä.
Kurkkasin ja kurkkasin siitä toiseen:
http://yle.fi/uutiset/vanhustutkimuksen_professori…
jossa mm.
Peruspalveluministeri Susanna Huovisen mukaan uudistuksen tarkoituksena on, että vanhusten palvelut pystytään turvaamaan muilla tavoilla kuin raskaimmalla laitoshoidolla.
Se, että näistä lupauksista jotain kehittyisi, näihin en usko!
”– Kyllä tämä tarkoittaa lisäsatsauksia esimerkiksi palveluasumisen puolelle. Ajatus on, että tämä tehdään hallitusti ja siten, että pystytään ikäihmisten palveluista huolehtimaan, Huovinen sanoo.
Huovisen mukaan vanhustenhoidon uudistus tarvitsee tuekseen olemassa olevien vanhuspalvelulain ja laatusuosituksen lisäksi paljon tänään päätettyä konkreettisemman toimenpideohjelman.
Huovisen mukaan sosiaali- ja terveysministeriö alkaa valmistella toimenpideohjelmaa välittömästi.”
..
Ja toimenpideohjelma! Välittömästi. ”VoiVoi ei tul mittä!”
Mikä vanhustenhoidon juttu on tässä maassa tehty, toteutettu välittömästi?
Laki saatiin vuosien, vuosien vatkaamisen ja tohkaamisen jälkeen ja sekin tuntuu nyt olevan yht tyhjän kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Joskus tässä ihan tuntuu siltä, että tietävätkö päättäjät yhtään mitään asiantuntijoiden suosituksista tai nykytilanteen toimivuudesta? Vai hutkitaanko vain paniikissa sinne sun tänne, kuten kävi taannoin osinkoverotusten suhteen ja ihan pieleen meni…
Kovasti touhutaan ja kehutaan omista saavutuksista, mutta näytöt ovat vielä antamatta? Palveluasumista pitäisi lisätä kaikkialla, sillä vanhukset elävät yhä pitempään ja ovat sen myötä myöskin selvästi huonokuntoisempia..
Just. ”Voivoi ei tul mittä!” En määkää tierä, enkä eres uskokkaan ennää yhtää mittää.
Ilmoita asiaton viesti
Urpilaisen lauseen ”Moni toivoo pystyvänsä elämään mahdollisimman pitkään ja terveenä kotona – ja sitä hallitus tukee.” alkuosa on totta.
Kyl moni toivoo!
Minäkin!
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013113017780066_u…
Mutta tuo lupaus, lupaus, että hallitus semmosta elämista tukee, sitä nyt ei kovin paljon kannattais hehkuttaa!
Ei meillä riitä hoitajat, eikä meillä ole rahaa.
Ei ole valtiolla, eikä ole kunnilla!
Ilmoita asiaton viesti
Onks jotain muuttunut viimeisen 30 vuoden aikana?
http://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/leht…
Valitettavan pientä pränttiä tuo lehtijuttu ”Avohoito ei riitä”, mutta kirjoitan siitä esille ensimmäisen kappaleen:
”Vanhustenhoidossa tämän ja huomisen päivän taikasana on avohuolto. Mainostetaan kuinka inhimillistä on asua omassa kodissa, kunhan vain saadaan avohuollon palveluja, toimintoja ja työntekijöitä lisää. Mustamaalataan laitoshoitoa selittämällä kuinka se on epäinhimillistä, kallista ja laitostavaa.”
Hesarissa tuo mun juttu ollut on ja vuosi oli 1982!!!
Laitanpa viel em. lehtijutun loppuosasta yhden lauseen: ”Kerrosteoreetikkojen” pitäisi muistaa, että vanhustemme hoitoa ja huoltoa kehitettäessä on säilytettävä tuntuma alan ruohonjuuritason ongelmiin.”
Tuossakin kohtaa voin kysyä, jotta mites on muistettu?
Ilmoita asiaton viesti
”Urpilaisen lauseen ”Moni toivoo pystyvänsä elämään mahdollisimman pitkään ja terveenä kotona – ja sitä hallitus tukee.” alkuosa on totta.
Kyl moni toivoo!
Minäkin!””
Ja minä myös:) Vähän ihmettelin minäkin tuota Urpilaisen lausetta, koska se on niin itsestään selvä asia. Kuka nyt kotoaan vapaaehtoisesti lähtis, jos siellä itsenäisesti hyvin pärjää?
Ilmoita asiaton viesti
Huonokuntoisia vanhuksia hoidetaan kotona niin pitkään, että hirvittää. Olen sen omin silmin todennut käydessäni tervehtimässä näitä vanhuksia.
Nämä ovat lisäksi yksinäisiä ja kaipaavat juttuseuraa. Kaupungin kun ei tiettävästi kuulu toimia vanhuksille ”juttuseurana”. Siinä tulee tehdyksi samalla sitä vapaaehtoistyötä, joka nyt on trendijuttu.
Sitä paitsi laskimme jo 1990-luvulla omassa entisessä kunnassamme, että jo kolme kotihoidon käyntiä avohoidossa tuli kalliimmaksi kuin laitoshoidon paikka. Se ei ole uutta, jos vain laskelmia tehtäisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Aikamoisia viestejä kentältä tulee, mutta ei niitä Salossa ääneen saisis sanoa.
Yks päivä sain eteeni kysymyksen, että onks se tosi, että kotipalvelun henkilökunta ei uskalla puhua epäkohdista. Väkisin vaan pitää hoitaa kotona, vaikka vanhus on muistamaton ja niin huonossa kunnossa, ettei edes vessareissusta selviä.
Ilmoita asiaton viesti
Tämmöstä löytys:
UUTISET MIELIPIDE
Kotihoidon työntekijöiden tilanne on kestämätön
30.11.2013 2:00 2
Tuulia Puro
Olen seurannut vierestä, kun ystäväni ovat työskennelleet Helsingin kotihoidossa. Työ on rankkaa, iltavuorossa saattaa olla parikinkymmentä asiakaskäyntiä.
Työ on vastuullista, siinä työskennellään pääasiassa yksin. Nopealla asiakaskäynnillä on tehtävä arvio asiakkaan tilanteesta tietäen, että seuraava asiakkaan luona käyminen saattaa olla huonokuntoisellakin asiakkaalla vasta vuorokauden päästä. Kiireessä hoitajat joutuvat työskentelemään omien eettisten periaatteiden vastaisesti.
Ystäväni kertoi juoksevansa usein asiakkaiden kotien välimatkat, jotta asiakkaan luona ei olisi niin kova kiire. Usein kahvi- ja ruokatauot jäävät pitämättä ja poikkeustilanteen sattuessa on tehtävä ylityötä, josta ei makseta palkkaa.
Täältä loput:
http://www.hs.fi/mielipide/a1385714258697?jako=561…
..
Ei hyvältä näytä. Ei hoidettavien eikä hoitajien kannalta!
Ilmoita asiaton viesti
Nyt tulee mieleen iskelmä: perutaan häät..
Siivouksen palveluseteliä ei enää myönnetä Salon vanhuksille
Salon Seudun Sanomat 15.1.2014 07:00:57
Vanhusten siivousmenoihin tarkoitettu palveluseteli on lakkautettu Salossa. Uusia palvelusopimuksia ei enää tehdä, ja tänä vuonna hoidetaan enää päättyviin sopimuksiin sisältyviä siivouksia.
Kaupungin päätös on osa pieninä puroina tunnettuja säästöjä, kertoo vanhuspalveluiden päällikkö Hannele Lyytinen. Samalla päätöksellä loppui myös siivouksen ostopalvelu, jossa kaupunki on hankkinut siivouksen yrittäjiltä suoraan asiakkaille.
http://www.sss.fi/uutiset/583799.html?forumid=7&to…
Ilmoita asiaton viesti
No, palvelusetelin lopettamiseen lienee myös se yksikertainen syy, että eläkkeen määrään perustuva rajaus on ollut oikeudenmukaisuus, tasa-arvo ja ihmisoikeusperiaatteiden vastainen.
Tämä on toki vain minun tulkintani sillä asiaahan ei liene käsitelty missään oikeusasteessa.
Mikä mahtaa olla taksisetelien tilanne? Vieläkö kaupungin keskustassa asuva saa niitä, samalla kun haja-asutusalueilla asuvat ovat omakustanteisten kyytien armoilla tai muistihäiriöinen harhailee itsekseen kaupan suuntaan?
Ilmoita asiaton viesti
Salolaiset tyytymättömiä kaupungin palveluihin – kerro oma mielipiteesi!
Salon Seudun Sanomat 15.1.2014 09:15:01
Salolaiset ovat aiempaa tyytymättömämpiä kaupungin tarjoamiin palveluihin. Suomalaisten tyytyväisyys kuntapalveluihin on yleisestikin laskussa. Tämä selviää EPSI Ratingin tekemästä asukastyytyväisyystutkimuksesta, jossa haastateltiin puhelimitse 12 000 suomalaista.
Salolaiset olivat keskimääräistä tyytymättömämpiä palveluihin myös vuosi sitten tehdyssä tutkimuksessa. Tutkimuksessa kysyttiin tyytyväisyyttä, eivätkä tulokset välttämättä kerro, minkä tasoisia palveluita kunnassa on.
Tyytyväisimpiä ovat Kauniaisten, Pirkkalan, Naantalin, Siilinjärven ja Lempäälän asukkaat.
http://www.sss.fi/keskustelut/index.html?forumid=7…
Ilmoita asiaton viesti