Riittääkö kuntaliitosten rakkaus?
Kuvasarja yksistä häistä palautti mieleeni yhden täällä esillä olleen kirjoitukseni: kuntaliitoksesta eroaminen?
Kuntaliitosnaimisia tapahtuu, kuka kulloinkin esittelijänä (selvitysmiehenä), mutta ei vaan näy eroamisia tapahtuneen. Rakkautta riittää vai riittääkö.
Meillä päin (kymmenen kunnan kuntaliitos 1.1.2009-) aina silloin, kun nk. palveluverkkoon puututaan, rakkaus on pikkuisen koetuksella. Viimeisin särö on syntynyt, kun Salon kaupunginvaltuusto päätti lakkauttaa Rekijoen koulun.
Päätösesitys kertoo kuinka paljon töitä kouluverkon selvittämiseen on tehty. Liitteitä on vino pino, mutta onko jäänyt jotain lukematta, kun lopputulokseksi tuli muitakin kuin rekijokelaisia hämmästyttänyt päätös. Jäljelle jääviin kouluihin kohdistuu vaikka mitä korjattavaa, uudistettavaakin esitetään (viimeinen sivu), joten jo Hölmölässä ymmärretään, että ei tässä sitä saatu aikaiseksi mitä tavoiteltiin.
Saloa esitellään ja halutaan kuvailla kylien kaupunkina, mutta kyllä 12.5.2014 tehty päätös vie pohjan sellaiselle tohkaamiselle. Ei tässä muutoinkaan mitään plussapisteitä jaella: Salon tarkastuslautakunta moittii johtamista, Salon Seudun Sanomat 21.5.2014 09:42:26
"Salon tarkastuslautakunta moittii Salon kaupungin johtamista viime vuotta koskevassa arviointikertomuksessaan. Lautakunta kirjoittaa yhteenvedossaan, että johtamisessa on ollut puutteita ja päätöksenteko on ollut paikoin lyhytjänteistä.
Se muistuttaa, että kaupungin toiminnan on pohjauduttava strategisiin linjauksiin ja palvelutarpeiden analysointiin pitkällä aikavälillä. Lautakunnan mielestä kaupungin johdon on sitouduttava linjauksiin, ja yksittäisten päätösten tulee olla yhdenmukaisia pitkän aikavälin suuntalinjojen kanssa."
Someron suunnassa seurataaan salolaista kuntaliitosavioliittoa ja ollaan selvästikin valppaina. Joku tässä vikittelee: "Tervetuloa Somerolle 13.5.2014 21:35 [näytä] Kyllä kyläläiset voivat vaikuttaa yhteisillä tahdonilmaisuilla vaikuttaa siihen, että haluavatko Rekijoen ja Hirvelän kyläläiset kuntajakomuutosta, siten että heistä tulee somerolaisia. Somerolla on hyvät palvelut paljon lähempänä kuin Salossa."
Niin. Että tämmöistä kuntaliitosonnea ja -arkea meillä päin!
”Nii. Jos mää olisi rekjokelaine, nii emmää kauhiast parkuisis, jos kuntaliitosEro Salo -cityst tulisis ja uus kuntaliitosPuoliso olisis Somero.”
Ilmoita asiaton viesti
Tämä uutinen on vuodelta 2011:
http://www.sss.fi/uutiset/205850.html
Tutkija: Maaseutua ajetaan Salossa alas
Salon Seudun Sanomat 20.3 2011 06:00:35
Kuntia on ajettu liitoksiin liiallisten lupausten vauhdittamina eikä yhdistymissopimusten pykäliä haluta yhdistymisen jälkeen noudattaa. Puhe kuntaliitoksesta maaseudun palveluiden takaajana tai jopa parantajana on muuttunut palvelujen karsimiseksi.
Näihin johtopäätöksiin on tullut laajasti kuntaliitoksia tutkinut Vaasan yliopiston tutkija Kari Leinamo.
Leinamon tuore tutkimus ”Yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista, vuosina 2001–2009 toteutettujen maaseutu-kaupunki-kuntaliitosten tarkastelua” käy läpi 45 kuntaliitosta eri puolilta Suomea.
Tutkimuksen aineisto koostuu pääosin yhdistymissopimuksista sekä erillisistä hallinnon ja palvelujen järjestämissopimuksista, työryhmien raporteista, kuntien eri luottamuselinten pöytäkirjoista, talousasiakirjoista, kaupunkistrategioista ja lehtiartikkeleista.
Mukana tutkimuksessa on myös Salon seudun kymmenen kunnan liitos, joka solmittiin vuoden 2009 alussa. Leinamon mielestä Salo on surullinen esimerkki siitä, kuinka vahvasti liitossopimuksen henki ja liitoksen jälkeinen todellisuus ovat ristiriidassa.
– Maaseutua ajetaan Salossa alas. Liitossopimuksessa puhutaan elinvoimaisesta maaseudusta, mutta heti liitoksen jälkeen on tehty palveluverkkoselvityksiä sekä keskusteltu koulujen ja vanhainkotien lakkauttamisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Salo-cityn ”johtamisessa on ollut puutteita ja päätöksenteko on ollut paikoin lyhytjänteistä” ja jos oikein tulkitsen keskustellaan jossain jo ”että haluavatko Rekijoen ja Hirvelän kyläläiset kuntajakomuutosta, siten että heistä tulee somerolaisia. Somerolla on hyvät palvelut paljon lähempänä kuin Salossa.”
Kun wikipediasta lukaiseen Salon kuntaliitoksen lyhyttä historiaa herää uusia ideoita tulevien kuntanaimakauppojen suhteen. Halikko vastusti kiivaasti liitosta (äänin 24 – 11), joten miksipä ei entinen Halikko voisi erota Salo-citystä ja liittyä yhteen Kemiön, Sauvon ja Paimion kanssa. Paimion kirkon ja Halikon kirkon välillä on jo pikatie liittymineen, joten kulku näiden välillä on sutjakkaa. Sauvoon pääsee Halikosta montaa kautta kulttuurimaisemallisesti merkittäviä vanhoja pikkuteitä pitkin ja Kemiöön on lossiyhteys. Kemiö kaavailee kaksikielistä lukiota, Paimion lukion toiseksi kieleksi voisi tulla Turu murre ja Halikon lukion Salon slangi, jolloin kielivalintoja kunnassa olisi kaikki ilmansuunnat huomioiden. Tästä kuntanelikosta tulisi merellinen saaristokunta, jolla on hyvät yhteydet Turkuun ja Saloon. Ongelmaksi saattaa tulla kunnan nimi, mutta ratkaisuna voisi olla vanhojen liitoskuntien nimiyhdistelmä Angelniemi-Karuna. Tietysti myös vaakuna saattaa tuottaa ongelmia kuten Salossa aikanaan, mutta Salo voisi päästä eroon vanhasta Halikon vaakunasta jos se tulisi uuden Angelniemi-Karuna kunnan vaakunaksi.
Rekijoen ja Hirvelän kylien mukana Someroon voisivat liittyä kaikki Salo-cityn pohjoiset entiset kunnat, näin Somerosta syntyisi laaja ja entistä merkittävämpi hyvien palveluiden liittymä. Somerolla on myös puhdasta raikasta vettä, toisin kun Salo-cityssä, joten palveluiden lisäksi se olisi vesiomavarainen suuremmallekin populaatiolle.
Salo-cityn itäiset osat voitaisiin siirtää osaksi Uudenmaan lääniä, josta löytyy varmasti innokkaita kuntia liitosyhteistyöhön tuottamaan maaseutuasumista ja palveluja pääkaupunkiseudun ruuhka-alueelta pois haluaville.
Mitä Salo-cityyn sitten jää? No ehkä Pertteli ja Muurla, nehän ovat aikanaan yksimielisesti liitoksen hyväksyneet. Sori Marjatta että Muurla jää 🙁
Ilmoita asiaton viesti
Tuli vähän pöljä otsake. Olis tarvinnut kysyä, jotta kestääkö.
Kestääkö kuntaliitosten rakkaus?
Riittämisessä on vähän toinen sävy.
Meillä, tässä cityssä rakkaus pannaan riittämään vaikka väkisin!
Ilmoita asiaton viesti
Otsikko on vain otsikko. Mutta kun vanha rakkaus ruostuu ja romutetaan niin Salo voi vaihtaa ikoninsa kuntaliitosesimerkkikunnasta kuntaerokuntien edeltäkävijäksi. Maailma tarvitsee edeltäkävijöitä ja Salon historia jo suorastaan huutaa jatkuvuutta.
PS. Muurla voisi liittyä Kauniaisiin etäkuntana, siis eräänlaisena siirtomaana, sellaista esimerkkiä ei vielä ole.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan hieno ehdotus. Muurla ja Kauniainen.
”Olisiks see sit simmone EtäSuhde?”
..
Kaikkea täällä yritetään. Muistanet tämän:
http://www.sss.fi/keskustelut/?forumid=7&topicid=1…
Kaupunginjohtaja Rantakokon
luottamus aiotaan mitata Salossa
Salon Seudun Sanomat 30.4.2014 12:43:18
Salossa valmistellaan aloitetta, jolla mitattaisiin kaupunginjohtaja Antti Rantakokon luottamusta.
– Aloite on työn alla, ja todennäköisesti asiaa käsitellään seuraavassa valtuuston kokouksessa, sanoo SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Saija Karnisto.
Hänen mukaansa aloitetta valmistellaan yli puoluerajojen. Luottamuspulan syynä ovat Karniston mukaan jatkuvat johtamisongelmat.
Kuntalain mukaan kaupunginjohtajan irtisanominen voidaan ottaa valtuustossa käsittelyyn joko hallituksen esityksestä tai jos vähintään neljäsosa valtuutetuista on tehnyt sitä koskevan aloitteen.
Salon valtuustossa on 51 jäsentä, joten aloitteeseen tarvitaan 13 allekirjoittajaa. SDP:llä on 12 valtuutettua. Vihreiden kolmen hengen ryhmä on puheenjohtajansa Eeva Koskisen mukaan kaupunginjohtajan luottamuksen selvittämisen takana.
Aloitteen läpimeno tarkoittaisi, että valtuusto nimeäsi tilapäisen valiokunnan valmistelemaan irtisanomista. Kaupunginjohtajan irtisanomiseen tai muihin tehtäviin siirtämiseen tarvitaan valtuustossa kahden kolmasosan enemmistö.
Kaupunginjohtaja Antti Rantakokko ihmettelee, miksi ongelmista ei puhuta hänen kanssaan suoraan kehityskeskusteluissa tai kaupunginhallituksen kokouksissa.
– Nyt pitäisi keskittyä olennaisempiin asioihin, Rantakokko sanoo.
Kaupunginjohtajan irtisanomista valmistelevasta aloitteesta kertoi ensimmäisenä Perniönseudun Lehti.
..
Em. uutiseen selvennys, tarkennus: mitään aloitetta ei 12.5.2014 kokoukseen jätetty
http://salo.tjhosting.com/kokous/20143229.HTM
Ilmoita asiaton viesti
Hienoja ehdotuksia.
On minulla tallessa ne Salon Seudun Sanomat, joissa kuntajakoselvittäjä Arto Kosken kuulemistilaisuuksia (lupailuja kymmenen hyvää kuntaliitokselle) selostettiin. Kun valtuustot asiasta päättivät niin Halikon vastausta tais jännittää kuntajakoselvittäjäkin. Että suostuvatko! Eihän Halikossa tulevalle tilanteelle mitään hurraata huudettu.
Oikeassa olivat. Siitä mitä tulevaisuus tuo. Siis nuo silloin toisin ajattelijat.
Oli heitä muuallakin, mutta ei pahemmin valtuustoissa, jotka kesällä 2007 päättivät ”hyvinvoinnin” kiilto silmissään, että kymmenen kunnan Salo olisi jotain. Ja rahaakin tuli (17 milj.) niin maan perustelliseen paljon, vaan mihis ja miten sitä on käytetty. Kaikelle ei plussapisteitä voi antaa.
Tark.ltk nosti rahan käytöstä pientä meteliä melkein heti
http://www.salo.fi/attachements/2014-04-15T07-13-2…
(s.6), mutta eipä tuo ole tehonnut.
