Terveisiä peruspalveluministerille

Peruspalveluministerimme Susanna Huovinen on informoinut Ylelle, että hän aikoo viedä 1.7.2013 voimaan tulleen vanhuspalvelulain hallituksen käsiteltäväksi. Ministeri on sitä mieltä, että lakia on muutettava, sitä täytyy täsmentää ja hoitajamitoitus on saatava velvoittavammaksi.

http://www.sss.fi/uutiset/705090.html

 

Just ja juu!

Täsmennetään vaan.

Hoitajamitoitustakin.

Mutta!

Saman tien olisi syytä antaa täsmennystä myös ajan käyttöön, siis siihen montako minuuttia 24 -tuntisesti toimivassa hoitopaikassa hoitaja voi tai sanotaanko rautalangasta vääntäen, montako minuuttia hän saa yhtä hoidettavaa hoitaa, paljonko häneen työpäivänsä aikana työaikaa käyttää.

Kotihoito ja sen hoitajat ovat samassa tilanteessa.

Molempiin em. paikkoihin kun on ryysännyt yksi ajankäytön syöppö, oikein ahmatti. Sen nimi on tietokone. Olkootkin, että tietojen kirjaaminen on osa hoitotyötä ja siistiä jälkeäkin tulee, kun tietokonetta käyttää, mutta joku tolkku sen käyttöön olisi saatava.

Jos minä olisin kotipalvelun hoidettavan kirjoissa ja olisin esim. muistamaton, niin olisi varmasti kaikille  (sekä jatkuvasti vaihtuville hoitajille että visiitillä käyville lähipiiriläisille, miksei ystävillekin) helpompaa ja sujuvampaa tiedon välittämistä, että kotini keittiöstä ja wc:stä löytyy ilmoitustaulut, niissä infot, joihin on kirjattu olenko syönyt, juonut, onko mahani toiminut, plus muut tärkeäksi katsottavat arjen tapahtumani? Ei siinä tarvitsisi enää pahemmin hoitajien perään soitelle ja kysellä, "et kuis se meijän Mamma ny oikke voi?"

Kun käsin kirjoitettu lista (esim. A nelosen kokoa) olisi täynnä, niin sitten sen voisi kiikuttaa sinne, mistä hoitajat töihinsä strattaavat. Joku voi siellä tiedot puhtaaksikirjoittaa, ts. siirtää tietokoneelle. Tämän henkilön ei tarvitse olla hoitajan koulutusta saanut. Hoitajat saisivat tehdä sitä mitä heidän kuuluukin tehdä.

 

Ja ihan sama meno ja meininki ja ehdotus, jos asuisin laitoskodissa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu