Ikäihmiset omaishoitajiksi

Ikäihmiset eivät ole vain palvelujen tarvitsijoita, vaan myös yhteiskunnan voimavara. Hyväkuntoiset vanhuuseläkeläiset toimivat omaishoitajina, vapaaehtoistyössä ja auttavat lastenlastensa hoidossa.

Tuo on sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta kaapattu juttu tai ei se mikään juttu ole. Kyllä se on sosiaali- ja terveysministeriön ihan omaa hehkutusta. Otsakkeena on: Ikääntymispolitiikalla edistetään itsenäistä elämää!

Että näin. Omaishoitajat ovat voimavaraa! No, tuleehan tuossa rajaus: Hyväkuntoiset!

Kyllä siinä vaan kuntoa tarvitaankin.

Kotona hoidettavaa auttaa yleensä yksi henkilö, usein itsekin melkein autettava ( jos on kyseessä esim. vanhempi pariskunta). Siinä sinnittelee ja pystyy uskomattomiin työsuorituksiin. Eikä kukaan kysy koulutuksen tai tutkinnon perään tai onko lääkkeiden jakoon lupaa..

Kun omaishoidettava menee johonkin laitokseen lyhytaikaishoitoon ( jotta omainen saisi edes pikkuriikkisen lomanpilkahduksen, edes joskus), niin kyllä siellä hoidettavan kimpussa häärää hetikohta 2-3 hoitajaa ja on nosturit sun muut apuvälineet ja lääkkeiden jakokin on tarkkaa. Harvemmin sitä kouluttamaton hoitoapulainen tehdä saa. Ei ainakaan lääkkeiden jakohuoneeseen pääse.

Mutta miten on palkan laita?

Hoitajien palkat eivät tässä maassa missään huippulukemissa ole, mutta entäs omaishoitajan palkka? Miksiköhän sitä korvausta pitäisi kutsua? Sitä sietäisi yläpään päättäjien todella miettiä!

Ennustan, että tulevaisuudessa omaishoitajat tällä nykyisellä korvaustyylillä ovat ”katoavaa kansanperinnettä!”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu