Hei, me luvattiin

Vuosi 2014 alkaa olla lopuillaan. Yks sun toinen miettii, jotta mihin se meni, mihin se mennä livahti. Mihin se oikein karkasi?

Tämä Salon Seudun Sanomien välittämä juttu: Suomalaiset puolueet karttavat konkretiaa pysyäkseen hallituksessa 

Suomalaiset puolueet ovat taitavia välttelemään konkreettisia, hallituksen muodostamista haittaavia lupauksia, arvioi politiikan tutkija Erkka Railo.

Railon mukaan tiukat linjaukset kostautuvat, kun kompromissien aika tulee. Sekä vasemmistoliitto että vihreät ovat joutuneet lähtemään hallituksesta, kun niiden puheet ja hallituksen teot ovat menneet liian pahasti ristiin.

Sen sijaan SDP vannoi vuonna 2011, ettei istu hallituksessa, joka nostaa eläkeikää. Nyt eläkeikä on nousemassa, mutta SDP:n paikka hallituksessa ei edes huojahtanut. Miksi näin?

Railon mukaan SDP pääsi livahtamaan lupauksestaan monesta syystä. Apua oli siitä, ettei varsinaista päätöstä eläkeiän nostosta tehnyt hallitus vaan työmarkkinajärjestöt. Muutos ei myöskään tule voimaan vielä tällä hallituskaudella. Lisäksi lupaus henkilöityi aiempaan puheenjohtajaan Jutta Urpilaiseen.

– Lupauksesta oli helpompi luopua sen jälkeen, kun Urpilainen kaadettiin puheenjohtajana, Railo toteaa. Naamojen vaihto on puolueelle yksi keino päästä irti vanhoista puheista.

– Lukkiutuneet tilanteet on helpompi avata, kun niistä ei tule henkilökohtaisia kunniakysymyksiä.

.. kuuluu samaan sarjaan.

Jonnekin ovat vaaleissa annetut lupaukset karanneet, mutta "nou hätä", jos salkkarin (Salon Seudun Sanomat) paperiversiota lukee: "Vaalilupauksista voi livetä naamojen vaihtamisella".

Niinpä niin. Kohta se alkaa taas. Se naamojen vaihtaminen. Tai sitten ei. 

Eduskuntavaalit järjestetään seuraavan kerran Suomessa sunnuntaina 19.4.2015. Ennakkoäänestys on kotimaassa 8.-14.4.2015 ja ulkomailla 8.-11.4.2015. Eduskuntavaaleissa 2015 valitaan 200 kansanedustajaa ja siinä saavat äänestää kaikki äänioikeutetut, eli viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset.

 

Loppuvuoden 2014 kysymys voisi olla: Auttaako tuo mitään? Tuo naamojen vaihtaminen vuonna 2015!

 

Hyvää loppuvuotta ja onnea uuteen vuoteen!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu