Ikäihmiset omaishoitajiksi
Ikäihmiset eivät ole vain palvelujen tarvitsijoita, vaan myös yhteiskunnan voimavara. Hyväkuntoiset vanhuuseläkeläiset toimivat omaishoitajina, vapaaehtoistyössä ja auttavat lastenlastensa hoidossa.
Tuo on sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta kaapattu juttu tai ei se mikään juttu ole. Kyllä se on sosiaali- ja terveysministeriön ihan omaa hehkutusta. Otsakkeena on: Ikääntymispolitiikalla edistetään itsenäistä elämää!
Että näin. Omaishoitajat ovat voimavaraa! No, tuleehan tuossa rajaus: Hyväkuntoiset!
Kyllä siinä vaan kuntoa tarvitaankin.
Kotona hoidettavaa auttaa yleensä yksi henkilö, usein itsekin melkein autettava ( jos on kyseessä esim. vanhempi pariskunta). Siinä sinnittelee ja pystyy uskomattomiin työsuorituksiin. Eikä kukaan kysy koulutuksen tai tutkinnon perään tai onko lääkkeiden jakoon lupaa..
Kun omaishoidettava menee johonkin laitokseen lyhytaikaishoitoon ( jotta omainen saisi edes pikkuriikkisen lomanpilkahduksen, edes joskus), niin kyllä siellä hoidettavan kimpussa häärää hetikohta 2-3 hoitajaa ja on nosturit sun muut apuvälineet ja lääkkeiden jakokin on tarkkaa. Harvemmin sitä kouluttamaton hoitoapulainen tehdä saa. Ei ainakaan lääkkeiden jakohuoneeseen pääse.
Mutta miten on palkan laita?
Hoitajien palkat eivät tässä maassa missään huippulukemissa ole, mutta entäs omaishoitajan palkka? Miksiköhän sitä korvausta pitäisi kutsua? Sitä sietäisi yläpään päättäjien todella miettiä!
Ennustan, että tulevaisuudessa omaishoitajat tällä nykyisellä korvaustyylillä ovat ”katoavaa kansanperinnettä!”
Niin mikä palkka? 30 000 omaishoitajaa n.300 000 saa jonkinmoista korvausta hoitotyöstään. Esimerkiksi Turussa oli omaishoitoon tarkoitettu budjetti käytetty jo toukokuussa ja se oli muistaakseni hieman yli neljä miljoonaa euroa. En myöskään jaksa olla muistuttamatta siitä, että tämä ”joukko” säästää valtiolle vuodessa 1,2 miljardia.
http://www.hs.fi/omaelama/artikkeli/Omaishoitajien…
Ilmoita asiaton viesti
Teuvo Havian kirjoitus Riistetty vanhuus Uuden Suomen mielipideosastolla kertoo ainakin yhden paikan mihin valtion rahoja mm. hupenee ja mihin niitä tarvitaan!
Ilmoita asiaton viesti
”Ikäihmiset eivät ole vain palvelujen tarvitsijoita, vaan myös yhteiskunnan voimavara.”
Vanhat ihmiset järjestävät itselleen aktiviteetteja. Silloin kun nämä toiminnot tarvitsevat tiloja, pitäisi ne järjestää vanhainkotien yms yhteydestä. Näin mahdollistettaisiin niidenkin osallistuminen, joille liikkuminen on ongelma.
Ilmoita asiaton viesti
Vanhainkotien, muidenkin vanhustenhoitolaitosten yhteyteen sopii ujuttaa monenlaista sellaista toimintaa, joihin ei -laitoksessa asuvat ikäihmiset voisivat, voivat osallistua ja olla mukana..
Virkistys on molemminpuolinen.
Tiedän, että näin on.
Tiedän sen kokemuksesta ( taustanani on 41 v vanhainkotijohtajuutta).
Se, miten tätä tämmöstä touhua eri puolilla maata sitten livenä toteutetaan, se onkin jo vallan toinen juttu!
Ilmoita asiaton viesti
Sanonpa vain, että jopa palvelutalossa vanhuksia pidetään kuin säilykepurkissa ja muut luulee tietävänsä, mitä vanhukset haluavat. Esimerkkinä vaikkapa Turun Lehmusvalkamassa oleva palvelutalo. Räikeintä hyväksikäyttöä on mielestäni pitää talossa elintarvikekioskia sikahinnoin. Silloin kun ihmisellä ei ole valinnan varaa on helppo riistää. Ruoka nyt on suhteelisen halpaa, mutta suurimmaksi osaksi aivan ala-arvoista. Palvelutalot ovatkin lähinnä epämukavia loungeja ennen terminaaliin siirtymistä, eli vanhain tai saattohoitokotia.
Ilmoita asiaton viesti
Jari-Petrille ja miksei muillekin:
Tiedän tämmöstä, mistä kerrot, olevan ”ilmassa”! Muut luulevat! Isäni yks lempparilause oli: luulo ei ol tiero väärtti!
..
Oma työmaani = kolmen kunnan yhteinen vanhainkoti liukui uuden suuren Salon syliin 1.1.2009. Siellä asiat ovat arjen pyörityksessä vielä sitä mitä minun jäädessäni eläkkeelle. Kiitos hyvän ja osaavan henkilöstön + työni jatkajan.
Ihan hyviä ovat muutkin uuden Salon vanhainkodit, mutta u k k o s -uhkaa pukkaa päälle.
Jos ja kun kuntien pitäisi ja pitää nyt vähentää vanhainkotipaikkojaan niin mitä useimmat tekevätkään? Menevät sieltä mistä aita on matalin!
Muuttavat vanhainkodin nimikyltin palvelutaloksi. Jättävät sinne samat asukkaat kuin ennenkin, vähentävät henkilöstön ” siivoustasoon” ja sen jälkeen rahastavat joka ainoasta palvelusta = avusta mitä asukas päivän aikana tarvitsee!
Kunta on TYTYväinen, kun ei enää tartte tilastoida suurta vanhainkotipaikkamääräänsä ja PARAShankkeen hehkuttajat toteavat,
että hurraa!
Mikä hemmetin kansalaisliike tähän maahan tarttee perustaa, että yläpään päättäjät ja suunnittelijat tajuavat missä oikeesti mennään
ja mitä vanhan ihmisen arki livenä on, on se sitten kotona tai laitoksessa!
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä, mutta ajattelin joutessani haastatella hieman muitakin vanhuksia samassa talossa jossa isäni asuu, että mitä he oikeasti haluavat asumiseltaan ja tekemiseltään. Minä ottaisin isäni muuten kotiini, mutta ei se suostu, eikä oikeen voi, kun ei ole asunnossani sisävessaa, eikä suihkuja. Kylmä vesi sentään tulee hanasta 🙂
Tarttis tosiaan tehrä jotta, että saataisiin suomalaisten vanhusten ja huono-osaisempien asia ykkösproriteettien joukkoon.
Väkivaltaan en usko, mutta eiköhän me jotain keksitä 😉
Ilmoita asiaton viesti