Muurlaa mainostettiin ennen kuntaliitosta Salon seudun Kauniaiseksi. Ei Muurla mikään persaukinen ollutkaan, palvelut pelas, mm. vanhustenhoitokin oli ihan toisella mallilla kuin mitä se on nyt. Nyt on pare kun sanoo, jotta ”meil ei ol mittä”. Ei ole mikään kehun aihe kaupunginhallituksen tuloskortti http://salo.tjhosting.com/kokous/20133110-9-4.PDF, jossa esim. laitospaikkojen määräksi asetettu tavoite on olla alle maan keskiarvon!
Mitä se semmonen on?
Ilmoita asiaton viesti
http://fi.wikipedia.org/wiki/Salon_seudun_kuntalii…
Olenhan minä joskus (täällä us- puheenvuorossakin) uhkaillut, että muutan kirjani Somero -cityyn, ts. hankin sieltä ”RollaKämpän”, mutta asun silti vielä Muurlassa. Ei tästä sen kamalampaa matkaa tule kuin mitä entiset särkisalolaiset joutuvat kokemaan (ja autolla ajamaan nyt vuonna 2014), jos jotain Salo -cityn palveluja tarvitsevat. Särkisalo oli ennen kuntaliitosta asukasmäärältään kuin pieni kylä ja rikaskin, mutta alas on senkin palvelut ajettu.
http://www.pernionseudunlehti.fi/saerkisalon-miele…
http://www.sss.fi/uutiset/260092.html?forumid=7&to…
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv…
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv…
Ilmoita asiaton viesti
Tässä tapaksessa pitäisin enemmän keverisuhteista. Hyvät kaverit voisivat valita yhteisen valtuuston ja päättää asioista yhdessä, jos siltä tuntuu. Jos sopimus ei tuottaisi suunniteltuja hyötyjä, siitä voisi vapaasti lähteä. Ehkä pitäisi kuitenkin ilmoittaa vuosi ennakkoon, jotta rahat ja tavarat ja toteutukset saadaa uudelleen jaettua.
En ymmärrä miksi kuntarajamuutosten pitäisi olla yksipuolisesti vain yhdistäviä. Tokihan tarpeita on myös toiseen suuntaan. Ainakin niillä alueilla, jotka ovat joskus jo olleet kuntia, pitäisi olla automaattinen oikeus irtaantua jälleen omaksi kunnakseen (tai vaihtaa yhteistyökuvioita).
Ilmoita asiaton viesti
Nii. Että vähän väljempi viel kuin avoliitto. Vai?
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä ehdottamani malli on avioliitto, jossa on vakiona avioehto. Tai koska kuntaliitoksissa ei tarvitse vannoa ikuista rakkautta, ehkä niitä voi luonnehtia bisnesliitoiksi tai tavallisiksi kaupallisiksi sopimuksiksi.
Vaikea sanoa kumpi on väljempi, kaveruussuhde vai avioliitto, koska nykyään avioliitoista suuri osa purkautuu muutaman vuoden kuluessa. Hallituksen suunnitelma näyttäisi olevan jonkinlainen katolinen moniavioliitto, jossa ei eromahdollisuutta tunneta :-).
Se mihin tähtään on joka tapauksessa mahdollisuus käyttää toimivinta järjestelyä tilanteen mukaan. Ja tässä kylät tai pienen kunnan kokoiset alueet voivat arvioida oman tilanteensa itse.
Jarruja muutoksille tulee vähän siitä, että muutokset sopimusjärjestelyissä vaativat aikaa ja työtäkin. Jos vaikkapa Salo jakautuisi entisiksi nykyistä pienemmiksi kunniksi, ja vanhusten hoito olisi keskitetty kokonaan Salon keskustaajamaan, kaikki osakaskunnat varmaankin saisivat osaomistuksen tuohon keskitettyyn laitokseen, mutta olisivat vapaat järjestämäämään asiat toisinkin jatkossa. ”Avioehdon” mukaisesti laskettaisiin myös, mitä kukakin liittoon aikanaan toi, ja mitä vastaavaa (ehkä arvoltaan kasvanutta) sieltä saa lähtiessään.
Ilmoita asiaton viesti